🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Picasso Museum Barcelona

Het Museu Picasso (of Picasso Museum) is gevestigd in vijf imposante middeleeuwse paleizen middenin de wijk El Born en herbergt de collectie van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973). Het museum is een duidelijk eerbetoon aan de schilder, die een nauwe band had met Barcelona. De vaste collectie toont meer dan 4.000 kunststukken uit verschillende periodes uit Picasso’s leven, waarvan de meeste tot zijn jonge jaren behoren. Kortom, je maakt hiermee een mooie reis door de wereld van Picasso.

Wat te zien en te doen bij Picasso Museum

Naast het feit dat het Picasso Museum gevestigd is in sommige van de meest imposante middeleeuwse paleizen aan de Carrer Montcada, is dit een waar bedevaartsoord voor kunstliefhebbers.

Koop alvast je tickets

Collectie Picasso Museum

De vaste collectie van het Picasso Museum toont 4.251 werken van Picasso, enkele daarvan (zoals ‘Las Meninas’, ‘El final del número’ en ‘Los pichones’) zijn inmiddels wereldberoemd. Maar ook andere schilderijen waar juist Barcelona de hoofdrol heeft, worden hier getoond (zoals ‘Azoteas de Barcelona’, ‘El paseo de Colón’ en ‘La Calle Riera de Sant Joan’).

Het parcours in het museum volgt het leven van Picasso en neemt je mee van zijn eerste jaren als student in Malaga, La Coruña en Barcelona tot aan zijn periode in Parijs en zijn laatste jaren.

Tijdelijke tentoonstellingen

In het museum worden regelmatig interessante, tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met Picasso, zijn kunst en zijn leven in de hoofdrol. Zo was er een tijdje geleden een tentoonstelling te zien over zijn jaren in Parijs, maar ook over zijn interesse voor het werk van andere kunstenaars zoals El Greco of zijn relatie met andere mensen uit zijn tijd zoals Dalí of de gebroeders Reventós.

Picasso Museum ’s avonds

Het museum is dagelijks open tot 19:00 uur, maar op donderdag is het museum extra lang open, tot 21:30 uur! En dat is fijn wanneer je het museum in de avond wilt bezoeken.

Geschiedenis Picasso Museum

Het Picasso Museum, geopend in 1963, onthult de nauwe relatie van de Malagese kunstschilder met Barcelona: een relatie die begon in zijn jeugd toen zijn familie in 1895 van Malaga naar Barcelona verhuisde, en waar hij verbleef totdat hij naar Parijs verhuisde in 1904. Picasso kwam echter regelmatig naar Barcelona en dit museum was dan ook een van zijn wensen. Plekken zoals Café Els 4 Gats, het culturele epicentrum van Barcelona toentertijd, of La Llotja, waar de kunstacademie zat, en al zijn verschillende studio’s en adressen, vormen nu wat bekend staat als de ‘Picasso route‘. Deze heeft zijn voetsporen achtergelaten op plekken zoals het muurschilderij bij de Col.legi d’Arquitectes de Catalunya.

Het museum zelf is gevestigd aan de meest fraaie straat van El Born, het Carrer Montcada, die in de middeleeuwen dé plek was waar de rijken hun huizen en paleizen lieten bouwen. Maar liefst vijf van deze imposante middeleeuwse paleizen, die met elkaar verbonden zijn, vormen wat nu bekend staat als het Museu Picasso: het Palau Aguilar, Palau Baró de Castellet, Palau Meca, Casa Mauri en Palau Finestres. Het meest notabele gedeelte van deze paleizen is de patio van het oude Palau Aguilar, waar nu de kantoren van het museum zitten, met een open trap en galerie van bogen en kolommen.

In de eerste jaren herbergde het museum de persoonlijke collectie van Jaume Sabartés, vriend en persoonlijke secretaresse van Picasso, en Picasso’s kunstcollectie uit het Kunstmuseum van Barcelona. Bij de opening heette het museum nog Colección Sabartés, vanwege de gemanifesteerde oppositie van Picasso tegen het Franco-regime dat daarom het openen van een museum met Picasso’s naam niet toeliet. De Sabartéscollectie werd in het Palau Aguilar, op nummer 15 van de Carrer Montcada, gehuisvest. Beetje bij beetje kwamen er nieuwe contributies voor de museumcollectie en werden de aangrenzende paleizen toegevoegd aan het museum. Zo bevat tegenwoordig het Museu Picasso maar liefst 4.251 werken van Picasso die aan een zeer divers en internationaal publiek worden tentoongesteld. Een museum dat na zijn eerste 50 jaar al een gevestigd succes is.

Picasso Museum tickets

Museu Picasso is een van de meest bezochte kunstmusea in Barcelona. Lange wachtrijen bij de kassa zijn hier niet ongewoon, dus het is zeker aan te raden om je tickets van tevoren te kopen. Kunstliefhebbers kunnen er ook voor kiezen om een begeleide tour te volgen om alles over Picasso te leren. Je kunt heel eenvoudig je tickets voor het Picasso Museum online kopen. Hiermee vermijd je de lange wachtrijen.

Er is korting voor studenten en gepensioneerden en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Tijdens je bezoek kun je ook gebruik maken van de aangeboden audiogidsen om meer over de kunstwerken van Picasso te weten te komen. De audiogids is in de volgende talen beschikbaar: Catalaans, Spaans, Frans, Engels, Italiaans, Duits, Russisch en Japans.

Let op: voor groepen van meer dan 10 mensen is het noodzakelijk om van tevoren te boeken.

Je kunt er ook voor kiezen om het Museum Picasso met een deskundige gids te bezoeken. De gids zal je door het museum leiden en je alles vertellen over het fascinerende leven en de carrière van Picasso. Deze tours worden meerdere dagen per week aangeboden in meerdere talen. Taal: Spaans, Engels, Frans en Duits. Duur: van 1 tot 2,5 uur.

Picasso Museum gratis bezoeken

Op zondagmiddag na 15:00 uur, op donderdagavond van 18:00 tot 21:30 uur en iedere eerste zondag van de maand, krijg je gratis toegang tot het Picasso museum. Wees dan wel voorbereid op extra drukte en lange rijen om naar binnen te komen.

Hoe ga je naar Picasso Museum

Om bij het Picasso Museum te komen, kun je de metro nemen naar Jaume I (L4) en op de Carrer Princesa rechtdoor lopen totdat je op de hoek komt met Carrer Montcada. Hier sla je rechtsaf en loop je tot nummer 15-23, waar de ingang van het museum te vinden is.

Praktische informatie

Prijs: Normaal € 12,- (€ 7,- voor studenten en gepensioneerde). Kinderen onder 18 jaar oud gratis. Gratis op zondagmiddag na 15:00 uur, donderdagavond van 18:00 to 21:30 uur en iedere eerste zondag van de maand.

Openingstijden: Van dinsdag t/m zondag van 9:00 tot 19:00 uur (op donderdag tot 21:30). Maandag gesloten.

Adres: Carrer Montcada, 15-23
08003 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Jaume I (L4)

Bus: 47, 120, N8, N28, N70, V15, V17

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.