🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Tibidabo in Barcelona

De veelzijdige Tibidaboberg ligt midden in de Collserola-heuvels en is een plek die iedereen vermaak biedt. Van wandelpaden in de natuur tot mooie uitkijkpunten, romantische restaurants, bijzondere gebouwen en zelfs een heus pretpark. Wie de Tibidaboberg wil gaan bezoeken doet er goed aan om er een halve of hele dag aan te besteden. Omdat het pretpark en de verschillende attracties zijn eigen openingstijden hanteren, is het wel aan te raden om je bezoek aan de Tibidabo van te voren goed in te plannen.

Tibidabo pretpark in Barcelona bezoeken
Tibidabo pretpark

Wat te zien en te doen op de Tibidaboberg

Met zijn 512 meter hoogte, is de Tibidaboberg het hoogste punt van de Collserola-gebergte, dat bekroond wordt door een grote Jezusbeeld bovenop de kerk Temple Expiatori del Sagrat Cor.

In de volksmond wordt de Tibidaboberg ook de ‘magische berg‘ genoemd, en dat is niet voor niks! Deze berg zit namelijk vol leuke en verrassende bezienswaardigheden: van een heus pretpark tot aan een astronomisch observatorium en een ultramoderne communicatietoren.

Vanwege zijn ligging is de Tibidaboberg ook een bevoorrecht uitkijkpunt over Barcelona, en omdat het middenin de natuur van de Collserola-heuvels ligt, kun je hier ook heerlijk wandelen of sporten. Hieronder laat ik je kennismaken met de hoogtepunten van de Tibidaboberg en zijn omgeving.

Tibidabo uitzicht
Tibidabo uitzicht

Tibidabo pretpark

Op het hoogste punt van de Collserola-heuvels bevindt zich het Parc d’atraccions Tibidado, het allereerste Spaanse pretpark en het op een na oudste van Europa. Het is vooral voor kinderen een absolute trekpleister met kermisattracties, lachspiegels en een automatenmuseum.

Het pretpark Tibidabo was opgericht in 1899 door Salvador Andreu, die als doel had om een recreatiegebied voor de inwoners van Barcelona te creëren. De officiële opening van het pretpark was op 29 oktober 1901. Toen werden de Tramvia Blau en de Funicular del Tibidabo ook aangelegd. Van het oude pretpark kun je nog een aantal attracties zien zoals het automatenmuseum, de Aeromàgic (uit 1935) en een vliegtuig uit 1928, dat een replica is van het allereerste vliegtuigmodel dat tussen Barcelona en Madrid vloog.

Esglèsia del Sagrat Cor

Ter ere van het Heilige Hart werd in 1961 de Temple Expiatori del Sagrat Cor op de top van de Tibidaboberg gebouwd. Het betreft een monumentale kerk in de neogotische stijl, ontworpen door architect Enric Sagnier. De kerk is zowel van binnen als van buiten prachtig om te zien en beschikt over een lift die je voor een paar euro naar de top van de kerk meeneemt, waar een uitkijkplatform van 575 meter boven de zeespiegel zit. Vanaf dit uitkijkpunt heb je uiteraard een grandioos uitzicht over de stad. De kerk wordt tevens ’s avonds altijd verlicht waardoor je hem mooi kunt zien schitteren vanuit alle hoeken van de stad.

Tickets voor de lift naar de bovenste verdieping van de kerk en het uitkijkplatform kosten € 3,50 per persoon. De rest van de kerk is echter gratis om te bezoeken.

Observatori Fabra

In het Planetarium van het Observatori Fabra maakt de bezoeker een wandeling door het sterrenbeeld dankzij speciale effecten. Dit astronomische observatorium werd gebouwd door de modernistische architect Josep Domènech i Estapà tussen 1902 en 1904 en is zowel overdag als ’s avonds geopend. In de zomer worden hier tevens exclusieve diners onder de sterrenhemel georganiseerd.

Observatori Fabra - Tibidabo Barcelona
Observatori Fabra

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Torre de Collserola

De communicatietoren van Collserola is 288 meter hoog en werd geopend tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. De Amerikaanse architect Norman Foster is de ontwerper van dit ultramoderne gebouw, dat overigens over een geweldig uitkijkplatform op de top beschikt, op 560 meter boven de zeespiegel. Voor € 5,60 kun je met de lift naar de top van de toren komen om van een panoramisch uitzicht over de stad, de heuvels en het hele gebied rondom Barcelona te genieten.

Torre de Collserola - Tibidabo Barcelona
Torre de Collserola

Carretera de les Aigües

Voor hardlopers, wandelaars, fietsers of gewoon natuurliefhebbers is het pad van de Carretera de les Aigües een ware must. Gemakkelijk te bereiken met taxi, auto of bus 196. Het uitzicht vanaf de Carretera de les Aigües is ook adembenemend.

Vallvidrera

Vallvidrera is de meest afgelegen wijk van Barcelona en ligt middenin de bergen, waardoor zijn uiterlijk en sfeer heel wat anders is dan de drukte van de stad. Een wandeling door deze wijk, die vroeger het zomerverblijf van vele Barcelonezen was, is meer dan de moeite waard als je van de natuur houdt en even wat anders wilt zien. De chique villa’s die de rijken hier lieten bouwen, naast de rust, prachtige natuur en mooie uitzichten over de stad, maken het een bijzondere plek om te zien.

👉 Lees hier over mijn wandelroute in Vallvidrera.

Vallvidriera - Tibidabo Barcelona
Vallvidrera

Plaça Doctor Andreu

Op dit plein zijn verschillende bars en restaurants die een uitstekend uitzicht over de stad bieden. Dit is tevens een mooie plek om de Collserola-heuvels verder te verkennen als je van de natuur houdt. Hier in de buurt ligt bijvoorbeeld de mooie Carretera de les Aigües, dat perfect is voor een wandeling of een sportieve middag. Dit is tevens de opstapplaats voor de Cuca de la Llum, de nieuwe kabelspoorweg richting het Tibidabo pretpark.

Drankjes met uitzicht

Voor veel Barcelonezen zijn de bars en restaurants aan de Tibidaboberg hét adres voor een romantische avond. Wil je je geliefde verrassen, ga dan naar een van de onderstaande adressen:

  • Merbeyé (Plaça Doctor Andreu, 2)
  • Mirablau (Plaça Doctor Andreu)
  • Mirabé (Carrer de Manuel Arnús, 2)
  • The TB Bar (Carretera Vallvidrera al Tibidabo, 83-93)

De meeste restaurants worden na het diner getransformeerd tot hippe cocktailbars, waar een volwassen publiek geniet van de sfeer, de drankjes en het uitzicht op elkaar.

Gran Hotel La Florida

Het Gran Hotel La Florida is één van de meest exclusieve hotels in de stad. Niet alleen vanwege de luxe, maar ook door de bevoorrechte locatie bovenop de Tibidaboberg. Het uitzicht vanuit deze kamers zorgt voor een goede wow-factor. Perfect als romantisch uitje of huwelijksreis-hotel. Je hoeft hier niet per se te overnachten om van het uitzicht te genieten. Het terras, restaurant en de spa zijn ook open voor de rest van het publiek.

Gran Hotel La Florida - Tibidabo Barcelona
Gran Hotel La Florida

CosmoCaixa Museu de la Ciència

Het CosmoCaixa Museu de la Ciència is één van de meest bezochte musea in de stad. Dit is het belangrijkste museum over de wetenschap van Barcelona en één van de grootste in Europa. Het museum herbergt een leuke en leerzame expositie die zich vooral op de interactie met de bezoeker richt. Zo mag je hier aan allerlei wetenschappelijke experimenten meedoen. Met name kinderen zijn hier dol op en kunnen zich uren vermaken en van alles leren. Het gebouw waar het museum in gevestigd is, is tevens een juweeltje van het Modernisme, gebouwd tussen 1904 en 1909 door de architect Josep Domènech i Estapà.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Hoe ga je naar de Tibidaboberg

De Tibidaboberg ligt midden in de Collserola-heuvels en is vanuit de stad mooi te onderscheiden vanwege de kerk en de communicatietoren die op de top van de berg staan. Er zijn meerdere manier om hierheen te gaan.

Met eigen vervoer (auto)

Als je over een auto beschikt duurt het slechts een half uur vanuit het stadscentrum om naar de top van de Tibidaboberg te komen. Bij het pretpark zit een parkeerplaats met 500 plaatsen. Een hele dag parkeren kost je hier € 13,-.

Maar je kunt in de buurt van het pretpark ook parkeren, zoals bij de communicatietoren. Bij de restaurants aan het Plaça Doctor Andreu is er ook parkeerruimte en voor degene die een mooie wandeling door de Collserola-heuvels wenst te doen, is er parkeergelegenheid bij Carretera de les Aigües, 311.

Met de bus + kabelspoorweg Cuca de la Llum

De meest klassieke manier om naar de Tibidaboberg en het pretpark te komen is met de kabelspoorweg Funicular del Tibidabo, de Cuca de la Llum. Dit is tevens de leukste manier om met de kinderen naar het pretpark te gaan.

Als je vanuit het stadscentrum vertrekt, dan dien je eerst met de stadstreinen FGC van Catalunya naar Avinguda Tibidabo (L7) te reizen. Eenmaal op het plein Plaça John Fitzgerald Kennedy stap je over naar de Tibibus T2C of de buslijn 196 die je naar het Plaça Doctor Andreu brengt.

Diegenen die bij de top van de Tibidaboberg willen komen (waar onder andere het pretpark Tibidabo, de kerk Esglèsia del Sagrat Cor en de communicatietoren zich bevinden) moeten nog een stukje met de kabelspoorweg van Tibidabo, de Cuca de la Llum, naar boven.

De tijden waarop de kabelspoorweg dienst doet zijn hetzelfde als de openingstijden van het Tibidabo pretpark en je dient hiervoor aparte kaartjes op te halen bij het loket (of toegangskaarten voor het pretpark hebben).

Met de stadstrein + kabelspoorweg Vallvidrera

De voordeligste manier om de Tibidaboberg te bezoeken is via de kant van Vallvidriera. Deze bereik je met de stadstreinen van FGC en de kabelspoorweg van Vallvidrera.

Dit neemt weliswaar meer tijd in beslag, maar het kost je wel een stuk minder geld: je kunt namelijk het hele parcours met je gewone OV-kaart afleggen (ook met de Barcelona Card en de Hola Barcelona Travelcard). Dit traject is bovendien altijd beschikbaar en is niet afhankelijk van de openingstijden van het pretpark.

Kom je vanuit het centrum, dan kan je eerst de stadstreinen FGC (S1 of S2) van Catalunya naar Peu del Funicular nemen en daar overstappen naar de kabelspoorweg Funicular de Vallvidrera. Je reist vervolgens van Vallvidrera inferior naar Vallvidrera Superior met de kabelspoorweg, wat een mooie rit bergopwaarts is met adembenemende uitzichten over Barcelona.

Eenmaal bij Vallvidrera Superior aangekomen kun je hier overstappen naar de bus 111, die onder andere langs het Tibidabo pretpark, de kerk Esglèsia del Sagrat Cor, het Gran Hotel la Florida, het Observatori Fabra en de communicatietoren komt.

Praktische informatie

Prijs: Het is gratis om in de Tibidaboberg rond te lopen en van het uitzicht te genieten. De verschillende musea, attracties en pretpark hebben hun eigen prijzen.

Openingstijden: De Tibidaboberg is de hele dag en nacht open. De verschillende musea, attracties en restaurants hebben hun eigen openingstijden.

Adres: Tibidabo
08035 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Avinguda Tibidabo (L7)

Bus: 111, 196, Tibibus

Kabelbaan: Funicular del Tibidabo (Cuca de la Llum), Funicular de Vallvidrera

Trein: Peu del Funicular (S1 of S2), Av. Tibidabo (L7)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.