🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Montblanc

Montblanc

In het achterland van Catalonië vind je talloze dorpjes waar de tijd soms stil lijkt te staan. Montblanc is ook zo’n dorp. Een middeleeuws juweeltje waar de muren en uitkijktoren veel gevechten hebben doorstaan en nu als een symbool van het verleden staan te pronken. Bovendien is Montblanc de bakermat van een van de bekendste legendes in Catalonië. Ben je op vakantie in de buurt van Tarragona of wil je graag een dagexcursie vanuit Barcelona doen, dan is Montblanc zeker een aanrader! Hieronder vertel ik je waarom.

Montblanc en de legende van Sant Jordi

Montblanc is een rustig plaatsje in de gemeente Tarragona. Onder Catalanen staat deze vooral bekend om de legende van Sant Jordi en de draak, dat volgens het verhaal hier plaats heeft gevonden. Hier zou de draak de inwoners van Montblanc hebben geteisterd en de princes bijna opgegeten, was de moedige ridder Sint Joris (Sant Jordi) niet in actie gekomen

👉 Lees hier meer over het verhaal van Sant Jordi en de draak.

Overal in het dorp vind je elementen die aan de legende van Sant Jordi doen denken, zoals het prachtige ijzersculptuur bij Plaça Sant Francesc, waar je Sant Jordi op zijn paard de draak ziet doden, of de Xurreria Sant Jordi, dat de naam draagt van de sint. Ieder jaar rond Sant Jordi (23 april) wordt de Setmana Medieval in Montblanc gehouden: een week waarin Montblanc en al zijn inwoners terug in de tijd gaan naar de Middeleeuwen, met middeleeuwse markten, ridders en gevechten.

Montblanc en de legende van Sant Jordi
Montblanc en de legende van Sant Jordi

Middeleeuws dorp

Maar wat Montblanc pas echt de moeite waard maakt, is zonder twijfel zijn goed bewaarde middeleeuwse kern. Het dorp is strategisch gelegen op een berg en heeft het meerendeel van zijn middeleeuwse stadsmuren en huizen goed bewaard, waardoor je al wandelend door het dorp, een goed idee kunt krijgen van hoe het hier vroeger was.

Montblanc verkennen

Montblanc leent zich perfect om als dagexcursie te bezoeken. In enkele uren heb je het oude middeleeuwse dorp bezocht en kennis gemaakt met één van de bakermatten van de Catalaanse cultuur en identiteit. Hieronder geef ik je een handige route om Montblanc te bezoeken.

Als je het dorp betreedt via het Plaça Sant Francesc, kun je gelijk links afslaan bij het Carrer Major en deze volgen. Als de belangrijkste straat in het oude dorp, vind je hier veel winkels en mooie oude huizen. Bij het Plaça de Sant Miquel kom je de prachtige romaans-gotische kerk Església de Sant Miquel tegen, en iets verderop de geweldige Pastisseria Confiteria Viñas, waar je lokale lekkernijen zoals carquinyolis (gedroogde amandelkoekjes) kunt kopen.

Església de Sant Miquel de Montblanc
Església de Sant Miquel de Montblanc

Loop vervolgens tot aan het einde van het Carrer Major om zo bij het andere uiteinde van het dorp te komen, waar je een stuk van het prachtige stadsmuur kunt bewonderen. Loop langs de indrukwekkende stadsmuur (uit de 14e eeuw) om weer via het Carrer del Foradot in de oude dorpskern te komen.

Hier sla je linksaf om de kale heuvel te beklimmen die je naar de resten van het kasteel van Montblanc brengen, waar nu een geweldig uitkijkpunt is die je fraaie uitzichten over Montblanc en de wijde omgeving geeft.

Uitkijkpunt Montblanc

De volgende halte is de kerk Església de Santa Maria Major, dat middenin het dorp staat. Mis vooral niet de fraai versierde gevel aan het Plaça de Santa Maria.

Via de Carrer dels Hortolans komen we aan het Plaça Major, en zeer sfeervol plein omgeven door bogen en met tal van gezellige terrasjes. Hier vind je onder andere het gemeentehuis, oude drinkplaatsen voor dieren en een ouderwetse weegschaal, waarmee op dit plein graan en andere goederen vroeger gewogen en verkocht konden worden. Dit is het onbetwiste ontmoetingspunt van de locals, die graag op het terras zitten en van een biertje met wat lekkers genieten.

Voor meer informatie over het dorp en de bezienswaardigheden die je tegenkomt, kun je de informatieborden volgen of een bezoek brengen aan het lokale VVV-kantoor (Muralla de Santa Tecla, 54).

Plaça Major Montblanc
Plaça Major

Ook leuk om te weten: in Montblanc zijn er ook meerdere musea te vinden, zoals het museum van kerststallen uit Catalonië en het rotstekeningen museum van Muntanyes de Prades.

Kortom, wie het authentieke Catalonië wilt leren kennen, en in contact wil komen met de lokale cultuur en de legendes, moet zeker een bezoek brengen aan Montblanc, dat zelfs in de zomer rustig is (tenminste, dat was mijn ervaring toen ik er was). Een prachtige plek om te bezoeken en om door de vele middeleeuwse straatjes te dwalen.

Hoe ga je naar Montblanc

Het beste vervoersmiddel naar Montblanc is de auto (of een huurauto). Deze kun je gratis parkeren onder andere vlakbij Plaça Sant Francesc, rondom Carrer Rojalons.

Een andere optie vanuit Barcelona is om de trein te pakken: de trein R13 met eindbestemming Lleida, dat in Montblanc stopt. Kom je vanuit Tarragona, dan dien je de R16 nemen naar Barcelona-Estació de França en bij Sant Vicenç de Calders overstappen naar de R13 naar Montblanc.

Kaart van Montblanc

👉 Lees hier meer over andere populaire daguitjes in de omgeving van Barcelona. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek brengen aan Sitges of Girona?

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie