🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Wonen Reageer
Home » Blog » Zelf Spaans leren doe je zo

Zelf Spaans leren doe je zo

Heb je je voorgenomen om Spaans te gaan leren, dan is het fijn om te weten dat hoe moeilijk het in het begin kan lijken, dat dit zeker wel mogelijk is, al zal dat niet van de een op de andere dag gebeuren. Het vergt namelijk veel tijd en doorzettingsvermogen om een vreemde taal goed te beheersen. Ikzelf moest toen ik naar Nederland verhuisde ook Nederlands leren en dat is inmiddels aardig gelukt, al zeg ik het zelf. Hoe jij ook een vreemde taal zoals Spaans snel kunt leren spreken en wat mijn tips zijn om het leuk en vooral blijvend te maken, lees je hier.

Persoonlijke tips om Spaans te leren

Spaans is weliswaar mijn moedertaal, maar vergis je niet: ook ik heb vreemde talen geleerd (onder andere Nederlands) en andere mensen, zoals mijn Nederlandse vriend en onze zoon, geholpen om Spaans te leren. Hierdoor weet ik als geen ander hoe moeilijk het soms kan zijn om Spaans (of een andere vreemde taal) te leren. De onderstaande tips zijn daarom een verzameling van mijn learnings die ik denk ook nuttig voor je te kunnen zijn. Hieronder laat ik je zien hoe je stapsgewijs vloeiend Spaans kunt leren praten en wat de beste tools hiervoor zijn.


Vind de juiste motivatie

Motivatie is key als het gaat om een nieuwe taal leren. De eerste woordjes kun je aardig snel leren, maar een vreemde taal pas écht beheersen vergt veel meer werk en toewijding, helemaal wanneer je niet in het land waar de taal gesproken wordt woont. Heb je niet de juiste motivatie, dan zal het lastig worden om écht Spaans te leren.

Enkele redenen die je kunt bedenken om Spaans te leren is vanwege liefde, uit persoonlijke interesse, omdat je naar een Spaanstalig land gaat verhuizen of reizen, voor zelfontplooiing of omdat je carrièrekansen inziet. 

Begin bij de basis

Leer de taal stapsgewijs en wees niet te streng voor jezelf in het begin. Je zal immers eerst door een hoop nieuwe woorden en grammaticale regels moeten voordat je überhaupt een fatsoenlijk gesprek met een Spanjaard kunt voeren. Enkele tips om de basis van het Spaans te leren zijn:

 • Gebruik gratis apps zoals Duolingo, waarmee je op basis van oefeningen Spaans leert. Deze app is extra fijn omdat je hiermee ook gelijk de uitspraak leert.
 • Maak schoolborden met de basiskennis Spaans: dagen van de week, het weer en seizoenen, kleuren, vormen en cijfers.
 • Bekijk geïllustreerde boeken van Spaans zoals Beeldwoordenboek Spaans – Nederlands of El Mejor Libro de Palabras van Richard Scarry om je woordenschat te vergroten.
 • Bekijk filmpjes op YouTube over Spaans leren zoals die van Easy Spanish. Ze kijken meestal heel makkelijk weg en zijn de ideale manier om met de Spaanse taal te beginnen.
 • Bekijk kinderfilmpjes op YouTube zoals die van Little Baby Bum om je eerste woorden te leren.
 • Investeer in een goed zelfstudie boek zoals de VanDale Taalcursus Spaans of Snel en vlot Spaans leren van Learn It Yourself. Zelfstudie boeken kunnen uitkomst bieden om een begin te maken met het leren van de Spaanse taal.
 • Oefen je Spaans via sites zoals Practica Español, die nieuwsberichten op drie verschillende niveaus weergeeft (A, B, C) die ondersteund worden met audio’s, videos en oefeningen.

Volg een cursus Spaans

Een cursus Spaans volgen werkt uiteraard het beste wanneer je Spaans wilt leren. Zo verplicht je jezelf om minimaal eens per week bezig te zijn met de Spaanse taal en zal je onopgemerkt een hoop leren.

Het aanbod aan cursus Spaans, zowel online als offline, is inmiddels zeer uitgebreid en voor alle doelgroepen, zowel beginners als gevorderden. In de meeste plaatsen is er tegenwoordig wel een cursus Spaans of een Spaanse privé leraar te vinden. En anders heb je nog altijd de optie om een online cursus te volgen.

Reis regelmatig naar een Spaanstalig land

Helemaal goed voor je motivatie en taalbeheersing is om regelmatig naar een Spaanstalig land te reizen (of er eventueel zelfs een tijdje in wonen!) zoals Spanje maar ook elders in Latijns Amerika. Zo wordt het leren van Spaans opeens nuttig en kun je alles wat je hebt geleerd in de praktijk gooien.

Maak de Spaanse taal onderdeel van je dagelijkse leven

Naast je Spaanse lessen en af en toe een tripje naar een Spaanstalige land, is het goed om op dagbasis een beetje met Spaans bezig te zijn. Het zij door naar Spaanstalige muziek te luisteren, een boek te lezen of in het Spaans nadenken. Zo verwatert de kennis die je reeds hebt gedaan niet en blijf je een beetje in de Spaanse vibe hangen.

Enkele tips hoe je Spaans in je dagelijkse leven terug kan laten komen zijn:

 • Zet een Spaanstalige nieuwssite zoals El País als startpagina op je computer.
 • Verander je taalinstellingen op je mobiel naar het Spaans.
 • Volg Spaanstalige accounts op social media, zoals Spainsays, om nieuwe woorden, uitdrukkingen en gezegden te leren.
 • Lees Spaanstalige blogs over je lievelings onderwerpen: reizen, koken, mode, voetbal, auto’s, enz.
 • Bekijk YouTube filmpjes van Spaanse YouTubers en YouTube kanalen om Spaans te oefenen.
 • Bekijk Spaanstalige tv-series of films via Netflix of online (met of zonder ondertiteling). Je kunt zelfs allerlei Amerikaanse films en series die je al kent in het Spaans nagesynchroniseerd bekijken.
 • Lees Spaanstalige boeken; eerst eenvoudige romans, daarna wat moeilijker leesstof. Spaanse boeken kun je online kopen of via de bibliotheek lenen.
 • Lees Spaanstalige kranten en tijdschriften.
 • Luister naar Spaanstalige muziek via Spotify of YouTube.
 • Luister naar de Spaanse radio online via Espana.fm of TuneIn.
 • Luister naar Spaanse podcasts en audioboeken via Ivoox of Spotify.
 • Maak je boodschappenlijst in het Spaans.
 • Hou een dagboek in het Spaans.

Zie hier meer tips voor websites, kranten, boeken, films en tv-series om Spaans te leren.

Spaanse kranten
Spaanse kranten

Krijg een vriendschap of relatie met een Spanjaard

Super goed voor je taalontwikkeling en om vloeiend Spaans te leren praten is om een Spanjaard als vriend (of vriendin) te krijgen. Daarmee vergoot je de momenten om Spaans te praten, je uitspraak te verbeteren en veel nieuwe worden en uitdrukkingen te leren kennen.

Wat helemaal goed werkt voor je motivatie om Spaans te leren is om een relatie te krijgen met een Spanjaard. Helemaal wanneer de Spaanse schoonfamilie er bij komt kijken, is het handig als je een woordje Spaans kan.

Door een relatie te krijgen met een echte native zal je bovendien tal van kansen krijgen om je Spaans te oefenen, nieuwe woorden en gezegden leren kennen en allerlei culturele ervaringen uitwisselen.

Omarm de Spaanse cultuur

Het helpt enorm om een vreemde taal te leren wanneer je ook de bijhorende cultuur omarmt. Hoe meer betrokken je je voelt bij de Spaanse cultuur, hoe leuker je het zal vinden om de taal te leren en je niveau op peil te houden.

Lees je dus in in de geschiedenis en cultuur van Spanje en maak kennis met de lokale gebruikten, feestdagen en gewoontes. Dit kan onder andere door boeken en reisgidsen te lezen, het nieuws uit Spanje te volgen, documentaires te bekijken of vrienden worden met echte Spanjaarden.

In zowel Nederland als België worden er daarnaast regelmatig evenementen georganiseerd met Spanjaarden of over de Spaanse cultuur. Een unieke kans om je in de Spaanstalige wereld te verdiepen en er deel van te maken. Zoek even online naar evenementen bij jou in de buurt en geniet van een dagje uit in Spaanse sferen.


Haal een certificaat Spaans

Als dit alles nog niet voldoende was om Spaans te leren, kun je je nog altijd voor een officieel examen Spaans aanmelden om een herkende certificaat Spaans te halen. Daarmee vergroot je je drijfveer om Spaans te leren en heb je daarna een officieel certificaat die je goede niveau van de Spaanse taal getuigschrift.

De officiële Spaanse examens heten DELE en worden door de Spaanse taalinstituut Cervantes wereldwijd georganiseerd.

Lees meer: alles over de Spaanse taal en Spaans leren.

Dit waren mijn tips om Spaans te leren voor beginners en gevorderden. Heb jij ook Spaans geleerd en heb jij nog aanvullende tips om Spaans te leren, laat dan vooral een reactie achter!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie