🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Wat we gaan doen in 2018 in Barcelona

Wat we gaan doen in 2018 in Barcelona

Barcelona tips voor 2018
Wat valt er in 2018 te zien en te doen in Barcelona?

Met het nieuwe jaar in zicht is het hoogtijd om de allernieuwste en leukste Barcelona tips voor 2018 te gaan verzamelen. Waar zullen Barcelonezen dit jaar gaan uithangen, lekker uit eten of shoppen? Welke nieuwe bezienswaardigheden zullen we in 2018 gaan bezoeken en welke nieuwe restaurants en hotspots in Barcelona mag je vooral niet missen? Ga je in 2018 naar Barcelona en wil je het nieuwste van het nieuwste zien, volg dan mijn onderstaande tips!

Bij deze mijn bucketlist voor 2018 met de nieuwste aanwinsten van Barcelona.

1. Shoppen op unieke plekken

Het eerste wat we gaan doen in 2018 is uiteraard shoppen. Eerst voor cadeaus voor Driekoningen (een van de belangrijkste onderdelen van de kerstperiode in Spanje), en daarna tijdens de winteruitverkoop. Maar dat hoeft niet meer te gebeuren in saaie suffe winkels, integendeel! Barcelona beschikt sinds afgelopen jaar over enkele van de mooiste winkels ter wereld. Zo kun je bij een oud bankgebouw bij het centrale Plaça de Catalunya op de hoek met Carrer Bergara nu lekker shoppen bij de Zara, jezelf op wat lekkers van de hippe flexitarian Flax & Kale trakteren als je aan het shoppen bent in de gloednieuwe H&M op Passeig de Gràcia of lekker shoppen bij de Italiaanse low-cost winkel Terranova, gelegen aan het Plaça de la Cucurulla in het Palacete Castell de Pons dat uit de 19e eeuw dateert. Of wat denk je van de nieuwe winkel van Massimo Dutti, gelegen in de oude bekende winkel van Vinçon, daar waar vroeger de schilder Ramon Casas woonde? Ben je op boeken speurtocht, dan ga je naar La Central op Carrer Mallorca, 237 waar je heerlijk een kop koffie van Cafetería Cosmo kunt nemen terwijl je je net aangekochte boek kunt lezen.

2. Eten in legendarische restaurants

Een revival van restaurants is ook momenteel gaande in Barcelona. Emblematische restaurants waar Barcelonezen vroeger graag uit eten gingen, maar inmiddels de deuren al gesloten hadden, worden nu nieuw leven ingeblazen door de nieuwe eigenaren, die het wel zien zitten om er wat leuks van te maken. Zo is het geval bij de restaurants Bar Muy Buenas (Carrer Carme, 63), Casa Leopoldo (Carrer Sant Rafael, 24), La Dama (Avinguda Diagonal, 423-425) en het nieuwe Rilke in het oude Beltxenea (Carrer Mallorca, 275). Allemaal prachtig ouderwets ingericht met een vleugje nostalgie maar een sterke nieuwe kaart en personeel om je avond uniek te maken.

3. Gaudí’s eerste huis bezoeken

Sinds afgelopen november is Barcelona een nieuwe attractie rijker: het Casa Vicens is open voor het publiek! Dit prachtige huis, uniek in zijn architectuur en stijl, wordt beschouwt als ‘het eerste huis’ dat Gaudí ontwierp en was nog nooit eerder voor het publiek open geweest. Je kunt je dus wel voorstellen waarom je dit onontdekte pareltje in 2018 gezien móet hebben. Voor meer informatie en tickets voor het nieuw geopende Casa Vicens klik hier.

4. Je in de watten laten leggen bij Yurbban Passage Hotel & Spa

Een van de nieuwste hotspots en leuke aanwinsten qua slaapadressen in Barcelona is het Yurbban Passage Hotel & Spa, dat net geopend is in het oude gedeelte van de stad. Op steenworp afstand van de bruisende wijk El Born en de Gotische wijk, kun je hier pas écht van het stadse leven in Barcelona genieten en tot rust komen bij hun spa en in de smaakvolle ingerichte kamers. Niet te vergeten hun prachtige zwembad op het dakterras met een zeer Instagrammable uitzicht! En als dat niet genoeg was, kun je in hun eigen restaurant, D’Aprop, de Catalaanse keuken van de hand van een Michelin-sterrenchef proeven! Leuk om te weten is dat het hotel in een van de oude passages van de stad is ingebouwd, vandaar zijn naam “Yurbban Passage”. Het oude Passatge de les Manufactures, dat de straten Carrer de Sant Pere Més Alt met Carrer Trafalgar verbond, is nu netjes gerestaureerd en maakt deel uit van dit fantastische hotel. Klik hier om je kamer bij Yurbban Passage Hotel & Spa direct te boeken.

5. Een slaapje doen bij het eerste siësta-café

De siësta, het bekende middagdutje in Spanje, krijgt een heel nieuw gezicht bij het eerste siësta-café van Barcelona, de Napuccino Cafè op Carrer Muntaner, 22. Hier mag je na betalen van €5,- een uur lang onbeperkt slapen in een van hun slaaphoekjes, lekker gratis koffie (of wat anders) drinken en wat eten pakken (fruit, koekjes…) of gewoon een beetje werken dankzij hun gratis wifi. Voor €10,- mag je twee uur verblijven en gebruik maken van al hun faciliteiten, voor drie uur betaal je €14,- en wanneer je langer dan vier uur bent betaal je €20,-. Kortom, een unieke plek in de buurt van het centrale Plaça Catalunya en de Universitat de Barcelona waar je je even kunt opladen!

6. Modernistische Sant Pau zoals in 1920 zien

Een van de grote missers die ik vond van mijn bezoek aan het oude ziekenhuis van Sant Pau, was dat er geen echte reconstructie te zien was van het ziekenhuis zoals het vroeger was, op enkele foto’s na. Ik werd dus heel blij toen ik hoorde dat een van de paviljoenen in het modernistische complex een echt voorbeeld zou tonen van het ziekenhuis in zijn begin jaren. Precies waar ik naar op zoek was! Indien je dus het monumentale gedeelte van het Hospital de Sant Pau in 2018 gaat bezoeken, zal je in het Pavelló de Sant Rafael een patiëntenkamer vinden, ingericht zoals het toen in de jaren ’20 was, met 10 bedden, originele radiatoren, een altaar gewijd aan de sint Rafael en de kamer waar patiënten bezoek kregen. Echt de moeite waard zou ik zeggen! Klik hier voor meer informatie en tickets voor het Hospital de Sant Pau.

7. Film kijken bij het Canòdrom

Barcelona zit vol vergeten plekken, zoals het geval is van het oude hondenracepad, het Canòdrom (Carrer de Can Ros, 17). Wees niet bang, er worden hier al decennia geen hondenraces meer gehouden, sterker nog, het Canòdrom is nu het adres van een moderne co-working ruimte voor jonge ondernemers en sinds afgelopen zomer worden er ook nog eens leuke filmavonden in de buitenlucht gehouden. Hét perfecte excuus om eens deze kant van de stad op te komen, naar Sant Andreu, dat nauwelijks bekend is onder toeristen. De zomerse filmavond reeks is gratis en wordt op het plein gehouden, daar waar vroeger de honden racebaan lag. De films worden tevens in de originele versie met ondertitelingen getoond. Hou dus vooral zijn agenda in de gaten voor een nieuwe reeks filmavonden deze zomer.

8. Oude gevangenis La Modelo bezoeken

Afgelopen jaar werd de beruchte gevangenis La Modelo (of La Model in het Catalaans) in Barcelona gesloten en tijdelijk voor bezoekers geopend. Geïnteresseerden mochten mee doen aan gratis rondleidingen door de gevangenis, waarbij ze diverse cellen en galerijen mochten zien, net als de plek waar de doodstraf vroeger plaatsvond. Ondanks de plannen om La Modelo tot wijkcentrum te ombouwen, zijn er ook plannen om een gedeelte van de gevangenis in 2018 permanent te openen voor het publiek, wat straks “La Model Espai Memorial” zal heten. Bezoekers zullen per 1 januari het panopticum (de centrale toren van waaruit de armen uit de galerijen staken), twee galerijen en een van de binnenplaatsen van de gevangenis mogen bezichtigen (dit keer zonder afspraak!). Hiermee wordt er een stukje van de geschiedenis van Barcelona en zijn meest bekende gevangenis toch mooi bewaard. Lees hier meer over de geschiedenis van La Modelo. Verwachte openingsdatum: 1 januari 2018.

9. De sterrenhemel ontdekken bij Vil·la Urània

In de welgestelde wijk van Sarrià-Sant Gervasi staat het Vil·la Urània (Carrer Saragossa, 29), ooit het huis van de astronoom Comas i Solà, daarna een zomerhuis en inmiddels een gloednieuw wijkcentrum met allerlei voorzieningen voor de buurtbewoners. Het huis, dat gedoemd was om gesloopt te worden, werd dankij een buurtinitiatief behouden en omgebouwd tot wijkcentrum, samen met een nieuw milieuvriendelijk gebouw waar allerlei workshops en activiteiten voor de buurt gehouden worden. Het uitzicht vanaf de balkons is zeker niet slecht maar het allerbeste vind je op het bovenste terras, met uitzicht op de Tibidabo, waar astronomische observatiesessies dag en nacht georganiseerd zullen worden. Verwachte openingsdatum: januari 2018.

10. Grand opening Mercat de Sant Antoni

De prachtige markthal van Sant Antoni staat helaas al een aantal jaar in de steigers. De markt is tijdelijk verplaatst naar de omliggende straten in niet al te flatteuze tenten. Maar gelukkig is er een einde in zicht voor alle bouwwerkzaamheden en dagelijkse hindernissen voor de buurtbewoners. Volgens de planning zal de Mercat de Sant Antoni in april 2018 weer open gaan en naast zijn gerestaureerde markthal, zal je als bezoeker weer kunnen genieten van zijn markt op zondag, van de nieuwe wandelpromenades rondom de markt en de tentoonstelling over de archeologische ruïnes die onder de markt zijn gevonden en waardoor het allemaal wat langer heeft geduurd. Verwachte openingsdatum: april 2018.

11. Een nieuwe klank voor de basiliek La Mercè

Het orgel van de basiliek van La Mercè heeft zijn dagen geteld. Het instrument die onvoltooid bleef na zijn installatie in 1944 doordat zijn maker vroegtijdig stierf, is toe aan verandering. Het nieuwe orgel dat zal worden geïnstalleerd, heeft 3.000 buizen en is geschikt voor alle mogelijke muziekregisters. De basiliek heeft een campagne geopend om de buizen te sponsoren om zo 25% van de kosten van het nieuwe instrument te financieren. De andere 75% van de kosten zullen worden gedragen door de Fundació La Caixa. Naar verwachting zal het nieuwe orgel voor de Festes de la Mercè in september 2018 geïnstalleerd worden en zullen we weer kunnen genieten van de muziekklanken in de basiliek La Mercè. Mocht je nog niet eerder langs deze prachtige basiliek zijn gegaan, dan is dit een uitstekend excuus om dit wel te gaan doen. Verwachte openingsdatum: september 2018.

Tip: benieuwd naar meer tips? Lees hier mijn bucketlist uit 2017.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie