🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Restaurants in Barcelona » Pinchos (pintxos) in Barcelona

Pinchos (pintxos) in Barcelona

Pinchos proeven is – naast de tapas en paella – een van de gastronomische ervaringen die je niet mag missen bij een bezoek aan Barcelona. Pinchos zijn kleine hapjes, vergelijkbaar met de tapas, die geserveerd worden op sneetjes brood. Ze komen in allerlei smaken en zijn erg goedkoop. Dat maakt het des te leuker om pinchos te eten. Op deze pagina leg ik je meer uit over de pinchos cultuur in Spanje en geef ik je een lijst met mijn favoriete pinchosbars hier in Barcelona.

Wat zijn pinchos?

Pinchos (ook wel pintxos genoemd) zijn kleine hapjes die geserveerd worden op een knapperige sneetje stokbrood en dat vaak aan elkaar vastgezet worden door er een stokje in te prikken. Vandaar zijn naam pincho, dat in het Spaans spies betekent. De stokjes dien je overigens te bewaren, want na afloop van de maaltijd worden ze geteld en daaruit wordt de rekening gemaakt.

Pinchos zijn afkomstig uit het Baskenland, waar het traditie is om van taverne naar taverne te gaan en lekkere pinchos te nuttigen samen met een glaasje witte wijn (Txakoli), rode wijn (Rioja) of zurito (klein biertje).

Volgens de legende, zouden de pinchos in de jaren 1930 in een bar in het stadje Donostia zijn ontstaan. Daar werden ze voor het eerst als lokmiddel gebruikt. Men plaatse een hapje boven een sneetje brood en een prikker en bod de hapjes op straat aan om zo nieuwe klanten te krijgen.

In het Baskenland nemen ze de pinchos tegenwoordig zo serieus dat er zelfs pinchos wedstrijden bestaan!

Pintxos eten in Barcelona
Pintxos eten in Barcelona

Welke soorten pinchos bestaan?

Er bestaan allerlei soorten pinchos. Van eenvoudig en traditioneel, zoals een pincho de tortilla (een sneetje brood met een stuk aardappelomelet), tot de meest verfijnde en haute cuisine-experimenten, die niet eens op een stokbrood staan.

De meeste pinchosbars hebben altijd een arsenaal aan pinchos klaar staan achter de toonbank. Dat zijn vaak de koude pinchos, hoewel sommige ook verwarmd kunnen worden. 

Bars die gespecialiseerd zijn in pinchos bieden echter naast de selectie koude pinchos ook nog eens een menukaart waarbij speciale (warme) pinchos aangeboden worden. Deze zijn meestal wat duurder, maar ook lekkerder!

Een aantal typische pinchos die je in Barcelona tegen zal komen en die ik je kan aanraden zijn:

 • Pincho de tortilla: een sneetje brood met aardapelomelet
 • Pincho de croqueta: een sneetje brood met een Spaans kroket
 • Pincho de ensaladilla rusa: een sneetje brood met Russische salade
 • Pincho de queso: een sneetje brood met kaas zoals geitenkaas of brie, vaak met andere toppings.
 • Pincho de chistorra: een sneetje brood met worst vergezeld met o.a. rode paprika of gekarameliseerde ui.
 • Pincho de anchoas y pimientos rojos: een sneetje brood met ansjovis en rode paprikas.
 • Pincho de huevo y gamba: een sneetje brood met eiersalade en een gamba.
 • Pincho de salmón ahumado: een sneetje brood met gerookte zalm en roomkaas.
 • Pincho de escalivada y boquerón: een sneetje brood met geroosterde groenten en ansjovis.
 • Pincho de gilda: een stokje met ansjovis, groene olijf, kleine augurkjes en groene peper.
 • Pincho de jamón ibérico y tomate: een sneetje brood met serrano ham en tomaat.
 • Pincho de morcilla: een sneetje brood met rijstbloedworst, kwarteleitje en piquillo peper.

Leuk weetje: soms zie je ook pinchos zonder een stokje. We noemen dat soort hapjes montaditos.

Hoe bestel je pinchos?

Pinchos bestel je in rondes. Je gaat naar de bar en vraagt om een bord. Vervolgens bekijk je het aanbod achter de toonbank en vraag je de ober om een aantal pintxos te serveren (of je pakt ze direct indien mogelijk). De warme pintxos worden meestal door de obers zelf langs de tafels aangeboden zodra ze uit de keuken komen.

Over het algemeen begin je met drie of vier pintxos per persoon. Zijn ze lekker, dan kun je nog een tweede (of derde en vierde) ronde bestellen, totdat je buik vol zit.

In de meeste etablissementen dien je de prikkers die er in de pinchos zijn te bewaren. Die worden na afloop geteld en aan hand daarvan wordt de rekening gemaakt.

Een pro tip is om niet bij een pinchos bar te blijven zitten, maar juist bij meerdere restaurants te gaan eten om zo de lokale specialiteiten te proeven. Dat kan bijvoorbeeld heel goed op plekken zoals de Carrer Blai in Barcelona, waar veel pinchos bars op amper 500 meter te vinden zijn.

Hoe veel kosten pinchos?

Pinchos zijn over het algemeen erg goedkoop. De meest simpele pinchos zijn er al vanaf € 1, maar voor de wat meer gecompliceerde pinchos betaal je gauw € 3 per stuk.

Meestal hebben alle pinchos in een bar dezelfde prijs of worden ze onder verschillende prijscategorieën vermeld: dat zie je dan ook terug in de kleur of de grootte van het stokje.

Is er en menukaart, dan staan daar de prijzen per pincho vermeld.

Wat is het verschil tussen pinchos en tapas?

Tapas zijn een klein gerecht die vaak met mes en vork gegeten dient te worden. De pinchos daarentegen zijn een klein hapje op een stokje, dat vaak op een sneetje brood geserveerd wordt en op de vuist gegeten wordt. 

Je kunt zowel de tapas als de pinchos als aperitief of tussendoortje eten, of als een hele maaltijd nuttigen, indien je er meerdere rondjes bestelt.

Tegenwoordig zijn er veel bars en restaurants waar zowel tapas als pinchos geserveerd worden, terwijl anderen zich juist specialiseren in alleen pinchos of alleen tapas. Hoe dan ook, je zal er geen gebrek aan pinchos of tapas in Barcelona vinden!

👉 Lees hier meer over tapas eten in Barcelona.

Mijn favoriete pinchos restaurants in Barcelona

1. Irati

Deze Baskische taverne in hartje Barcelona is een goede plek om pinchos te eten. Ze beschikken over een groot assortiment aan zowel koude als warme pinchos. In tegenstelling tot andere zaken, de warme pinchos worden hier aan de lopende band gemaakt en vers aan de klanten aangeboden. 

Adres: Carrer del Cardenal Casañas, 17

Metro: Liceu (L3)

2. Golfo de Bizkaia Born

Een sterk aanbevolen tapasbar waar ze ook pinchos serveren is Golfo de Bizkaia in de wijk Born. Dit is de perfecte plek om kennis te maken met de heerlijke tapas cultuur in Spanje. Hoge krukken, borden vol pinchos achter de toonbank en een gezellige sfeer alom: alle ingrediënten voor de perfecte tapas ervaring!

Adres: Carrer de la Vidrieria, 12

Metro: Barceloneta (L4)

Pinchos Golfo de Bizkaia Born
Pinchos bij Golfo de Bizkaia Born

3. Euskal Etxea

Euskal Etxea is een andere geweldige plek voor pintxos in het centrum van Barcelona. Deze pintxosbar heeft zowel een bar als een restaurantgedeelte achterin, waar je Baskische gerechten kunt bestellen voor de lunch of het diner.

De sfeer is altijd levendig en veel locals komen hier graag om van de heerlijke kleine hapjes met een drankje te genieten met vrienden.

Adres: Placeta de Montcada, 1

Metro: Jaume I (L4), Barceloneta (L4)

Euskal Etxea Taberna Barcelona
Euskal Etxea Taberna

4. Maitea Taberna

Maitea Taberna is een ongedwongen en authentieke Baskische taberna in de wijk Eixample. Hier kun je naast de traditionele pinchos ook nog eens andere gerechten uit het Baskenland proeven. En dat allemaal tussen de locals!

Als je nog niet bekend bent met de Baskische keuken, dan is dit de ideale plek om daarmee eens te beginnen.

Adres: Carrer de Casanova, 155

Metro: Hospital Clínic (L5)

5. La Tasqueta de Blai

La Tasqueta de Blai is een klassieker uit de pinchostraat Carrer Blai. Het assortiment aan tapas en bier is hier erg groot en gevarieerd en je kunt zowel binnen als buiten op het terras zitten.

Adres: Carrer Blai, 17

Metro: Paral.lel (L2 en L3)

6. Blai Tonight

Deze eenvoudige maar gezellige taverne ligt aan de bekende Carrer Blai en is een populaire adres om pinchos te eten. Hier vind je alle bekende soorten pinchos voor een zeer schappelijke prijs.

Adres: Carrer Blai, 23

Metro: Paral.lel (L2, L3)

👉 Lees hier mijn review over Blai Tonight.

Pintxosbar Blai Tonight Barcelona
Pintxosbar Blai Tonight

7. Koska

Nog een goede adres voor pinchos bij de Carrer Blai is Koska. Bij deze pinchos bar kun je kiezen uit vele pinchos en tapas gerechten en ze lekker op het terras eten.

Adres: Carrer Blai, 8

Metro: Paral.lel (L2 en L3) 

8. Blai 9

Voor de wat modernere versie van de pinchos ga je naar Blai 9. Hier serveren ze allerlei creatieve pinchos zoals mini hamburgers en pinchos op blinis, wraps en gefrituurde filodeeg. Ook beschikken ze over een tapas menukaart.

Adres: Carrer de Blai, 9

Metro: Paral·lel (L2, L3)

Pintxosbar Blai 9 Barcelona
Pintxosbar Blai 9

Pinchos eten in Barcelona: tips & tricks

 • Spanjaarden eten pinchos vooral in de avond als borrel. Ze gaan dan gezellig naar een bar en eten een aantal hapjes, wat pinchos kunnen zijn of andere tapas, met een lekker drankje erbij.
 • Pinchos eten is goedkoop, maar voor een volledige maaltijd zal je al gauw 7 tot 8 pinchos per persoon nodig hebben, wat samen met het drankje, richting de € 10,- euro kan kosten.
 • Een traditionele pincho bar beschikt niet over comfortabele stoelen: men eet dan al staand of zittend op een hoge bar kruk. Ook de sfeer is wat roemoerig; maar dat hoort allemaal bij de ervaring!
 • Wil je dat er een pincho voor je verwarmd wordt, geef het dan aan je ober. De pincho zal vervolgens opgewarmd worden in een magnetron.
 • Hou rekening mee dat in veel plaatsen de bedoeling is dat je de prikkers bewaart tot aan het einde om zo de rekening te kunnen maken.
 • Je hebt meerdere restaurant ketens die gespecialiseerd zijn in pinchos, zoals Txapela, Lizarran en Sagardi.
 • Voor de beste pinchos ervaring in Barcelona bezoek je de befaamde Carrer Blai in de wijk Poble Sec. De straat staat bekend als de pinchosstraat van Barcelona en telt talloze barretjes waar je van de kleine hapjes kunt genieten.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.