🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Cultuur Reageer
Home » Blog » Typisch uit Catalonië: L’Home dels Nassos

Typisch uit Catalonië: L’Home dels Nassos

De laatste dag van het jaar brengt een van de meest geliefde maar ook meest raadselachtige figuren van Catalonië tot leven: l’Home dels Nassos, oftewel De Man van de Neuzen.

L’Home dels Nassos (of ‘El Hombre de las Narices’ in het Spaans), is een mythisch figuur dat het eind van het jaar symboliseert en deel uitmaakt van de Catalaanse folklore. Je kunt hem alleen op 31 december zien in verschillende Catalaanse steden en dorpen, zo ook in Barcelona.

De traditie van L’Home dels Nassos

Volgens de traditie dagen de ouders elke 31 december de kinderen uit om een man te vinden met zoveel neuzen als het dagen jaar telt. Veel kinderen zijn hier stiekem een beetje bang voor. Ze stellen zich een afschuwelijke man voor met 365 neuzen, zonder er stil bij te staan dat er op 31 december slechts één dag overblijft van het jaar. De man van de neuzen die je op straat tegenkomt heeft dus maar één neus, hoewel deze wel van groot formaat is.

Vroeger kon men deze mythische figuur in Barcelona bij Pla de Palau precies om middernacht bewonderen, waar hij gekleed werd in tientallen lakens die er voor moesten dienen om zijn neuzen te snuiten, de 365 neuzen die hij had over heel zijn lichaam, aangezien het jaar pas begonnen was en nog 365 dagen telde. Tegenwoordig heeft l’Home dels Nassos maar één groot hoofd en één neus en loopt in een parade door de stad tijdens de laatste dag van het jaar.

Er bestaat trouwens ook een vrouwelijke versie van l’Home dels Nassos. La Dona de les Orelles (ook weleens l’Home de les Orelles of Tio de les Orelles genoemd) is een mythisch figuur van de Catalaanse folklore die net zo veel oren heeft als dagen in het jaar. Zij gaat dus op 30 december de straat op (want dan zijn er twee dagen over).

De parade van L’Home dels Nassos in Barcelona

In Barcelona wordt de man van de neuzen verbeeld als een vriendelijke capgròs, een man met een reuze hoofd en dito neus. De Man van de Neuzen verschijnt elk jaar op 31 december ’s ochtends in het Casa dels Entremesos en loopt een parade door de straten van de stad om de kleintjes te groeten. Hij bezoekt vervolgens de stedelijke autoriteiten en geeft ze de sleutel die de deur van het nieuwe jaar opent en brengt ze de wensen van het volk over.

De parade begint om 10:00 uur op de Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2) en volgt op 11:30 bij het antiga fàbrica Germans Climent (Carrer de Comtes de Bell-lloc, 68-78) met een muziek spektakel en meer tot 16:00 uur.

Hardloopwedstrijd Cursa dels Nassos

In het kader van l’Home dels Nassos, wordt er in Barcelona ieder jaar een hardloopwedstrijd gehouden op 31 december, de Cursa dels Nassos (ook bekend als Barcelona’s Sant Silvestre). Het laatste sportieve evenement van het jaar begint om 17:30 uur bij Carrer de la Selva de Mar en volgt een parcours van 10 km tot aan Plaça Ramon Calsina. De man van de neuzen opent tevens de start van deze marathon, dat zijn naam heeft.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie