🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Fietsen in Barcelona

Barcelona beschikt over vele fietspaden en een uitgebreid fietsnetwerk, waardoor het een stad is die zich goed leent om te fietsen. Afhankelijk van je interesses en niveau, biedt Barcelona daarnaast verschillende mooie fietsroutes, waarmee je de stad en al zijn bezienswaardigheden al fietsen kunt ontdekken. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten als je van plan bent om te gaan fietsen in Barcelona.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Zalig fietsen in Barcelona

Barcelona wordt steeds meer een fietsstad. Niet alleen toeristen maar ook de locals zelf gebruiken de fiets steeds meer als vervoersmiddel. Velen vinden het ook leuk om te fietsen in hun vrije tijd en maken dan ook leuke fietstochten in de nabijgelegen bergen of langs het strand.

Toch blijft een kleine minderheid van de Barcelonezen de fietspaden en het fietssysteem gebruiken. Het is voor velen niet handig om te fietsen in de stad gezien de onregelmatige fietspaden en de bergachtige kernmerken van sommige wijken.

Het oude centrum, l’Eixample (waar de Sagrada Familía staat) en het strandgebied zijn gelukkig wel vlak en zeer geschikt om te fietsen. Hierdoor zijn de meeste bezienswaardigheden in Barcelona ook met de fiets prima te doen.

Daarnaast vind je in de directe omgeving van Barcelona tal van mogelijkheden om te fietsen: of je in de natuur van de bergen duikt of de kustlijn volgt, er is altijd een leuke fietsroute die je kunt volgen.

Dus mocht je je afvragen of fietsen in Barcelona leuk is, het antwoord is ja. Wel moet je altijd oppassen als je gaat fietsen met het verkeer en dat je niet overal je fiets mag parkeren.

Ook zijn de regels in Spanje wat betreft fietsen iets anders, waardoor het loont om deze van tevoren goed te lezen.

Ben je op vakantie in Barcelona en wil je graag Barcelona (of zijn prachtige omgeving) op de fiets verkennen, huur dan een fiets bij een van de vele fietsverhuurders in Barcelona of doe mee aan een fietstour met Nederlandse gids om op de fiets alles over Barcelona te leren!

Fietspaden in Barcelona
Fietsen in Barcelona

Wat zijn de regels om te gaan fietsen in Barcelona?

Als je gaat fietsen in Barcelona, zijn er een aantal regels waaraan je moet voldoen:

 1. Fietspaden: fiets altijd op de fietspaden. Ligt er geen fietspad, fiets dan op de autoweg of over de stoep.
 2. Verkeersregels: fietsers moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden als automobilisten, zoals het stoppen bij stoplichten en het geven van richting aan andere weggebruikers. Tijdens het fietsen moet je ruimte geven aan de voetganger (ze hebben immers altijd voorrang), mag je niet kriskras tussen de auto’s rijden, en moet je altijd fietsen daar waar het voor fietsen toegestaan is. Uiteraard mag je ook niet fietsen onder de invloed van drugs en/of alcohol.
 3. Helm: hoewel het dragen van een helm niet verplicht is in Barcelona, wordt het wel sterk aanbevolen om een helm te dragen om je hoofd te beschermen in geval van een ongeval. Voor kinderen tot 16 jaar oud zijn helmen wel verplicht. Ook kinderen op een fietsstoeltje moeten een helm dragen. Wanneer je buiten de bebouwde kom gaat fietsen, is een helm wel verplicht.
 4. Verplichte fietsaccessoires: fietsen moeten voorzien zijn van een bel, voor- en achterlicht en reflecterende accessoires (indien je in het donker gaat fietsen).
 5. Mobiele telefoons en gehoorapparaten: het is niet toegestaan om tijdens het fietsen in Barcelona naar muziek te luisteren of met je mobiel bezig zijn.

Waar kun je een fiets huren in Barcelona?

Nu dat je weet hoe leuk fietsen in Barcelona is en wat de belangrijkste regels zijn, dan wil je vast een fiets gaan huren in Barcelona. Hieronder vertel ik je over de verschillende opties die je hebt als je een fiets wilt huren in Barcelona.

Er zijn verschillende plekken waar je fietsen kunt huren en fietstochten kunt boeken in Barcelona.

De meeste toeristen kiezen er voor om een fiets te huren tijdens hun stedentrip in Barcelona bij een fietsverhuurbedrijf. Je ziet dan op een hele relaxte en vrijblijvende manier heel veel van de stad in een kortere tijd.

Woon je in Barcelona, dan zijn de rood-witte fietsen van Bicing of een van de andere gedeelde fietsen juist interessant.

Fietsverhuurbedrijven in Barcelona

Er zijn verschillende fietsverhuurbedrijven in Barcelona, zoals BajaBikes, Green Bikes Barcelona, Born Bike Tours Barcelona en Barcelona Rent a Bike. Je kunt online een fiets reserveren of ter plaatse een fiets huren. Veel van deze bedrijven bieden ook rondleidingen aan.

Wel is het aan te raden om je fiets van tevoren te reserveren, zodat je op de gewenste datum over een fiets beschikt. De meeste fietsverhuurders zijn in het centrum en langs het strand van Barcelona te vinden en bieden fietsen te huur aan voor enkele uren of één of meerdere dagen.

Vraag wanneer je een fiets huurt om tips voor een leuke route en bezienswaardigheden onderweg of download mijn Barcelona Fietsgids, dat drie exclusieve fietsroutes bevat langs de leukste plekken in Barcelona!

Tip: Reserveer nu jouw fiets

Wil je zelf op pad gaan en Barcelona op de fiets verkennen? Huur dan een fiets bij het Nederlandse fietsverhuurbedrijf Baja Bikes en ga lekker op ontdekkingstocht in Barcelona! Bij Baja Bikes kun je heel eenvoudig online een fiets reserveren tegen een gunstig tarief. Hun winkel bevindt zich zeer centraal, in het hart van de Gotische wijk, waardoor je gemakkelijk naar de belangrijkste plekken kunt fietsen. Baja Bikes biedt ook kinderfietsen vanaf 4 jaar, kinderzitjes en helmen aan, evenals een handige stadsplattegrond.

👉 Check het aanbod van Baja Bikes.

 

Fiets huren in Barcelona
Fiets huren in Barcelona

Fietstours in Barcelona

Als je Barcelona op een leuke en informatieve manier wilt verkennen, dan kun je een fietstour boeken bij een van de vele aanbieders in Barcelona.

Enkele voorbeelden van bedrijven die fietstours aanbieden zijn Baja Bikes, Cruising Barcelona, Fat Tire Tours en Steel Donkey Bike Tours.

Het voordeel hiervan is dat je veel kunt zien in een korte tijd.

Het is aan te raden om je fietstour van tevoren online te boeken. Dan ben je gegarandeerd van een fietstour op de gewenste datum.

👉 Lees hier meer over fietsen huren en fietstours in Barcelona.

Fietsen in Barcelona met Nederlandse gids
Fietsen in Barcelona met Nederlandse gids

Bicing Barcelona

De rood-witte fietsen van Bicing zijn de ov-fietsen van Barcelona. Hiermee kunnen Barcelonezen zich door de stad verplaatsen. Je hebt tot je beschikking zowel normale als elektrische fietsen. De fiets gaat dan mee van de ene ophaalpunt naar de andere.

Om gebruik te kunnen maken van een van de rood-witte fietsen moet je eerst een abonnement hebben afgesloten (t.w.v. € 50,- p/jaar).

De fietsen mag je maximaal 30 minuten gebruiken om je van het ene punt naar het andere te verplaatsen. Mocht je deze tijd overtreden, dan betaal je extra voor de tijd die je de fiets gebruikt, met een maximum van twee uur per enkele reis.

De op- en afhaal punten van de Bicing fietsen vind je meestal vlak bij een metrostation.

Bicing is dus geen openbare fietsverhuur voor toerisme of recreatief gebruik. Bicing is een vervoersmiddel dat werkt als aanvulling op het conventionele openbaar vervoer in Barcelona. Het doel is om de kleine dagelijkse uitstapjes van de inwoners op een groene manier te dekken.

Voor meer informatie over Bicing, kijk op de site: www.bicing.cat.

Bicing Barcelona
Bicing Barcelona

Andere gedeelde fietsen

Ideaal wanneer je tijdelijk in Barcelona bent en niet gebonden wil zijn aan de abonnementen van Bicing zijn de bedrijven die via apps fietsen te leen aanbieden.

Op platformen zoals Scoot en Donkey Republic kun je bijvoorbeeld een fiets lenen en per minuut betalen. Via hun app weet je waar het meest dichtstbijzijnde fiets zich bevindt en kun je deze gebruiken om je door de stad te verplaatsen.

Een andere optie zijn de blauwe fietsen van het Nederlands bedrijf Swapfiets, die mooie fietsen op basis van een abonnement in Barcelona aanbieden.

Gedeelde fietsen om te huren in Barcelona
Gedeelde fietsen om te huren in Barcelona

Waar kun je fietsen in Barcelona?

In Barcelona moet je altijd op het fietspad fietsen. Mocht deze ontbreken, dan mag je op de stoep fietsen, maar alleen als deze minstens 5 meter breed is en er minstens 3 meter overblijft voor de voetgangers. Anders ben je verplicht om aan de rechterkant van de straat te fietsen.

Je mag ook gerust fietsen in parken en voetgangerszones.

Het is verboden om te fietsen op autopistas (snelwegen waar je tol moet betalen) en autovías (snelwegen zonder tol).

Alleen personen ouder dan 14 jaar mogen aan de zijkant van de carreteras secundarias (provinciale wegen) en autovías rijden, behalve als een bord het uitdrukkelijk verbiedt.

Vergeet niet dat het dragen van een helm in Spanje verplicht is als je buiten de bebouwde kom fietst en altijd voor kinderen tot 16 jaar oud.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Fietspaden in Barcelona - Gran Via de les Corts Catalanes
Fietspaden in Barcelona

Leuke fietsroutes in Barcelona

Barcelona heeft verschillende mooie fietsroutes die je kunt verkennen, afhankelijk van je interesses en niveau.

Ook vind je tegenwoordig veel fietspaden in de stad, waardoor fietsen erg makkelijk en veilig is.

Enkele van de mooiste fietspaden in Barcelona vind je langs het strand, de Avinguda de la Diagonal, het Passeig de Sant Joan, het Passeig de Gràcia, de Gran Via de les Corts Catalanes en het Carrer de la Marina.

En als je intensiever wilt fietsen, dan ga je op de Montjuïc of in de Collserola heuvels fietsen.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

De mogelijkheden om een leuke fietstocht te maken in en rond Barcelona zijn dus eindeloos. Of je voor een intensieve fietstocht in de bergen gaat of juist door de stad wilt cruisen; bij deze enkele suggesties:

 • Toeristische fietstocht door Barcelona (14 km): haal je fiets op in het centrum van Barcelona en verken de Gotische wijk, El Born en het Parc de la Ciutadella. Fiets daarna langs de Arc de Triomf en het Passeig de Sant Joan om zo bij de Sagrada Família te komen. Keer daarna terug naar het centrum via het Passeig de Gràcia en de Ramblas, om zo bij het Columbus Monument, de haven en het strand te komen.
 • Fietstocht langs het strand van Barcelona (8,6 km): een aangename fietstocht langs het strand van Barcelona, van het iconische W Hotel tot aan de drie schoorstenen van Badalona, of nog verder als je dat wilt! Tijdens deze fietstocht kom je langs enkele leuke bezienswaardigheden zoals de oude visserswijk van La Barceloneta, Poblenou en het Fòrum. De route is vlak en geschikt voor alle leeftijden.
 • Fietstocht in Montjuïc (5,4 km): een intensievere fietstocht om sommige van de mooiste uitkijkpunten en parken in Montjuïc te ontdekken. Begin je fietstocht op de Rambla del Raval, rijd langs het Columbus monument en neem de Passeig Josep Carner omhoog richting de Jardins de Mossèn Costa i Llobera waar je de Ronda Verda van Montjuïc kunt vinden. Fiets via de Avinguda Miramar langs de Jardins de Joan Brossa en Jardins del Mirador. Fiets daarna omhoog richting het kasteel van Montjuïc om zo bij het verborgen uitkijkpunt Mirador del Migdia te komen. Het parcours loopt steil omhoog, maar je geniet dan ook van adembenemende uitkijkpunten en de mooie natuur onderweg. En de daaropvolgende afdaling van de Montjuïcberg is gelukkig een fluitje van een cent.
 • Fietstocht langs de Carretera de les Aigües (9 km): een van de meest geliefde fietstochten onder de locals begint bij de Avinguda del Tibidabo en gaat van Pla del Maduixers in Barcelona tot aan het Plaça de Mireia in Esplugues de Llobregat. Onderweg kom je enkele van de mooiste uitzichten over Barcelona tegen en bezienswaardigheden zoals de Temple del Sagrat Cor, de Torre de Collserola en het Observatori Fabra. Deze fietstocht van ongeveer 9 km volgt een harde weg en is redelijk eenvoudig om te doen, want de meeste stukken zijn vlak.
 • Fietstocht van Barcelona naar Esplugues de Llobregat (6,8 km): je kunt deze fietstocht bij de Avinguda Diagonal beginnen, die de stad doorkruist en voorzien is van mooie fietspaden. Bij het Parc de Cervantes vind je de start van een nieuw fietspad die je naar Esplugues del Llobregat meeneemt. Dit fietspad loopt vervolgens langs de snelwegen B-20 en B-23 en drie verschillende bruggen. Interessante bezienswaardigheden in Esplugues zijn de Bateria Antiaèria de Sant Pere Màrtir, het Museu Can Tinturé en het Museu de Ceràmica “La Rajoleta” (gelegen in een oude fabriek).
 • Fietstocht van Barcelona naar Castelldefels (35,5 km): een leuke en lange fietstocht die je naar het strand van Castelldefels, buiten Barcelona, meeneemt. Begin bij Plaça Espanya en volgt het fietspad op de Gran Via richting het Hospital de Bellvitge. Steek de rivier Llobregat over en de groentevelden van Parc Agrari del Llobregat. Fiets daarna langs de plaatsen El Prat del Llobregat, Viladecans en Gavà. Bij het strand in Gavà kies je de strandboulevard om zo naar het eindpunt, het strand van Castelldefels, te komen. Deze fietstocht is vrij lang maar eenvoudig te doen want het gebied is vlak en voorzien van goede fietspaden.
 • De groene route (Ronda Verde) (72 km): de Ronda Verda is ook een interessante optie voor de fietsliefhebber. Deze fietsroute, gemarkeerd door een groen fietssymbool op het fietspad, neemt je mee op pad langs de verschillende natuurgebieden in en rondom Barcelona (Parc de Collserola, Parc Fluvial del Besòs, Parc de la Serralada de Marina, Front Marítim, Montjuïc en Llobregat). Voor meer informatie kijk op de site van rondaverda.cat.

De gemeente van Barcelona heeft een online gids waar je nog meer informatie over de fietspaden en leuke fietsroutes kunt vinden.

Waar kun je je fiets parkeren in Barcelona?

Bij het parkeren van de fiets moet je dat altijd in een fietsstalling of fietsrek doen; het is namelijk verboden om je fiets aan het straatmeubilair, bomen of stoplichten vast te binden.

Op deze plattegrond kun je zien waar je je fiets kunt parkeren, iets wat in een stad zoals Barcelona altijd een uitdaging is.

Fiets parkeren in Barcelona - Passeig de Gracia
Fiets parkeren in Barcelona

Fietswinkels in Barcelona

Woon je in Barcelona en ben je op zoek naar een nieuwe fiets of heeft je fiets dringend een onderhoudsbeurt nodig? Zie hier enkele leuke fietswinkels in Barcelona:

 • The Bike Club (Carrer Sepúlveda, 6)
 • Green Bikes (Carrer Ataulf, 8)
 • Tomás Domingo The Bike Shop (Carrer Roger de Llúria, 115)
 • On y Va Cycling Shop (Carrer Roger de Llúria, 67)

Fietscafés in Barcelona

De zogenaamde fietscafés zijn vooral handig wanner je op pad bent met je fiets in Barcelona. Hier mag je je fiets parkeren terwijl je een pauze neemt en jezelf op wat lekkers trakteert.

 • Bicioci Bike Café (Carrer de Venus, 1-3)
 • Café Galeria Cosmo (Carrer Enric Granados, 3)
 • On y Van Coffee (Carrer Ciutat de Balaguer 45)
 • The Bike Club – Cycle Café (Carrer Sepúlveda, 6)
 • Eroica Caffè (Carrer del Consell de Cent, 350)

Veel gestelde vragen over fietsen in Barcelona

Kun je goed fietsen in Barcelona?

Fietsen in Barcelona is prima te doen: de stad beschikt over veel fietspaden, het verkeer en de stad wordt hierop steeds aangepast en je hebt tal van fietsverhuur opties om uit te kiezen, van deelfietsen en ov-fietsen tot het verhuur van fietsen voor een dag.

Is fietsen in Barcelona gevaarlijk?

Fietsen is Barcelona is niet gevaarlijk. Wel moet je rekening houden met de lokale verkeersregels en de verkeersdrukte in Barcelona. Ook moet je extra alert zijn bij kruisingen en altijd stoppen bij een stoplicht.

Waar moet je fietsen in Barcelona?

In Barcelona fiets je over het algemeen over de fietspad en in de juiste verkeersrichting. Als deze ontbreekt, dan mag je op de stoep fietsen, maar alleen als breed genoeg is voor de andere voetgangers. Anders ben je verplicht om aan de rechterkant van de weg te fietsen. Ook in de voetgangerszones mag je gerust fietsen.

Mag je de fiets mee nemen in de metro?

Je mag met je fiets niet in de bus, tenzij je een vouwfiets hebt. In de metro mag je alleen mee met je fiets op zaterdag, zondag, feestdagen en op alle dagen van juli en augustus. Op een normale werkdag mag je reizen met je fiets van 5:00 tot 7:00 uur ’s ochtends, daarna tussen 9:30 en 17:00 uur en vanaf 20:30 tot sluitingstijd. Mocht je een vouwfiets hebben, dan mag je deze op alle tijden meenemen zolang je hem goed opgevouwen hebt en als je niemand lastigvalt. In de regionale treinen van maatschappij FGC zijn fietsen altijd welkom.

Overige tips voor fietsen in Barcelona

 • Maak online een reservering: reserveer altijd tijdig je fiets of fietstour om er zeker van te zijn dat je op je gewenste dag kunt gaan fietsen door Barcelona. Dit kun je tegenwoordig heel eenvoudig online doen. Het is aan te raden om een fietstour aan het begin van je vakantie te boeken om zo een goede eerste indruk van de stad te krijgen.
 • Stippel van tevoren een fietsroute uit: ga je voor het eerst fietsen in Barcelona, zorg dat je een uitgestippelde route volgt om zo min mogelijk te verdwalen. Maak gebruik van de tips en plattegronden die je bij het fietsverhuurbedrijf kunt krijgen of plan je eigen route vooraf. Als je denkt dat fietsen in Barcelona moeilijk is, dan kun je het altijd eerst proberen met een gids.
 • Volg de regels en je gezonde verstand: als je deelneemt aan het verkeer, moet je net als in Nederland en België je gezonde verstand gebruiken. Geef bijvoorbeeld tijdig aan welke acties je gaat doen en steek de weg nooit over als het stoplicht rood is. In Barcelona gelden bovendien aparte regels voor het fietsen. Zo mag je je fiets niet vastmaken aan het straatmeubilair (hekken, bankjes, etc.), iemand achterop je fiets dragen of naar muziek luisteren terwijl je fietst. Lees daarom de regels omtrent fietsen in Barcelona eerst goed door.
 • Fietsen met groepen: ga bij voorkeur niet met een grote groep op pad tenzij jullie deelnemen aan een begeleide fietstour. Dit om geen overlast te veroorzaken voor bewoners en andere verkeersdeelnemers. Het is niet de bedoeling dat jullie de weg blokkeren voor voetgangers of ander vervoer zoals auto’s.
 • Fietsen met kinderen: bij het huren van fietsen; zorg dat er een baby- of kinderstoeltje op de fiets bij zit en dat er een helm bij wordt gegeven. Kinderen tot 7 jaar oud mogen in een kinderstoeltje mee. Het dragen van een helm is verplicht voor kinderen tot en met 16 jaar oud, ook wanneer ze in een kinderstoeltje zitten. De meeste fietsverhuurwinkels bieden tevens kinderfietsen te huur aan.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.