🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Sport Reageer
Home » Blog » Hardlopen in Barcelona: de complete gids

Hardlopen in Barcelona: de complete gids

Barcelonezen zijn fanatieke sportievelingen. Naast voetbal, zijn er ook tal van andere sporten waar locals graag aan meedoen en hardlopen is hiervan een van de populairste. Toegegeven, je joggingbroek en hardloopschoenen aandoen in het lekkere en zonnige Barcelona is altijd makkelijker om te doen dan op een regenachtige druilerige dag hier in Nederland. Bovendien geniet je tijdens het hardlopen van al het moois wat Barcelona te bieden heeft. Des te meer redenen om je hardloopspullen mee te nemen wanneer je voor een langere periode in Barcelona zit! In deze post geef ik je alle informatie en tips over hardlopen in Barcelona: van de leukste hardlooproutes tot aan het meest uitgebreide hardloopkalender.

Laatste update: 20/01/2022

Hardlopen in Barcelona

Hardlopen is booming in Barcelona. Niet alleen in het aantal deelnemers maar ook aan het aantal hardloopwedstrijden is dit goed te zien.

Het aangename klimaat het hele jaar rond en de verschillende routes in de stad, van vlak tot heuvelachtig, maken het heel eenvoudig om met hardlopen te beginnen.

Bovendien zijn het aantal atletiekclubs, hardloopverenigingen en hardloopevenementen alleen maar gestegen afgelopen jaren.

Genoeg keuze dus voor diegene die sportief bezig willen blijven tijdens een stedentrip of wanneer je in Barcelona woont. Ontdek nu mijn tips en geniet van het hardlopen in Barcelona!

De beste hardlooproutes in Barcelona

In Barcelona kun je overal hardlopen, al zijn een aantal locaties extra mooi of meer geschikt om te hardlopen, zoals Barcelona’s stadsparken en heuvels. Hieronder vind je een overzicht van de lievelings hardloopplekken onder de locals. Hier zal je snel ontdekken dat je niet de enige bent die houdt van hardlopen!

De beste hardlooproutes in Barcelona - Het strand
Het strand van Barcelona
  • Parc de la Ciutadella (2 km): een rondje door het mooie Parc de la Ciutadella, staat gauw garant voor 2 kilometer hardloopplezier. De zachte grond en vlakke oppervlakte maken het een geschikte hardloopplek voor beginners.
  • Het strand (5 km): de lange kilometers strand van Barcelona, met zijn bijhorende strandboulevard, is een ideale plek om te hardlopen. In de herfst en de lente en vooral ’s ochtends vroeg of doordeweeks is het hier prima om hard te lopen. Vooral het noordelijke stuk van de strandboulevard, aangrenzend aan Poblenou en Diagonal Mar is heerlijk rustig. Het parcours is vlak en loopt helemaal rechtdoor en is hierdoor ideaal voor beginners. Het zeebriesje en het uitzicht op de Middellandse Zee maken het hardlopen extra mooi.
  • Carretera de les Aigües (10 km): je bent even bezig om hier te komen, maar eenmaal op de Carretera de les Aigües, zal je getrakteerd worden op een van de mooiste hardlooproutes van Barcelona, met adembenemende uitkijkpunten over de stad. Het parcours, dat door de natuur van de Collserola-heuvels loopt en op een hoogte van 450 meter boven de zeespiegel ligt, is voornamelijk vlak, op harde grond en wordt gedeeld met fietsers en wandelaars.
  • Montjuïc (10 km of meer): bij Montjuïc kun je heel fijn hardlopen. De berg is 240 meter hoog en biedt volop routes om hard te lopen, inclusief trappen, afdalingen en stijgen waarmee je je benen extra kunt trainen. De vele mooie uitkijkpunten over de stad en de zee, naast enkele mooie bezienswaardigheden zoals het Kasteel van Montjuïc en het Olympisch Stadion maken het parcours extra bijzonder en de moeite waard. Beginners kunnen een mooi stuk van de beklimming naar de top van de berg besparen door gebruik te maken van de Funicular de Montjuïc.
  • Turó de la Rovira, Turó del Carmel (met het Park Güell) en Turó de la Creueta del Coll, de zogenoemde “Tres Turons” (10 km): voor de ervaren runner die toe is aan een nieuwe uitdaging is de beklimming en afdaling van deze drie stadsheuvels achter elkaar de ideale hardlooproute. Het is even aanpoten maar iedere keer dat je de top van de berg bereik krijg je als beloning hele mooie uitzichtpunten over Barcelona.

Hardloopwedstrijden in Barcelona

Hardloopwedstrijden in Barcelona
Marató de Barcelona

Traditiegetrouw zijn de hardloopwedstrijden Cursa de la Mercè, Cursa del Corte Inglés, de Cursa de Bombers, de Marathon van Barcelona, de Halve Marathon en de oudejaarsloop Cursa dels Nassos de meest populaire hardloopevenementen.

Dit soort wedstrijden trekken ieder jaar steeds opnieuw duizenden deelnemers aan, onder andere vele buitenlanders die aan een hardloopreis mee doen.

Maar er zijn nog veel meer wedstrijden waaruit je kunt kiezen. Van korte of lange afstanden, voor beginners of ervaren runners. Zelfs in het donker worden hardloopwedstrijden in Barcelona georganiseerd!

De meeste hardloopwedstrijden hebben als begin en eindpunt de Avinguda Maria Cristina, bij Montjuïc, en leggen vaak een leuk parcours af door de stad. Nieuwsgierigen en supporters staan dan aan de kant van de straat om de deelnemers aan te moedigen tijdens de wedstrijd.

Om deel te nemen aan een hardloopwedstrijd dien je je van tevoren aan te melden bij de organisatie van het evenement, en meestal zijn hier kosten aan verbonden. Omdat het aantal deelnemers beperkt is, is het raadzaam om altijd vroeg bij het aanmelden te zijn.

Hieronder vind je een mooi overzicht van de leukste hardloopwedstrijden in Barcelona waar je mee aan kunt doen.

Barcelona hardloopkalender

Maart

  • Marató de Barcelona (marathon) (42,195 km)

April

  • Mitja Marató (halve marathon) (21,097 km)
  • Cursa del Corte Inglés (7 km)
  • Cursa Trail Park Güell (10 km)
  • Salomon Run (10 km)
  • Cursa de Bombers (10 km)

Mei

  • Holi Run (5 km)
  • Cursa DiR Guardia Urbana (5 en 10 km)

Juli

  • Full Moon Run

September

  • Carrera Barça (10 km)
  • Triatló de Barcelona (Barcelona’s triatlon)
  • Cursa de la Mercè (2 en 10 km)
  • Cursa i Caminada Lluís Companys (8 km)

Oktober

  • Cursa Mercabarna (5 en 10 km)
  • Correbarri (10 km)
  • CorreBlau (5 km)

November

  • Cursa de la Dona (7,8 km)
  • The Color Run Barcelona (5 km)
  • Cursa Jean Bouin (5 en 10 km)

December

  • Buff Epic Run (8 km)
  • Cursa dels Nassos (Sant Silvestre) (10 km)

Hardlooptips voor Barcelona

  • Hou rekening met het weer en klimaat: ondanks het zachte klimaat van Barcelona dat je uitnodigt om buitenshuis te gaan sporten, is het bijvoorbeeld niet aan te raden om zomers in de middaguur te gaan hardlopen of wanneer er sprake is van sterke luchtvervuiling. Ga je in het donker hardlopen, draag bij voorkeur reflecterende hardloopkleding en vermijd het hardlopen in de natuur, al helemaal als je in je eentje bent.
  • Ga hardlopen met locals: via social media kun je eenvoudig in contact komen met locals die graag in groepen gaan hardlopen. Een andere optie is om je bij de gratis hardloopsessies van Nike en Adidas aan te sluiten. De meeste wijken van Barcelona hebben ook een eigen hardloopwedstrijd, vaak onder de naam ‘cursa popular’.
  • Sluit je aan bij een atletiekclub: woon je in Barcelona en wil je lid worden bij een sportverenigingen waar ze mooie atletiekbanen hebben, kijk dan bij Complex Esportiu Municipal Mar Bella (in Sant Martí), Estadi municipal Joan Serrahima (Montjuïc), Universitat de Barcelona – Esports UB (Zona Universitària), en Centre Esportiu Municipal Can Dragó (Nou Barris).
  • Geniet van de stad al hardlopend: het fijne van hardlopen in Barcelona is dat je alle kanten op kan gaan, van de heuvels of het strand, tot aan de drukke straten of rustige parken, en dat er altijd wel een nieuwe route is om te ontdekken. Een groot voordeel van hardlopen in het park of in een van de stadsheuvels is dat er geen stoplichten zijn.
  • Neem je kind mee: is je kind ook een hardloopfanaat, dan zijn er ook specifieke wedstrijden en evenementen waar hij of zij ook aan mee mag doen, zoals bij de Supercurses en de Cursa DiR Kids Guardia Urbana.
  • Drink water uit een fontein: dit is geen must, want het beste is dat je je eigen water altijd mee neemt wanneer je gaat hardlopen, maar indien de nood hoog is, hoef je je in Barcelona geen zorgen te maken want op vele straten en pleinen zijn drinkfonteinen te vinden. Zelfs op de Carretera de les Aigües, dat hoog in de heuvels van Collserola ligt, zijn er genoeg drinkfonteinen te vinden.
  • Meld je vroegtijdig aan voor een wedstrijd: om deel te mogen maken aan een hardloopwedstrijd dien je je eerst aan te melden bij de betreffende organisatie en (meestal) een fee betalen. Dat kan vaak eenvoudig online geregeld worden. Indien je dit niet op tijd doet, kan het zo zijn dat alle plaatsen ingenomen zijn tegen de tijd die je aan de wedstrijd mee wilt doen. En als ik mijn zusje mag geloven (die inmiddels een fanatieke hardloopster is geworden), zijn hardloopwedstrijden in Barcelona echt een geweldige ervaring. Des te meer reden om je eens bij een wedstrijd aan te melden en je koffer in te pakken om naar Barcelona te gaan!

👉 Meer nieuws en tips over hardlopen in Barcelona vind je hier terug.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie