🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen in Barcelona

Steeds meer Nederlanders en Belgen willen zich in de stad Barcelona vestigen; tijdelijk (bijvoorbeeld voor stage of een Erasmus-uitwisseling) of voorgoed. De relaxte sfeer en het aangename klimaat, de perfecte combinatie van stad én strand, de relatief lage levensonderhoudskosten en het bruisende stadsleven, maken van Barcelona een stad waar velen willen wonen. Naar schatting wonen er tegen de zesduizend Nederlanders en tweeduizend vijfhonderd Belgen in Barcelona. Overweeg jij ook om te emigreren, dan doe je er goed aan om je goed voor te bereiden en je te laten informeren over wat er komt kijken bij een verhuizing naar Barcelona. Ook belangrijk voor een succesvolle integratie is om kennis te maken met de Spaanse cultuur en de taal. Je kunt al zo vaak in Barcelona geweest zijn, maar ergens wonen is toch altijd wat anders dan lekker een weekje op vakantie zijn.

Hoe is het om te wonen in Barcelona?

Barcelona is een heerlijke plek om te wonen. Met zijn milde klimaat en lange zomers, prachtige stranden en stadsparken, brede aanbod aan culturele en ludieke activiteiten, goede scholen en universiteiten en een ruime arbeidsmarkt, is Barcelona dé droomstad van velen. De Mediterrane leefstijl wordt bovendien vaak geprezen als één van de gezondste voor de mens, en die krijg je hier vanzelf bij.

Barcelona kent als miljoenenstad natuurlijk ook zijn mindere kanten. Huizenprijzen die uit de pan rijzen, gebrek aan parkeerplekken, overvolle metro’s tijdens de spitsuren, toeristenoverlast op sommige plekken, te hoge niveaus van luchtvervuiling en geluidsoverlast, lange wachtrijen in de ziekenhuizen en overheidsinstellingen…

Desalniettemin blijft Barcelona een fantastische stad om te wonen en zeker voor Nederlanders en Belgen, een aantrekkelijke plek om zich te vestigen vanwege de korte vliegafstand, de vele kansen in de arbeidsmarkt bij internationale bedrijven en de vele internationale scholen voor de kinderen.

Overweeg je om te emigreren naar Barcelona, dan is het zeker aan te raden om je in te verdiepen in de verschillende gebruiken en gewoonten, hoe het onderwijssysteem werkt en hoe je bijvoorbeeld je opgebouwde pensioen veilig stelt. Op deze pagina vind je allerlei handige informatie over wonen in Barcelona en het antwoord op de meest gestelde vragen bij een verhuizing naar Barcelona.

Het leven in Barcelona

Het leven in een Mediterrane stad zoals Barcelona is eigenlijk vrij relaxt: de zon schijnt vaak en omdat er iets altijd te beleven valt hoef je je nooit te vervelen of binnen te blijven. Bars, restaurants en gezellige terrasjes zijn er in overvloed, iedere avond is koopavond, en je hebt een van de mooiste stadsstranden ter wereld om de hoek. Gooi er wat heerlijk eten en drinken erbij, en je geluk is compleet.

Barcelonezen zijn daarnaast echte sociale mensen: ze brengen veel tijd door buiten de deur, houden ervan om een krantje te lezen in een café, onder het genot van een kop koffie, en biertjes te drinken op het terras met vrienden. En lang tafelen en uitgaan tot in de vroege uurtjes is dé ongeschreven norm.

Wel moet je er rekening mee houden dat men hier een stuk minder gehaast leeft dan in Noord Europa. Zo komen mensen ook geregeld te laat op een afspraak. En bij de overheidsinstanties heb je altijd te maken met veel bureaucratie en lange wachtrijen.

Daarentegen zijn Barcelonezen heel erg open en vriendelijk, al helemaal wanneer je de taal een beetje spreekt. Een praatje maken met een vreemde in de rij op de markt of zomaar spontaan afspreken met vrienden is hier geen uitzondering.

Uiteten in Barcelona Plaça Reial
Uiteten bij Plaça Reial

Werken in Barcelona

Werken in Barcelona verschilt van werken in Nederland of België in de lange dagen die men op kantoor doorbrengt (met een lange lunchpauze tussendoor). Er wordt vaak minder gestructureerd gewerkt en er is veel meer hiërarchie, bureaucratie en vriendjespolitiek op de werkvloer. Onder de medewerkers zelf gaat het er vaak een stuk gezelliger aan toe. Barcelona is daarnaast een belangrijke hub geworden voor start-ups en vele internationale bedrijven hebben hier hun kantoor gevestigd.

Salarissen in Barcelona

Over het algemeen zijn salarissen in Spanje een stuk lager dan in Noord-Europese landen zoals Nederland of België. Dat gezegd hebbende, is het salaris dat men ontvangt bij een baan in Barcelona uiteraard geheel in lijn met zijn positie en ervaring. Met een managementfunctie bij een multinational kun je dus nog steeds heel erg goed verdienen. Maar met een baantje in de horeca of als winkelmedewerker kun je al blij zijn als je duizend euro per maand verdient. Het minimumloon in Spanje ligt op € 950,- per maand.

Werktijden in Barcelona

Hoewel de werktijden per soort baan verschillend kunnen zijn, werkt men over het algemeen 8 uur per dag, onderbroken door een lange lunchpauze van één of twee uur. Veel kantoorbanen beginnen de dag rond 8:30-9:00 uur, hebben een ontbijtje rond 10:00 uur en een lange lunchpauze van één of twee uur rond 14:00 uur. Daarna werkt men door tot wel 19:00 uur ‘s avonds. Het beeld dat sommige mensen hebben van de ‘luie Spanjaarden’ klopt dus eigenlijk niet, gezien de lange kantoordagen die ze maken. Parttime werken wordt in Spanje nog nauwelijks gedaan.

👉 Lees hier meer over werken in Barcelona.

Kosten levensonderhoud in Barcelona

Wonen in Barcelona kan – afhankelijk van waar je gaat wonen – duur of goedkoop zijn. Net als in iedere andere stad heb je hier te maken met dure en goedkope wijken van Barcelona, maar over het algemeen is Barcelona een relatief dure stad om te wonen: de huizenprijzen blijven maar stijgen en huren wordt alsmaar duurder.

Daarentegen zijn vele producten in Spanje een stuk goedkoper en is reizen met het openbaar vervoer in Barcelona ook vrij goedkoop.

Vanwege de hoge kosten in woonruimte blijven Spaanse jongeren langer dan het Europees gemiddeld thuis wonen of kiezen ze noodgedwongen om op kamers te zitten of appartementen delen tot een latere leeftijd.

Supermarkt in Barcelona
Supermarkt in Barcelona

Belastingen in Barcelona

Wie in Spanje woont en werkt, of onroerend goed koopt, bezit of verkoopt in Spanje, krijgt met de Spaanse belastingdienst te maken. Denk hierbij aan de inkomstenbelasting, vermogensbelasting, onroerendgoedbelasting, omzetbelasting (BTW) of erfbelasting. Eén keer per jaar moet je je belastingaangifte indienen. Het percentage dat je aan de belasting moet afdragen is geheel afhankelijk van je verdiensten, je gezinssituatie en in welke regio je woont.

In Catalonië betalen mensen met belastbare inkomens tussen de 19% voor de laagste schaal en 48% voor wie meer dan €175.000 verdient.

Als inwoner van Barcelona dien je ook de gemeentelijke belastingen te betalen. Over het algemeen betalen Catalanen veel meer belastingen dan andere Spanjaarden.

Let op: je wordt als fiscaal resident beschouwd wanneer je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje verblijft, je persoonlijke en beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten en belangen zich vooral in Spanje afspelen, en als je partner of gezin in Spanje woont. Je moet eveneens inkomstenbelasting in Spanje betalen indien je eigenaar bent van Spaans onroerend goed.

Pensioen in Barcelona

Spanjaarden genieten van een van de langste levensverwachting in Europa (83,4 jaar oud). In het geval van Catalonië is dat gemiddeld 86,1 jaar voor vrouwen en 80,5 voor mannen. In Spanje ben je een jubilado en ontvang je een pensioen als je 65 bent geworden (67 jaar vanaf 2027). Gemiddeld ontvangen de pensionados in Spanje een maandelijkse vergoeding van €1.102,38 (€992,5 per maand in Catalonië).

Om recht op een Spaanse pensioen te hebben moet je kunnen aantonen dat je minimaal 15 jaar in Spanje hebt gewerkt en zo een bijdrage geleverd hebt aan de pensioenfondsen in Spanje. De hoogte van je pensioen wordt onder andere bepaald aan de hand van hoeveel je de laatste jaren verdiende.

Wanneer je niet in Spanje hebt gewerkt (of niet lang genoeg), dan mag je je opgebouwde pensioen van Nederland of België naar Spanje meenemen. Hiervoor dien je wel het een en andere zelf te regelen en vooral niet vergeten om bij de Spaanse overheid op tijd je pensioen aan te vragen (dat is tenminste 6 maanden voor je pensionering).

Let wel op dat je belasting moet betalen over je pensioeninkomen in Spanje. Ook de ziektekosten van de zorgverzekeringswet van het pensioen gaan eraf (maar de ziektekosten in Spanje vallen meestal wel een stuk lager uit dan in Nederland of België).

Als gepensioneerde geniet je daarnaast van korting op veel plekken. Voor 60-plussers geeft de gemeente van Barcelona bijvoorbeeld een senioren voordeelpas genaamd Tarjeta Rosa, dat korting biedt op tal van winkels, musea, theaters en bioscopen naast het OV.

Vervoer in Barcelona

In een drukke stad als Barcelona is de auto vaak overbodig, vooral omdat de parkeerplaatsen schaars zijn en dat je tegenwoordig op veel plekken moet betalen om te parkeren.

De meeste locals verplaatsen zich daarom op de motor of scooter, of met de metro of de bus, en (steeds vaker) de fiets.

Verschillende bedrijven zoals Bicing (voor fietsen) en Cooltra (voor scooters), maken het dan ook mogelijk om tijdelijk een fiets of scooter te huren en je van A naar B te verplaatsen.

Fietspaden in Barcelona
Fietspaden in Barcelona

Voorzieningen in Barcelona

Een grote stad als Barcelona is uiteraard van alles voorzien: 24 uur per dag geopende supermarkten, versmarkten, bakkerijen, apotheken, buurtwinkels, bibliotheken, wasserijen, taalscholen, sportcomplexen… er ontbreekt werkelijk niets: er zijn zelfs meerdere HEMA, C&A en Zeeman winkels en een Nederlandse supermarkt genaamd SuperLekker!

Winkels zijn doorgaans de hele dag open tot wel 20:00 of 21:00 uur (alleen de kleine familiezaken houden zich aan de siësta traditie en sluiten hun deuren in de middag tijdens de lunch) en ze sluiten enkel op zondag en feestdagen.

Voor stadbewoners biedt de gemeente de kortingspas Gaudir Més, waarmee je gratis of tegen korting veel bezienswaardigheden kunt bezoeken, en tijdens de zomer kun je je aanmelden voor de Ruta del Modernisme a l’Estiu om 50% korting op de toegangskaarten van vele modernistische gebouwen te ontvangen.

Religie in Barcelona

Spanje is van oudsher een katholiek land en dus vind je in Barcelona tal van religieuze gebouwen, christelijke scholen, universiteiten en ziekenhuizen. En hoewel Barcelonezen nog steeds een aantal festiviteiten vieren die gelinkt zijn aan de kerk (denk hierbij aan Kerst, Driekoningen of de Goede Week), is het aantal gelovigen de afgelopen jaren een stuk minder geworden.

Wel treden de Spanjaarden nog steeds graag in het huwelijksboot, maar de meesten doen het tegenwoordig voor de wet (matrimonio civil) en niet voor de kerk (matrimonio religioso).

Naast de katholieke kerk vind je in Barcelona ook allerlei andere religies.

Basiliek van Santa Maria del Mar in Barcelona bezoeken
Basiliek van Santa Maria del Mar

Zorg in Barcelona

Spanje heeft een collectief zorgsysteem (de Seguridad Social) waarmee alle Spanjaarden van gratis zorg voorzien worden in de staatsziekenhuizen. Echter zijn de Spaanse ziekenhuizen overbelast en dus kiezen vele mensen die het zich kunnen veroorloven om nog een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering naast de Seguridad Social aan te sluiten. Zodoende kunnen ze altijd bij een privéziekenhuis of zorgspecialist naar keuze terecht zonder al te veel wachttijd.

Wil je in Barcelona geholpen worden door een Engelse of Nederlandstalige dokter, dan ben je ook op de privézorg aangewezen.

Woon je maar tijdelijk in Barcelona, dan is je Europese zorgpas ook voldoende om geholpen te worden.

👉 Lees hier meer over de zorg in Barcelona.


TIP! Mijn perfecte trip naar Barcelona?

Wil je zelf geen uren en dagen zoeken en vergelijken? Check dan mijn onderstaande tips voor de perfecte trip naar Barcelona. Zie het als jouw boodschappenlijstje voor een bezoek aan Barcelona.

🛩️ Vliegen is vaak voordelig bij VuelingCheck hier de vluchten.

🛏️ Ik zou slapen bij Hotel H10 CasanovaBoek hier dit hotel.

🚍 Met de Aerobús ben je snel in het centrum van BarcelonaBestel hier vast je tickets.

🎫 Met de BCN Essentials kaart bezoek je de Sagrada Família, Park Güell én heb je je OV ticketBestel hier je kaarten.

🙋‍♀️ Ga lekker op pad met mijn digitale stadsgidsBestel hier mijn gids.


Taal in Barcelona

In Barcelona is naast Spaans, ook Catalaans een officiële taal. En nee, dat is geen dialect, maar een echte aparte taal. Onderwijs in Barcelona wordt grotendeels in het Catalaans gegeven en overal in Barcelona kun je in beide talen geholpen worden. De meeste Barcelonezen zijn dan ook tweetalig opgevoed en kunnen heel goed van taal omschakelen indien nodig.

Engels (en vaak nog andere vreemde talen) wordt uiteraard op school geleerd maar niet iedereen beheerst het even goed.

Het is daarom zeer aan te raden om een beetje Spaans te leren alvorens je naar Barcelona vertrekt. Wanneer je van plan bent om lang in Barcelona te blijven is een beetje Catalaans leren ook geen slecht idee.

👉 Leer hier je eerste woorden Spaans en Catalaans.

Gezinsleven in Barcelona

Barcelona is een uitstekende stad om als gezin te wonen. Naast het feit dat Spanjaarden echte familiemensen zijn en dat kinderen overal welkom zijn, vind je in Barcelona tal van faciliteiten en activiteiten die gericht zijn op kinderen.

Let wel op dat schooldagen tot wel vijf uur ’s middags kunnen duren en dat kinderen twee weken vrij hebben tijdens de kerstvakantie, een week vrij tijdens Semana Santa (Goede Week) en nog drie maanden zomervakantie. Omdat vaak beide ouders werken, zorgen veel grootouders deels voor de kinderen of doen de kinderen allerlei buitenschoolse activiteiten, sporten en zomerkampen.

Spanje heeft wel een van de laagste geboortecijfers van Europa en de meeste Spaanse vrouwen worden pas na hun dertigste voor het eerst moeder. Een zwangere vrouw heeft in Spanje recht op 16 weken zwangerschapsverlof. De kersverse vader mag 8 weken verlof opnemen (in 2021 zal dat 16 weken zijn). Ook leuk om te weten: het is hier gebruikelijk om de naam van de baby al voor de geboorte bekend te maken.

👉 Lees hier meer over Barcelona met kinderen.

Barcelona kindvriendelijke stad
Barcelona kindvriendelijke stad

Scholen en universiteiten in Barcelona

Het schoolaanbod in Barcelona is zeer divers en breed. Er zijn zowel privéscholen als publieke scholen en universiteiten, sommige daarvan (zoals de ESADE Business School) van zeer goede kwaliteit. Ook internationale scholen zoals de Franse, Duitse en Amerikaanse, zijn hier aanwezig.

Wil je dat je kinderen naar een Nederlandse school in Barcelona gaan of dat ze de Nederlandse taal leren, dan heb je ook een paar opties zoals de Oranje-Dijkschool (waar kinderen Nederlands taal- en cultuuronderwijs krijgen), De Club Nederlands (om kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud Nederlands te leren), Kidzz (een crèche en kinderopvangcentrum waar de voertaal Nederlands en Engels is voor kinderen van 6 maanden tot 6 jaar oud).

👉 Lees hier meer over het onderwijs in Barcelona.

Veiligheid in Barcelona

Barcelona is een relatief veilige stad. Slechts enkele buurten in Barcelona staan bekend om hun armoede en dat ze iets minder veilig zouden zijn. Veel Barcelonezen achten zich thuis echter pas veilig als ze een alarm hebben, goede deursloten, de rolluiken dicht en tralies voor hun ramen (dit laatste met name voor huizen en appartementen op de begane grond).

Veiligheid in Barcelona - waar moet je op letten
Let vooral in de drukte op je waardevolle spullen

Normen en waarden in Barcelona

Bij het wonen in Barcelona horen natuurlijk ook bepaalde normen en waarden die voor de algemene orde zorgen. Soms zijn dit officiële regels, zoals het verbod op naaktlopen of op het in badpak of bikini door de straten lopen; in andere gevallen gaat het om ongeschreven normen die met name locals naleven, zoals teenslippers alleen voor het strand gebruiken. Of het zich kleden op de jaargetijden in plaats van op het actuele weer.

In Barcelona is het daarnaast niet toegestaan om geluidsoverlast te veroorzaken (bijvoorbeeld met harde muziek tijdens een feest) na tien uur ‘s avonds of alcohol op straat te drinken (een zogenaamd botellón of drinkfestijn).

Uit beleefdheid wacht men in het OV tot iedereen is uitgestapt om naar binnen te gaan, gaat men bij de roltrap in de metro rechts staan en blijft de linkerkant vrij voor diegene die haast hebben en willen doorlopen. Ook biedt men een zitplaats aan aan oudere mensen, zwangere vrouwen of anderen die het nodig te hebben. En als je op de markt of in een winkel gaat waar een rij staat, dan vraag je altijd even eerst wie als laatste aan de beurt is (‘qui és l’últim?’).

Tradities en gewoontes in Barcelona

Spanjaarden zijn over het algemeen een vrij conservatief volk dat houdt van routine, maar tegelijkertijd zijn ze ook sociaal liberaal en spontaan, erg open, vriendelijk en gastvrij. “Mi casa es su casa” zegt men hier.

Tradities en gewoontes zijn bij de Spanjaard met de paplepel ingegoten en die zijn dan ook heel belangrijk. Ze leven weliswaar niet met de klok, maar eten wel op vaste tijden en gaan allemaal massaal op hetzelfde moment op vakantie.

En hoewel ze onderling graag over alles en nog wat klagen, kun je beter geen grapjes maken of kritiek geven over hun land of cultuur, want dat kunnen ze, zeker als het afkomstig is van een buitenlander, minder goed waarderen.

Andere culturele verschillen die je in Barcelona tegen zal komen zijn:

 • De latere etenstijden, rond 14:00 uur voor de lunch en na 21:00 uur voor het avondeten.
 • De siësta, die refereert aan het middagdutje dat men houdt. Echter wordt er in de stad weinig siësta meer gehouden, want vele winkels en bedrijven zijn de hele dag open. Wel hebben werknemers vaak een lunchpauze van één à twee uur lang.
 • Alles draait om de familie, kinderen en vrienden. Als je eenmaal bevriend raakt met een Spanjaard, dan maak je gelijk deel uit van zijn familie- en vriendenkring en wordt je overal uitgenodigd.
 • Geen regeltjes of strakke planningen. Het leven in Spanje is vrij relaxt maar ook weer chaotisch. Men leeft hier meer bij de dag en niet volgens een agenda. Dit maakt dingen lastig om te plannen maar geeft dan ook veel vrijheid. Spanjaarden zijn ook minder van de regeltjes en strakke planningen.
 • Minder formaliteiten. Spanjaarden zijn vrij informeel in hun manieren, al kunnen ze zich meer formeel gedragen indien de omstandigheden er om vragen. Zo spreek je in zakelijke kringen en tegen oudere mensen van “u” (usted in het Spaans en vostè in het Catalaans).
 • De ‘mañana cultuur’, oftewel dingen uitstellen. Dat komt onder andere omdat men het hier meestal rustig aan doet. De gelatenheid die er als gevolg ontstaat is niet altijd even handig. Maar gelukkig staan Catalanen juist bekend omdat ze hard werken en minder lui zouden zijn dan de rest van de Spanjaarden.
 • De levendige barcultuur. Nergens ter wereld vind je zoveel bars als in Spanje. Spanjaarden eten en drinken graag buitenshuis en dat zie je terug aan het aantal barretjes en cafés die je op iedere straathoek kunt vinden. Spanjaarden beginnen dan ook iets eerder in de dag met alcohol drinken; zo wordt er standaard bier en wijn tijdens de lunch gedronken.
 • De vele feest-en vakantiedagen. Spanje scoort hoog in de lijst van Europese landen met de meeste feestdagen. Daarnaast kunnen Spanjaarden als geen ander een feestje bouwen; iedere stads-, dorps- of wijkfeest, heiligendag of vastgelegde feestdag is een mooi reden om naar buiten te gaan en feest te vieren. Wanneer een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, verlengen Spanjaarden hun weekend graag uit en maken daar een “puente” van (een lang weekend).
 • Twee zoenen. Groeten in Spanje doet men met twee zoenen, ook al kennen ze je nauwelijks. De enige uitzondering zijn mannen, die schudden de handen altijd of kloppen op elkaars rug en schouderbladen als begroeting.
 • Vleierij. Het is heel gebruikelijk om aangesproken te worden met lieve woorden als guapo en guapa (schoonheid) of cariño en amor (lieverd) door kassières, winkelpersoneel of serveersters. Mannen gebruiken vaak piropos als vorm van verleiding; vleiende zinnen waarmee ze vrouwen aanspreken en complimenteren.
 • De naamdag vieren. In Spanje viert men naast de verjaardag ook de naamdag. De meeste mensen in Spanje dragen de naam van een heilige en dus vieren ze feest op hun naamdag (dat is vaak de sterfdag van de betreffende heilige volgens de katholieke kerk). Heb je geen naamdag, dan vier je je santo op Allerheiligen (1 november).

Het buitenleven in Barcelona

Dan is er nog het buitenleven. Spanjaarden spenderen graag veel tijd buitenshuis, in het park, op een terras, op een pleintje, op het strand of op de markt en het winkelcentrum. Afspreken doen ze ook het liefst buitenshuis. Het mooie weer maakt het natuurlijk extra makkelijk om veel tijd buiten door te brengen. Zelfs de oudere mensen genieten dagelijks van een rondje buiten lopen of pentanca (jeu de boules) te spelen.

👉 Lees hier meer over het weer in Barcelona.

Op het terras in Barcelona
Op het terras in Barcelona

Nederland en België in Barcelona

Dankzij de komst van het internet en de low cost luchtvaartmaatschappijen is het makkelijker dan ooit om in Barcelona te wonen en toch in contact te blijven met je thuisfront. Van de gepubliceerde interviews met Nederlanders en Belgen in Barcelona kunnen we concluderen dat de meeste expats Nederland of België niet eens missen (behalve de pindakaas, stroopwafels, de kroket of rookworst, frietjes en stoofvlees).

In Barcelona kun je daarnaast heel eenvoudig in contact komen met andere expats (via Facebookgroepen, taalscholen of sportscholen), je lievelingsproducten koop je bij speciaalzaken en Nederlandse supermarkten en zelfs voor een Nederlandse pilsje of Belgisch bier kun je gewoon terecht bij een van de vele Nederlandse en Belgische café’s.

👉 Lees hier mijn interviews met Nederlanders en Belgen die in Barcelona wonen.

Verhuizen naar Barcelona

Heb je besloten om tijdelijk of voorgoed naar Barcelona te verhuizen, dan moet je wel het één en ander regelen voor je vertrek én bij aankomst in Barcelona. Denk hierbij aan het uitschrijven bij je gemeente, een woonruimte in Barcelona vinden, je spullen verhuizen en je als inwoner van Barcelona inschrijven.

Belangrijke stappen als je naar Barcelona wilt verhuizen:

 • Oriënteer je eerst goed: al kun je tegenwoordig op de bonnefooi naar Barcelona vertrekken en dan pas uitvogelen wat je hier gaat doen, is vaak het beste om je eerst goed te oriënteren over je kansen op de arbeidsmarkt, en of wonen in Barcelona überhaupt wel bij je past. Je kunt verschillende boeken lezen, websites raadplegen of contact opnemen met mensen die al geëmigreerd zijn. Een oriëntatietripje naar Barcelona, vooral als je nog nooit eerder in Barcelona bent geweest, is dan ook geen overbodige luxe.
 • Maak een emigratieplan: onderzoek  wat voor papierwerk en dingen voor je vertrek geregeld moeten worden. Personen die van plan zijn om langer dan drie maanden in Barcelona te blijven moeten bijvoorbeeld een NIE-nummer aan te vragen en zich inschrijven op de inwonerslijst van de gemeente van Barcelona. De NIE kun je bijvoorbeeld al voor vertrek bij de Spaanse ambassade aanvragen. Kijk ook goed hoeveel spullen je mee naar Barcelona wilt nemen en of een verhuisbedrijf nodig is. Lees hier meer over het NIE-nummer en al het papierwerk wat komt kijken bij een emigratie naar Barcelona.
 • Volg een taalcursus voor vertrek: het is belangrijk om de taal te spreken als je goed wilt integreren in Barcelona. Spaans spreken zal vele deuren voor je openen die anders voor jou als buitenlander gesloten zouden blijven, en als je ook nog wat Catalaanse woordjes kent, dan heb je zeker een streepje voor bij de meeste Catalanen.
 • Begin alvast met solliciteren: het doet geen kwaad om alvast vanuit Nederland of België je CV te sturen naar die bedrijven waar je graag voor zou willen werken of indien je een aantrekkelijke vacature tegenkomt, te reageren.
 • Meld je kinderen alvast voor school: gaan je kinderen naar school, dan moet je ze op tijd bij je gewenste school inschrijven (publieke of privé school). Doe goed onderzoek over het onderwijssysteem en de verschillende scholen in Barcelona voordat je vertrekt.

👉 Lees hier meer over emigreren naar Barcelona.

Appartementen in Barcelona
Appartementen in Barcelona

Woonruimte in Barcelona

De meeste Barcelonezen wonen in kleine appartementen en flatgebouwen. Door de beperkte oppervlakte is er maar weinig ruimte over voor een huis met een tuin, en als die er is, dan is het vaak onbetaalbaar of juist heel erg oud.

En hoeveel de Spanjaard van oudsher liever de eigenaar wilt zijn van zijn appartement, maken de onbetaalbare woningprijzen het steeds vaak noodzakelijk om te huren in plaats van te kopen, al helemaal bij starters.

Huizen en woningen in Barcelona

Een typisch appartement in Barcelona heeft een paar slaapkamers, een badkamer met bidet, een aparte keuken met een aparte ruimte voor de wasserij (lavadero) en een kleine woonkamer.

De meeste appartementen hebben een klein balkonnetje, al timmeren vele Spanjaarden deze vaak dicht om een extra kamer van te maken.

De meeste huizen hebben dan ook één of meerdere kamers met ramen naar de binnenpatio’s. Een appartement dat alles ‘exterior’ (naar buiten) heeft is dus vrij zeldzaam, net als tuinen en (privé) terrassen of zwembaden.

Veel appartementen in Barcelona zijn daarnaast oud en beschikken niet over verwarming, airco of zelfs een lift.

Ga er maar van uit dat je voor een kamer in Barcelona rond de € 450,- per maand zal moeten betalen en voor een appartement € 1000,-.

👉 Lees hier meer over een appartement huren in Barcelona.

Huizen in Barcelona
Huizen in Barcelona

Leuke wijken om te wonen in Barcelona

Als je overweegt om in Barcelona te gaan wonen, dan zijn de wijken van Eixample en Gràcia zeer aan te raden. De sfeer, het grote winkel- en horeca-aanbod, de locatie en redelijke prijzen zijn enkele factoren waarom je hiervoor zou kunnen kiezen. Ook zeer gezellig en sfeervol is El Born.

Wil je aan het strand zitten, dan kun je bij de buurten La Barceloneta en Poblenou kijken.

En als je over een beter gevulde portemonnee beschikt, dan is in Sant Gervasi en Pedralbes vast iets voor jou.

👉 Bekijk hier een overzicht van de leukste wijken voor expats in Barcelona.

Barcelona telt natuurlijk nog veel meer wijken waar je kunt wonen. Vaak zijn de goedkoopste gebieden ook de armste en dus minder aan te raden. Maar over het algemeen kan het geen kwaad als je meerdere plekken in de stad bezoekt en deze verkent, om zo je zoekradius groter te maken.

👉 Lees hier meer over de verschillende wijken in Barcelona.

El Poblenou - Sant Martí Barcelona
El Poblenou

Wonen in Barcelona: tips & tricks

 • Leer de taal: als je van plan bent om te emigreren naar Barcelona is het zeer aan te raden om een cursus Spaans te volgen en de taal al van tevoren een beetje te leren kennen. Zo vergroot je je kansen straks op de arbeidsmarkt en ben je sneller geïntegreerd. Als je helemaal permanent in Barcelona wilt wonen, dan is het ook raadzaam om langzamerhand een beetje Catalaans te leren. Je zal namelijk in je dagelijkse leven in Barcelona beide talen tegenkomen in de praktijk.
 • Houd rekening met de siësta: ook al hebben miljoenen Spanjaarden al jarenlang geen siësta meer, is de traditie om ’s middags een lange lunchpauze te nemen nog steeds van kracht. Ga dus geen boodschappen doen tussen 14:00 en 17:00 uur, want dan zijn de meeste winkels gesloten.
 • Ga gerust op huizenjacht: verwacht geen Spaanse droomvilla bij een verhuizing naar Barcelona (tenzij je over veel geld beschikt uiteraard). De meeste Barcelonezen wonen gewoon in kleine appartementen of flats, waar soms de balkons helemaal dichtgetimmerd zijn om zo een extra kamer of opslagruimte te creëren. Een huis met een tuin is vrij zeldzaam in de stad en dus ook gelijk een stuk duurder. Vergeet dus de doorsnee Nederlandse eengezinswoning met tuin en bezoek zo veel mogelijk appartementen totdat je er eentje vindt die aan je wensen voldoet.
 • Pas je aan aan het Spaanse tempo: in Spanje lijkt soms alles op een vertraagd tempo te gaan. Mensen nemen hun tijd om te koken en te eten, tijd om met vrienden en familie af te spreken, tijd om van de simpele dingen in het leven te genieten… Maar ook tijd om dingen te doen. Zo is het niet ongewoon om lange rijen tegen te komen bij de overheidsinstellingen of dat men te laat op afspraken komt.
 • Ga om met de locals: wil je je in Barcelona helemaal thuis voelen, probeer dan ook in contact te komen met de locals en een vriendenkring op te bouwen. Wanneer je alleen met expats afspreekt, loop je het risico om in een ‘bubbel’ terecht te komen met alleen buitenlanders in dezelfde situatie als jij. Bovendien zijn de meeste internationale relaties van korte duur, aangezien de meeste expats maar tijdelijk in Barcelona zijn. Contact met locals kun je maken onder andere via scholen, wijk-, theater- en sportverenigingen of taaluitwisselingen.
 • Geniet van alles wat Barcelona te bieden heeft: probeer zo vaak mogelijk uit te gaan en van de stad en al zijn facetten te genieten. Van lekker uit eten, een voorstelling of een kunsttentoonstelling meemaken, tot aan een evenement bijwonen. Lekker naar het strand of juist naar de bergen toe. Doe ook mee aan de lokale festiviteiten en meng je met de locals door bijvoorbeeld boodschappen te doen bij de plaatselijke markt of ’s middags bij de lokale bar een aperitief te nuttigen. Je woont nu tenslotte in het bruisende Barcelona!

Ook interessant om te lezen wanneer je in Barcelona wilt wonen:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.