De beste tips van een local!

Kerst in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Barcelona in kerstsfeer
Inhoudsopgave

Vanaf eind november zijn de straten van Barcelona helemaal in kerstsfeer gehuld: overal zie je kerstverlichting, kerstbomen en kerstdecoratie. De kerstperiode, oftewel, 'Navidad' in het Spaans en 'Nadal' in het Catalaans, is dan aangebroken en gaat door tot aan de eerste week van januari. Het is een periode van vrolijkheid en gezelligheid en terwijl de locals in de weer zijn om cadeaus te kopen en hun kerstmenu's voor te bereiden, kun jij als toerist lekker genieten van een zonnige kerst in deze bruisende stad. Ben je benieuwd wat je kunt verwachten met kerst in Barcelona, lees dan verder!

Voor het eerst gepubliceerd: 09/12/2015 Laatste update: 23/11/2021

Tip: beleef de magie van kerst in Barcelona met de Barcelona Winter Card
Maak je bezoek aan Barcelona tijdens de feestdagen compleet met de Barcelona Winter Card. Hiermee krijg je gratis toegang tot de Sagrada Família, de hop-on-hop-off bus en het lichtspektakel bij het Hospital de Sant Pau. Tevens ontvang je een gratis audio tour voor tijdens je bezoek aan Barcelona en een persoonlijke kortingscode met maar liefst 10% korting op de rest van je aankopen via Tiqets.

Direct bestellen

Wanneer is kerst in Barcelona

Het kerstseizoen in Barcelona begint met de feestelijke ontsteking van de kerstverlichting en opening van de kerstmarkt Fira de Santa Llúcia eind november. Bij de kerstperiode tellen Spanjaarden de viering van oud en nieuw en Driekoningen ook mee, waardoor kerst tot wel 7 januari duurt.

Wat is er te doen met kerst in Barcelona?

Hoewel Barcelona geen witte kerst kent, is het altijd beregezellig om in Barcelona te zijn met de feestdagen. De prachtige kerstdecoraties in de winkels en straten, de gezellige sfeer op de kerstmarkten en de vele (kindvriendelijke) activiteiten die je er dan kunt ondernemen maken het zeer de moeite waard. Hieronder laat ik je zien waar je de kerstsfeer in Barcelona het beste kunt proeven en welke activiteiten je absoluut niet mag missen.


Kerstdecoratie

Barcelona bereid zich voor op kerst door zijn straten, gebouwen en winkeletalages prachtig te versieren. De kerstdecoratie wordt ieder jaar eind november al onthuld, wat vaak gebeurt na het feestelijke ontsteking van de kerstverlichting. Daarmee is het kerstseizoen officieel geopend en gaan ook alle kerstmarkten open.

Daarnaast worden er gedurende de feestdagen maar liefst 450 straten in Barcelona van kerstverlichting voorzien. Doe er wat kerstliedjes bij, en de kerstsfeer in de straten van Barcelona is compleet.

Warenhuizen als El Corte Inglés en andere winkelcentra pronken tijdens de kerstdagen altijd met hun mooi versierde winkeletalages. Ook het besneeuwde Casa Batlló en de versierde Casa Milà trekken veel aandacht bij het Passeig de Gràcia. Maak een mooie wandeling langs de lichtinstallaties die elk jaar op het terrein van het oude modernistische ziekenhuis Hospital de Sant Pau geplaatst worden en geniet van de kerstsfeer in de sfeervolle straten in het centrum van Barcelona.

Mijn tip!

Maak een mooie wandeling langs de lichtinstallaties die elk jaar op het terrein van het oude modernistische ziekenhuis Hospital de Sant Pau geplaatst worden. Koop hier alvast je tickets online.

Kerstverlichting in Barcelona
Kerstverlichting in Barcelona

Kerstboom

Kerstbomen zorgen niet alleen voor extra kerstsfeer binnenshuis maar ook in de straten en winkelcentra van Barcelona. De meest spectaculaire kerstbomen in Barcelona vind je op Portal de l'Àngel, dé winkelstraat van Barcelona, Port Vell en het Plaça Sant Jaume. In alle gevallen gaat het om hele grote kerstbomen die voor de kerst helemaal versierd worden.

Kerstboom op Plaça de Sant Jaume in Barcelona
Kerstboom op Plaça de Sant Jaume

Kerststallen

Het neerzetten van een kerststal voor kerst is een traditie die nog steeds bij veel families in Spanje wordt gedaan. Daarmee verbeelden ze het Bijbelse verhaal over kerstmis en de geboorte van Jezus. Maar het blijft hier niet bij: ook op scholen, markten, pleinen en in kerken worden er kerststallen geplaatst zodat iedereen ze kan zien en in sommige gevallen worden er zelfs kerstallen tot leven gebracht, de zogenaamde pessebre vivent (levende kerststallen).

Leuk om te weten is dat er bij de Catalaanse variant van de kerststal ook een figuurtje van een poepende herder geplaatst wordt, de caganer, die voor voorspoed zou moeten zorgen.

Tijdens de kerstdagen is een bezoek aan de kerststal op het Plaça Sant Jaume onmisbaar. Deze kerststal is een populaire attractie en omdat het er ieder jaar anders eruitziet, trekt het altijd veel bekijks.

Minstens zo leuk is de reusachtige kerststal die geplaatst wordt in het nabijgelegen Museu Frederic Marès en de op zee drijvende kerststal bij Port Vell.

Kerststal Plaça Sant Jaume in Barcelona
Kerststal op Plaça Sant Jaume

Kerstmarkten

Barcelona kent ook een lange traditie van kerstmarkten. Naast de traditionele kerstmarkten zoals Fira de Santa Llúcia of de speelgoedmarkt Fira de Reis, worden er tegenwoordig ook een heleboel speciale markten en festivals in het kerstthema gehouden. Ideaal om originele souvenirs te kopen of gewoon om lekker rond te snuffelen!

Al wandelend over de kerstmarkt zal je overigens snel kennismaken met twee van de meest bijzondere Catalaanse kersttradities: die van de poepende man bij de kerststal, de caganer, en de vrolijke kerstboomstam die cadeautjes 'poept', de Tió de Nadal. En ja, allebei hebben iets met poep te maken!

Kerstmarkt in Barcelona Fira de Santa Llúcia
Kerstmarkt Fira de Santa Llúcia
Tip!
Bij de winkel van Käthe Wohlfahrt in het centrum van Barcelona is het hele jaar door kerst. Het nagebouwde Duits dorpje is helemaal in kerst gehuld en je kunt er onder andere glühwein en gemberkoekjes vinden.

Kerstconcerten

In zowel de Sagrada Família, het Teatre Liceu als in het Palau de la Música Catalana worden er rondom kerst verschillende concerten gehouden, met als hoogtepunt het concert van Sant Esteve op 26 december bij het Palau de la Música.

Ook is het heel gewoon om kerstliedjes te horen bij veel winkels en winkelstraten. Mis vooral niet het gratis concert van nadales (kerstliedjes) dat ieder jaar op 3 januari gehouden wordt bij het Plaça del Rei.

Kerstvoorstellingen

Bij veel theaters in de stad worden daarnaast speciale (kindvriendelijke) voorstellingen gehouden rondom het kerstverhaal.

Heel typisch van deze dagen is de theatervoorstelling van Els Pastorets, die het verhaal vertelt van de herders uit Bethlehem die het pasgeboren kindje Jezus gaan opzoeken.

Ook bij het centrale Plaça de Catalunya staat een podium waar dagelijks leuke voorstellingen voor de kleintjes te zien zijn.

IJsbanen

Met kerst openen ook altijd meerdere ijsbanen in Barcelona, die voor veel pret bij jong en oud zorgen. De meeste ijsbanen vind je bij winkelcentra zoals L'Illa Diagonal en La Maquinista. Maar voor de allergrootste ijsbaan moet je tegenwoordig naar l'Hospitalet del Llobregat gaan, waar de schaatsbaan BarGelona ligt.

Kerkdiensten

Rond de feestdagen worden er tal van speciale kerkdiensten in de kerken van Barcelona gehouden, met als hoogtepunt de Misa del Gallo, de middernachtmis op kerstavond.

Helemaal bijzonder om mee te maken is de "Cant de la Sibil·la", een gregoriaans gezang uit de middeleeuwen dat tijdens de Misa del Gallo wordt gezongen in de kathedraal, de basiliek van Santa Maria del Mar of in de kerk van La Bonanova.

Kerstshoppen

Met de kerstdagen worden de winkelstraten en winkelcentra van Barcelona overspoeld door kooplustige consumenten op zoek naar leuke cadeaus. Winkels openen zelfs meerdere zondagen in december om aan de vraag te voldoen (de drie zondagen vóór kerst). De versierde straten en winkeletalages zorgen voor een extra sfeervolle ambiance en maken het winkelen voor cadeaus alleen maar leuker, hoewel het op sommige momenten erg druk kan zijn.

Het startschot voor het kerstinkoopseizoen wordt gegeven tijdens het shopping event La Nit del Passeig de Gràcia (voorheen Barcelona Shopping Night) bij het Passeig de Gràcia.

Daarnaast worden er in de dagen voor kerst verschillende markten en evenementen gehouden waarbij men originele en handgemaakte cadeaus kan kopen, van kunst tot etenswaren. Enkele gerenommeerde markten voor het zoeken naar cadeaus zijn Hipermerc’art, BCN Makers, Algodonera Market Lab en Palo Alto Market.

Goede doelenmarkten worden ook in Barcelona georganiseerd. Mis bijvoorbeeld niet de Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària op het Plaça de Catalunya, de Christmas Market Solidari bij Casa Capell of de Mercat solidari de Pedralbes.

Wil je weten waar je het best kunt gaan shoppen? Bekijk dan hier een overzicht van de beste winkelstraten en winkelcentra in Barcelona.

Kerstshoppen in Barcelona
Kerstshoppen in Barcelona
Wist je dat?

Als je rond de feestdagen gaat shoppen zal je ongetwijfeld merken hoe gek Spanjaarden zijn op het kopen van cadeaus. Maar dat is niet gek want wij geven cadeaus voor kerst maar ook voor de Tió de Nadal en Driekoningen. Een hele investering aangezien wij cadeaus aan bijna alle familieleden geven. Als je op koopjesjacht gaat moet je dan even wachten tot na Driekoningen, want dan beginnen de echte 'rebajas' (uitverkoop).


Kerst vieren op z'n Spaans

Kerst in Spanje is niet veel anders dan kerst in Nederland: men brengt de kerstdagen door samen met de familie en met name aan tafel, er worden cadeaus gegeven en overal heerst een vrolijke kerstsfeer. Toch kent de viering van kerst in Spanje wel zijn eigenheden, want hier speelt het Bijbelse verhaal van de geboorte van Jezus nog steeds een grote rol. Iedereen thuis heeft wel een kerststal en overal worden voorstellingen of kerstliedjes voor het kindje Jezus gezongen. Andere kersttradities zoals de maretak, het kopen van kerstloten of het vieren van Secret Santa, worden ook nog steeds in stand gehouden.

Cadeautjes krijgen

Vooral kinderen worden met kerst overladen met cadeaus, want in Spanje brengt niet alleen de kerstman cadeaus, maar ook de Drie Koningen en – in het geval van Catalonië – de Tió de Nadal! Over het algemeen brengen de Drie Koningen de grootste en meeste cadeaus. Spaanse kinderen kunnen daardoor heel erg uitkijken naar de komst van de drie wijzen uit het verre Oosten.

Daarnaast organiseert men vaak met vrienden of collega's de amigo invisible (Secret Santa), waarbij lootjes getrokken worden. De uitwisseling van cadeaus gebeurt vervolgens tijdens een gezellig kerstdiner.

Op het werk krijgen Spanjaarden meestal een goed gevuld mandje met allerlei lekkers voor de feestdagen, de lote de navidad.

Spaanse kerstmenu's

Met kerst wordt alles uit de kast gehaald om de lekkerste kerstmenu's te serveren, met onder meer vis- en vleesgerechten, de traditionele sopa de galets (soep met schelppasta en vleesballetjes), canelons (gevulde cannelloni met bechamelsaus) en uiteraard de lekkerste Spaanse ham. Als dessert ontbreekt er nooit een schaal vol kerstlekkernijen als turrón, mazapanes, polvorones, mantecados, nevaditos en neulas.

Ook bieden veel restaurants speciale (en wat luxere) kerstmenu’s aan die je van tevoren moet reserveren.

Kerstlunch met de familie in Barcelona
Kerstlunch met de familie in Barcelona

Kerstwensen geven

Je kunt op meerdere manieren iemand vrolijke feestdagen wensen, bijvoorbeeld door "Bon Nadal i bones festes" in het Catalaans te zeggen of "Feliz Navidad y buenas fiestas" in het Spaans.

Spanjaarden sturen echter nauwelijks kerstkaarten. In plaats daarvan sturen ze hun wensen via WhatsApp en de e-mail of – beter nog – bellen ze.

Vrije dagen

De kerstvakantie duurt in Spanje van 23 december tot en met 6 januari. Scholen zijn dan dicht en veel mensen hebben twee weken lang vakantie.

Kerstmis wordt in Spanje op kerstavond en op de eerste kerstdag gevierd. In tegenstelling tot andere Spaanse regio's, kent Catalonië ook een tweede kerstdag, waardoor er op 26 december ook feest is in Barcelona. Zowel de 25e en de 26e zijn officiële feestdagen, waardoor winkels en musea gesloten zijn.

Bij de kerstperiode tellen Spanjaarden de viering van oud en nieuw en Driekoningen ook mee. Hierdoor zijn 1 en 6 januari ook officiële feestdagen en blijven winkels en musea dicht.

Officiële feestdagen

Doen tijdens de kerstdagen in Barcelona

Voor Barcelonezen staat kerst gelijk aan een bezoek aan de kerststal van Plaça de Sant Jaume, over de kerstmarkt van Santa Llúcia struinen en cadeaus shoppen in het centrum van de stad. Wil je kerst ervaren als een echte local, dan kun je mijn volgende tips volgen.

Ontdek de lokale kersttradities

Van de Tió de Nadal die cadeautjes poept, tot de poepende caganer om geluk te krijgen: Barcelonezen hebben zo hun eigen kersttradities. Mis niet de emblematische kerststal op het Plaça de Sant Jaume, die ieder jaar verandert, en ga langs de Fira de Santa Llúcia, waar je honderden beeldjes van de caganer in alle vormen en kleuren zal vinden, naast een reusachtige Tió de Nadal, waar je op kunt slaan met een stok om cadeaus te krijgen. Spaanse kinderen vinden vooral het Driekoningenfeest heel leuk, want dan krijgen ze de meeste cadeaus.

De Catalaanse kerststal - De caganer
Onmisbaar in de Catalaanse kerststal: de caganer

Probeer de kerstlekkernijen

Onmisbaar tijdens kerst zijn de turrones, neulas, polvorones en mazapanes, allemaal lekkernijen die vooral deze dagen overal verkrijgbaar zijn. Voor de beste turrones van de stad moet je echter bij speciaalzaken als Planelles Donat bij Portal de l'Àngel zijn.

Speciaal voor Driekoningen wordt daarnaast een Driekoningentaart gegeten, de roscón de reyes, waarin het beeldje van een koning en een boon worden verstopt. Wie het beeldje treft wordt de koning voor een dag, terwijl diegene die de boon ontdekt, volgend jaar de Driekoningentaart moet kopen.

Spaanse kerstlekkernijen
Spaanse kerstlekkernijen

Bezoek de kinderfestivals

Vooral wanneer je Barcelona met de kinderen bezoekt, zijn de spektakels en activiteiten op het Plaça de Catalunya en Port Vell een aanrader. Bij dat laatste vind je zelfs een heuse reuzenrad waar je met de kids een ritje erop kunt doen. Ook wordt er tijdens de feestdagen van alles bij het Poble Espanyol georganiseerd; denk hierbij aan een gezellige kerstmarkt en een levende kerststal.

De Farga de l'Hospitalet wordt iedere jaar omgetoverd tot een ware winterparadijs voor gezinnen, de zogenaamde Kaliu Park. Zowel overdag als 's avonds is er genoeg te beleven: van schaatsen tot spelen, workshops volgen of een bezoek brengen aan Santa en de Drie Koningen.

Mis vooral niet het kinderfestival Festival de la Infància - La Ciutat dels Somnis in de Fira Montjuïc, met workshops, sport en andere activiteiten om de kinderen te vermaken tijdens de feestdagen.

Ook leuk om te zien is de Fàbrica de Creació Fabra i Coats, dat tussen eind december en begin januari omgetoverd wordt tot de cadeaufabriek van de Drie Koningen, waar alle cadeaus voor de kinderen bewaard worden.

Kinderfestivals met kerst in Barcelona
Kinderfestivals met kerst in Barcelona

Geniet van de kerstsfeer

Kerst is een heel bijzonder moment om Barcelona te bezoeken. De stad verandert in een zee van lichten en je ziet overal mooie kerstversiering. Enkele gebouwen zoals het Hospital de Sant Pau, Casa Batlló en Casa Milà worden dan ook extra mooi versierd voor kerst. Overal klinkt er gezellige kerstmuziek en het is dikke pret om de kerstmarkt te bezoeken of de versierde winkeletalages te bewonderen.

Mede door de aangename temperaturen en zonnige dagen is het daarnaast geen straf om veel buiten te zijn.

Tip!

Speciaal voor de feestdagen is de bustour Barcelona Christmas Tour van de Barcelona Bus Turístic, dat 's avonds o.a. langs de verlichte Sagrada Família, Arc de Triomf en het Casa Batlló rijdt om je de mooiste kerstverlichting van de stad te laten zien. Reserveer hier je tickets.

Casa-Batlló-in-Barcelona-tijdens-kerst
Casa Batlló met kerst

Agenda met kerstactiviteiten 2021-2022

Tijdens de feestdagen worden talloze evenementen georganiseerd in Barcelona, de meeste op de kinderen gericht, maar ook voor volwassenen zijn er leuke dingen om te doen. Bekijk hieronder mijn selectie:

 • 22 november t/m 9 januari: lichtinstallaties en kerstshow bij het modernistische Hospital de Sant Pau. Koop hier je tickets.
 • 24 november: feestelijke opening van het kerstseizoen in Barcelona door het ontsteken van de kerstverlichting bij Plaça de Catalunya om 18:00 uur.
 • Van 26 november t/m 23 december: de traditionele kerstmarkt Fira de Santa Llúcia vooraan de kathedraal.
 • Van 26 november t/m 27 februari: kerstcircus Circ Raluy bij Port Vell.
 • Van 27 november t/m 18 december: gigantische tió tijdens de Fira de Santa Llúcia voor de pret van de kinderen.
 • Van 7 december t/m 9 januari: lichtshow en immersive experience voor het hele gezin genaamd "Natura encesa" bij Jardins de Pedralbes.
 • Van 9 december t/m 6 januari: gezellige kerstmarkt bij de oude haven Port Vell met verschillende kinderattracties zoals een reuzenrad.
 • Van begin december t/m begin januari: kerststal op het Plaça Sant Jaume.
 • Van 4 december t/m 8 december, 11 en 12 december, 18 t/m 30 december en 2 t/m 5 januari: grote kerst evenement in Poble Espanyol voor het hele gezin met kerststallen en kerstmarkten (behalve op 25 december, dan zijn ze gesloten).
 • Van 18 t/m 30 december: Plaça Catalunya wordt omgetoverd tot een kerstwonderland met allerlei kraampjes en activiteiten voor de hele familie. Van een solidaire markt tot aan theatervoorstellingen, kinderspeelplaats, licht en water show bij de fonteinen en diverse concerten.
 • Van 28 december t/m 4 januari: de cadeau fabriek van de Drie Koningen bij de oude fabriek Fabra i Coats. Kinderen mogen daar onder andere brieven brengen aan de Drie Koningen. In de brief wordt beschreven wat ze willen voor cadeau.
 • 5 januari: de intocht van de Drie Koningen, een ware belevenis en het hoogtepunt van de feestdagen voor de meeste Spaanse kinderen (tussen 18:00 en 21:00 uur).

Spaanse kerstartikelen kopen

Haal de Spaanse kerst in huis met deze artikelen.

Goed om te weten

 • Wie tijdens kerst naar Barcelona komt, doet er goed aan om zich te informeren over de openingstijden van de musea, attracties en restaurants die hij wil bezoeken.
 • Tijdens de officiële feestdagen sluiten alle winkels in Barcelona behalve het winkelcentrum Maremagnum, dat 365 dagen per jaar open is.
 • De meeste restaurants in het centrum van de stad blijven gewoon open tijdens de feestdagen, maar vanwege de extra drukte kan het soms moeilijk zijn om een tafel te bemachtigen, dus van tevoren reserveren is aan te raden.
 • De kerstverlichting brandt van eind november tot en met 6 januari.
 • In Spanje wordt niet alleen Kerstmis gevierd met cadeaus en uitgebreide feestmaaltijden, maar ook Driekoningen.

Dit waren mijn tips voor kerst in Barcelona. Ben jij met kerst dit jaar in Barcelona te vinden, of heb je Barcelona weleens tijdens de kerstdagen bezocht, laat een reactie achter! Ik hoor graag hoe jij dat ervaren hebt. Maar ook als er nog vragen zijn omtrent kerst vieren in Barcelona mag je gerust een reactie achterlaten. Bon Nadal!

6 reacties

 1. Arnold
  7 jaren geleden

  Ha Marta,

  Super leuke en informatieve site, dank voor je moeite en enthousiasme! Ik kom er aan voor Kerst!

  Groeten!

  1. Marta
   7 jaren geleden

   Super leuk om te horen Arnold! Heel veel plezier in Barcelona alvast! Feliz Navidad :)

   Saludos,
   Marta

 2. Renata P.
  6 jaren geleden

  Nooit gedaan BCN in deze periode --> On my list "to do" :)

 3. Annelies Biermans
  3 jaren geleden

  Hola Marta,
  Met veel plezier lees ik elke maand alle nieuwtjes over Barcelona. Ik ben op dit moment in de stad en bezoek de beschreven parken (vooral de verborgen kleine), markten, restaurants en winkels en talloze andere leuke plekken. Hartelijk dank voor het maken van deze nieuwsbrief. Het maakt het verblijf hier nog boeiender.
  Hartelijke groet,
  Annelies

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hola Annelies,

   Wat fijn om te lezen dat je mijn nieuwsbrief ontvangt en deze met zo veel plezier leest! Ik doe het met alle liefde :) Super leuk om te horen dat je mijn tips nuttig vindt! Ik wens je een fijn verblijf in Barcelona en dat je nog veel meer leuke plekken kunt ontdekken.

   Saludos,
   Marta

 4. Jan Nowee
  2 jaren geleden

  Fantastisch, heel mooi gedaan, precies wat ik zocht, bedankt.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave