🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

CosmoCaixa Barcelona

Het CosmoCaixa of Museu de la Ciència de Barcelona is het belangrijkste wetenschapsmuseum van Barcelona. Binnen kun je eindeloos experimenten en leer je allerlei interessante dingen over de aarde, de dieren, de mens en de wetenschap in het algemeen. Hoewel het museum voor alle leeftijden leuk is, is het zeker met kleine kinderen een must. Hier kunnen ze aan allerlei experimenten meedoen, lekker spelen en nieuwe dingen ontdekken.

Wat te zien en te doen in het CosmoCaixa museum

Het CosmoCaixa is een vooraanstaand museum over de wetenschap waar talloze onderwerpen aan bod komen. Het museum biedt een breed scala aan tentoonstellingen en workshops, veelal voor een jong publiek bedoelt. Niet gek dus dat dit een van de tofste gezinsuitjes in Barcelona is!

🎟️ Bestel hier je tickets voor de CosmoCaixa.

CosmoCaixa Museum Barcelona
CosmoCaixa Museum Barcelona

Het museumgebouw

Al bij aankomst valt het museum op vanwege zijn locatie. Het Cosmocaixa museum is namelijk in een oud gebouw uit 1909 gevestigd. Het werd door de architect Josep Domènech i Estapà in Modernista-stijl ontworpen als asiel voor blinden.

Binnen bevindt zich een modern museum met maar liefst 5 verschillende verdiepingen die de diepte in gaan en een enorme binnenplaats genaamd Plaça de la Ciència.

Wat zeker opvalt bij de ingang is de enorme trap die naar beneden gaat en waar een enorme boom uit de Amazone hangt.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Amazoneboom
Amazoneboom bij CosmoCaixa Museum

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

De vaste collectie

Het CosmoCaixa museum heeft een vaste collectie in de onderste verdieping waarin bezoekers eindeloos kunnen experimenteren en nieuwe dingen ontdekken over de wetenschap en de natuurkunde.

In de Sala Univers maakt de bezoeker een reis door de geschiedenis van de materie, van de oerknal tot nu. De vaste tentoonstelling is in vier gebieden verdeeld: de inerte materie, de levende materie, de intelligente materie en de beschaafde materie.

Hier kunnen bezoekers naar hartenlust experimenteren om zo de wetten van de fysica en de verschijnselen van het dagelijks leven beter te begrijpen: van het licht, geluid, gewicht en snelheid tot de zwaartekracht, de micro-organismen en ecosystemen.

Bij de geologische muur (de Mur Geològic) is het daarnaast mogelijk om verschillende stukken rotsen van over de hele wereld te zien, terwijl bij de Antarctische basis (de Base Antàrtica) een fototentoonstelling te vinden is over de ontdekkingsreizen naar de Zuid Pool.

Maar het allerleukste is zonder twijfel het overstroomde oerwoud, het Bos Inundat, dat het ecosysteem van de Amazone nabootst en waar je doorheen kunt wandelen en allerlei vissen, dieren en planten spotten. Maar pas op, want af en toe valt er een fikse bui!

CosmoCaixa Barcelona - Bosc Inundat
Bosc Inundat

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Experimenten

Overal in het museum zijn er dingen om te zien of om ermee te spellen, knopjes om te drukken en activiteiten om te doen: alle zintuigen worden geprikkeld en al spelend leren kinderen van alles. Zelfs de allerkleinsten kunnen hiervan genieten!

Binnenplaats van CosmoCaixa

Op het grote binnenplaats van het museum, genaamd Plaça de la Ciència, opent zich een mooie en zonnige esplanade met verschillende tuinen en een terras waar je een hapje kunt doen.

Op het plein is het tevens mogelijk om een meteorologische station te zien.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Plaça de la Ciència
Plaça de la Ciència

Souvenirwinkel en restaurant van CosmoCaixa

Bij het Plaça denla Ciència bevindt zich het bar-restaurant van het museum met de bijhorende terras. Het is een prima plek om er een hapje te doen of en pauze in te lassen. De prijzen zijn dan ook zeer betaalbaar.

Het restaurant is tevens heel kindvriendelijk en beschikt van onder meer kinderstoelen en verschoningsruimte.

De souvenirwinkel van het museum CosmoCaixa behoort tot de boekenwinkelketen van Laie en bevindt zich naast de kassa. Bij de souvenirwinkel kun je allerlei boeken en spelletjes kopen. Super leuk om als souvenir mee te nemen of om cadeau te doen!

CosmoCaixa Museum Barcelona - Onderzeeër
Onderzeeër bij CosmoCaixa Museum

Evenementen bij CosmoCaixa

Bij het CosmoCaixa museum worden regelmatig nieuwe tijdelijke tentoonstellingen gehouden over talloze relevante onderwerpen. Deze kun je bezoeken met je algemene toegangskaart.

Bij het museum CosmoCaixa worden daarnaast dagelijks lezingen, films, theatervoorstellingen en workshops gegeven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van het heelal tot aan de aarde, de mens of de natuur. Deze activiteiten worden echter alleen op bepaalde tijdstippen aangeboden en daar dien je aparte tickets voor te kopen.

Het is dan ook aan te raden om een kijkje te nemen in de agenda van het museum alvorens je deze gaat bezoeken. Zodoende weet je wat er op die dag gepland is en kun je kaartjes van tevoren reserveren. Bij meeste activiteiten staat tevens een leeftijdsindicatie en de taal, maar let wel op, want de meeste van deze activiteiten worden in het Spaans of Catalaans aangeboden.

Kinderactiviteiten bij het CosmoCaixa

Naast de interessante vaste collectie, worden in het CosmoCaixa museum allerlei workshops en theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 3 jaar oud aangeboden.

Het museum biedt tevens ruimte voor kinderen om te onderzoeken en nieuwe dingen leren, bijvoorbeeld in de Planetarium, waar ze een reis door het universum kunnen maken, de Sala Materia, waar ze zich kunnen omdopen tot echte wetenschappers, de Creactivity, waar ze zelf dingen kunnen ontwerpen, of de Toca Toca, waar ze allerlei sensorische activiteiten kunnen doen.

Voor al deze activiteiten geldt een apart ticket. Kijk in de agenda voor de beschikbaarheid en bijpassende leeftijd.

👉 Lees hier meer over kindvriendelijke musea in Barcelona.

CosmoCaixa Museum Barcelona - Experimenten
Experimenten voor kinderen bij CosmoCaixa

Geschiedenis CosmoCaixa Museum

Het CosmoCaixa Museum werd in 1981 geopend als het Museu de la Ciència de Barcelona op de plek waar vroeger een aziel voor blinden stond (L’Empar de Santa Llúcia). Het gesticht had 75 jaar lang bestaan in een prachtig gebouw dat ontworpen was door de modernistische architect Josep Domènech i Estapà.

Het museum behoorde tot de Fundació La Caixa (een goede doelen organisatie van de Catalaanse bank La Caixa) en was het allereerste interactieve wetenschapsmuseum van heel Spanje.

Na een grondige renovatie en uitbreiding van het museum in 2004, veranderde deze van naam naar CosmoCaixa en werd een van de meest vooraanstaande wetenschapsmusea van heel Europa.

In 2006 won het CosmoCaixa museum de prijs voor beste museum van Europa en is sindsdien een voorbeeld van moderniteit en duurzaamheid.

Tegenwoordig is het CosmoCaixa museum een van de tofste wetenschapsmusea van Spanje en een ware must see voor als je met de kinderen reist.

Tickets CosmoCaixa Museum

Tickets voor het CosmoCaixa museum kun je ter plekke of online kopen. Dat laatste is wel aan te raden om zo de lange wachtrijen bij de kassa over te slaan.

De toegangskaarten voor dit museum kosten slechts € 6,- per persoon. Het CosmoCaixa museum is daarnaast gratis voor kinderen tot 16 jaar oud, waardoor dit een van de meest goedkope uitjes is voor gezinnen die je kunt vinden in Barcelona. Voor de overige workshops en lezingen die hier dagelijks georganiseerd worden, gelden anderen tarieven.

🎟️ Bestel hier je tickets voor de CosmoCaixa.

Hoe kom je bij het CosmoCaixa

Het CosmoCaixa ligt bij het Carrer d’Isaac Newton, 26, naast de Ronda de Dalt aan de noordelijke kant van Barcelona. Je kunt het museum bereiken met zowel eigen vervoer of het openbaar vervoer.

De bussen 196 en H2 hebben een halte precies voor de deur van het CosmoCaixa museum, evenals de toeristenbus Barcelona Bus Turístic.

Een andere optie (vooral als je vanuit het centrum komt) is om de stadstrein L7 van de Ferrocarrils de la Generalitat te nemen naar Av. Tibidabo. Daar stap je uit de trein en loop je via de fraaie Avinguda del Tibidabo richting het museum.

Kom je met de auto, dan kun je bij de parkeerplaats van het CosmoCaixa museum parkeren, dat zich voor de ingang van het museum bevindt.

Praktische informatie

Prijs: Tickets al vanaf € 6,-. Gratis voor kinderen jonger dan 16 jaar oud en klanten van Caixabank. Gratis met de Barcelona Card en Barcelona Family Card.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur. 24 en 31 december en 5 januari van 10:00 tot 18:00 uur. Gesloten op 1 en 6 januari en 25 december.

Adres: Carrer d’Isaac Newton, 26
08022 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Av. Tibidabo (L7)

Bus: 196, H2

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.