🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Gebouwen in Barcelona

Barcelona is een stad dat vele architectonische wonderen bevat, van de Sagrada Família tot aan de Torre Agbar. Wandelen door de straten van Barcelona is een ware ontdekkingsreis. Ieder gebouw en detail kan bijzonder zijn. Daarom is het aan te raden om veel te lopen en jezelf te laten overweldigen door de magie van de straten van Barcelona.

Een aantal van de gebouwen in Barcelona zijn ware pareltjes die nergens anders te vinden zijn. Weliswaar waren deze in het begin baanbrekend en niet altijd goed begrepen door de meeste Barcelonezen, maar met de tijd is men deze steeds meer gaan waarderen. Zo telt Barcelona momenteel maar liefst 10 monumenten in de UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

Jammer genoeg zijn sommige van de meest bijzondere gebouwen van Barcelona nog steeds als privé-woning of kantoor bestempelt, waardoor je ze niet van binnen kunt zien. Gelukkig worden steeds meer interessante gebouwen als museum geopend, al is dat soms voor een kortere periode zoals bij speciale evenementen.

Bekende gebouwen in Barcelona

Tijdens je bezoek aan Barcelona zijn er een aantal gebouwen die je echt niet mag missen. Plekken zoals de Sagrada Família, de Kathedraal, het Arc de Triomf of de Boqueria-markt: ze zijn echte iconen van de stad. De volgende gebouwen zijn dan ook de meest bezochte bezienswaardigheden van Barcelona.

Andere gebouwen die de moeite waard zijn om te gaan bekijken in Barcelona zijn:

Modernisme en Barcelona

Bij je architectonische zoektocht in Barcelona dien je speciale aandacht te bieden aan de gebouwen van het Modernisme. De Catalaanse variant van de kunststroming Art Nouveau / Jugendstil wordt Catalaanse Modernisme genoemd en was zeer in trek in Barcelona tijdens het einde van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw.

Deze kunststroming wordt gekenmerkt door het gebruik van gebogen lijnen, asymmetrie en natuurlijke elementen, gecombineerd met rijke decoratie en details.

Grote namen zoals Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch en Josep Maria Jujol zijn een duidelijk voorbeeld van het Modernisme.

In Barcelona zijn vele gebouwen te vinden uit deze tijd. In het bijzonder heb je in de Passeig de Gràcia de Illa de la discòrdia, dat is, een klein gebied tussen de straten Aragó en Consell de Cent waar je enkele van de meest iconische gebouwen van het Modernisme naast elkaar kunt vinden: het Casa Lleó Morera van Lluís Domènech i Montaner, Casa Mulleras van Enric Sagnier, Casa Bonet van Marcel·lià Coquillat, Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch en het Casa Batlló van Antoni Gaudí.

Andere mooie gebouwen in Barcelona

  • Barcelona-paviljoen: dit paviljoen, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe voor de Wereldtentoonstelling van 1929, is een belangrijk voorbeeld van moderne architectuur.
  • Torre Bellesguard: dit bijzonder gebouw aan de voeten van Tibidabo werd in 1909 door Gaudí ontworpen en is sinds kort als museum geopend.
  • Antic Hospital de la Santa Creu: het oude ziekenhuis van El Raval, uit de de 17e eeuw, is nu open als bibliotheek en tuin. Dit was ook de plek waar Gaudí kwam te liggen toen hij werd aangereden door een tram.
  • Palau del Lloctinent: het Palau del Lloctinent is een middeleeuws paleis midden in de Gotische wijk naast het Palau Reial (bij het Plaça del Rei) met een prachtige patio die je gratis kunt bezoeken. Het is tevens het historische adres van het archief van de Kroon van Aragón.
  • Casa Lleó i Morera: dit prachtige huis van architect Domènech i Montaner is ook te vinden in de beroemde “illa de la discòrdia“.
  • Palau Baró de Quadras: het oude paleis van de baron Quadras is een interessante modernistische gebouw ontworpen door Josep Puig i Cadafalch. Haar twee gevels zien er volledig verschillend uit.
  • Estació de França: dit chique treinstation in Noucentista stijl werd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd. Tegenwoordig is dit de tweede na meest belangrijke station van Barcelona, Sants Estació.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Meer architectuur in Barcelona

Barcelona zit vol interessante en prachtige gebouwen die uit verschillende periodes stammen. De meeste gebouwen in de Gotische wijk en stadscentrum stammen uit de Middeleeuwen, terwijl als je door de Eixample loopt verrast wordt door de prachtige gebouwen uit het Modernisme.

Maar er is nog veel meer te zien: in wijken zoals Gràcia, Horta en Sant Andreu dat van oudsher dorpen buiten de stad waren, kun je nog vele sporen vinden van zijn rurale verleden, met oude boerderijen en lage huizen.

In andere gedeeltes van de stad, zoals Sant Martí en Sants, vind je juist tal van oude fabrieken die nu omgetoverd zijn tot scholen, bibliotheken of kantoorgebouwen.

Maar ook moderne en futuristische gebouwen hebben inmiddels hun plek gevonden in Barcelona. Dit verscheidenheid aan gebouwen maken een wandeling in Barcelona altijd een leuke en verrassende bezigheid.

👉 Lees hier meer over:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.