🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Casa Batlló

Het kleurrijke Casa Batlló gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Dit sprookjesachtige gebouw werd door Antoni Gaudí tussen 1904 en 1906 gebouwd aan de befaamde Passeig de Gràcia in opdracht van de familie Batlló. Gaudí gaf dit huis een fantasievolle gevel en een modern en stijlvol interieur, met als resultaat een waar meesterwerk in vorm, kleur en licht.

Wat te zien en te doen bij Casa Batlló

Het tot werelderfgoed verklaarde Casa Batlló is inmiddels uitgegroeid tot een ware icoon en het is één van de meest gewaardeerde architectonische en toeristische attracties van Barcelona. Hoewel het naast het tevens beeldschone Casa Amatller ligt, trekt het Casa Batlló de aandacht van de meeste toeristen. Voor Gaudí-liefhebbers is dit een ware must-see.

Koop alvast je tickets

De façade van Casa Batlló

Al van buitenaf is het Casa Batlló een geweldig voorbeeld van de creativiteit van Gaudí. Hij gaf de buitenmuren een golvende vorm, die hij vervolgens bedekte met zijn beroemde trencadís (gebrandschilderd glas en keramische schijven).

Boven aan het dak zit er wat door velen als de rug van een draak wordt gezien. Op de begane grond en de eerste verdieping zien we slanke, stenen zuilen, versierd met modernistische elementen. De balkonleuningen lijken op ijzeren maskers, terwijl de zuilen net botten zijn.

Wat ook opvalt, is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam op de eerste verdieping. Overal waar je kijkt, is de façade van het Casa Batlló een explosie aan kleur en bijzondere vormen.

Casa Batlló in Barcelona
Casa Batlló in Barcelona

Het huis Casa Batlló

Het huis zelf bestaat uit een begane grond met garage, een eerste verdieping waar de familie Batlló woonde, die over een eigen terras beschikte, en nog vier extra verdiepingen, een zolder en een dakterras.

Tijdens de bezichtiging van het Casa Batlló waan je je in de magische wereld van Gaudí en bezoek je onder meer de hal, het familiehuis op de eerste verdieping, de zolderkamer en het dakterras.

Hoogtepunt van je bezoek is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam in de woonkamer met zicht op Passeig de Gràcia.

Andere ruimtes die de moeite waard zijn om te zien zijn het trappengat met prachtige blauwe tegels, waar de originele houten lift loopt, de bogen in de zolderkamer en de achtertuin, waar de familie Batlló zich wegtrok en ontspande.

Het houtwerk en de indrukwekkende plafonds in het huis verdienen ook je aandacht.

Achterkant van het Casa Batlló

Aan de achterkant van het Casa Batlló vinden we de plek waar de Batlló’s zich terugtrokken. De eetkamer leidt naar een tuin, die ook prachtig gedecoreerd is, met allemaal kleurrijke tegels en smeedwerk.

Zeer opvallend is de aandacht die Gaudí schonk aan de versiering van de achtergevel, dat hoewel het iets ingetogener is dan de voorgevel, prachtig gedecoreerd is. Iets wat in die tijd niet zo gebruikelijk was en goed te merken is als je naar de buren kijkt.

Casa Batlló aan de achterzijde
Casa Batlló aan de achterzijde

Het dakterras van Casa Batlló

Het dakterras van het Casa Batlló is voor velen hét hoogtepunt van het bezoek aan dit unieke gebouw. Zoals je al wellicht gewend bent van Gaudí, is het dakterras van Casa Batlló tot in de puntjes versierd.

Hier zie je van dichtbij de beroemde ruggengraat en de mythische schoorstenen van het Casa Batlló, die tevens bedekt zijn met de befaamde trencadís van Gaudí.

Vanaf het dakterras geniet je daarnaast van een prachtig uitzicht over de stad en wie eventjes op adem wilt komen, kan hier van een drankje en een hapje bij de bar genieten.

Terras op het dak van Casa Batlló
Terras op het dak van Casa Batlló

Gaudí Dome

In een draaiende kamer genoemd Gaudí Dome maak je als bezoeker kennis met de architect van het Casa Batlló, de befaamde Antoni Gaudí. Op innovatieve wijze leer je wat er allemaal in het hoofd van Gaudí zich zou hebben afgespeeld, wat zijn dromen en inspiratiebronnen waren.

Deze presentatie wordt aan het begin van de rondleiding getoond en zet gelijk de toon in van wat je straks allemaal mee zou maken.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Gaudí Cube

Als afsluiter van je bezoek aan het Casa Batlló kun je in een kamer instappen waar een film wordt getoond over het werk van Gaudí. Bijzonder hier aan is dat de film geprojecteerd wordt op alle kanten van de kamer, zelfs de vloer en de plafond, waardoor alles om je heen draait.

Balkon foto op Casa Batlló

Je kunt je tijdens je bezoek aan het Casa Batlló je laten fotograferen op een van de balkonnetjes. De foto wordt direct afgedrukt en kun je na betaling via een speciale site met een persoonlijke code daarnaast downloaden.

Dit is zonder twijfel een mooie herinnering aan je bezoek aan het Casa Batlló en je bezoek aan Barcelona.

Museumwinkel Casa Batlló

In de voormalige garage staat nu het museumwinkel van Casa Batlló gevestigd. Hier kun je allerlei Barcelona souvenirs kopen, met als hoofdthema uiteraard het Casa Batlló. Van sieraden en decoratieve objecten, tot mokken, tassen, boeken, magneten en puzzels.

Evenementen bij Casa Batlló

Het Casa Batlló is het toneel van vele evenementen, zoals de concertavonden die er op het dak tijdens de zomer plaatsvinden. Daarnaast wordt zijn voorgevel op meerdere momenten gedurende het jaar op bijzondere wijze versierd, zoals met kerst en de dag van Sant Jordi.

Op speciale momenten, zoals tijdens de Festes de La Mercè, wordt de gevel met speciale effecten verlicht (de zogenoemde “mapping”).

👉 Lees hier meer over de concertavonden bij Casa Batlló

’s Avonds wordt het Casa Batlló altijd heel mooi verlicht.
’s Avonds wordt het Casa Batlló altijd heel mooi verlicht

Geschiedenis van Casa Batlló

Het fabelachtige Casa Batlló ligt aan het Passeig de Gràcia, voorheen de weg tussen de stad en het dichtbijzijnde Vila de Gràcia. Met de ontwikkeling van het Pla Cerdà in 1860 werd deze promenade neergelegd en begon de bouw van de woningen van de meest vooraanstaande families in de stad. Het gebouw dat nu het Casa Batlló is, is oorspronkelijk door Emilio Sala Cortés gebouwd in 1877, toen er in Barcelona nog geen elektriciteit was.

Josep Batlló, een magnaat in industrie met diverse textielfabrieken in Barcelona, kocht het huis in 1903 en gaf aan Antoni Gaudí de opdracht om dit te verbouwen.

In principe was het plan om het gebouw te slopen, maar uiteindelijk werd besloten om het huis te hervormen. De architect Antoni Gaudí ondernam tussen 1904 en 1906 dus een ingrijpende renovatie van het gebouw. Batlló had als wens dat zijn huis in niets op de rest van de huizen leek en beperkte Gaudí en zijn creativiteit op geen enkele wijze. Het resultaat mag er wezen.

Het gezin woonde tot het midden van de jaren 1945 op de eerste verdieping en begane grond van het Casa Batlló.

Nadat het tijdens de Burgeroorlog ernstige schade had geleden, diende het huis als onderdak van een honderdtal vluchtelingen.

Sinds de jaren 1990 is het pand in handen van de huidige eigenaars, de familie Bernat Serra (de bedenker van de Chupa Chups), die verschillende werken en herstellingswerkzaamheden hebben uitgevoerd.

Sinds 2002 is het Casa Batlló geopend voor publiek en worden er rondleidingen en activiteiten georganiseerd. Het Casa Batlló staat tevens sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Casa Batlló tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor het Casa Batlló van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden. Bovendien betaal je €4,- extra als je de tickets bij de kassa wilt kopen.

Skip-the-line tickets Casa Batlló

Je kunt je kaartjes voor het Casa Batlló alvast online bestellen om de lange wachtrijen over te slaan. Je kunt uit drie verschillende soorten toegangskaarten kiezen: blauw, zilver of goud.

Met die kaartjes krijg je toegang tot de vernieuwde 10D Experience: een rondleiding binnen het Casa Batlló aan de hand van een audiogids en meerdere kamers met speciale effecten.

De audiogids geef je uitleg over wat je ziet en is in meerdere talen beschikbaar (Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Portugees, Russisch en Catalaans). De rondleiding met audiogids duurt ongeveer 1 uur 30 minuten.

👉 Lees hier meer over de Casa Batlló tickets.

Toegang Casa Batlló

Rondleidingen Casa Batlló

Bij het Casa Batlló worden ook meerdere rondleidingen aangeboden, bijvoorbeeld voor groepen en scholen.

Tip: Een leuke rondleiding voor gezinnen met kinderen is de theatrale rondleiding, waarbij kinderen op een speelse manier alles over het modernisme en de bourgeoisie van het begin van de 20e eeuw leren kennen. Tijdens deze rondleiding loop je aan de hand van de meester Gaudí zelf en de huishoudster van Casa Batlló door het huis en leer je allerlei geheimen, grappige anekdotes en historische feiten die hier plaats hebben gevonden. Deze rondleidingen vinden iedere zondag om 17:00 uur plaats.

Hoe ga je naar Casa Batlló

Het fabelachtige Casa Batlló zit aan het Passeig de Gràcia nummer 43, zeer dichtbij het metrostation Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4). Al van buitenaf is het huis heel makkelijk te onderscheiden, want zijn uitgesproken façade en de menigte die er constant voor staat zijn niet te missen.

Praktische informatie

Prijs: Normaal € 35,- inclusief audiogids. Kinderen tot 12 jaar oud gratis.

Korting voor kinderen, studenten en gepensioneerden. Tevens is er korting voor Barcelona Card-houders en hop-on-hop-off bus gebruikers.

Let op: Tickets bij de kassa kosten € 4,- extra!

Openingstijden: Dagelijks van 9:00 tot 20:00 uur.

Adres: Passeig de Gràcia, 43
08007 Barcelona

Openbaar vervoer

Metro: Passeig de Gràcia (L2, L3, en L4)

Bus: 7, 22, 24, N4, N5, N6, N7, V15

Trein: Passeig de Gràcia (R2, R2N, R2S en AVE Media Distancia, Regional Expres)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.