De beste tips van een local!

Sant Jordi vieren in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Sant Jordi Barcelona
Inhoudsopgave

Op 23 april vieren we in heel Catalonië de Diada de Sant Jordi, oftewel, Sint Jorisdag. Dit vieren we door het geven van boeken en rozen aan elkaar, een traditie dat voorkomt uit een hele oude legende en dat tot de dag van vandaag heel populair is.

Op HolaBarcelona.nl laat ik je kennis maken met een van mijn favoriete feesten en zeker een van de meest bijzondere en romantische dagen in Barcelona, de Diada de Sant Jordi.

Let op: door het coronavirus en de lockdown in Spanje worden veel evenementen momenteel afgelast, zo ook de Diada de Sant Jordi. Lees hier meer over het coronavirus in Barcelona.

De legende van Sant Jordi

Volgens de legende, was Sant Jordi een brave cavalier die een prinses uit de klauwen van een draak hielp te ontsnappen.

De legende vertelt dat het dorp Montblanc geterroriseerd werd door de draak die alles op at. De koning had hem alle dieren gegeven om te eten en nadat deze op waren, waren ze tot de overeenkomst gekomen om per dag een dorpsgenoot te verloten en aan de draak te geven als slachtoffer. En zo ging het tot de dag dat de beurt was aan de prinses. Zij werd geloot als slachtoffer en met veel pijn en tranen moest de koning haar toch maar laten gaan. Maar net op tijd kwam de knappe soldaat Sant Jordi om haar te redden. Hij doodde de draak met zijn zwaard en redde de prinses van de dood.

De legende vertelt dat van het bloed van de draak een rozestruik bloeide.

En natuurlijk eindigt dit verhaal met een happy end, want Sant Jordi mocht van de koning met de mooie prinses trouwen als dank betuiging.

Tip: de legende van Sant Jordi beleven
Koop hier je tickets voor het Casa de les Punxes, een geweldig gebouw in Barcelona waarin de legende van Sint Joris en de draak door middel van de meest moderne technologie tot leven wordt gebracht. Maak kennis met een van de populairste legendes in Catalonië!

Direct bestellen Meer informatie


Tradities tijdens Sant Jordi

Van de legende, is de traditie ontstaan dat mannen een rode roos geven aan hun geliefde, terwijl vrouwen de mannen een boek cadeau doen.

Rozen voor Sant Jordi in Barcelona
Rozen voor Sant Jordi

De traditie van het boek is ontstaan omdat 23 april sinds 1930 de Nationale Boekendag is. Het is dan ook de dag van de dood van twee van de grootste schrijvers, Cervantes en Shakespeare.

Boeken voor Sant Jordi
Boeken voor Sant Jordi

Deze traditie deel je niet alleen met je geliefde, maar wordt ook uitgebreid gevierd. Zo kun je aan iedereen die je lief is een roos of een boek geven. Voor ons is Sant Jordi ook de dag van de liefde en de geliefden.

Er zijn daarnaast een aantal zoetigheden die nauw verbonden zijn aan 23 april. Deze vind je bij de bakker, zoals de pan de Sant Jordi (een brood met kaas en sobrasada, een soort smeerworst) en verschillende taarten in het thema van Sant Jordi.

Taart voor Sant Jordi
Taart voor Sant Jordi

Lees hier meer over de traditie van rozen en boeken geven tijdens Sant Jordi.

Wat te doen tijdens Sant Jordi

Tijdens Sant Jordi, op 23 april, worden op alle straathoeken in de stad kraampjes neergezet waarin boeken en rozen worden verkocht. Aarzel niet en doe als een local: koop voor je geliefde een boek of een roos!

Casa Batlló tijdens Sant Jordi
Casa Batlló tijdens Sant Jordi

Daarnaast is het zeker de moeite waard om langs de kraampjes bij de Passeig de Gràcia en Las Ramblas te lopen (deze zijn wel de drukste van de stad). Vooral het Casa Batlló is tijdens Sant Jordi zeer de moeite waard om te zien: dan wordt de façade volledig bedekt met rode rozen!

Tijdens Sant Jordi zijn er ook vele signeersessies met verschillende bekende schrijvers. Een unieke lans om je favoriete boek gesigneerd te krijgen door de schrijver zelf!

Passeig de Gràcia tijdens Sant Jordi
Passeig de Gràcia tijdens Sant Jordi

Daarnaast houden vele gebouwen tijdens Sant Jordi een opendag. Zo kun je bijzondere plaatsen zoals het Palau de la Generalitat, het Gemeentehuis, het Institut d’Estudis Catalans of de Ateneu Barcelonès gratis bezoeken. In het terrein van de Antiga Fàbrica Damm worden daarnaast gratis concerten gehouden tussen 11:30 en 22:00 uur, de zogenoemde Sant Jordi Musical.

Tip!

Wil je de drukte vermijden, dan raad ik je aan om 's ochtends naar het centrum te gaan in plaats van 's avonds.

Foto's van Sant Jordi in Barcelona

 • Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Rozenverkopers tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Boekenstallen tijdens Sant Jordi in Barcelona
  Boekenstallen tijdens Sant Jordi in Barcelona
 • Signeersessies tijdens Sant Jordi
  Signeersessies tijdens Sant Jordi
 • Praktische informatie:
  Wat: Sant Jordi
  Waar: meerdere plekken in de stad
  Wanneer: 23 april
  Prijs: gratis

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave