De beste tips van een local!

Montserrat

Montserrat tips en informatie
Inhoudsopgave

Het massief van Montserrat heeft een unieke plek in de harten van de Catalanen weten te veroveren: het is een bedevaartsoord en het symbool van de Catalaanse cultuur en identiteit. Het feit dat de Abadia de Montserrat omgeven wordt door een uniek verschijnsel van rotsen en grotten, maakt het een nog merkwaardiger plek om te bezoeken. En dat allemaal onder de hoede van de Catalaanse Zwarte Madonna, La Moreneta, die vanaf haar voetstuk in de basiliek van Montserrat over de Catalanen waakt.

Tip: koop nu je treintickets van Barcelona naar Montserrat

Reserveer hier alvast je treinkaartje van Barcelona naar Montserrat in combinatie met de tandradspoorweg Cremallera of de kabelbaan Aeri de Montserrat. Kaarten zijn al vanaf €31,60. Je ontvangt tevens toegang tot beide tandwieltreinen in Montserrat (Funicular de Sant Joan en de Funicular de la Santa Cova) en tickets voor de Espai Audiovisual Montserrat.

Direct bestellen

Hoe ga je naar Montserrat vanuit Barcelona

Vanuit Barcelona zijn er meerdere vervoersmiddelen om naar Monsterrat te gaan. Je kunt natuurlijk met de auto of een huurauto naar Montserrat gaan over de Carretera de Montserrat. De route is al op zich een avontuur, door de hellingen en scherpe bochten van de weg. Parkeren kost je €5,50, als je langer dan 30 minuten blijft. Reistijd is 1 uur.

Naar Montserrat met het ov

Een andere manier, iets ontspannender maar wel langer, is om naar Montserrat te gaan met het openbaar vervoer. Hiervoor kun je kiezen om met de bus of de trein te gaan.

  • Met de bus: de bussen van Autocars Julià vertrekken dagelijks vanuit Plaça dels Països Catalans naast Estació de Sants om 9:15 uur naar de Montserratberg. Vanuit Montserrat komen ze om 17:00 uur terug naar Barcelona(18:00 uur van juni t/m september). Retourtickets kosten €9,40.
  • Met de trein en tandradspoorweg: vanuit het Barcelona-Plaça Espanya treinstation vertrekken elke uur vanaf 08:36 de treinen R5 en R50 van de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) naar Monistrol de Montserrat. Vanuit dit station kun je de groene tandradspoorweg Cremallera pakken. Deze trein biedt de bezoekers een prachtig uitzicht wanneer het stijgt naar meer dan 600 meter de berg op. De reis vanuit Monistrol de Montserrat tot aan het klooster van Montserrat duurt ongeveer 15 minuten. De Cremallera vertrek vanuit Monistrol elke 20 minuten. Tevens zijn er 900 gratis parkeerplaatsen voor auto's en bussen op het station. Dus je zou ook met de auto hier kunnen komen om het laatste stuk met de Cremallera te doen. De kosten van de Aeri de Montserrat bedragen €6,60 enkeltje en €11,- retour. Voor de treinreis betaal je €5,25 enkeltje.
  • Met de trein en kabelbaan: als je met de trein R5 reist, is het ook mogelijk om de stijging naar Montserrat te doen via de Aeri, verreweg de snelste manier om Montserrat te bereiken. Deze kabelbaan vertrekt vanuit het treinstation Aeri de Montserrat en werd al in 1930 geopend. De kabelbaan Aeri de Montserrat bied de bezoeker een prachtig uitzicht over de wonderschone natuur en de prachtige monumentale Rozenkrans. De Aeri vertrekt elke 15 minuten en je kunt ook bij het treinstation Aeri de Montserrat gratis parkeren, mocht je met de auto hier naartoe willen gaan. De kosten van de Aeri de Montserrat bedragen €7,50 enkeltje en €11,50 retour. Voor de treinreis betaal je €5,25 enkeltje.

Lees hier meer over reizen met de trein in Barcelona.

Koop hier je treintickets van Barcelona naar Montserrat

Reserveer hier alvast je treinkaartje van Barcelona naar Montserrat in combinatie met de tandradspoorweg Cremallera of de kabelbaan Aeri de Montserrat met andere leuke extra's.

Meer informatie over Montserrat en de vervoersmogelijkheden vind je hier.

Montserrat tickets

De Montserratberg en vele van de gebouwen rondom het klooster en de basiliek van Montserrat kun je gratis bezoeken. Ook het beeld van de Zwarte Madonna is gratis te bezichtigen, al kunnen er lange rijen zijn om La Moreneta van dichtbij te zien. Voor specifieke activiteiten zoals het kunstmuseum van Montserrat of de audiovisuele ruimte Espai Audiovisual, dien je tickets te kopen.

Je kunt ook kiezen voor een alles-in-één-pakket waarbij ook de reis naar Montserrat vanuit Barcelona inbegrepen is. In dat geval kun je uit één van de onderstaande opties kiezen:

  • Trans Montserrat: combinatieticket voor het vervoer naar Montserrat met de trein en de tandradspoorweg Cremallera of de kabelbaan Aeri de Montserrat. Je ontvangt tevens gratis toegangskaartjes voor de audiovisuele ruimte van Montserrat en de kabelspoorweg Funicular de Sant Joan. Verkrijgbaar vanaf €31,60.
  • Montserrat Express: voor degenen die Montserrat op hun gemak willen bezoeken, met retourtreintickets naar Monistrol de Montserrat en de tandradspoorweg Cremallera, een gratis audiogids en informatiegids over Montserrat en veel meer voordelen zoals kortingsvouchers en een gratis doos carquinyolis (lokale lekkernij) en een likeurproeverij. Verkrijgbaar vanaf €35,65.
  • Tot Montserrat: het alles-in-één-pakket waarmee je naast vervoer naar Montserrat met de trein en de tandradspoorweg Cremallera of de kabelbaan Aeri de Montserrat, ook gratis toegang krijgt tot alle musea in Montserrat en de kabelspoorweg Funicular de Sant Joan en een tegoedbon voor een maaltijd. Verkrijgbaar vanaf €50,95.

Tickets voor activiteiten in Montserrat

Op Montserrat zijn allerlei activiteiten te ondernemen. Van een bezoek aan het kunstmuseum Museu de Montserrat, tot aan een ballonvaart boven Montserrat of een excursie in de bergen. Het is ook mogelijk om rondgeleid te worden door Montserrat met een gids. Zo kom je veel meer te weten over deze bijzondere plek en al zijn geheimen.

Bestel hier je tickets

Kies hier uit één van de vele activiteiten en tours die je in Montserrat kunt ondernemen!

Montserrat ticketcombinatie

Ook interessant als je Montserrat en zijn omgeving wilt leren kennen, zijn de onderstaande ticketcombinaties waarbij je een bezoek aan Montserrat combineert met een andere leuke activiteit. De meeste daarvan zijn inclusief vervoer en gids.

Pak hier je voordeel:

Montserrat + Coves del Salnitre€80,-Tickets kopen
Montserrat + Colònia Güell€70,-Tickets kopen
Montserrat + Codorniu wijngaarden€74,-Tickets kopen

Wat te zien en te doen in Montserrat

Tip!

De drukte van Barcelona ontvluchten? Ga een dagje naar Montserrat om de rust te vinden! In slechts één uur tijd bevind je je in dit enorme bergmassief en sta je oog in oog met de Catalaanse Zwarte Madonna, La Moreneta.

In Montserrat is er voor ieders wat wils: natuur, spiritualiteit, rust, cultuur… Er zijn ook bijzondere gebouwen die je kunt bezoeken zoals het klooster en de basiliek, waar La Moreneta staat. Je geniet in Montserrat ook van een fraai uitzicht en van de frisse lucht in de bergen. Ook al ben je hier vaker geweest, zijn er genoeg opties om de dag door te brengen en steeds iets nieuws te ontdekken.

Klooster van Montserrat

Het benedictijnenklooster en de basiliek van Montserrat vormen het hart van de zogenaamde Abadia de Montserrat en bevinden zich op een hoogte van 720 meter, aan de oostzijde van de Montserratberg. Het klooster van Montserrat is al eeuwen een belangrijk bedevaartsoort en publiekstrekker. Velen daarvan komen om de zwarte Madonna van Catalonië, La Moreneta, te aanbidden. Deze bevindt zich op een speciale plek binnen de basiliek en mag door iedereen die dat wilt aangeraakt en gekust worden. Ook bijzonder om mee te maken zijn de pastorale diensten, die meerdere malen per dag plaatsvinden. Vooral het jongenskoor dat ‘s middags de Salve en de Virolai zingt trekt veel publiek.

Abadia de Montserrat
Abadia de Montserrat

Bij een bezoek aan de Abadia de Montserrat verdient de mooie architectuur ook je aandacht. Zo is het Santa Maria plein, van de architect Puig i Cadafalch, een prachtig plein om overheen te slenteren, en is de basiliek uit de 16e eeuw een geweldig voorbeeld van de gotische en renaissancistische architectuur.

Museum van Montserrat

Voor kunstliefhebbers is er een kunstmuseum waar zich werk van El Greco, Caravaggio, Monet, Rusiñol, Ramon Casas, Picasso, Salvador Dalí, Degas, Tàpies, Gargallo en vele andere kunstenaars bevindt. Je vindt hier ook een iconografie van de Onze Lieve Vrouw van Montserrat. Entree kost €7 en is gratis voor kinderen onder 8 jaar.

Espai Audiovisual Montserrat

In de audiovisuele ruimte van Montserrat kom je door middel van video’s en reproducties veel te weten over de oorsprong van Montserrat en zijn geschiedenis.

Tandwieltreinen in Montserrat

Tijdens je bezoek aan Montserrat kun je gebruik maken van een van de twee tandwieltreinen of kabelspoorwegen om zo de omgeving beter te verkennen. Je kunt kiezen uit de Funicular de Sant Joan en de Funicular de la Santa Cova. Kaartjes voor beide tandwieltreinen zijn ter plekke te koop en je kunt zowel een retourtje als een enkel ticket kopen, indien je beslist om de weg terug al wandelend te doen.

  • Funicular de Sant Joan: de Funicular de Sant Joan brengt je naar de top van de berg Sant Joan en biedt je adembenemende uitzichten over het klooster van Montserrat en de omgeving. Dit is ook een goed startpunt indien je van plan bent om te gaan hiken in de bergen. Het station van de kabelspoorweg Funicular de Sant Joan vind je tegenover de Espai Audiovisual.
  • Funicular de la Santa Cova: de kabelspoorweg Funicular de la Santa Cova is de makkelijkste manier om naar de Santa Cova te gaan, de grot waar La Moreneta werd gevonden. Er is ook een wandelpad dat je naar de Santa Cova leidt, maar de kabelspoorweg is vele malen sneller en comfortabeler, al helemaal wanneer je slecht te been bent of met kinderen reist. Het station van de funicular ligt naast die van de trein Cremallera. Eenmaal bij de Santa Cova kun je ook een kleine tentoonstelling bezoeken over de legende van de Santa Cova en over deze tandwieltreinen.

Op de hellingen van de Montserratberg rijden de groene tandradspoorweg Cremallera en de gele kabelbaan Aeri de Montserrat. Beide een geweldige manier om Montserrat te bereiken vanuit het treinstation.

Kabelbaan Aeri de Montserrat
Kabelbaan Aeri de Montserrat

Natuur in Montserrat

De buitengewone omgeving van Montserrat, bekend om zijn bijzondere rotsformaties, is ook een geliefde plek onder wandelaars en natuurliefhebbers. In de vele wandelpaden die er door de bergen liggen kun je uitstekend wandelen, hiken en zelfs hardlopen, terwijl je van de natuur en de prachtige uitzichten geniet.

Natuurliefhebbers kunnen een van de verschillende looproutes volgen die je tot aan de top van het massief en naar kleine hermitages leidden. Mis vooral niet de Camí de la Santa Cova, die je naar de grot brengt waar het beeldje van La Moreneta werd gevonden. Ook bijzonder is een bezoek aan de nabijgelegen Coves del Salnitre. In deze spectaculaire grotten is er een parcours van meer dan 500 meter waar je de bergen van binnen ziet. De werking van regenwater op het conglomeraat en kalkhoudende materiaal voor duizenden jaren hebben deze grotten van bijzondere vormen voorzien. Het is een magische ruimte waar je de aarde van binnenuit ontdekt.

Wie van extreme sport houdt kan ook zijn hart ophalen in Montserrat: de gigantische rotsen die Montserrat zo uniek maken lenen zich perfect om te klimmen en via ferratas te doen.

Natuur in Montserrat
Natuur in Montserrat

Uitkijkpunten in Montserrat

Er zijn meerdere plekken in Montserrat met prachtige uitzichten over het massief en de vallei rondom Montserrat, tot aan Barcelona. De mooiste bevinden ze zich op de toppen van de bergen, zoals de Mirador Sant Miquel en Sant Jeroni. Ook tijdens een rit met de kabelbaan en kabelspoorwegen van Montserrat vergaap je je aan de bloedmooie uitzichten en geniet je van dit unieke bergachtige gebied. Het monument van Ramon Llull, een blokken sculptuur door Josep Maria Subirachs, is ook de moeite waard om te zien: niet alleen omdat het een zeer fotogenieke plek is, maar ook vanwege de mooie uitzichten die je daar treft.

Eten in Montserrat

Qua eten hoef je niet te zorgen: in Montserrat zijn er meerdere restaurants waar je kunt eten. Je vindt hier ook souvenir winkeltjes en zelfs een hotel om te overnachten. Ga vooral bij de Bar del Mirador zitten, die op het uitkijkpunt Mirador dels Apóstols ligt en een prachtig buitenterras heeft met een weids uitzicht.

Er worden ook regelmatig boerenmarkten gehouden in Montserrat waar streekproducten zoals honing, mató (verse kaas) en de befaamde tomaten uit Montserrat verkocht worden.

Video Montserrat

Nieuws over Montserrat

13/07/2012: Het spirituele hart van Catalonië: Montserrat

Inhoudsopgave