🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi

Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi

Duizenden mensen in Catalonië hebben afgelopen zaterdag boeken en rozen gekocht ter gelegenheid van de patroonheilige Sant Jordi. La Diada de Sant Jordi, op 23 april, is een bijzondere feestdag in Catalonië. Niet alleen is het de dag van de beschermheilige van de regio, maar ook de dag van de roos als symbool van de liefde en de dag van het boek als symbool van de cultuur. Een zeer populaire traditie met een lange geschiedenis vol legendes.

Wat vieren we tijdens Sant Jordi?

Joris en de Draak - Typisch uit Catalonië Sant Jordi

Sant Jordi is de dag der geliefden in Catalonië. Sinds 1456 is deze bijzondere dag een officiële feestdag in Catalonië, maar de traditie van de rozen en boeken is pas in 1914 echt ontstaan.

Het verhaal van de roos komt uit een romantische legende. Volgens de legende woonde een draak op de Montblanc, een gemeente vlakbij Tarragona, dat terroriseerde de bevolking. Om te zorgen dat de draak niet alles opat, werd er besloten dat iedere dag iemand uit het dorp opgegeten zou moeten worden.

Op een dag was de dochter van de Koning aan de beurt. Dat ging echter niet door omdat de ridder Sant Jordi op zijn witte paard haar kwam redden. Sant Jordi doodde de draak en uit het bloed groeide een rozenstruik. De ridder gaf een roos aan de prinses en zo was de traditie ontstaan waar de vrouwen rode rozen ontvangen van diegene die van hen houden.

Maar 23 april is niet alleen bekend om Sant Jordi. Het is namelijk ook de dag van de dood van twee grote schrijvers, Cervantes en Shakespeare. Zo wordt er sinds 1930 de Nationale Boekendag op 23 april georganiseerd en ontvangen mannen als tegenprestatie voor de roos een boek van de vrouwen.

Wat gebeurt er tijdens Sant Jordi?

Tijdens Sant Jordi (Sint-Jorisdag) is het een traditie dat mannen hun geliefde een roos geven en vrouwen hun partner verrassen met een boek.

Op 23 april verandert Barcelona in een grote boekenmarkt met veel boekenstalletjes. Liefhebbers van boeken kunnen ook auteurs ontmoeten en hun boeken laten signeren. Voor uitgevers en boekhandels is Sant Jordi een van de belangrijkste dagen van het hele jaar naast de boekenbeurs in Madrid en de periode rond kerst. Overal worden ook rozen verkocht. Het is dan moeilijk om geen vrouw te zien lopen zonder een roos of een man zonder een boek.

De meest bezocht boekenstalletjes bevinden ze zich in Las Ramblas en Passeig de Gràcia en op een dag zoals Sant Jordi het is zeker de moeite waard om daar naartoe te gaan.

Meer informatie over wat er te doen is tijdens Sant Jordi lees je hier.

Casa Batlló tijdens Sant Jordi
Casa Batlló tijdens Sant Jordi

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie