🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Gran Teatre del Liceu

Naast de beroemde Boqueria-markt, is het Gran Teatre del Liceu (of gewoonweg het Liceu in het Catalaans of Liceo in het Spaans) één van de meest markante gebouwen op de Ramblas. Dit operagebouw uit 1847 is een symbool voor de stad en heeft onder andere twee branden, een overstroming en een bomaanslag overleefd. De muziekliefhebber kan hier genieten van de mooiste (opera)concerten, maar ook tijdens een begeleide tour is er genoeg te zien en te ontdekken bij El Liceu.

Wat te zien en te doen bij het Gran Teatre del Liceu

Of je nu bent aangetrokken door de prachtige architectuur of als muziekfanaat, het Gran Teatre del Liceu in Barcelona stelt niemand teleur. Als honderdjarige culturele institutie, geniet het operagebouw van El Liceu van grote naamsbekendheid in zowel binnen- als buitenland. Hieronder vertel ik je welke gedeeltes van het Teatre Liceu het meest interessant zijn.

Het operagebouw

Het gebouw waarin het Teatre Liceu gevestigd is, stamt uit 1847, maar is meerdere malen verwoest geweest, en heeft dus ook de nodige aanpassingen gehad. Alleen de façade, de royale ingang in renaissancistische stijl en de Spiegelzaal zijn nog origineel.

De pompeuze concertzaal is na de brand van 1994 zo goed als hetzelfde heropgebouwd. Hier geniet het oog van alle pracht en rijkdom van weleer: van rijkversierde plafonds, wanden met goud, fluwelen stoeltjes en privébalkons. De schilderijen op de acht medaillons op het plafond en op de boog van het proscenium zijn het werk van de schilder Pere Jaume, terwijl het huidige fluwelen gordijn ontworpen is door Antoni Miró. De capaciteit van 2.292 toeschouwers maakt van El Liceu één van de grootste operahuizen van Europa.

De Spiegelzaal is naast de imposante concertzaal, één van de merkwaardigste zalen die je in het Teatre Liceu tegenkomt. Deze tussenruimte werd door de brand in 1994 gespaard en zorgvuldig gerestaureerd, met zijn prachtige plafondschilderingen en de inspirerende teksten die naar kunst en muziek verwijzen.

👉 Lees hier meer over de grote brand van 1994.

Operagebouw Teatre Liceu Barcelona
Operagebouw Teatre Liceu

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

El Cercle del Liceu

De Cercle del Liceu is een van de oudste nog actieve clubs van Spanje en werd in 1847 gesticht, hetzelfde jaar als het Gran Teatre del Liceu. Het is een privéclub in Engelse stijl met een uniek artistiek erfgoed. Met ongeveer duizend leden biedt deze ruimte een reeks elegante kamers, een conferentieruimte, restaurant en andere ruimtes in een emblematisch gebouw dat deel uitmaakt van het Gran Teatre del Liceu. Tijdens de begeleide rondleiding kom je op vier van de kamers op de chique verdieping van de Cercle: de zaal van de schoorsteen, vroeger de hoorzaal; de grote zaal, die destijds als danszaal diende; de Alexandre de Riquer’s zaal, waarschijnlijk de mooiste garderobe die je ooit gezien hebt; en de rotonde, de voormalige speelkamer en ruimte om de krant te lezen. Waar je ook kijkt zie je waardevolle kunstwerken, van onder meer Ramon Casas en Rusiñol.

El Cercle organiseert daarnaast gedurende het hele jaar verschillende evenementen, tentoonstellingen, concerten en conferenties waarbij zowel zijn leden als de persoonlijkheden van de culturele kring van Barcelona betrokken zijn.

Opera bijwonen

Muziek- en theaterliefhebbers doen er goed aan om tickets voor een voorstelling bij Teatre Liceu aan te schaffen. Dit is namelijk één van de beste concert- en theaterzalen van héél Europa, dus het niveau ligt hoog. Bovendien is een bezoek aan El Liceu tijdens een voorstelling betoverend mooi: dan geniet je het meeste van dit honderdjarige operagebouw en ervaar je zelf hoe het vroeger moet zijn geweest om hier naar de opera te gaan.

Vanwege de populariteit van de voorstellingen van Teatre Liceu, is het aan te raden om je tickets voor een concert of voorstelling van tevoren te kopen. Dat kan online of ter plekke bij de loketten gedaan worden. Woon je in Barcelona en ben je van plan om vaker naar het Teatre Liceu te gaan, dan kun je ook een abonnement nemen. Als je naar de opera gaat, dan dien je overigens netjes gekleed te gaan.

👉 Lees hier meer over muziek in Barcelona en de mooiste concertzalen.

Opera bijwonen in Barcelona - Teatre Liceu Barcelona
Opera bijwonen in Barcelona bij Teatre Liceu

Teatre Liceu voor kinderen

El Petit Liceu is de kleine versie van Teatre Liceu, speciaal om kinderen kennis te laten maken met de opera, klassieke muziek en theater. De meeste voorstellingen zijn voor kinderen vanaf 6 of 7 jaar oud, maar af en toe zijn er ook marionettenshows voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Van de verhalen van de gebroeders Grimm of de muziek van Mozart, tot aan familie-operavoorstellingen van gerenommeerde artiesten zoals Rossini. Houd de agenda in de gaten voor het actuele programma.

Cafè de l’Òpera

Aan de overkant van het operagebouw, bij La Rambla nummer 74, vind je dit ouderwetse café, interessant om te bezoeken omdat dit ook de plek was waar het publiek van El Liceu elkaar vóór en na de voorstelling ontmoette. Deze plek bestaat al sinds het eind van de jaren 20 en dat merk je aan alles in het interieur. De perfecte spot voor een kop koffie en wat churros met een vleugje nostalgie.

IJssalon Rocambolesc

Heb jij (of je kinderen) na een bezoek aan het Gran Teatre del Liceu trek gekregen, dan moet je even langs de ijssalon van Rocambolesc gaan, die naast de ingang van het theater ligt. Een befaamd adres onder de ijsliefhebbers die op zoek zijn naar originele en heerlijke ijssmaken, in een prachtig decor.

👉 Lees hier meer over de beste ijssalons van Barcelona.

Geschiedenis van het Gran Teatre del Liceu

Het Liceu is in 1837 ontstaan nadat Manuel Gibert met andere militairen een theatergroep begon, de Sociedad Dramática de Aficionados, in het voormalige klooster van Montsió, gelegen aan het Carrer de Montsió vlakbij Portal de l’Àngel. In 1838 veranderde de groep de naam naar het Liceo Filarmónico Dramático Barcelonés de SM la Reina Isabel II, met als doel een conservatorium te creëren in Barcelona, dat de theatercultuur met de opera mengde. Mede door hun succes, de ondersteuning van een groep prominente leden van de bourgeoisie, en dat de nonnen van Montsió hun klooster terug eisten, veranderde het Liceu van adres naar hun huidige locatie op de Rambla dels Caputxins.

De bouw van het nieuwe theatergebouw begon op 11 april 1845 en was het werk van de architect Miquel Garriga i Roca, geholpen door Josep Oriol Mestres. De inhuldiging werd op 4 april 1847 gehouden, met een symfonie van Joan Melcior Gomis, het theaterstuk Don Fernando el de Antequera van Ventura de la Vega, een Andalusische dans getiteld Rondeña van de muzikant Josep Jurch, de Italiaanse zanger Joan Cortada en een lied van Marià Obiols getiteld Il Regio Imene. In zijn nieuwe enclave werd het theater Liceu snel de ontmoetingsplek van de Catalaanse bourgeoisie, die graag naar de opera kwam luisteren en genoot van de luxe feestjes die er hier gehouden werden.

Het nieuwe Teatre Liceu werd geraakt door verschillende rampen die ervoor hebben gezorgd dat men het over “de vloek van Teatre Liceu” heeft: de brand van 1861, de wateroverstroming van 1862 en de bomaanslag van 1893 zijn slechts enkele voorbeelden.

Tip: boek je fietstour bij Baja Bikes

Het Nederlandse Baja Bikes is een van de bekendste fietstours en fietsverhuurders in Barcelona. Je kunt bij hen terecht voor een leuke fietstour of privé fietstour met Nederlandse gids. Ze beschikken over meerdere fietstours, onder andere de populaire highlights fietstour, de FC Barcelona fietstour en de tapas fietstour. Baja Bikes biedt ook speciale fietstours aan voor groepen en gezinnen met kinderen.

👉 Check het aanbod van Baja Bikes.

 

Tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) werd El Liceu genationaliseerd en door de Republikeinse autoriteiten omgedoopt tot het Teatre Nacional de Catalunya (Nationale Theater van Catalonië) om het te beschermen, al maakten de omstandigheden het artistieke leven moeilijk. Tijdens de dictatuur van Franco keerde het Liceu terug naar zijn voormalige eigenaars, een buitengewoon conservatieve groep mensen, die het theater Liceu als een exclusieve ruimte voor de welgestelden beschouwde. Het grootste voordeel was dat El Liceu hierdoor nooit subsidies van de staat nodig had.

Het economische regime dat het theater regeerde was vanaf de laatste kwart van de 20ste eeuw echter onhoudbaar. Om die reden creëerde de Catalaanse regering in 1980 het Consorci del Gran Teatre del Liceu, die verantwoordelijk werd voor de beheer en exploitatie van El Liceu.

De brand van 31 januari 1994, die de concertzaal en het podium verwoestte, veroorzaakte een buitengewone emotionele impact op de Catalaanse samenleving en betekende een kantelpunt in de geschiedenis van El Liceu. Het nieuwe theater behield de uitstraling van het vorige gebouw, maar was een stuk groter en moderner. Het werd op 7 oktober 1999 geopend.

Door de jaren heen zijn de grootste opera-artiesten, orkestleiders, musici en balletdansers langs het Gran Teatre del Liceu geweest. Artiesten zoals Montserrat Caballé, Josep Carreras en Plácido Domingo hebben hier opgetreden. Voor de liefhebbers van de opera, ballet en klassieke muziek, blijft het Teatre del Liceu een ware must-see.

Gran Teatre del Liceu tickets

Je kunt het Liceu tijdens een concert of theatervoorstelling bezoeken. Daarvoor moet je van tevoren tickets kopen. Dat kan online of bij de lokketen in het theater. Het theater Liceu is gedurende de week ook open voor rondleidingen. De rondleidingen worden in meerdere talen gegeven (onder andere in het Spaans en Engels) en zijn dé perfecte manier om de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en al zijn pracht te ontdekken.

Liceu tickets en rondleiding

Reserveer nu alvast je tickets voor een rondleiding bij Teatre Liceu, het belangrijkste operagebouw van Barcelona met meer dan 170 jaar geschiedenis. Tickets voor een rondleiding al vanaf € 9,- p.p.. Kies voor de begeleide tour (€ 16,-) en bezoek naast de concertzaal, de lobby, de Spiegelzaal en de foyer ook nog eens de exclusieve Cercle del Liceu. Tijd: 45-50 minuten. Taal: Spaans, Engels.

Hoe ga je naar het Liceu

Het Gran Teatre del Liceu ligt op de beroemde boulevard van Las Ramblas in Barcelona, in het middelste gedeelte genaamd Rambla dels Caputxins. Het theater is heel eenvoudig met de metro te bereiken, want de gelijknamige metrohalte Liceu (L3) ligt voor het operagebouw.

Praktische informatie

Prijs: Rondleiding vanaf € 9,- (met audiogids) of € 16,- (met gids). Korting voor kinderen en gepensioneerde.

Openingstijden: Express tour iedere dag van 14:00u tot 18:00 uur (op zaterdag en zondag elk uur van 9:30 tot 12:30 uur en van 15:00 tot 18:00 uur). Begeleiden tour van maandag tot en met vrijdag om 9:30, 10:30, 11:30 en 12:30 uur.

Let op: foto’s en opnames zijn toegestaan behalve op het podium.

Adres: La Rambla, 51-59
08002 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Liceu (L3)

Bus:  59, V13

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.