De beste tips van een local!

Sant Jordi vieren in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Sant Jordi Barcelona
Inhoudsopgave

Op 23 april vieren we in heel Catalonië de Diada de Sant Jordi, oftewel, Sint Jorisdag. Dit vieren we door het geven van boeken en rozen aan elkaar, een traditie dat voorkomt uit een hele oude legende en dat tot de dag van vandaag heel populair is. Sant Jordi is één van mijn favoriete feesten en zeker een van de meest bijzondere en romantische dagen in Barcelona.

Laatste update: 21/04/2022

De legende van Sant Jordi

Volgens de legende, was Sant Jordi een brave cavalier die een prinses uit de klauwen van een draak hielp te ontsnappen.

De legende vertelt dat het dorp Montblanc geterroriseerd werd door de draak die alles op at. De koning had hem alle dieren gegeven om te eten en nadat deze op waren, waren ze tot de overeenkomst gekomen om per dag een dorpsgenoot te verloten en aan de draak te geven als slachtoffer.

En zo ging het tot de dag dat de beurt was aan de prinses. Zij werd geloot als slachtoffer en met veel pijn en tranen moest de koning haar toch maar laten gaan. Maar net op tijd kwam de knappe soldaat Sant Jordi om haar te redden. Hij doodde de draak met zijn zwaard en redde de prinses van de dood.

De legende vertelt dat van het bloed van de draak een rozestruik bloeide.

En natuurlijk eindigt dit verhaal met een happy end, want Sant Jordi mocht van de koning met de mooie prinses trouwen als dank betuiging.

Casa Batlló tijdens Sant Jordi
Casa Batlló tijdens Sant Jordi

Tradities tijdens Sant Jordi

Van de legende, is de traditie ontstaan dat mannen een rode roos geven aan hun geliefde, terwijl vrouwen de mannen een boek cadeau doen.

De traditie van het boek is ontstaan omdat 23 april sinds 1930 de Nationale Boekendag is. Het is dan ook de dag van de dood van twee van de grootste schrijvers, Cervantes en Shakespeare.

Deze traditie deel je niet alleen met je geliefde, maar wordt ook uitgebreid gevierd. Zo kun je aan iedereen die je lief is een roos of een boek geven. Voor ons is Sant Jordi ook de dag van de liefde en de geliefden.

Rozen voor Sant Jordi in Barcelona
Rozen voor Sant Jordi

Wat te doen tijdens Sant Jordi in Barcelona

De dag van de liefde wordt in Catalonië op 23 april gevierd. Barcelonezen gaan dan ook massaal de straat op op zoek naar een roos en een leuk boek om cadeau te doen. Overal heerst een vrolijke stemming en de straten zijn gevuld met kraampjes waar je boeken en rozen kunt vinden, naast vele Catalaanse vlaggen, aangezien Sant Jordi de patroonheilige van Catalonië is.

Hieronder laat ik je zien wat er allemaal te doen is tijdens de dag van Sant Jordi in Barcelona.

Een boek of roos kopen

Tijdens Sant Jordi, op 23 april, worden op alle straathoeken in de stad kraampjes neergezet waarin boeken en rozen worden verkocht. Aarzel dan ook niet en doe als een local: koop voor je geliefde een boek of een roos!

Maar let wel op: tijdens Sant Jordi worden rozen per eenheden verkocht. Het is dus niet de bedoeling dat je een bos rozen koopt, tenzij je aan meerdere mensen een roos wilt geven.

Boeken over Sant Jordi kopen

Maak kennis met de traditie en legende van Sant Jordi met deze kinderboeken.

Lekker door de stad struinen

Locals gaan met Sant Jordi massaal de straat op, op zoek naar een leuk boek of roos om cadeau te doen. Voor velen is dan ook traditie om lekker door de Ramblas, Passeig de Gràcia en Rambla de Catalunya te struinen. Daar worden de meeste kraampjes achter elkaar gezet en er heerst daarnaast altijd een gezellige drukte.

Mis vooral niet de gevel van het Casa Batlló op de Passeig de Gràcia, dat tijdens Sant Jordi vaak versierd wordt met duizenden rode rozen!

Passeig de Gràcia tijdens Sant Jordi
Passeig de Gràcia tijdens Sant Jordi
Tip!

Wil je de drukte vermijden, dan raad ik je aan om 's ochtends naar het centrum te gaan in plaats van 's avonds.

Je boek laten signeren

Tijdens Sant Jordi zijn er ook vele signeersessies met verschillende bekende schrijvers. De meeste vinden plaats op de krampjes bij de Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya en de Ramblas. Een unieke lans om je favoriete boek gesigneerd te krijgen door de schrijver zelf!

Boeken voor Sant Jordi
Boeken voor Sant Jordi

Speciale evenementen bezoeken

Daarnaast houden vele gebouwen tijdens Sant Jordi een opendag. Zo kun je bijzondere plaatsen zoals het Recinte Modernista de Sant Pau, het Palau de la Generalitat, het Gemeentehuis, het Institut d’Estudis Catalans of de Ateneu Barcelonès gratis bezoeken.

In het terrein van de Antiga Fàbrica Damm worden daarnaast gratis concerten gehouden, de zogenoemde Sant Jordi Musical.

Pa de Sant Jordi eten

Er zijn tot slot een aantal zoetigheden die nauw verbonden zijn aan 23 april. Deze vind je bij de bakker, zoals de pan de Sant Jordi (een brood met kaas en sobrasada, een soort smeerworst uit Mallorca) en verschillende taarten in het thema van Sant Jordi.

Taart voor Sant Jordi
Taart voor Sant Jordi

Dit waren mijn tips voor Sant Jordi in Barcelona. Ben jij met Sant Jordi dit jaar in Barcelona te vinden, of heb je Barcelona weleens tijdens Sant Jordi bezocht, laat een reactie achter! Ik hoor graag hoe jij dat ervaren hebt. Bona Diada de Sant Jordi!

Foto's van Sant Jordi in Barcelona

 • Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Boekenstallen tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Boekenstallen tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Signeersessies tijdens Sant Jordi
  Signeersessies tijdens Sant Jordi
 • Praktische informatie:
  Wat: Sant Jordi
  Waar: meerdere plekken in de stad
  Wanneer: 23 april
  Prijs: gratis

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je