De beste tips van een local!

Oud en nieuw in Barcelona vieren

Toegevoegd op in Events
Oud en Nieuw in Barcelona
Inhoudsopgave

Oudejaarsavond, oftewel Cap d’Any (Nochevieja of Fin de Año in het Spaans), is een leuk moment om Barcelona te bezoeken. De gezellige kerstsfeer in de stad, de lekkere winterzon met aangename temperaturen en vooral de vele gave oudejaarsfeesten maken van Barcelona dé ultieme bestemming om oud en nieuw te vieren. Wel hebben Spanjaarden zo hun eigen tradities met oud en nieuw. Geen vuurwerk, maar druiven! En voor de dames: rode lingerie! Ga je oud en nieuw in Barcelona vieren, volg dan mijn tips om oudejaarsavond en de daarop volgende Nieuwjaarsdag als een local te ervaren. Bon any nou! (Gelukkig Nieuwjaar!).

Laatste update: 18/12/2019

Hoe wordt oud en nieuw in Barcelona gevierd?

Spanjaarden vieren de jaarwisseling vol enthousiasme, tradities en bijgeloof. Wij wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar toe met wenskaarten en berichtjes, eten steevast 12 druiven om middernacht en dragen we rode lingerie aan om geluk voor het nieuwe jaar aan te trekken.

Geluksdruiven en rode lingerie

Oudejaarsavond wordt met name met de familie gevierd. Na een uitgebreid diner wachten we vol spanning voor de tv tot het twaalf uur is, om dan bij iedere klokslag 12 druiven te eten. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, en het levert vaak hele grappige taferelen op. Als je het vaak genoeg gedaan hebt of wat trucjes gebruikt (bijvoorbeeld de druiven van tevoren ontvellen en ontpitten), kun je er handig in worden. Mocht je de 12 druiven op tijd opeten, dan zou dit geluk brengen in het komende jaar. De druiven heten dan ook uvas de la suerte (geluksdruiven) en zijn een onmisbare traditie bij de viering van oud en nieuw onder de Spanjaarden.

De twaalf geluksdruiven met oud en nieuw in Spanje
De twaalf geluksdruiven met oud en nieuw in Spanje

Daarnaast dragen de meeste Spaanse vrouwen rode lingerie tijdens oud en nieuw want dat zou ook geluk brengen in het nieuwe jaar (met name in de liefde).

Na het eten van de 12 geluksdruiven beginnen de straten van Barcelona vol te lopen met locals die hun vrienden opzoeken en het nieuwe jaar samen gaan vieren bij een van de vele cotillones (oud en nieuw feesten). De feesten gaan meestal door tot in de vroege uurtjes en wordt vaak afgesloten met lekkere warme churros uit een churrería.


Nieuwjaarsduik

Op 1 januari staat ook een nieuwjaarsduik op de agenda van vele Barcelonezen, want dat maakt je gezond voor het komende jaar. Daarnaast eten we op 1 januari een uitgebreide lunch samen met de familie om nogmaals het Nieuwjaar met de naasten te vieren.

Wat te doen tijdens oud en nieuw in Barcelona?

Ga je oud en nieuw in Barcelona vieren en ben je benieuwd wat er allemaal te doen is, volg dan mijn tips! Hieronder vind je een handige agenda met de belangrijkste evenementen en activiteiten die je kunt doen tijdens de jaarwisseling in Barcelona.

31 december

10:00 - Home dels Nassos

Op 31 december gaat de ‘man van de neuzen’, l’Home dels Nassos, de straat op. Deze legendarische figuur heeft zo veel neuzen als de komende dagen in het jaar. Op 31 december heeft hij dus maar één neus. L’Home dels Nassos verschijnt iedere jaar in de straten van Barcelona tijdens een feestelijke parade die door het oude centrum loopt om de kinderen te groeten. Als je om 10:00 uur bij de Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates 2) bent, dan weet je zeker dat je de man van de neuzen gaat zien!

Klik hier om meer te weten over deze traditie en de parade van l’Home dels Nassos.

17:30 - Cursa dels Nassos

Om 17:30 vindt ieder jaar Barcelona’s Sant Silvestre, het laatste hardloopevenement van het jaar, plaats. Het draagt de naam van de mytische Home dels Nassos. Het parcours van 10km loopt via de binnenstad en de wijk Sant Martí en is een mooie manier om het jaar op een sportieve manier af te sluiten.

21:00 - Uit eten

's Avonds tegen een uur of negen sluit men aan voor het avondeten in Spanje. Op Oudejaarsavond is dit wel een speciaal diner dat je met je familie doorbrengt. Als toerist zal je waarschijnlijk op 31 december willen gaan eten bij een leuk restaurant in Barcelona, maar niet alle bars en restaurants zullen open zijn. Als ze wel open zijn, kan het ook zo zijn dat ze al volgeboekt zijn. Het beste is in dit geval dus om je van tevoren te oriënteren en online een leuk restaurant te boeken.

Vele restaurants bieden tevens een speciaal menu voor oud en nieuw aan. Dit is vaak een stuk prijziger maar wel zo feestelijk, met cava, 12 geluksdruiven en al.

Voor een goed overzicht van restaurants in Barcelona die open zijn met oud en nieuw, kijk op de website www.eltenedor.es, de Spaanse Iens; kies voor je gewenste datum en tijd en het soort restaurant dat je wilt, om er makkelijk eentje uit te kiezen en gelijk te reserveren.

Bekijk hier een lijst met mijn favoriete restaurants, maar controleer altijd van tevoren of ze wel open zijn op 31 december.

Tip!

Voor een over de top Spaanse ervaring reserveer je tickets voor de speciale flamencovoorstelling van Tablao de Carmen op de Montjuïcberg. Een dinershow met een van de beste flamenco-optredens in de stad die speciaal voor oud en nieuw open is tot 03:00 uur.

00:00 - Jaarwisseling in Barcelona

Om 12 uur is het tijd voor de 12 druiven bij iedere klokslag en om de cava te ontkurken. Locals doen dit traditiegewijs thuis met hun families, maar als toerist kun je je 12 druiven op meerdere plekken in de stad eten (mocht je tegen die tijd niet in een restaurant zitten).

De meest populaire plekken voor de jaarwisseling waren altijd het centrale Plaça Catalunya, het strand en de Torre Agbar, die speciaal verlicht werd om het Nieuwjaar te vieren, maar sinds 2013 is er een nieuw spektakel voor oud en nieuw dat je helemaal niet mag missen! Bij de bekende Font Màgica in Montjuïc (Avinguda Maria Cristina) vindt het grootste jaarwisselingsfeest plaats, met een spetterende licht-, water- en vuurwerkshow, de Catalaanse mensentorens en natuurlijk de 12 klokslagen met druiven. Het klokkenspektakel is heel spectaculair en wordt begeleid door nagemaakte uitbarstende vulkanen achter de magische fontein van Montjuïc. Dit feest is bovendien voor de hele familie bedoeld: het vindt plaats tussen 21:00 en 00:15 uur en er wordt geen alcohol verkocht. De druiven kun je van huis mee nemen en zijn vaak kant-en-klaar in speciale verpakkingen met 12 druiven te koop bij de supermarkten.

Oud en Nieuw bij Plaça Espanya Barcelona
Oud en Nieuw bij Plaça Espanya

Let wel op dat het heel druk kan worden tijdens het jaarwisselingsfeest in Montjuïc. Ga dus extra vroeg als je een goede plek wilt bemachtigen en probeer niet te verdwalen in de drukte.

1 januari

01:00 - Tijd om te feesten

Rond 1 of 2 uur ’s nachts gaan de Barcelonezen zelf de straat op om vrienden te ontmoeten en oud en nieuw te vieren bij een van de vele jaarwisselingfeesten die in de stad plaatsvinden; de cotillones en macro fiestas. Het beste wat je kunt doen voor zo’n avond is van tevoren je kaartje kopen, want vaak is het overal heel druk en betaal je last minute veel meer voor de entree of zijn er überhaupt geen kaartjes meer te vinden.

Er zijn talloze evenementen en feesten waar je naartoe kunt gaan tijdens oud en nieuw in Barcelona. Een van de leukste en grootste feesten vindt plaats in de emblematische Poble Espanyol op Montjuïc, op korte afstand van de eerdergenoemde vuurwerkshow. Kaartjes kosten meestal tussen de €35 en €50 per persoon (inclusief 4 drankjes en druiven) en je krijgt hiermee toegang tot een waar megafestijn, waar feestgangers bij meerdere podia op verschillende muziekstijlen kunnen dansen. Voor meer informatie en tickets kijk op de website www.fiestapobleespanyol.com.

Wil je wat anders dan een megafeest, kijk dan even op deze websites waar een mooi overzicht van leuke nieuwjaarsfeesten te vinden is: www.fiestasbarcelona.com en www.bpremium.com. De prijzen van de entreekaartjes voor oud en nieuw kunnen variëren van €20 tot wel €100, aan de hand van het soort feest. Wel ontvang je meestal bij je ticket nog een aantal gratis drankjes, wat wel mooi meegenomen is. Je kaartje van tevoren online kopen via deze websites is in de meeste gevallen wel mogelijk en het scheelt veel zoeken.

Reken er maar op dat uitgaan in Spanje doorgaat tot in de vroege uurtjes, al helemaal tijdens oud en nieuw. Wat veel mensen doen na zo’n stapavond is churros kopen bij een churrería voordat ze naar huis gaan, om zo even wat energie bij te tanken. Deze gefrituurde reepjes deeg hebben een vergelijkbare smaak met de oliebol en zijn een mooie vervanging daarvan.


12:00 - Nieuwjaarsduik

De nieuwjaarsduik wordt ook jaarlijks in Barcelona gehouden. Volgens de traditie zou een duik in zee op Nieuwjaarsdag goed zijn voor je gezondheid. Dit evenement vindt plaats op het strand van Sant Sebastià om 12:00 uur ’s middags en wordt georganiseerd door de Club Natació Atlètic-Barceloneta. Deelnemers worden na het zwemen opgewarmd met warme soep en krijgen een diploma voor hun moed. Wil je hieraan meedoen, dan dien je dus jezelf van tevoren aan te melden bij de Club Natació Atlètic-Barceloneta.

Verder is er op 1 januari weinig te doen in Barcelona. 1 januari is namelijk een nationale feestdag in Spanje en alles, of bijna alles, is dus gesloten. De locals zelf zitten weer uitgebreid te lunchen met de familie om het Nieuwjaar te vieren, dus het is altijd heerlijk rustig op straat.

Gebruik deze kans om lekker ontspannen van Barcelona te genieten in alle rust. Zo kun je naar het strand gaan of één van de vele parken in de stad bezoeken. Ook bij bezienswaardigheden zoals de Sagrada Família is het rustiger dan normaal, maar let wel op, want de meeste attracties blijven gesloten op 1 januari.

Ook niet alle bars en restaurants zullen open zijn op 1 januari, maar er zullen er altijd wel een aantal zijn die klanten ontvangen (al helemaal in het centrum) dus maak je daar geen zorgen over.

6 reacties

 1. Justin
  5 jaren geleden

  Super handig deze blog Marta bedankt! Ik ben tijdens Oud en Nieuw in Barcelona/Badalona geweest en ik vond het super!

  1. Marta
   5 jaren geleden

   Hoi Justin,

   Wat leuk om te horen! Ook mee gedaan aan de 12 druiven traditie? ;)

   Saludos,
   Marta

 2. Tanja
  4 jaren geleden

  Dag Marta, dank voor je leuke tips. Er staat overigens op een aantal plekken 31 januari waar je denk ik 31 december bedoelt....
  groet Tanja

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Oeps! Aangepast. Het moest natuurlijk 31 december zijn :)
   Fijn dat mijn tips nuttig zijn! Veel plezier alvast in Barcelona.

   Saludos, Marta

 3. Petra
  4 jaren geleden

  Dankjewel voor je tips! Wij vliegen morgen naar Barcelona.
  Het leukst is idd om tussen de locals te verblijven. Twee jaar geleden ook oud en nieuw gevierd in die stad, heerlijk :-)

  Vliegen op Reus even kijken wat beste aansluit, de bus of de trein.

  Groet Petra

  1. Marta
   4 jaren geleden

   Hoi Petra,

   Bedankt voor je complimenten! Ik zou de bus nemen. Bij deze al je opties: https://www.barcelonametmarta.nl/naar-barcelona/vliegen-naar-barcelona/vliegveld-reus

   Veel plezier alvast in Barcelona, geniet van Oud en Nieuw!

   Saludos,
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave