🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Vervoer in Barcelona

Vervoer in Barcelona

Er zijn vele manieren om je in en rondom Barcelona te verplaatsen, hetzij met het openbaar vervoer van Barcelona of een privé vervoermiddel. Denk hierbij aan de metro, taxi, bus, fiets of de auto. Wil je weten wat de beste vervoeropties zijn tijdens een stedentrip naar Barcelona, wat de kosten zijn van het vervoer of hoe je van A naar B komt in een drukke stad als Barcelona, lees dan hier verder. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over het vervoer in Barcelona.

De beste vervoeropties

Hoe te verplaatsen in Barcelona?

Je kunt je op vele manieren verplaatsen in Barcelona. Enkele van de populairste zijn de metro, de bussen, de taxi’s en uiteraard lopen. Tegenwoordig zie je ook veel scooters, steps en fietsers zich door de stad verplaatsen. En natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een auto te huren of met de auto te komen, al worden de parkeerplaatsen steeds duurder en schaarser.

Een goede manier om je door de stad te verplaatsen die niet al te veel geld kost is natuurlijk met het ov. Dankzij het uitgebreide ov-netwerk is het mogelijk om overal in de stad te komen zonder al te veel moeite en voor relatief weinig geld. Vooral de metro is een snel en efficiënt vervoermiddel voor het reizen in Barcelona.

Om te weten welke vervoer combinatie het snelste of beste is, kun je gebruik maken van Google Maps. Door daar in te tikken wat je vertrekpunt en eindbestemming is, krijg je erg snel een overzicht van vervoeropties te zien (met de auto, fiets, ov of lopend). Hou rekening mee dat de reisadviezen live zijn en dat ze variëren aan de hand van het verkeer of als het ’s nachts is.

Alle vormen van vervoer in Barcelona

Afhankelijk van je eindbestemming, tijd en budget, zal je voor de ene of andere vervoermiddel kiezen. Om je beter te helpen bij het keuze maken naar de beste vervoeroptie in Barcelona heb ik onderstaande overzicht gemaakt.

Openbaar vervoer in Barcelona

 • Metro: de metro in Barcelona is de meest efficiënte en snelste manier om door de stad te reizen, vooral tijdens de spitsuren. De metro is uitgebreid en verbindt de meeste belangrijke bezienswaardigheden, waaronder Park Güell, La Sagrada Família en de Ramblas, en rijdt tot aan het vliegveld.
 • Bus: het busnetwerk in Barcelona is zeer uitgebreid en werkt de hele dag en nacht. Voor de luchthaven is er een speciale pendelbus genaamd Aerobús.
 • Tram: in Barcelona rijden er ook trams, maar vooralsnog alleen aan beide weerszijden van de stad en niet in het centrum zelf.
 • Trein: de stadstreinen en regionale treinen verbinden Barcelona met de omliggende steden en dorpen en maken van Barcelona een ware metropool.

👉 Lees hier meer over het openbaar vervoer in Barcelona en koop je ov-kaartjes direct.

Reizen met de metro in Barcelona
Reizen met de metro in Barcelona

Overig vervoer in Barcelona

Als toerist kun je daarnaast gebruik maken van de hop-on-hop-off bussen die door de stad toeren, of een auto, scooter of een oer-Hollandse fiets huren in Barcelona en zelf op pad te gaan. Barcelona beschikt steeds over meer fietspaden, waardoor fietsen alleen maar makkelijker wordt. En wat denk je over de kabelbanen die er in de stad te vinden zijn en je de mooiste uitzichten over de stad geven?

 • Hop-on hop-off bussen: de dubbeldekkers die toeristen door de stad rondleiden zijn ook een populair vervoermiddel hier in Barcelona. Ideaal voor wie veel wilt zien in een korte tijd of slecht te been is.
 • Auto’s: je kunt met je eigen auto naar Barcelona reizen of eentje ter plekken huren. Dat kan onder meer via de klassieke autoverhuurbedrijven zoals Hertz of Avis of via carsharing bedrijven als BlaBlaCar en Ubeeqo. Kom je met je eigen auto, zorgt ervoor dat je over een geldige milieuvergunning beschikt en reserveer van tevoren een parkeergarage.
 • Fietsen: Barcelona is een fietsvriendelijke stad met veel fietspaden en -routes. Je kunt een fiets huren, bijvoorbeeld bij een gerenommeerde fietsverhuurder of door een van de leen fietsen die je op straat kunt vinden te huren, en lekker op pad te gaan.
 • Taxi’s: taxi’s zijn vaak de snelste en meest comfortabele manier om te reizen. Ze zijn handig voor korte ritten of als je haast hebt. Taxi’s in Barcelona herken je aan de geel en zwarte kleuren. Maar je hebt tegenwoordig ook bedrijven zoals Uber en Cabity die taxiritten aanbieden.
 • Motoren: de scooter is een zeer populaire vervoermiddel onder de lokale Barcelonezen. Ze verplaatsen zich daarmee snel door de stad en kunnen ze overal parkeren. Als bezoeker kun je een scooter huren of gebruik maken van de deelscooters van bedrijven zoals eCooltra en Yego.
 • Kabelbanen: op meerdere plekken in de stad tref je er kabelbanen aan. Met deze vliegende gondola’s bereik je de hoogste punten in de stad en geniet je al onderweg van adembenemende uitzichten.

Gedeelde fietsen om te huren in Barcelona
Gedeelde fietsen om te huren in Barcelona

Veelgestelde vragen over vervoer in Barcelona

Wat is het beste vervoer in Barcelona?

Het beste vervoermiddel in Barcelona hangt af van je specifieke behoeften en bestemmingen. Over het algemeen wordt de metro vaak beschouwd als een van de beste manieren om snel door de stad te reizen, vooral tijdens de spitsuren.

Verblijf je met name in het centrum van Barcelona, dan kun je ook veel al wandelend zien.

Bussen zijn handig voor routes die niet door de metro worden bediend, en fietsen zijn een geweldige optie als je de stad op een meer ontspannen en milieuvriendelijke manier wilt verkennen.

Samengevat komt het dus op het volgende neer:

 • Metro: snel en efficiënt voor het bereiken van de meeste delen van de stad.
 • Bus: handig voor routes die niet door de metro worden bediend of als je houdt om naar buiten te kijken.
 • Fiets: ideaal voor milieubewuste reizigers en fietsliefhebbers.
 • Wandelen: perfect voor het verkennen van het historische centrum.
 • Taxi: handig voor korte ritten of als je haast hebt.
 • Hop-on-hop-off bus: ideaal voor als je veel wilt zien in een korte tijd.

Tip! Als je van plan bent veel gebruik te maken van het openbaar vervoer en toegang wilt hebben tot musea en bezienswaardigheden, kan het aanschaffen van een Barcelona Card of Hola Barcelona-kaart voordelig zijn.

Wat is het beste vervoer van en naar de luchthaven?

Land je op Barcelona’s luchthaven, dan heb je meerdere opties om van het vliegveld naar Barcelona centrum te reizen afhankelijk van je bestemming. Kort samengevat komt het op het volgende neer:

 • Metro: met een speciaal kaartje kun je van de luchthaven naar Barcelona met de metro reizen. Om naar het centrum te kunnen reizen moet je wel een paar keer overstappen en de reis duurt lang.
 • Bus: buslijn 56 reist van de luchthaven naar het Plaça d’Espanya. Handig als je low-cost reist.
 • Aerobús: deze pendelbussen zijn iets duurder dan de reguliere dienstbus, maar ze rijden 24 uur per dag en brengen je snel naar het centrum.
 • Trein: er is een treinstation op Terminal 2. Hiermee reis je gemakkelijk en snel naar Barcelona en de omliggende steden.
 • Taxi: de duurste vervoeroptie, maar ook de snelste en meest comfortabel.

👉 Lees hier meer over reizen van en naar Barcelona Airport.

Wat zijn de opties tot vervoer ’s nachts?

Na middernacht stoppen de meeste metro’s, treinen en bussen te rijden. Wel zijn er een aantal alternatieve vervoermiddelen waarmee je toch op je bestemming kunt komen, met name:

 • De NitBus of nachtbussen die door heel Barcelona rijden;
 • De taxi’s, die je op straat kunt stoppen of bij een taxi standplaats halen;
 • De deelfietsen en deelscooters.

Tip: op zaterdagnacht en tijdens de feestdagen rijdt de metro ook ’s nachts. Houd wel rekening mee dat je dan soms wat grimmige mensen of dronkelappen tegen kunt komen.

Heb je een auto nodig in Barcelona?

Een auto in een stad zoals Barcelona, waar het verkeer altijd druk is en de parkeerplekken schaars en duur zijn, en waar je alles te voet of met de fiets of het ov kunt doen, is vaak een overbodige luxe. De nieuwe generaties kiezen dan ook vaak voor andere vervoermiddelen en huren een auto alleen wanneer ze deze nodig hebben.

Wel kun je deze nog steeds nodig hebben voor onder andere uitstapjes buiten de stad te doen of als je in Barcelona woont maar buiten de stad werkt.

👉 Lees hier meer over reizen met de auto naar en in Barcelona.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.