Op minder dan 20 km van Barcelona ligt Colònia Güell, een voormalige arbeiderskolonie uit 1890, geïnitieerd door de textielmagnaat Eusebi Güell. Hoewel de textielindustrie in het dorp in de jaren 1970 stopte, blijft de Colònia Güell een aangename plek om doorheen te lopen. De schattige arbeidershuizen en modernistische panden, de relaxte vibe en vooral de minder bekende maar verbluffende Crypte van Gaudí, maken het meer dan een bezoekje waard.
Wat te zien en wat te doen
Wat ooit het grootste textieldorp van Catalonië was, ligt er nu rustig bij, behalve voor de toeristen die op zoek zijn naar Gaudí’s crypte. Door zijn natuurlijke omgeving, interessante geschiedenis, modernistische gebouwen en uiteraard Gaudí’s werk, is de Colònia Güell eigenlijk een superleuk uitje wanneer je in Barcelona bent.
Koop alvast je tickets
Gaudí’s crypte
Het hoogtepunt van de Colònia Güell is zonder twijfel de onvoltooide kerk van Gaudí, voor velen het best bewaarde geheim van de architect. De zogenaamde crypte van de Colònia Güell ligt vlakbij achter het bezoekerscentrum, op een heuveltje. Dit was oorspronkelijk bedoeld als de kerk van het dorp, maar alleen de crypte werd gebouwd. Sinds 2005 maakt deze onderdeel uit van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De Cripta Gaudí is op z’n zacht gezegd een atypisch verschijnsel. Het is gebouwd met natuurlijke materialen die helpen om het gebouw met zijn bosrijke omgeving te integreren. Boven de crypte ligt een dakterras (waar in feite de rest van de kerk had moeten staan) met een mooi uitzicht over het dorp en de omgeving. Binnen bouwde Gaudí een knusse ruimte met kromme bogen. Hij zorgde tevens voor alle decoratieve elementen, zoals ergonomische meubels, waterschalen en sierglas.
In de crypte worden nog steeds missen en religieuze ceremonies zoals bruiloften, communies, begrafenissen en doopfeesten georganiseerd. De mis wordt op zaterdag gehouden om 19:00 uur en op zondag en feestdagen om 11:00 uur en 13:00 uur.
Het bezoekerscentrum
Te midden van de voormalige textielkolonie vinden we het informatiepunt en tevens het museumgedeelte van de Colònia Güell. Het bezoekerscentrum kan je helpen bij het plannen van een bezoek aan de Colònia Güell. Zo beschikken ze over kaarten van het dorp waarin een looproute langs alle bezienswaardigheden wordt aangegeven en kun je hier de audiogids ophalen indien je daar gebruik van wilt maken.
Het museum
In het museumgedeelte van het bezoekerscentrum is een vaste tentoonstelling die de geschiedenis van het textieldorp uitlegt, door middel van oude foto’s, schaalmodellen en objecten.
Maar het allermooiste en meest indrukwekkend is de audiovisuele projectie die het dagelijkse leven in de Colònia vanuit de ogen van een klein meisje vertelt: van het naar school gaan, op straat spelen en boodschappen doen tot werken in de fabriek.
Op de bovenste verdieping van het museum is de ruimte gewijd aan Gaudí en in het bijzonder aan zijn werk bij de crypte, dat oorspronkelijk bedoeld was als kerk. Hier leer je over de visie van Gaudí, die deze kerk als een architectonisch laboratorium gebruikte, en waarvan veel van zijn experimenten uiteindelijk op de beroemde Sagrada Família werden toegepast.
Souvenirwinkel
Het bezoekerscentrum beschikt daarnaast over een souvenirwinkel waarin allerlei lokale producten en hebbedingetjes te koop staan. Leuk om als herinnering van je bezoek aan de Colònia Güell te kopen of als cadeau voor iemand anders.
Het dorp
Het voormalige 19e-eeuwse textieldorp is op zichzelf al een bezichtiging waard. De kleinschalige en kleurrijke rijtjeswoningen van de voormalige arbeiders zijn een mooi verschijnsel, net als sommige van de indrukwekkende herenhuizen in Modernista-stijl die het dorp sieren, zoals Ca l’Ordal en Ca l’Espinal, allebei van de architect Joan Rubió i Bellver, en het schoolgebouw van Francesc Berenguer.
Het knusse centrale plein wordt gedomineerd door een groot standbeeld van Eusebi Güell, de oprichter van de kolonie. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin iets verderop. Een hapje of een drankje kun je nemen bij de plaatselijke bar, vergezeld door de locals.
De fabriek
De oude textielfabriek, waar fluweel en corduroy geproduceerd werden, was een van de grootste in Catalonië. Het onderscheidde zich daarnaast van de rest omdat het uitsluitend aangedreven werd door kolen in plaats van water.
Het fabrieksterrein is voor bezoekers helaas niet te betreden en is voor het merendeel half verlaten. Van buitenaf kun je echter een blik werpen op de verschillende panden waar men vroeger katoen in stoffen omzette. Elk van de gebouwen was bestemd voor een specifieke taak in dit proces: kleuren, drogen, weven, enz. Ook de lange schoorsteen is vanuit alle hoeken goed zichtbaar.
Boerenmarkt
Wie de Colònia Güell op een zaterdag bezoekt zal daarnaast aangenaam verrast worden door de kleine boerenmarkt die er georganiseerd wordt bij het park op de Avinguda Ferran Alsina tussen 09:00 en 14:00 uur. Tijdens deze markt komen enkele boeren uit de omgeving bijeen om hun producten (groenten, fruit, kazen, honing…) te verkopen.
Geschiedenis Colònia Güell
De textielkolonie Colònia Güell is ontstaan in 1890 in een periode waarin vakbondsbewegingen en (soms gewelddadige) arbeidersprotesten een constante waren in Barcelona. Eusebi Güell, die een aantal textielfabrieken in Barcelona had, besloot deze naar buiten de stad te verhuizen en er een modern textieldorp omheen te bouwen, gelijk aan de Engelse arbeiderskoloniën.
Hij bouwde zijn textielkolonie op een van zijn landgoederen in Santa Coloma de Cervelló. Hij zocht arbeiders van het platteland en zorgde met de bouw van de Colònia Güell dat het ze aan niets zou ontbreken. De huisvesting was bijna gratis voor de werknemers en de huizen waren heel ruim. Kinderen mochten naar school en kregen een goede educatie. Ook was er sociale bescherming en medische hulp, die voorzien werd door nonnen.
In tegenstelling tot vele andere textielkolonies uit zijn tijd, was het stedelijk ontwerp van de Colònia Güell erg modern: zo lag de fabriek buiten het dorp, afgescheiden door een groot stuk groen.
De arbeiderskolonie was echter vrij afgezonderd van de wereld. Zo diende de directeur van de fabriek als burgemeester en rechter. Toch waren zijn arbeiders redelijk tevreden met de leef- en werkomstandigheden die hun werden aangeboden.
De bouw voor de kerk van de kolonie begon in 1908 en was aan Gaudí toegewezen. Zijn ambitieuze plan voor een kerk van twee schepen (een hoger dan de andere) en verschillende torens die net zo hoog zouden worden als de fabrieksschoorsteen, bleef echter onvoltooid, omdat de kinderen van Güell in 1917 geen geld meer in dit project wilden stoppen.
Tijdens de burgeroorlog werd de fabriek een collectief bedrijf. Na de oorlog kreeg de familie Güell de fabriek terug maar verkocht het weer in 1945. Als gevolg van de crisis in de Catalaanse textielsector, sloot de fabriek haar deuren in 1973 en de arbeidershuizen werden verkocht.
In 1990 werd de hele kolonie uitgeroepen tot historisch monument van cultureel belang. In 2002, ter gelegenheid van het Gaudí-jaar, begon het bezoekerscentrum rondleidingen in de Colònia Güell te organiseren.
In het jaar 2005 werd de Cripta Güell aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO toegevoegd, waarmee de interesse en aandacht voor de Colònia Güell voor de buitenwereld steeg. En hoewel het fabrieksterrein tegenwoordig half verlaten ligt en niet te bezoeken is, is de vredige geest van de arbeiderskolonie en zijn oorspronkelijke bewoners goed bewaard gebleven.
Tickets voor Colònia Güell en Cripta Gaudí
Het is uiteraard gratis om de voormalige textielkolonie te bezoeken en de Cripta Gaudí van buitenaf te bekijken. Wanneer je echter iets meer wilt weten over het ontstaan van de Colònia Güell en hoe het leven hier was, en als je Gaudí’s crypte vanbinnen wilt bezichtigen, dien je wel kaartjes te kopen.
Tickets kun je ter plekke bij het informatiecentrum halen of van tevoren online kopen. Met online tickets omzeil je de wachtrijen bij de kassa en mag je zo het museum en de crypte in lopen.
Wanneer je tickets koopt, krijg je namelijk toegang tot het museumgedeelte, waarin de geschiedenis van de Colònia Güell en Gaudí’s Crypte wordt uitgelegd. Met hetzelfde ticket mag je vervolgens een bezoek brengen aan de crypte.
Ook zijn er audiogidsen beschikbaar in meerdere talen (Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Japans, Russisch en Koreaans) en gidsen die je kunnen rondleiden in zowel de crypte als de Colònia Güell.
Let op: kinderen tot en met 10 jaar mogen gratis naar binnen. Studenten, gepensioneerden en mindervaliden krijgen korting.
Hoe ga je naar Colònia Güell
De Colònia Güell ligt op korte afstand van Barcelona en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.
Naar Colònia Güell met het ov
Vanaf het treinstation Espanya vertrekken de FGC-treinen (S3, S4, S8 en S9) naar het Estació Colònia Güell. Het traject duurt slechts een half uur en vanaf het station ben je zo in het dorp.
Naar Colònia Güell met de auto
Het dorp is te bereiken via de autoweg B-2002, en ligt tussen Sant Boi de Llobregat en Santa Coloma de Cervelló. Reistijd vanuit Barcelona duurt ongeveer 20 minuten. Er zijn meerdere gratis parkeerplaatsen voor bezoekers, maar je kunt er ook voor kiezen om je auto in een van de straten in het dorp te parkeren.
Praktische informatie
Prijs: vanaf € 8,50. Gratis toegang voor kinderen t/m 10 jaar oud. Korting voor studenten, gepensioneerden en mindervaliden.
Openingstijden: Van november t/m april van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.
Van mei t/m oktober van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 19:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 tot 15:00 uur.
Tip: de crypte wordt omgeven door een hek en is moeilijk om van buitenaf goed te bekijken. Kaartjes kopen om de Cripta Gaudí te bezichtigen is dan ook zeer aan te raden, helemaal voor de Gaudí-fans.
Met je kaartjes krijg je tevens toegang tot het museumgedeelte en je krijgt daarbij een plattegrond met een wandelroute langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp.
Adres: Carrer Claudi Güell, 6
08690 La Colònia Güell
Openbaar vervoer:
Trein: Colònia Güell (S3, S4, S8, S9)