🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi

Typisch uit Catalonië: rozen en boeken op Sant Jordi

Duizenden mensen in Catalonië hebben afgelopen zaterdag boeken en rozen gekocht ter gelegenheid van de patroonheilige Sant Jordi. La Diada de Sant Jordi, op 23 april, is een bijzondere feestdag in Catalonië. Niet alleen is het de dag van de beschermheilige van de regio, maar ook de dag van de liefde en de cultuur. Kort samengevat is Sant Jordi dus een bijzondere dag vol tradities in Catalonië. Maar waar komt deze traditie vandaan en hoe wordt deze tegenwoordig gevierd? Dat vertel ik je precies in deze post.

Wat vieren we tijdens Sant Jordi?

Sant Jordi is de dag der geliefden in Catalonië. Sinds 1456 is deze bijzondere dag een feestdag in Catalonië, maar de traditie van de rozen en boeken is pas in 1914 echt ontstaan.

Het verhaal van de roos komt uit een romantische legende. Volgens de legende woonde een draak op de Montblanc, een gemeente vlakbij Tarragona, dat terroriseerde de bevolking. Om te zorgen dat de draak niet alles opat, werd er besloten dat iedere dag iemand uit het dorp opgegeten zou moeten worden.

Op een dag was de dochter van de Koning aan de beurt. Dat ging echter niet door omdat de ridder Sant Jordi op zijn witte paard haar kwam redden. Sant Jordi doodde de draak en uit het bloed groeide een rozenstruik. De ridder gaf een roos aan de prinses en zo was de traditie ontstaan waar de vrouwen rode rozen ontvangen van diegene die van hen houden.

Maar 23 april is niet alleen bekend om Sant Jordi. Het is namelijk ook de dag van de dood van twee grote schrijvers, Cervantes en Shakespeare. Zo wordt er sinds 1930 de Nationale Boekendag op 23 april georganiseerd en ontvangen mannen als tegenprestatie voor de roos een boek van de vrouwen.

Tentoonstelling over Sant Jordi Casa de les Punxes Barcelona
Sint Joris en de Draak

Tip: Wist je dat je het dorp Montblanc, waar de legende van de ridder Jordi en de draak zich afspeelt, kunt bezoeken? Op deze pagina vertel ik je meer daarover!

Wat gebeurt er tijdens Sant Jordi?

Tijdens Sant Jordi (Sint-Jorisdag), op 23 april, is het een traditie dat mannen hun geliefde een roos geven en vrouwen hun partner verrassen met een boek.

Barcelona verandert dan in een grote markt met veel rozen en boekenstalletjes.

Liefhebbers van boeken kunnen ook auteurs ontmoeten en hun boeken laten signeren. Voor uitgevers en boekhandels is Sant Jordi een van de belangrijkste dagen van het hele jaar naast de boekenbeurs in Madrid en de periode rond kerst.

De meest bezocht boekenstalletjes bevinden ze zich in Las Ramblas en Passeig de Gràcia en op een dag zoals Sant Jordi het is zeker de moeite waard om daar naartoe te gaan.

Overal worden ook rozen verkocht. Het is dan moeilijk om geen vrouw te zien lopen zonder een roos of een man zonder een boek.

Sant Jordi: Catalaans feest van boeken en rozen
Sant Jordi: Catalaans feest van boeken en rozen

Hoe wordt San Jordi in Barcelona gevierd?

Sant Jordi wordt, ondanks dat het geen officiële feestdag is, groots gevierd in Barcelona. Iedereen gaat de straat op op zoek naar een roos of een boek voor zijn geliefde. Je ziet gezinnen en verliefde stelletjes door de straten lopen, en overal heerst een gezellige sfeer.

Om 23 april nog leuker te maken, worden er in de stad allerlei evenementen gehouden: van open dagen bij musea tot straatmarkten en muziekfestivals.

Als je tijdens Sant Jordi met je geliefde in Barcelona bent, moet je echt een roos of boek kopen om er helemaal bij te horen.

Boekenkraampjes tijdens Sant Jordi in Barcelona
Boekenkraampjes tijdens Sant Jordi in Barcelona
Rozen kraampje tijdens Sant Jordi in Barcelona
Rozen kraampje tijdens Sant Jordi in Barcelona

Wil je meer weten over de leukste evenementen tijdens Sant Jordi en wat er dan te doen is in de stad, lees dan hier verder.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie