🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » FC Barcelona

FC Barcelona

Fútbol Club Barcelona, oftewel FC Barcelona, behoort tot de bekendste en de beste voetbalclubs ter wereld. Barça, zoals de locals zeggen, staat al jaren in de top van de Spaanse competitie en van alle internationale toernooien. Maar dat was niet altijd zo. Met haar meer dan 100 jaar geschiedenis heeft FC Barcelona samen met haar supporters van alles meegemaakt.

Breng een bezoek aan Barça

De club FC Barcelona

FC Barcelona, vaak kortweg Barça genoemd, is een van de meest iconische voetbalclubs ter wereld. Maar voor de meeste Catalanen is FC Barcelona veel meer dan alleen een club. Hier zijn enkele interessante feiten over FC Barcelona.

De club

FC Barcelona, voluit Futbol Club Barcelona, is een van de meest gevierde en prestigieuze voetbalclubs ter wereld. De club werd opgericht in 1899 en heeft zijn thuisbasis in Barcelona.

FC Barcelona wordt vaak eenvoudigweg “Barça” genoemd en heeft een rijke geschiedenis vol nationale en internationale successen.

De club is bekend om zijn kenmerkende blauw-rode kleuren en heeft talloze getalenteerde spelers aangetrokken, waaronder legendes zoals Johan Cruyff, Diego Maradona en Lionel Messi.

FC Barcelona heeft vele nationale en internationale titels gewonnen, waaronder talloze La Liga-kampioenschappen en UEFA Champions League-titels.

Tegenwoordig bestaat FC Barcelona uit veel meer dan alleen voetbal. Basketbal, handbal, hockey, volleybal, rugby, atletiek, schaatsen zijn enkele van de vele sporten waarin FC Barcelona ook aanwezig is.

FC Barcelona is daarnaast een van de weinige overgebleven teams die geen naamloze vennootschap is en een echte democratische institutie is gebleven. De club is nog steeds eigendom van haar leden (de club telt momenteel 143.086 socios y socias) die de voorzitter mogen kiezen middels een complex stemsysteem.

De supporters

Veel Catalanen en Barcelonezen zijn fervente Barça-supporters en missen geen enkel wedstrijd. Je herkent ze ook op straat omdat ze de sportkranten Sport en Mundo Deportivo lezen, dat pro-Barça zijn.

De club heeft een enorme fanbase. Wereldwijd zijn er meer dan duizend supportersverenigingen die honderdduizend leden hebben die Barça volgen en op social media behoort Barça tot een van de meest gevolgde voetbalclubs.

Barça supporters staan bekend als culers. Deze bijnaam is afkomstig uit de tijd dat ze nog in het stadion van Carrer de la Indústria met de kont tegen de straat zaten (het woord culer komt namelijk van de Catalaanse term cul, dat kont betekent).

Més que un club

De slogan més que un club (“meer dan een club”) is afkomstig van Narcís de Carreras, die in 1968 toen hij voorzitter van de club werd, riep: “Barcelona is meer dan alleen een voetbalclub.”

Voor de meeste Catalanen is FC Barcelona dan ook veel meer dan alleen een voetbalclub. Het is een cultureel instituut en een middel om hun nationalisme te uiten.

Tijdens wedstrijden hangt er daarom altijd wel een spandoek met de tekst “vrijheid voor Catalonië” en zijn er Catalaanse vlaggen te zien. Ook is het motto van de club més que un club (meer dan alleen een club) overal te zien.

De clubkleuren

Het iconische gestreepte tenue van FC Barcelona, met blaugrana (blauw en granaatrood) strepen, is een van de meest herkenbare voetbalshirts ter wereld.

Een van de vele theorieën over de oorsprong van de blauwe en rode kleuren van Barça zegt dat Gamper eigenlijk dezelfde kleuren als Basel koos, het team waar hij gespeeld had voordat hij naar Catalonië ging.

Het design van Barça’s logo stamt uit 1910 en het werd door een supporter ontworpen, Carles Comamala. Daarvoor had FC Barcelona het schild van de stad als insigne gebruikt.

Het clublied

Het clublied van FC Barcelona staat bekend als El Cant del Barça. Het is een emotioneel en symbolisch nummer dat voor elke thuiswedstrijd in Camp Nou wordt gespeeld.

De tekst van het clublied beschrijft de trots en passie van de club en haar fans en benadrukt het belang van de Catalaanse identiteit.

De melodie is pakkend en wordt vaak door fans gezongen tijdens de wedstrijden om de spelers aan te moedigen.

“Cant del Barça” werd voor de 75ste verjaardag van de club geschreven.

Het stadion

Camp Nou is het iconische stadion van FC Barcelona en een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Met een zitcapaciteit van meer dan 99.000 is het een indrukwekkende locatie voor thuiswedstrijden van de club.

Camp Nou heeft een rijke geschiedenis en heeft talloze historische wedstrijden gehuisvest, waaronder UEFA Champions League-finales en El Clásico-wedstrijden tegen Real Madrid.

Het stadion biedt een unieke sfeer en is een bedevaartsoord voor voetbalfans over de hele wereld.

De spelers

FC Barcelona heeft door de jaren heen een aantal van ’s werelds grootste voetbalsterren aangetrokken. Enkele opvallende namen zijn onder meer: László Kubala, Diego Maradona, Ronaldo, Ronaldinho en Johan Cruijff.

Deze spelers hebben allemaal een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van FC Barcelona. Hun vaardigheden, prestaties en impact hebben de club geholpen bij het vormgeven van haar rijke voetbalgeschiedenis.

Daarnaast heeft Barcelona, als een van ’s werelds meest prestigieuze voetbalscholen, enkele van de meest iconische en invloedrijke spelers ooit voortgebracht, zoals Messi, Xavi, Iniesta en Pep Guardiola.

Het trainingscomplex

Het trainingscomplex van FC Barcelona, de Ciutat Esportiva Joan Gamper, is gelegen in Sant Joan Despí, een voorstad van Barcelona.

Het complex dient als trainings- en opleidingsfaciliteit voor de spelers, van de jeugdacademie tot het eerste elftal.

Het omvat meerdere voetbalvelden, indoor trainingsfaciliteiten, medische voorzieningen en kantoren voor het management en de coachingstaf.

Het is vernoemd naar Joan Gamper, een van de oprichters van FC Barcelona.

Leuk weetje: FC Barcelona staat bekend als een van de beste voetbalscholen ter wereld.

Het clubmuseum

Het FC Barcelona Museum is gehuisvest in Camp Nou en biedt een diepgaande blik op de geschiedenis en prestaties van de club.

Het museum herbergt een indrukwekkende collectie trofeeën, memorabilia, historische uniformen en interactieve displays.

Bezoekers kunnen de successen van de club verkennen, iconische momenten herbeleven en meer te weten komen over de evolutie van FC Barcelona als voetbalmacht.

Het museum is een populaire bestemming voor zowel fans als toeristen die de club beter willen leren kennen.

👉 Koop hier je tickets voor het FC Barcelona Museum en stadiontour.

FC Barcelona museum
FC Barcelona museum

El Clásico

Een van ’s werelds meest gepassioneerde voetbalwedstrijden is El Clásico, waarin FC Barcelona strijdt tegen aartsrivaal Real Madrid. Als je de kans krijgt om deze wedstrijd bij te wonen, zul je getuige zijn van onvergetelijke voetbalmomenten.

FC Barcelona beleven

De meeste voetbalfans komen naar Barcelona met een doel: Camp Nou bezoeken en het liefst, ook nog eens een Barça wedstrijd meepakken! En dat is niet voor niks, want het stadion van FC Barcelona is een ware voetbalmekka.

Grote voetbalsterren (en zelfs een aantal Nederlandse voetbalspelers zoals Cruijff, Koeman, Kluivert en nu Frenkie de Jong) hebben hier gespeeld en hun stempel achtergelaten. Het stadion van FC Barcelona trekt nog jaarlijks duizenden bezoekers, zowel bij het museum als op wedstrijddagen.

Wie van voetbal houdt, is bij Camp Nou helemaal in zijn nopjes. Maar er zijn meerdere manieren hoe je bij je bezoek aan Barcelona in contact kunt komen met FC Barcelona en de grandeur van de club kunt beleven. Bij dezen een aantal suggesties.

Museum en stadiontour

Het iconische thuisstadion van FC Barcelona, genaamd Camp Nou, is een bedevaartsoord voor voetbalfans. Het stadion biedt plaats aan meer dan 99.000 toeschouwers en biedt rondleidingen aan waar je het veld, de kleedkamers en het FC Barcelona Museum kunt verkennen.

Bij de Barça-megastore kun je daarnaast wat spullen van FC Barcelona kopen ter herinnering en je op de foto laten zetten met je favoriete speler.

👉 Lees hier meer over Spotify Camp Nou en de rondleidingen.

Wedstrijd bijwonen

Ben je in Barcelona wanneer er een wedstrijd gespeeld wordt, dan moet je zeker naar Camp Nou. Zo beleef je de magie van Barça op zijn best. Tussen de 99.354 supporters in Camp Nou een wedstrijd van FC Barcelona bekijken is een ware belevenis en de droom van iedere voetballiefhebber.

Tip: heb je geen kaarten kunnen bemachtigen of speelt Barça tijdens jullie bezoek een uitwedstrijd, dan kun je ook bij de plaatselijke bar tussen de locals de wedstrijd volgen. Of bezoek een wedstrijd van stadsgenoot en rivaal RCD Espanyol.

Koop je FC Barcelona wedstrijdtickets via:

👉 Lees hier hoe en waar je FC Barcelona-tickets kunt kopen.

Let op: In het seizoen 2023-2024 speelt FC Barcelona niet in Camp Nou, maar in het Olympisch Stadion op de Montjuïc vanwege grote renovatiewerkzaamheden. Ook het FC Barcelona museum zal tijdelijk verhuizen, maar dan naar het Palau de Gel (IJspaleis), op korte afstand van Camp Nou.

Barça souvenirs kopen

Als Barça-fan kun je de stad niet verlaten zonder eerst een kijkje te hebben genomen in de Barça fanshop. Op meerdere plekken in de stad, zoals bij het stadion Camp Nou, de Ramblas, de Sagrada Família of het Plaça de Catalunya, vind je een officieel Barça winkel waar je de souvenirs met de kleuren en het embleem van de club kunt topen.

Tip: Zelfs op de luchthaven van Barcelona is er een Barça winkel! Ideaal wanneer je last minute een cadeautje wilt kopen.

Fanshop FC Barcelona Camp Nou Barcelona
Fanshop FC Barcelona bij Camp Nou

Voetbalreis naar Barcelona

Een voetbalreis naar Barcelona om de grootste voetbalsterren in een van de mooiste voetbalstadions te zien spelen, is tegenwoordig zo geregeld. Meerdere reisorganisaties bieden voor een zeer schappelijke prijs een complete voetbalreis aan. Ideaal wanneer je de zekerheid wilt hebben dat alles goed geregeld zal worden!

👋 Bekijk de Barça voetbalreizen van Voetbalreizen.com

Training met Barça-spelers bekijken

De trainingen vinden plaats in het Ciutat Esportiva Joan Gamper, maar zijn gesloten voor publiek. De club laat het altijd van tevoren weten als er trainingen voor het publiek zijn.

Traditiegetrouw wordt er altijd begin januari een training gegeven waarbij de hele familie welkom is om te komen kijken. Clubleden kunnen gratis naar binnen, de rest dient kaarten te kopen voor € 5,- p.p.

Barça B of de jeugd zien spelen

Wil je de toekomstige legendes nu alvast spotten? Ga dan even langs de voetbalschool van FC Barcelona, of koop tickets voor een wedstrijd van het tweede elftal of de vrouwenploeg, die worden in het Estadi Johan Cruyff in de Ciutat Esportiva Joan Gamper gespeeld.

FC Barcelona beleven
FC Barcelona beleven

Geschiedenis van FC Barcelona

In 1899 werd de club opgericht door de Zwitser Joan Gamper, samen met een groep jonge Catalanen en buitenlanders. De oprichter van FC Barcelona wilde al van begin af aan een open entiteit bouwen waarin Catalonië, de democratie, de sport en de universaliteit van essentieel belang waren.

In die eerste jaren waren de shirts van de club voor de ene helft blauw en de andere helft scharlaken, en droegen de spelers een witte broek.

FC Barcelona gebruikte tot wel vier verschillende voetbalvelden in haar eerste jaar.

De eerste trofee kwam in 1902, bij La Copa Macaya (het kampioenschap van Catalonië van toen).

De sociale groei van de club liet ze hun eerste stadion bezitten op Carrer de la Indústria (nu Carrer Paris). Dankzij het goede spel van Barça, de eerste titels en de komst van de eerste voetbalsterren, groeide de passie voor het voetbal in Barcelona.

👉 Lees hier meer over de plek waar FC Barcelona is opgericht!

In 1922 verhuisde de club naar het stadion bij Les Corts. Hier begon de belangrijkste fase van de groei van de club en haar eerste gouden eeuw.

Op 12 februari 1929 begon een nieuwe competitie in Spanje, La Liga, die over een paar jaar het kampioenschap bij uitstek van het Spaanse voetbal zou worden. Die duurde vier en een halve maand en FC Barcelona was de eerste kampioen met 25 punten, twee meer dan Real Madrid, de tweede geplaatste. Maar de wedstrijden tegen Espanyol, de grote rivaal in die tijd, trokken het meeste de interesse van mensen.

Geschiedenis van FC Barcelona
Geschiedenis van FC Barcelona

De jaren 1930 werden gekenmerkt door politieke instabiliteit en een algemene crisis die onvermijdelijk invloed hadden op FC Barcelona. De meest bittere momenten in de geschiedenis van FC Barcelona waren in de eerste jaren na de Spaanse Burgeroorlog. De club stond op het punt te verdwijnen.

De nieuwe dictatuur wantrouwde FC Barcelona, omdat die de club zag als een organisatie die zich inzette voor de republikeinen en het Catalaans nationalisme. De harde repressie en de zuiveringen uitgevoerd door militaire en civiele autoriteiten veranderden de identiteit van de club.

Toch waren de wedstrijden van Barça voor veel mensen juist een manier om alle angsten, ellende en onderdrukking te ontvluchten.

Het stadion in Les Corts werd te klein en de club begon in 1954 met de bouw van een nieuw stadion, het Camp Nou, het ‘nieuwe veld’.

In 1957 werd het Camp Nou geopend. In de jaren ’60 kende FC Barcelona een onstuitbare stijging van clubleden die, gek genoeg, niet gepaard ging met sportief succes. De vele migranten die uit andere delen van Spanje naar Barcelona kwamen, werden aangetrokken door de club vanwege haar democratische, klasseloze en duidelijke standpunt tegen het centralisme van Madrid.

Dankzij de inspanning van voorzitter Agustí Montal Costa herstelde FC Barcelona al haar symbolen, te beginnen met de naam van de entiteit die werd gecastilianiseerd onder de Franco-dictatuur.

Het einde van het regime van Franco en het nieuwe politieke klimaat betekenden het herstel van de democratie in de club, die zijn eerste verkiezingen voor de voorzitter van de club in 1978 vierde met Josep Lluís Núñez als winnaar.

Sinds 1988 begon Barça met Cruijff als coach opnieuw sportieve successen te boeken. De spelers van het “dream team” brachten de illusie en het spektakel terug in Camp Nou.

In Wembley behaalde Barça in 1992 de droomprijs: haar eerste Europa Cup. Barça werd een club van wereldniveau.

In 2006 opende het sportcomplex Ciutat Esportiva Joan Gamper in het naastgelegen stadje Sant Joan Despí en verhuisden alle trainingsvelden, wedstrijdvelden voor de jeugdelftallen en de jeugdacademie La Masia hier naartoe.

Onder leiding van Josep Guardiola had Barça in 2009 een droomjaar, door het behalen van alle mogelijke officiële trofeeën: de Spaanse beker, de Spaanse Liga, de Champions League, de Spaanse Supercup, Europa’s Supercup en de Worldcup.

De drievoudige nominatie voor de 2010 FIFA Ballon d’Or voor Xavi, Iniesta en Messi, drie spelers getraind in La Masia, betekende de internationale erkenning van Barça’s voetbalschool, die spelers onderwijst en traint om ze daarna naar het eerste team te laten doorstromen.

Sinds 2022 heet het Camp Nou officieel Spotify Camp Nou vanwege de commerciële overeenkomst met het Zweedse muziekstreamingbedrijf Spotify.

Momenteel wordt er aan een grondige renovatie van het Camp Nou gewerkt die de club in staat zal stellen om meer openbare ruimte te winnen, de zogenoemde Espai Barça, en uiteraard een van de mooiste en meest moderne voetbalstadions ter wereld te hebben.

Titels van FC Barcelona

De grandeur van FC Barcelona wordt onder meer verklaard door haar indrukwekkende erelijst. De club heeft diverse nationale en internationale trofeeën gewonnen, waaronder meerdere UEFA Champions League-titels en La Liga-kampioenschappen.

 • 5x UEFA Champions League
  1991-92, 2005-06, 2008-09, 2010-11, 2014-15
 • 3x FIFA World Cup
  2009-10, 2011-12, 2015-16
 • 4x Europacup II
  1978-79, 1981-82, 1988-89, 1996-97
 • 3x Inter-Cities Fairs Cup
  1957-58, 1959-60, 1965-66
 • 5x UEFA Super Cup
  1992-93, 1997-98, 2009-10, 2011-12, 2015-16
 • 2x Copa Latina
  1948-49, 1951-52
 • 4x Copa de los Pirienos
  1909-10, 1910-11, 1911-12, 1912-13
 • 27x Liga
  1928-29, 1944-45, 1947-48, 1948-49, 1951-52, 1952-53, 1958-59, 1959-60, 1973-74, 1984-85, 1990-91, 1991-92, 1992-93, 1993-94, 1997-98, 1998-99, 2004-05, 2005-06, 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2012-13, 2014-15, 2015-16, 2017-18, 2018-19, 2022-23
 • 31x Copa del Rey
  1909-10, 1911-12, 1912-13, 1919-20, 1921-22, 1924-25, 1925-26, 1927-28, 1941-42, 1950-51, 1951-52, 1952-53, 1956-57, 1958-59, 1962-63, 1967-68, 1970-71, 1977-78, 1980-81, 1982-83, 1987-88, 1989-90, 1996-97, 1997-98, 2008-09, 2011-12, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18, 2020-21
 • 14x Supercopa de España
  1983-84, 1991-92, 1992-93, 1994-95, 1996-97, 2005-06, 2006-07, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2013-14, 2016-17, 2018-19, 2022-23
 • 2x Copa de la Liga
  1982-83, 1985-86
 • 1x Liga Mediterránea
  1937
 • 1x Liga Catalana
  1937-38
 • 23x Campeonato de Catalunya
  1901-1902, 1902-03, 1904-05, 1908-09, 1909-10, 1910-11, 1912-13, 1915-16, 1918-19, 1919-20, 1920-21, 1921-22, 1923-24, 1924-25, 1925-26, 1926-27, 1927-28, 1929-30, 1930-31, 1931-32, 1934-35, 1935-36, 1937-38 (inclusief Copa Macaya (1901-02) en Copa Barcelona (1902-03))
 • 2x Supercopa Catalunya
  2014-15, 2017-18
 • 8x Copa Catalunya
  1990-91, 1992-93, 1999-00, 2003-04, 2004-05, 2006-07, 2012-13, 2013-14
 • 3x Copa Eva Duarte
  1948-49, 1951-52, 1952-53
Titels van FC Barcelona
Titels van FC Barcelona

Weetjes over FC Barcelona

 • FC Barcelona staat bekend om zijn motto “Més que un club” (Meer dan een club) vanwege de sterke band met de Catalaanse cultuur en de betrokkenheid bij sociale kwesties.
 • De club werd opgericht door Zwitser Joan Gamper in 1899. Hij plaatste een advertentie in een plaatselijke krant om voetballiefhebbers te vinden die een nieuwe club wilden oprichten.
 • FC Barcelona is een van de weinige voetbalclubs die eigendom is van zijn leden. Dit betekent dat de socios (leden) stemrecht hebben bij belangrijke clubbeslissingen.
 • FC Barcelona wordt vaak eenvoudigweg “Barça” genoemd, iets wat niet verward mag worden met de stad zelf. Die wordt afgekort door de locals als “Barna” of “BCN”.
 • Het thuisstadion, Camp Nou, is een van de grootste voetbalstadions ter wereld en biedt plaats aan meer dan 99.000 toeschouwers.
 • FC Barcelona’s beroemde jeugdacademie, La Masia, heeft enkele van ’s werelds beste voetballers voortgebracht, waaronder Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi Hernandez en Sergio Busquets.
 • De rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid, bekend als “El Clásico”, is een van de meest intense en historische in de voetbalwereld.
 • De Canaletesfontein op de Ramblas is dé plek waar Barça-supporters de overwinningen van FC Barcelona vieren.
 • Een aantal Nederlanders zijn ook bekende spelers van FC Barcelona geweest, zoals Johan Cruijff en Ronald Koeman. Daarnaast heeft FC Barcelona ook een aantal succesvolle trainers gehad die Nederlands waren, zoals Louis Van Gaal, Frank Rijkaard en uiteraard Johan Cruijff.
 • Clubicoon Johan Cruijff speelt nog steeds een grote rol bij FC Barcelona en heeft onder andere naam gegeven aan het nieuwe stadion op het trainingscomplex van FC Barcelona met daarbij een gigantische muurschildering over zijn leven. Op het plein bij Camp Nou vind je tevens een groot standbeeld van de oud-trainer en voetballer.
 • Het museum van FC Barcelona is het meest bezochte museum van Barcelona en zelfs van heel Catalonië.

Veel gestelde vragen over FC Barcelona

Hoe oud is voetbalclub Barcelona?

FC Barcelona werd opgericht op 29 november 1899. De club bestaat al meer dan een eeuw en heeft een rijke geschiedenis.

Wat betekent FC Barcelona?

FC Barcelona staat voor Futbol Club Barcelona en is de naam van een voetbalclub uit Barcelona (Spanje).

Wie is de oprichter van FC Barcelona?

De club werd opgericht door een Zwitser genaamd Joan Gamper, ook bekend als Hans Gamper, samen met andere Catalaanse voetballiefhebbers.

Hoeveel kampioenschappen heeft Barcelona?

FC Barcelona heeft in zowel La Liga (de Spaanse competitie) als in de UEFA Champions Leaguede meerdere kampioenschappen gewonnen. Samen met Real Madrid, is FC Barcelona één van de meest succesvolle Spaanse voetbalteams.

Waarom de rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid?

De rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid is diepgeworteld en heeft verschillende historische, culturele, politieke en sportieve oorzaken. De geschiedenis van de wedstrijden tussen beide clubs is daarnaast doorspekt met dramatische momenten, controverses en opmerkelijke wedstrijden die hebben bijgedragen aan de intensiteit van de rivaliteit.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.