🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Plaça d’Espanya

Plaça d’Espanya, in het Spaans Plaza de España, is het grootste plein in Barcelona qua oppervlakte en ongetwijfeld ook een van de drukste wat verkeer betreft. Het ligt aan de voet van Montjuïc en dient als een van de toegangspoorten tot Montjuïc en het beursterrein van de Fira de Montjuïc. Aangelegd in 1929 voor de Wereldtentoonstelling, herbergt dit plein enkele interessante plekken die een bezoek waard zijn, zoals de spectaculaire stierenvechtarena.

Wat te zien en wat te doen bij Plaça d’Espanya

Het Plaça d’Espanya in Barcelona is met zijn 34.000 vierkante meter het op één na grootste plein van het land, na het Plaza de España in Madrid. Het ronde plein, eerder een grote verkeersrotonde, werd ontworpen door de architect Josep Maria Puig i Cadafalch voor de Internationale Tentoonstelling van 1929 en wordt versierd door een monumentale fontein in het midden.

Plaça d'Espanya in Barcelona
Plaça d’Espanya in Barcelona

Tip: Voor het mooiste uitzicht over het plein moet je naar de bovenste verdieping van de voormalige stierenvechtarena Las Arenas gaan, waar een prachtig uitkijkpunt is geplaatst.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Monumentale fontein

De monumentale fontein die het centrum van het Plaça d’Espanya siert, is het werk van de architect Josep Maria Jujol. De sculpturen zijn gemaakt door Miguel Blay, Frederic Llobet en de gebroeders Miquel en Llucià Oslé.

De barokke fontein symboliseert Spanje en toont een poëtische allegorie van de rivieren die naar de drie zeeën stromen die het schiereiland omringen: de Ebro voor de Middellandse Zee, gepersonifieerd door een naakte jongeman, gekleed in slechts een Aragonese sjaal om zijn hoofd; de Taag en de Guadalquivir voor de Atlantische Oceaan, vertegenwoordigd door twee mannelijke figuren, een volwassen man met baard en een jongere met een grote schelp; en de rivieren van de Cantabrische Zee, afgebeeld door een reeks kinder- en tienerfiguren aan de bovenkant.

Andere beeldengroepen vertegenwoordigen de vruchten van het water en symboliseren de kunsten, de religie en het heldendom.

Leuk detail: het is onmogelijk om bij het fontein te komen. Deze ligt middenin de rotonde en wordt voortdurend omgeven door rijdende auto’s.

Fontein Plaça d'Espanya Barcelona
Fontein Plaça d’Espanya Barcelona

Stierenvechtarena Las Arenas

Naast Plaça d’Espanya ligt het voormalige stierenvechtarena Las Arenas. Het gebouw, dat dateert uit 1900 en is gebouwd in neo-Mudejar-stijl, is vandaag de dag een spectaculair winkelcentrum met tal van winkels, restaurants, en zelfs een fitnesscentrum en een bioscoop.

Maar het allermooiste is zonder twijfel het 360-graden uitkijkplatform dat bovenaan de arena is geplaatst. Vanaf daar heb je namelijk een prachtig uitzicht over het plein, Montjuïc en de hele skyline van Barcelona. Het uitzicht vanaf hier is onverslaanbaar: op de achtergrond zie je het onmiskenbare silhouet van het Nationaal Paleis, met aan zijn voeten de Magische Fontein.

👉 Lees hier meer over de mooiste uitkijkpunten in Barcelona.

Las Arenas - Plaça d'Espanya Barcelona
Las Arenas

Beursterrein Fira de Montjuïc

Sinds de oprichting van dit plein heeft Plaça d’Espanya gediend als toegangspoort tot het beursterrein in Montjuïc. Enkele van de paviljoens van de Wereldtentoonstelling van 1929 bestaan nog steeds, evenals de twee Venetiaanse torens, die dienden als toegangspoorten tot het beursterrein.

Op het huidige beursterrein worden tot op de dag van vandaag evenementen gehouden, variërend van grote internationale beurzen en congressen tot kleinschalige tentoonstellingen en festivals.

Ook worden op de Avinguda de la Reina Maria Cristina regelmatig evenementen georganiseerd, zoals concerten en vuurwerkshows vanwege La Mercè, tot aan grote nieuwjaarsfeesten.

Dit is tevens het start- en eindpunt van veel sportevenementen, zoals hardloop- en wielerwedstrijden.

Avinguda de la Reina Maria Cristina in Barcelona
Avinguda de la Reina Maria Cristina in Barcelona

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Montjuïc

Het Plaça d’Espanya is een van de toegangspoorten tot Montjuïc, de stadheuvel in Barcelona waar zowel de Olympische Spelen van 1992 als de Wereldtentoonstelling van 1929 plaatsvonden. Hier komen natuur, cultuur en sport samen.

Tip: Als je rechtstreeks vanaf Plaça d’Espanya wandelt, kom je meteen bij de beroemde Magische Fontein en het Nationaal Paleis, waar het kunstmuseum MNAC is gevestigd.

👉 Lees hier meer over Montjuïc en wat er te doen is.

Uitzicht vanuit het MNAC
Het uitzicht vanuit het MNAC

Parc de Joan Miró

Achter het voormalige stierenvechtarena Las Arenas ligt Parc de Joan Miró, een grote groene open ruimte waar buurtbewoners komen om te ontspannen, hun hond uit te laten of hun kinderen te laten spelen. Het stadspark herbergt onder andere een kunstwerk van Joan Miró genaamd “Dona i Ocell” (Vrouw en Vogel), een kinderspeeltuin en een bibliotheek.

👉 Ontdek hier meer stadsparken in Barcelona.

Parc de Joan Miró in Barcelona
Parc de Joan Miró in Barcelona

Geschiedenis van Plaza de España

Het Plaça de España werd geprojecteerd door Ildefons Cerdà, de stedenbouwkundige van de Eixample. Hij beschouwde dit plein als een belangrijk onderdeel van de weg tussen Barcelona en de steden in de Baix Llobregat.

Vroeger stond hier het grenskruis van de stad, op de oude weg die naar Madrid leidde. Op deze plek stond in de middeleeuwen ook een van de galgen van Barcelona, die diende als een waarschuwing voor iedereen die de stad benaderde.

Na een eerste project van Josep Amargós in 1915 om het plein te urbaniseren, werd uiteindelijk de constructie toevertrouwd aan Josep Puig i Cadafalch in 1926. Hij ontwierp een monumentaal ensemble in een cirkelvorm, met een halfronde colonnade in barokstijl, geïnspireerd op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan van Bernini.

Rondom het plein werden grote hotels, de Las Arenas-stierenvechtarena en beursterreinen voor de Wereldtentoonstelling van 1929 gebouwd.

De inhuldiging van Plaça d’Espanya vond gelijktijdig plaats met de opening van de rest van de faciliteiten van de Internationale Tentoonstelling van Barcelona, namelijk op 19 mei 1929. Sindsdien is het een belangrijk knooppunt van wegen.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Hoe ga je naar Plaza de España

Plaça d’Espanya valt onder het district Sants-Montjuïc en is een belangrijk knooppunt in het netwerk van Barcelona. Hier komen drie belangrijke wegen samen: Gran Via de les Corts Catalanes, Carrer de la Creu Coberta (of Carretera de Sants) en Avinguda del Paral·lel.

Het plein heeft een metrostation (L1, L3, L8) en een treinstation voor regionale treinen (R5, R6, R50, R60, S3, S4, S8, S9). Daarnaast is het ook een opstapplaats voor de Aerobús, de shuttlebussen van en naar het vliegveld, en alle hop-on-hop-off bussen.

Uiteraard stoppen hier ook bussen en zijn er taxistandplaatsen beschikbaar.

Praktische informatie

Adres: Plaça d’Espanya
08014 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro:  Espanya (L1, L3, L8)

Bus: 13, 23, 46, 52, 65, 79, 91, 109, 165, H12, N1, N2, N13, N15, N17, N18, N28

Trein: Espanya (R5, R6, R50, R60, S3, S4, S8, S9)

Tip: Bij Plaça d’Espanya is een toeristisch informatiepunt te vinden. Handig als je op zoek bent naar tips of informatie.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.