🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 4 reacties
Home » Blog » La Mercè festival: Festa Major de la Mercè

La Mercè festival: Festa Major de la Mercè

De zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met het Festa Major de la Mercè, ook bekend als La Mercè, Festes de la Mercè of Festa Major de Barcelona, hét stadsfeest van Barcelona. Tijdens de feesten van La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè, de patroonheilige van Barcelona, vereerd. Het hoogtepunt van het festival vindt plaats op 24 september, dat een officiële feestdag voor Barcelonezen is.

Voor het eerst gepubliceerd: 21/08/2015 Laatste update: 14/09/2023

Hét stadsfeest van Barcelona

Elk jaar in september wordt een van de leukste feesten in de stad gehouden, het Festa Major de la Mercè, afgekort “La Mercè“. Voor Barcelonezen is dit het allerbelangrijkste feest van alle wijkfeesten van de stad.

Mare Déu de la Mercè, wat Moeder Gods van de Genade of Lieve Vrouw van Barmhartigheid betekent, is de patrones van Barcelona. Volgens de legende, was het zij dat de stad van een verschrikkelijke sprinkhanenplaag in de 17e eeuw redde. Als dankbetuiging werd zij de patrones van Barcelona, en werd de tot nu toe patroonheilige van de stad, Santa Eulàlia, op een tweede plaats gezet. Vandaar dat het gezegd wordt dat wanneer het tijdens de feesten van La Mercè regent, dit de tranen van Santa Eulàlia zijn.

Tijdens het Festa Major de la Mercè vinden in een paar dagen meer dan 600 verschillende activiteiten en concerten in de stad plaats dat talloze bezoekers trekken. Vaste onderdelen van La Mercè zijn de Catalaanse castellers (mensentorens), correfocs (vuurlopen), cercaviles (parades met reuzen), de sardana (cirkeldans) en de afsluitende vuurwerkshow.

Eregast

Een van de leukste aspecten van dit festival, is dat er ieder jaar een nieuwe stad als eregast wordt gekozen. De eregast brengt vervolgens zijn eigen culturele activiteiten, muziek en toneelstukken naar Barcelona gedurende La Mercè. Voor Barcelonezen dé uitgelezen kans om zijn culturele kennis te verrijken. Dit jaar is Kiev de eregast van de stadsfeesten.

Programma van La Mercè 2023

Het jaarlijkse stadsfeest van Barcelona vindt dit jaar plaats van vrijdag 22 tot en met maandag 25 september 2023.

Hieronder vind je een overzicht van de leukste én bijzonderste evenementen tijdens La Mercè die je niet mag missen.

Stadsloop

De populaire hardloopwedstrijd Cursa de la Mercè wordt vaak gelopen op de zondag vóór het begin van de stadsfeesten. Het is een stadsloop van 10 km door het centrum van Barcelona die veel deelnemers en toeschouwers aantrekt. Zowel de start- en eindpunt van de race bevinden zich op het Plaça d’Espanya.

La Cursa de la Mercè vindt dit jaar plaats op zondag 17 september.

👉 Lees hier meer over de traditionele hardloopwedstrijd van La Mercè.

Openingsceremonie

Het stadsfeest begint op vrijdag 22 september, tijdens een groot openingsfeest bij Plaça Sant Jaume: het pregó en toc d’inici (vanaf 19:00 uur).

Catalaanse tradities

Catalaanse tradities en folklore hebben een belangrijke rol tijdens La Mercè. Overal in het centrum van de stad (en vooral bij het Plaça de Sant Jaume, het epicentrum van het festival) duiken de parades met muziek en reuzen op, worden er mensentorens gebouwd en danst men de sardana. Wellicht een minder bekend maar net zo indrukwekkende dans om te zien is El Galop de la Mercè, een speciale springdans die gedanst wordt in koppels in een of twee lange rijen.

 • Castellers (Catalaanse menselijke torens): zaterdag 23 september om 12:00 uur en zondag 25 september om 11:00 uur, beide bij Plaça de Sant Jaume.
 • Sardanes (traditionele cirkeldans): vrijdag 22 september om 19:00 uur en op zondag 24 om 13:00 uur, beide bij Avinguda de la Catedral.
 • Cercavila (parade met muziek, reuzen, dwergen en andere kostuums): op vrijdag 22 september om 19:00 uur en op zaterdag 23 september om 11:30 uur, beide bij het Palau de la Virreina en op zondag 24 september om 11:00 uur en 19:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • El Galop de la Mercè (traditionele springdans): op zaterdag 23 september om 17:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Correfocs (vuurloop tegen de duivel): op zaterdag 23 september om 18:30 uur (kinder-correfoc) en 20:30 uur bij Passeig de Gràcia.
 • Havaneres (Catalaanse liederen uit Cuba): op maandag 25 september om 20:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.

Concerten

Gedurende La Mercè, vinden er meerdere concerten plaats om nieuwe muziek en geluiden te ontdekken, hetzij tijdens het festival Barcelona Acció Musical (BAM) of het Música Mercè. Al deze concerten zijn gratis en vinden ’s avonds plaats op diverse podia, zoals bij de Avinguda de la Catedral, Platja de Bogatell, Moll de la Fusta, Rambla del Raval, Teatre Grec, Jardins Doctor Plaça i Armengol en Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Het leukste is dan ook om van concert naar concert te hoppen om zo een beetje van de feestelijke sfeer te genieten.

Foodtrucks

Tijdens het weekend van La Mercè wordt het Parc de la Ciutadella daarnaast tot foodwalhalla omgetoverd. Daar vindt plaats de Fira de l’Alimentació Sostenible, een gastronomische evenement waarbij je naast lekkere eten en muziek, ook nog eens mee kunt doen aan allerlei workshops en presentaties die over eten en duurzaamheid gaan.

Circus en optredens

Barcelona wordt tijdens La Mercè daarnaast een grote podia voor allerlei kunststromingen en acts vanuit de hele wereld, de zogenoemde Mercè Arts de Carrer (MAC). Meerdere activiteiten, workshops en voorstellingen zijn tijdens La Mercè te vinden op het Parc de l’Estació del Nord, het Castell de Montjuïc, Parc de Joan Miró, Palauet Albéniz en Parc de l’Aqüeducte.

In het kasteel van Montjuïc worden daarnaast altijd circus optredens gehouden (aanrader als je met de kinderen bent!).

Gratis musea

Op 24 september, de naamdag van de heilige Mercè, zijn daarnaast vele musea gratis te bezoeken. Onder andere kun je gratis naar de Sagrada Família (indien je ingeloot bent), het MACBA, Picasso Museum, Miró Museum, Museu Marítim, Poble Espanyol, Museu de la Història de la Ciutat en CosmoCaixa.

👉 Lees hier meer over de belangrijkste musea in Barcelona.

Vuurwerkspektakel

En zoals het bij ieder Catalaanse feest hoort, is er ook vuurwerk aanwezig tijdens de stadsfeesten.

Zowel op vrijdag als zaterdag om 22:00 uur zal er vuurwerk afgestoken worden op het strand in Barcelona, bij L’Espigó del Gas in La Barceloneta.

Het afsluitende vuurwerkshow, een pyromusical van 25 minuten lang muziek en vuurwerk, wordt traditiegetrouw bij de Avinguda de Maria Cristina in Montjuïc om 22:00 uur gehouden.

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa Major de Barcelona (La Mercè)
  Waar: op meerdere plekken in Barcelona, epicentrum bij Plaça de Sant Jaume
  Wanneer: van 22 t/m 25 september in 2023
  Prijs: gratis
  Let op: 24 september is een officiële feestdag in Barcelona; Barcelonzen hebben dan vrij en veel winkels zijn gesloten.
  Tip: vanwege de stadsfeesten van Barcelona, rijden de metro’s vaak de hele nacht door en op zondag tot 12 uur ‘s nachts. Ook worden er extra bussen ingezet onder meer richting het strand en Montjuïc.
  Voor meer informatie: https://www.barcelona.cat/lamerce/en

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “La Mercè festival: Festa Major de la Mercè”

  • Hola Esther,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Zodra het officiële programma van La Mercè bekend wordt gemaakt, zal ik de nodige aanpassingen op de site doen! Hou dus de site in de gaten de komende weken zou ik zeggen 🙂

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
  • Hola Kim,

   Ja, tuurlijk! Winkels zijn gewoon open 🙂 Maar let op want 24 september is wel een feestdag voor Barcelonezen en dan kunnen sommige winkels en adressen gesloten zijn.

   Fijne reis en veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie