🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Plaça de Catalunya in Barcelona

Het epicentrum en een van de drukste verkeerspunten van de stad is Plaça de Catalunya (of Plaza Cataluña in het Spaans). Aangelegd in 1902, in de destijds lege oppervlakte buiten de stadsmuren, is dit plein nu een druk verkeersknooppunt met beeldschone kunstwerken, fonteinen en groen. Regelmatig worden hier evenementen en concerten georganiseerd. Mis het uitzicht op het plein vanuit El Corte Inglés niet en haal een kopje koffie bij het beroemde Café Zurich, dé plek waar Barcelonezen met elkaar afspreken.

Wat te zien en te doen bij Plaça de Catalunya

Op Plaça Catalunya komen vier van de elf metrolijnen samen, is er een klein winkelcentrum, het warenhuis El Corte Inglés, tal van hotels en het populaire ontmoetingspunt Café Zurich, waardoor dit absoluut een van de drukste plekken in Barcelona is.

Het plein is versierd met fonteinen, bomen en sculpturen en wordt voortdurend bezocht door toeristen en voorbijgangers.

Tip: Voor een complete ervaring moet je het plein zowel overdag bezoeken, wanneer het plein overspoeld wordt door duiven, als ’s avonds, wanneer het mooi verlicht is. Vergeet ook niet het uitzicht over Plaça Catalunya te bewonderen vanuit het café van El Corte Inglés.

De duiven van Plaça Catalunya

Plaça Catalunya is beroemd vanwege de grote hoeveelheid duiven die zich daar verzamelen, waarvan velen worden gevoerd door toeristen die de gelegenheid te baat nemen om foto’s te maken.

Het opmerkelijke is dat de duiven hier niet altijd zijn geweest, maar pas vanaf 1929, toen ze hierheen werden gebracht om het plein te verfraaien. Als gevolg hiervan begonnen deze vogels zich te vermenigvuldigen, en ze hebben dat op zo’n manier gedaan dat Barcelona tegenwoordig een van de steden is met de meeste duiven op haar straten.

Tussen de duiven op Plaça de Catalunya
Tussen de duiven op Plaça de Catalunya

Kunst op Plaça Catalunya

Tijdens je bezoek aan het Plaça Catalunya moet je, naast de grote fonteinen en het grote centrale plein, vooral letten op de standbeelden die de fonteinen van het plein versieren. Deze werden voor de Wereldtentoonstelling van 1929 gemaakt. Van de originele 16 standbeelden zijn er nog 8 over om te bewonderen.

Van links naar rechts zien we de volgende standbeelden:

  • Navegació (‘navigatie’) van Eusebi Arnau
  • Pastor del flabiol (‘herder van de fluit’) van Pau Gargallo
  • Joventut (‘jeugd’) van Josep Clarà
  • Dona pescadora (‘vissersvrouw’) van Enric Casanovas
  • Dona amb nen i flabiol (‘vrouw met kind en fluit’) van Josep Viladomat
  • Forjador (‘smid’) van Josep Llimona
  • Noia (‘meisje’) van Josep Dunyach
  • Maternitat (‘moederschap’) van Vicenç Navarro.
Plaça de Catalunya in Barcelona
Plaça de Catalunya in Barcelona

De meesten hebben nog de handtekening van hun schepper, maar als je goed kijkt zal je er twee neppers tussen vinden, namelijk Pastor del flabiol en Joventut. Het beeld van Pastor del flabiol van Gargallo uit 1927 werd in de loop der tijd zo beschadigd dat het teruggestuurd werd naar het Museum Pau Gargallo in Zaragoza en op zijn plek werd deze kopie geplaatst. De echte Joventut, van Clarà, staat sinds 2000 in de bibliotheek Clarà, op Carrer Doctor Carulla. Dit is dan ook het gebouw waar de beeldhouder zijn werkplaats had in zijn laatste 10 levensjaren. De Joventut die we zien op Plaça Catalunya is een kopie uit 1993.

Een meer recente toevoeging aan deze groep sculpturen op Plaça Catalunya is het monument aan Francesc Macià, de voormalige president van Catalonië. De sculptuur werd in 1991 gemaakt door Josep Subirachs, de architect die ook verantwoordelijk is voor de Lijdensfaçade van de Sagrada Família.

Café Zurich

Na een uurtje struinen over de drukke Ramblas, doe als de locals en strijk neer op het terras van Café Zurich waar je lekker mensen kunt kijken! Dit café om de hoek van Carrer Pelai en Plaça Catalunya is een belangrijk ontmoetingspunt voor veel mensen en vooral bij de jongere Barcelonezen, die hier tussen het café en de metro-ingang met elkaar afspreken. Inwoners van Barcelona spreken dan ook vaak over “quedar en el Zurich” (‘afspreken bij Zurich‘).

Het café bestaat al sinds 1920 en is een populair gezicht van het Plaça Catalunya.

Terras van Café Zurich in Barcelona
Terras van Café Zurich in Barcelona

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Hard Rock Café

Voor de Hard Rock Café fanaten kan het handig zijn om te weten dat het Hard Rock Café Barcelona bij Plaça de Catalunya te vinden is. Je geniet hier van diverse Amerikaanse gerechten en allerlei interessante rock ‘n’ roll memorabilia. Om niet in deze wachtrijen te hoeven staan kan je het best je ticket vooraf online bestellen.

El Corte Inglés

Dit Spaanse warenhuis à la Bijenkorf kun je op meerdere plekken in de stad terugvinden, maar hun vestiging aan het Plaça Catalunya is wel de meest emblematische. Iedere Barcelonees is hier weleens geweest!

Het warenhuis telt meerdere verdiepingen waaronder een gourmet-supermarkt, een luxe parfumerie, een juweliersafdeling en uiteraard een mode-afdeling met de mooiste merken.

Op de bovenste verdieping vind je een café waar je een pauze kunt nemen terwijl je van een adembenemend uitzicht over het plein en de stad geniet. Een geweldig uitkijkpunt dat nog niet veel mensen kennen!

El Triangle

El Triangle is een kleinschalig winkelcentrum aan het Plaça Catalunya waar grote winkelketens zoals Sephora en FNAC te vinden zijn. Maar ook voor kleinere winkels en cafés is hier ruimte. Als je even uit de drukte van het Plaça Catalunya wilt zijn, dan is dit het perfecte adres.

Winkelen rondom Plaza Cataluña

Naast het winkelcentrum El Triangle en het warenhuis El Corte Inglés, kun je ook goed winkelen op Plaça de Catalunya. Hier vind je onder andere een grote flagship store van H&M, Zara, Foot Locker en Desigual.

De omliggende straten rondom Plaça Catalunya zijn ook populaire winkelgebieden. Barcelonezen gaan bijvoorbeeld graag winkelen bij Portal de l’Àngel en Carrer Pelai. Hier vind je alle bekende modeketens, van Zara, Mango, Pull & Bear, Stradivarius en Bershka tot aan H&M, Topshop en Foot Locker.

👉 Lees hier meer over shoppen in Barcelona.

Zara Store Plaça Catalunya Barcelona
Zara Store Plaça Catalunya Barcelona

Apple Store

Op Plaça Catalunya vind je tevens dé megastore van Apple in Barcelona. Hier heb je naast alle producten van Apple ook nog eens gratis wifi. Ideaal als je eventjes een update aan het thuisfront wilt sturen via Whatsapp.

Geschiedenis van Plaza Cataluña

In de tijd dat Barcelona nog stadsmuren had, lag het gebied van Plaça Catalunya buiten de stadsmuren en was dit hierdoor één van de belangrijkste ingangen van de stad. Hier bevonden zich veel wegen die naar andere dorpen in de omgeving leidden en werden openluchtmarkten gehouden waar boeren uit de omgeving hun goederen kwamen verkopen.

Toen Barcelona door de bouw van de wijk Eixample in de tweede helft van de 19e eeuw uitdijde richting de Tibidaboberg en de stadsmuren afbraken, ontwikkelde Plaça Catalunya zich langzamerhand tot een centraal plein, al was dat niet in de urbanistische plannen van Ildefons Cerdà inbegrepen. Volgens Cerdà moest het Plaça de les Glòries Catalanes, waar Avinguda Diagonal, Avinguda de la Meridiana en Gran Via de les Corts Catalanes zich verbinden, het nieuwe epicentrum van de stad worden.

Al waren plannen voor een nieuw Plaça Catalunya gemaakt tijdens de Wereldtentoonstelling van 1888, werd de huidige Plaça Catalunya pas in 1902 gebouwd. In de tussentijd werden in dit gebied kermiskramen, theaters en kroegen geplaatst. Het plein werd officieel geopend op 2 november 1927 door koning Alfonso XIII.

Hoe ga je naar Plaza Cataluña

Vanwege de centrale ligging, is Plaça de Catalunya goed verbonden met de rest van de stad via de bus en metronetwerk. Bij Plaça Catalunya vind je naast een metrostation (L1 en L3) ook een treinstation voor regionale treinen (R1, R3, R4, RG1, R12) en het beginpunt van de FGC-treinen (L6, L7, S1, S55, S5, S2).

Dit plein is ook de opstapplaats van alle hop-on-hop-off bussen en het start- en eindpunt van de shuttlebussen naar het vliegveld, de Aerobús, en zijn er naast de metro en regionale treinen ook vele taxi’s en bussen te vinden.

Praktische informatie

Adres: Plaça de Catalunya
08002 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Catalunya (L1, L3, L6, L7)

Bus: 24, 55, 67, D50, H16, N1, N2,  N3, N4, N5, N6, N7, N8, N9, N11, N15, N28, V15

Trein: Catalunya (R1, R3, R4, S1, S2, S6)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.