🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

CaixaForum in Barcelona

CaixaForum in Barcelona is een cultureel centrum dat gevestigd is in een opvallend modernistisch gebouw: de oude fabriek van Casaramona, een juweel van het industriële modernisme. Binnen worden er allerlei soorten culturele evenementen en tentoonstellingen gehouden, er is een restaurant en een fantastische binnenplaats die je gratis kunt bezoeken.

Wat te zien en te doen in CaixaForum Barcelona

Een bezoek aan CaixaForum is een must voor zowel cultuur- als architectuurliefhebbers. Dit cultureel centrum is een geweldige plek om cultuur te snuiven en om een van de pareltjes van architect Josep Puig i Cadafalch te bewonderen.

🎟️ Bestel hier je tickets voor de CaixaForum.

Oude Fabriek Casaramona

Het gebouw waar CaixaForum gevestigd is, is op zichzelf al een bezienswaardigheid. Ontworpen door de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch tussen 1909 en 1912, was Casaramona een van de meest moderne textielfabrieken van zijn tijd. Zo was dit de eerste fabriek die met elektrische energie werkte en niet met steenkool. Vandaar dat het geen schoorsteen heeft.

De eigenaar van de fabriek was Casimir Casaramona y Puigcercós, een katoenfabrikant gespecialiseerd in de productie van dekens en handdoeken, die een nieuwe fabriekslocatie nodig had nadat zijn oude fabriek was afgebrand. Casaramona gaf de opdracht voor het project aan Josep Puig i Cadafalch, een van de meest prominente architecten van het Catalaanse modernisme, die een voorbeeldige fabriek ontwierp.

Met zijn opvallende rode bakstenen, de Catalaanse bogen en karakteristieke torens is het een prachtig voorbeeld van de Catalaanse industriële modernistische architectuur. Een rondje binnen het gebouw en de binnenplaats is geheel gratis, hoewel er ook regelmatig rondleidingen plaatsvinden.

Voormalige fabriek Casaramona Barcelona
Voormalige textielfabriek Casaramona

CaixaForum Barcelona Museum

CaixaForum, het cultureel centrum van de “La Caixa” Foundation, is gevestigd in de voormalige textielfabriek Casaramona. Hier worden allerlei culturele en artistieke activiteiten georganiseerd, van tentoonstellingen tot concerten, lezingen, debatten, workshops en zelfs filmvertoningen.

Zeer aan te raden is de immersive experience die ze hebben, genaamd “Symphony” en dat bedoelt is om de klassieke muziek dichterbij het brede publiek te brengen.

Evenementen bij CaixaForum Barcelona

Zoals eerder gezegd, worden er regelmatig speciale evenementen georganiseerd bij het CaixaForum: van lezingen, debatten en workshops tot concerten en filmvoortellingen.

Ook voor gezinnen worden er speciale evenementen aangeboden, met leuke kinderfilms en workshops.

Een bekend evenement dat hier elke zomer plaatsvindt is Nits d’Estiu, met op elke woensdagavond een speciaal programma vol cultuur, muziek en films. Daarnaast is er het Festival de Música Antiga, een jaarlijks terugkerend festival voor oude muziek.

Mijn tip: Wil je weten of er iets leuks gaande is bij CaixaForum op het moment dat je Barcelona bezoekt, dan raad ik je aan om zijn agenda in de gaten te houden.

CaixaForum Barcelona
CaixaForum Barcelona

Souvenirshop en restaurant bij CaixaForum Barcelona

Het CaixaForum beschikt ook over een souvenirwinkel, een restaurant en openbare toiletten.

Verticale tuin van CaixaForum Barcelona

Buiten het culturele complex zit er sinds 2023 een heuse verticale tuin, de Bosc Vertical. Het verticale bos is geïnstalleerd op de oude muur van het Metallurgiepaleis en is een faciliteit die tot doel heeft het natuurlijke landschap van Montjuïc dichter bij de stad te brengen.

Bijzonder aan deze tuin is niet alleen zijn omvang (12 meter hoog en 535 m² aan oppervlakte), maar ook dat het de eerste is waar bomen hangen!

Bosc Vertical CaixaForum Barcelona
Bosc Vertical CaixaForum Barcelona

Geschiedenis van CaixaForum Barcelona

De voormalige textielfabriek Casaramona werd gebouwd tussen 1909 en 1912 aan de voet van Montjuïc. Na een kort industrieel leven (de fabriek sloot haar deuren in 1920, nadat het failliet was gegaan als gevolg van de staking in La Canadenca), werd de fabriek een opslagplaats tijdens de Wereldtentoonstelling van 1929.

In 1940 werd het omgebouwd tot de stallen van de Nationale Politie en tot 1992 was het ook de mobiele vloot van het politiekorps.

De fabriek werd in 1992 na de Olympische Spelen aangekocht door de Spaanse bank La Caixa en in 2002 omgebouwd tot een cultureel centrum.

Om het culturele centrum te bouwen onderging de fabriek een grondige renovatie onder de leiding van de Japanse architect Arata Isozaki. Isozaki creëerde een grote open ruimte onder straatniveau, met behulp van geitenmarmer om het interieur licht en ruim te maken.

In de afgelopen jaren heeft CaixaForum zich ontwikkeld tot een dynamische culturele hub. Als onderdeel van haar twintigjarig jubileum in Barcelona heeft de “La Caixa” Foundation in 2023 een verticale bosproject gelanceerd. Dit verticale bos, geïnstalleerd bij de ingang van CaixaForum, bevat ruim honderd plantensoorten en tien hangende bomen, waarmee een nieuwe groene long wordt gecreëerd die verandert met de seizoenen van het jaar.

Leuk weetje: Wist je dat de fabriek Casaramona, waar het CaixaForum is gevestigd, een van de eerste gebouwen was die werden gebouwd op Montjuïc?

Tickets CaixaForum Barcelona

Om de wisselende tentoonstellingen te bezoeken of deel te nemen aan evenementen bij CaixaForum heb je tickets nodig. Het standaardticket kost € 6,- en is zowel ter plaatse bij de kassa als online verkrijgbaar. Met een ticket krijg je toegang tot alle tentoonstellingen die op dat moment plaatsvinden.

CaixaForum biedt ook rondleidingen aan waarbij bezoekers de geschiedenis van het gebouw en de moderne architectuur kunnen ontdekken.

🎟️ Bestel hier je tickets voor de CaixaForum.

Let op: Voor toegang tot het verticale bos, het restaurant en de binnenplaats op het dak van de fabriek hoef je geen tickets te kopen. Ontdek hier meer gratis bezienswaardigheden in Barcelona.

Hoe kom je bij het CaixaForum Barcelona

CaixaForum bevindt zich aan de Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, nummer 6-8, aan de voet van de Montjuïcberg in Barcelona.

Het ligt op loopafstand van het Plaça d’Espanya, waar het metrostation Espanya (L1, L3 en L8) is gevestigd. Voor het museum stoppen de bussen 13 en 150, evenals de toeristenbus.

Mijn tip: Combineer je bezoek aan CaixaForum met een bezoek aan Montjuïc of een van de vele andere musea in de buurt, zoals het kunstmuseum MNAC.

Praktische informatie

Prijs: Tickets al vanaf € 6,-. Gratis voor kinderen jonger dan 16 jaar oud en klanten van Caixabank. Gratis met de Barcelona Card.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 tot 20:00 uur. Gesloten op 1 en 6 januari en 25 december.

Adres: Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Espanya (L1, L3, L8)

Bus: 13, 150

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.