🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Olympisch Stadion Barcelona

Het Olympisch Stadion van Barcelona, ook wel bekend als het Estadi Olímpic Lluís Companys of Estadi Olímpic de Monjtuïc, is een van de meest iconische sportlocaties in de stad. Dit indrukwekkende stadion is de thuisbasis geweest van de Olympische Spelen van 1992 en heeft sindsdien voor meerdere doeleinden gediend, zoals poppodium en voetbalstadion.

Wat te zien en te doen bij het Olympisch Stadion

Het Olympisch Stadion biedt bezoekers een scala aan activiteiten en bezienswaardigheden. Je kunt de indrukwekkende architectuur bewonderen, een wandeling maken over de omliggende groene terreinen of genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de stad. In het stadion zelf worden er regelmatig grote concerten en sportwedstrijden georganiseerd, waardoor er altijd wel iets leuks te beleven valt.

Het stadion van de Olympische Spelen

Het Olympisch Stadion op Montjuïc is een groot stadion die gebouwd werd voor allerlei sportevenementen en dat veel heeft betekent voor de stad Barcelona, aangezien hier de Olympische Zomerspelen van 1992 werden gehouden.

Hier vonden sommige van de belangrijkste evenementen tijdens de Olympische Spelen plaats, zoals de openings- en sluitingsceremonie of de atletiek wedstrijden.

Tijdens het bezoek aan dit stadion kun je dingen zien zoals de plek waar de olympische vlam brandde of de twee ruitersculpturen van Pablo Gargallo die ons met de olympische groet verwelkomen. Er is ook een souvenirwinkel, een voetbalveld en een atletiekbaan.

Buiten het stadion ligt de esplanade van de Anella Olímpica, het epicentrum van de Olympische Spelen van 1992 en een aangename ruimte om doorheen te wandelen en foto’s te maken.

Tip: naast het stadion ligt het Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, een museum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van de Olympische Spelen en de rol van Barcelona als gaststad.

Evenementen bij het Olympisch stadion

Het Olympisch stadion is niet alleen een historische plek, maar ook een locatie voor tal van evenementen. Van sportwedstrijden en concerten tot culturele festivals, het Olympisch Stadion blijft een centrum van activiteit in Barcelona. Bekijk de evenementenkalender om te zien wat er tijdens jouw bezoek gaande is.

Tribunes van het Olympisch Stadion in Barcelona
Tribunes van het Olympisch Stadion in Barcelona

Barça wedstrijd bijwonen

Tijdens de renovatie van het Camp Nou zullen de wedstrijden van FC Barcelona plaatsvinden in het Olympisch stadion op Montjuïc. Dat betekent dat alle thuiswedstrijden van het seizoen 2023-2024 hier gespeeld zullen worden.

Koop je FC Barcelona wedstrijdtickets via:

Geschiedenis van het Olympisch stadion

Het Olympisch Stadion heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de jaren 20 van de vorige eeuw. Het werd gebouwd voor de Internationale Tentoonstelling van Barcelona in 1929 en onderging later ingrijpende renovaties voor de Olympische Spelen van 1992.

Het stadion in Montjuïc werd door de architect Pere Domènech i Roura ontworpen en werd officieel ingehuldigd op 20 mei 1929.

Tijdens de Burgeroorlog veranderde de rol van het stadion in Montjuïc van sportief naar sociaal. In 1936 deed het dienst als vluchtelingencentrum en later in 1957 en 1958 voor degenen die getroffen waren door de overstromingen die zich in die jaren in Barcelona voordeden. In 1965 deed het dienst als ruimte voor het afleggen van rijbewijsexamens. Het stadion werd ook jarenlang het toneel van religieuze evenementen.

Olympische vlam van Olympisch Stadion Barcelona
Olympische vlam van Olympisch Stadion Barcelona

Op 17 oktober 1986 werd Barcelona uitgeroepen tot winnaar van het bod voor de Olympische Spelen van 1992. Het stadion werd vervolgens herbouwd, met uitzondering van de gevel, en kreeg nieuwe infrastructuur en topapparatuur. Een natuurgrasveld en een atletiekbaan werden aangelegd en de capaciteit van het stadion werd vergroot naar bijna 50.000 toeschouwers.

Na de Olympische Spelen in 1992 – van het bekende liedje van Barcelona van Freddie Mercury en Montserrat Caballé – werd het stadion het toneel van talloze evenementen van allerlei aard: van sportieve en culturele evenementen tot grote tournees van internationale artiesten zoals Michael Jackson, Madonna, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Metallica, Beyoncè en Coldplay.

Ook de twee grote voetbalclubs van Barcelona, RCD Espanyol en FC Barcelona, hebben op hun beurt het stadion gebruikt.

Het Olympisch stadion was en blijft de locatie van grote evenementen en een plek vol herinneringen voor de meeste Barcelonezen.

Indrukwekkende facade van het Olympisch Stadion van Barcelona
Indrukwekkende facade van het Olympisch Stadion van Barcelona

Olympisch stadion tickets

Een bezoek aan het Olympisch Stadion van Barcelona is niet alleen een kans om een historische locatie te verkennen, maar ook om de geest en de passie van de Olympische Spelen te ervaren. Je kunt het stadion op eigen houtje bezoeken (met een beetje geluk vind je de deuren open en kun je naar binnen) of mee maken tijdens een van de vele evenementen die er plaats vinden.

👋 Bekijk de Barça voetbalreizen van Voetbalreizen.com

Hoe ga je naar Olympisch stadion

Het Olympisch Stadion bevindt zich in Montjuïc, een prachtige heuvel die uitkijkt over Barcelona. De makkelijkste manier om er te komen is met de metro. Neem lijn 3 (de groene lijn) of lijn 1 (rode lijn) en stap uit bij het station Espanya. Vanaf daar kun je te voet verder gaan naar Montjuïc of de bus 150 pakken. Eenmaal op de heuvel vind het Olympisch Stadion bij de Avinguda de l’Estadi, naast het Palau Sant Jordi en de Anella Olímpica.

Praktische informatie

Openingstijden:

Zomer (van 1 april tot 31 oktober): van 10:00 tot 18:00 uur.

Winter (1 november tot 31 maart): 10:00 tot 17:00 uur.

Speciale openingstijden tijdens wedstrijden en concerten.

Adres:

Passeig Olímpic, 15-17
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Espanya (L1, L3, L8)

Bus: toeristenbus, 125, 150

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.