🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events Reageer
Home » Blog » Spaanse Kerstloterij

Spaanse Kerstloterij

Elk jaar op 22 december wordt de Spaanse Kerstloterij gehouden, oftewel de Lotería de Navidad. Het is een traditie van meer dan 200 jaar oud en symboliseert onder andere het begin van de kerstvakantie. Voor Spanjaarden is het traditie om een lot of een deel van een lot te kopen om mee te doen aan de kerstloterij. Mede door de crisis en de aantrekkelijke prijzenpot, is er altijd veel belangstelling voor de kerstloterij. Gemiddeld spenderen Spanjaarden tussen de €50 en €60 aan kerstloten.

Spaanse Kerstloterij: Lotería de Navidad

Lotería de Navidad Spaanse Kerstloterij

Iedere 22 december zitten Spanjaarden aan de buis gekluisterd voor de trekking tijdens een vier uur durend tv-programma die door RTVE rechtstreeks uitgezonden wordt.

De weeskinderen van het Colegio de San Ildefonso uit Madrid zijn verantwoordelijk voor het “zingen” van de winnende nummers en prijzen tijdens de loting, een bijzonder ritueel dat iedere Spanjaard wel kent.

Van de twee trommels (de een met 100.000 ballen met nummers en de andere met 1.807 verschillende prijzen) worden de prijzen getrokken, de meeste daarvan zijn €1.000, maar af en toe valt er een balletje met een hoofdprijs en dan applaudisseert de hele zaal.

Als de echte hoofdprijs bekend wordt, de zogenaamde ‘El Gordo‘ (De Vette), barst de euforie helemaal los en zoeken journalisten de winnaars door heel Spanje op om ze vervolgens te interviewen.


Een belangrijk onderdeel van het kerstfeest

De eerste trekking van de Spaanse Kerstloterij werd in 1812 in Cádiz gehouden en is nooit overgeslagen geweest, zelfs niet tijdens de Spaanse Burgeroorlog. De eerste trekking vond echter niet op 22 december plaats, zoals tegenwoordig, maar op 18 december, en zijn naam was toen ‘Lotería Moderna’ in plaats van ‘Lotería de Navidad’. De eerste trekking onder de naam Lotería de Navidad vond plaats in 1892, maar toen werd het op 23 december gehouden.

Zie hier meer kersttradities.

Hoe werkt de Spaanse Kerstloterij?

De Spaanse Kerstloterij heeft met €2,24 miljard aan prijzengeld de grootste totale prijzenpot ter wereld en staat hierdoor bekend als de ‘vetste’ loterij. Er zijn in totaal 100.000 beschikbare voorbedrukte loten, allemaal voorzien van een vijfcijferige code variërend van 00000 tot 99999.

Van ieder lot worden er 160 identieke kopieën gedrukt. Deze loten bestaan allemaal uit tien apart aan te schaffen aandelen (décimos), wat in totaal op 160 miljoen aandelen komt die in de verkoop zijn. Je hebt dus een kleine kans (1 op 100.000) om de hoofdprijs van €4 miljoen te winnen.

Waar en wanneer koop je een lot

Hoe werkt de Spaanse Kerstloterij

De voorverkoop van de Kerstloterij begint al in juli. De prijs van een heel lot kost circa €200, hoewel de meeste Spanjaarden de voorkeur geven aan een tiende deel, een décimo.

Wil je ook aan de Spaanse Kerstloterij meedoen, dan kun je een décimo kopen bij een kiosk of loterijkantoor of een deel van een lot halen bij de markt, bar of vereniging waar je vaak naartoe gaat.

De loten zijn tevens online te koop en zelfs mensen buiten Spanje mogen deze kopen.

Bekende loterijkantoren in Spanje zijn La Bruixa d’Or (in Sort), Doña Margarita (in Madrid) en El Gato Negro (in Barcelona). De rij voor deze loterijkantoren rond de feestdagen is altijd heel erg lang omdat ze bekend staan om geluk te brengen.

Wanneer is de trekking

Op 22 december wordt de loterijtrekking gehouden en worden de winnende nummers bekend gemaakt. Deze kun je onder andere in de krant, op internet of de site van rtve.es terug vinden. Heb je een winnend lot, dan dien je naar het loterijkantoor te gaan om je prijs op te halen. De winnaars van El Gordo ontvangen maar liefst €400.000 per décimo.

Andere populaire loterijen tijdens de feestdagen zijn die van El Niño in januari en La Grossa de Nadal eind december (deze laatste wordt in Catalonië op 31 januari gehouden).


Hoe weet je of je gewonnen hebt

Op dezelfde dag van de trekking komen alle resultaten online te staan. Bij de meeste krantensites kun je het nummer van je lot in de zoekbalk zetten om erachter te komen of je gewonnen hebt. Heb je gewonnen, dan heb je 3 maanden de tijd om je prijs op te halen. Heb je meer dan €2.000 gewonnen, dan moet je je bij een Spaanse bankfiliaal melden. Heb je minder dan €2.000 gewonnen, dan kun je je prijs ophalen bij de loterijkantoor waar het lot vandaan komt.

Lees ook: kerstloten in Barcelona kopen? Ga naar Lotería El Gato Negro.

¡Que la suerte te acompañe! (Succes!).

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie