🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Mercat de Santa Caterina

Mercat de Santa Caterina wordt ondanks zijn bijzondere architectuur vaak overschaduwd door de wereldberoemde Boqueria-markt. Deze markthal in het centrum van Barcelona verdiend echter ook zeker je aandacht, want naast het feit dat het een architectonisch hoogstandje betreft, is dit ook een heerlijke plek om uit eten te gaan en kennis te maken met de lokale keuken, ver van de toeristenmassa’s die door de Boqueria en de Ramblas lopen.

Wat te zien en te doen bij Mercat de Santa Caterina

Er zijn veel redenen om de Santa Caterina-markt te bezoeken. Ten eerste is er zijn architectonische waarde en het mooie aanbod aan etenswaren. Bovendien is het hier een stuk rustiger dan in de Boqueria Markt en hierdoor een stuk aangenamer en authentieker. Verborgen in de markthal van Santa Caterina zijn er bovendien nog een aantal leuke verrassingen, zoals het prachtige restaurant Cuines de Santa Caterina, of de opgegraven resten van een oud klooster.

De Santa Caterina markthal

De Mercat de Santa Caterina is na Mercat de La Boqueria de populairste onder toeristen. En terwijl de toeristen foto’s maken en even door de markt heen lopen, komen hier de locals hun boodschappen doen of een hapje eten.

Al van buitenaf ziet de markthal van Santa Caterina er schitterend uit. Zijn kleurrijke en golvende mozaïeken dak is een ware blikvanger die tal van nieuwsgierige mensen aantrekt.

De Santa Caterina markthal in Barcelona
De Santa Caterina markthal

Binnen vind je een moderne en fijne voedselmarkt waar allerlei verse groente, fruit, vlees en vis verkocht wordt en jou een mooie blik in de Spaanse en Catalaanse keuken geeft. Het aanbod aan take away voedsel is bijvoorbeeld vrij beperkt en het meerendeel van de kraampjes blijft zich tot het lokale publiek richten, met verse producten uit het land en kant-en-klare maaltijden die thuis genuttigd kunnen worden.

Het dak van Mercat de Santa Caterina

Het allermooiste van Mercat de Santa Caterina is uiteraard zijn geweldige kleurrijk golvende dak. Het is het werk van het architectenduo Enric Miralles en Benedetta Tagliabue en werd in 2005 afgerond.

Het glanzende, golvende en felgekleurde dak is ontworpen om vanuit de lucht gezien te worden, maar vanaf de straat is het net zo prachtig om te zien.

De keramische stukken die het kleurrijke mozaïek vormen zouden groenten en fruit voorstellen, wat een directe link heeft met deze voedselmarkt.

Het dak wordt daarnaast verbonden met het gebouw door een net zo indrukwekkende houten structuur.

Het dak van Mercat de Santa Caterina in Barcelona
Het dak van Mercat de Santa Caterina

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Archeologische opgravingen bij Mercat de Santa Caterina

Aan het oostelijke gedeelte van de markt vind je de zogenaamde “Espai Santa Caterina“, waar de overblijfselen van het gesloopte 15e-eeuwse gotische klooster Monestir de Santa Caterina en een Christelijke begraafplaats te zien zijn. Ook vind je er andere archeologische sporen die zelfs tot uit de Bronstijd stammen.

Deze opgravingen kun je gratis bezoeken tijdens de openingstijden van de markt. De culturele organisatie MUHBA is verantwoordelijk voor deze archeologische vondsten.

Espai Santa Caterina Barcelona
Espai Santa Caterina

Eten bij Cuines Santa Caterina

Binnen de Santa Caterina-markt vind je verschillende barretjes en cafés om een hapje te eten. Maar het allerbeste adres om even te stoppen is toch wel het restaurant Cuines Santa Caterina. Je kunt deze aan de rechterkant van de markthal vinden op de Avinguda de Francesc Cambó.

Het restaurant zelf is in twee gedeeltes verdeeld; eentje fungeert als bar en serveert dan ook lekkere drankjes met wat tapas, en bij het andere gedeelte vind je het restaurant zelf, waar aan show cooking wordt gedaan, dus je kunt alle chefs in actie zien vanuit je stoel.

De kaart bij Cuines Santa Caterina is zeer uitgebreid, met allerlei soorten keukens onder een dak, waardoor er altijd wel iets voor iedereen tussen zit. Dit maakt het een uitstekende plek om bijvoorbeeld met een groep mensen uit eten te gaan.

👉 Lees hier mijn review van het restaurant Cuines Santa Caterina.

Geschiedenis Mercat de Santa Caterina

De markt van Sant Caterina was de eerste overdekte markt in Barcelona en werd in 1845 geopend om de buurtbewoners van levensmiddelen te voorzien. De markthal werd op de voormalige locatie van het klooster van Santa Caterina gebouwd, wat toentertijd een machtig Dominicaans klooster was.

Tijdens de periode na de Burgeroorlog werd Santa Caterina de belangrijkste voedselleverancier van de steden in de omgeving van Barcelona. Mensen uit Sant Adrià, Santa Coloma en Mataró kwamen in tijden van schaarste naar de Mercat de Santa Caterina om voedsel te kopen.

Tussen 1997 en 2005 werd de markt door de architecten Enric Miralles en Benedetta Tagliabue vernieuwd en van zijn moderne façade en golvende dak voorzien.

Vandaag de dag is de markt nog steeds een bezoekje waard: de moderne buitenkant van de markt contrasteert met de traditionele marktkraampjes die producten rechtstreeks van het land verkopen en eetstalletjes en restaurants die gerechten van uitstekende kwaliteit serveren.

Hoe ga je naar Mercat de Santa Caterina

De Santa Caterina markt ligt aan de Avinguda de Francesc Cambó, tussen de Kathedraal van Barcelona en het hippe Born. Al vanaf de Via Laietana is deze moderne markthal met zijn kleurrijke en golvende dak goed te zien. Het meest dichtstbijzijnde metrostation is Jaume I (L4).

Let wel op dat grote groepen (van 15 mensen of meer) niet toegestaan zijn op de markt op vrijdag en zaterdag (van april t/m oktober). Dit wordt gedaan om de drukte die grote groepen toeristen soms op de markt veroorzaken te verminderen en om te voorkomen dat dit een “tweede Boqueria-markt” wordt.

Praktische informatie

Prijs: Gratis.

Openingstijden: De markt en de archeologische opgravingen zijn open op maandag, woensdag en zaterdag van 7:30 tot 15:30 uur en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 7:30 tot 20:30 uur.

Adres: Avinguda Francesc Cambó, 16
08003 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Urquinaona (L1, L4), Jaume I (L4)

Bus: 47, 120, N8, N28, N70, V15, V17

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.