🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » De plek waar FC Barcelona is opgericht

De plek waar FC Barcelona is opgericht

Het was 1899 wanneer de jonge Hans Joan Gamper van 22 jaar uit Zwitserland voor het eerst in Barcelona aankwam. In zijn thuisland was hij al bekend als een van de beste voetbalspelers, iets wat hij dolgraag in Barcelona wilde voortzetten. Zo probeerde hij met nog een paar vrienden bij Català FC te gaan spelen, maar ze werden afgewezen. Gezien de afwijzing besloot Gamper zijn eigen voetbalclub op te richten.

Hoe, waar en wanneer is FC Barcelona opgericht?

Via een advertentie in de lokale krant Los Deportes wierf Gamper de eerste leden van Football Club Barcelona (oftewel, FC Barcelona). Met 6 Catalanen, 3 Engelsen en 2 Zwitsers werd de club opgericht op 29 november 1899 aan de Carrer Montjuïc del Carme nummer 5 (in de wijk El Raval; zie foto bovenaan) in een van de kamers van het fitnesscentrum Gimnàs Solé. De eigenaar van de sportschool, meneer Manuel Solé, was zelfs heel erg enthousiast over het idee van Gamper om een voetbalclub te creëren dat zowel buitenlanders als lokale spelers samen mengde, en liet ze zijn sportvoorzieningen gebruiken. Andere verhalen vertellen dat Solé op deze manier concurreerde met zijn aartsrivaal Jaume Vila, een eigenaar van de nabij gelegen sportschool Gimnàs Tolosa, wie de Català Sport Club had opgericht met alleen Catalanen in het team.

Het Gimnàs Solé was het hoofdkwartier van de club tot 1910, toen de club verhuisde naar een hut in de brouwerij Moritz, op het Plaça de Goya. Toen waren er al 367 clubleden. Jaren later verdween de sportschool en werd deze een garage. De plaquette ter herdenking van de oprichting van de club op Carrer Montjuïc del Carmen werd in 1974 geplaatst om de 75ste verjaardag van de club te vieren. In 1992 verhuisde de plaquette naar het magazijn van het museum van Barça, maar werd op 29 november 1999 weer op zijn plaats gezet, toen FC Barcelona het 100-jarig bestaan vierde.

De bijnaam ‘Culer’

De eerste voetbalfans van FC Barcelona moesten op de muur van het stadion aan de Carrer de la Indústria zitten, waardoor mensen op straat alleen maar de kont van de toeschouwers zagen. Dat is de reden waarom de supporters van FC Barcelona de bijnaam van “culers” kregen (het woord culer komt namelijk van de Catalaanse term cul, dat ‘kont’ betekent).

‘We vieren het in Canaletes’

De Font de Canaletes (Canaletes fontein) op de Ramblas is dé plek waar Barça supporters de overwinningen van de club vieren. Maar waar komt deze traditie vandaan?

Deze traditie lijkt te komen uit de verdwenen krant La Rambla. La Rambla had het hoofdkantoor gevestigd vooraan Canaletes. Destijds schreven ze op een bord op straat al het laatste nieuws. De nieuwsgierige konden de koppen lezen en aan de hand van het nieuws kochten ze de krant.

De managers van de krant merkten snel dat de resultaten van de voetbalwedstrijden waren de meest populair nieuws items. Aanhangers van verschillende teams verzamelden zich rond de kiosk om op de hoogte te blijven, om met elkaar te praten en om over de resultaten te spreken. Na verloop van tijd en hoewel de krant stopte, bleven de Catalanen op dit punt van de Ramblas naast de Canaletes fontein samenkomen om de overwinningen van Barça te vieren. En dit is tot de dag van vandaag een heilige traditie gebleven.

Font de Canaletes op de Ramblas Barcelona
Font de Canaletes op de Ramblas
  • Praktische informatie:
    Wat: plek waar FC Barcelona is opgericht en de Font de Canaletes
    Waar: Carrer Montjuïc del Carme, 5 (voor de Canaletes fontein moet je naar de Ramblas)
    Metro: Liceu (L3)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie