De beste tips van een local!

La Mercè festival: Festa Major de la Mercè

Toegevoegd op in Events
La Mercè Festa Major de Barcelona
Inhoudsopgave

De zomer in Barcelona wordt traditioneel afgesloten met het Festa Major de la Mercè, ook bekend als La Mercè, Festes de la Mercè of Festa Major de Barcelona, hét stadsfeest van Barcelona. Tijdens de feesten van La Mercè wordt de heilige maagd Mare de Déu de la Mercè, de patroonheilige van Barcelona, vereerd. Het hoogtepunt van het festival vindt plaats op 24 september, dat een officiële feestdag voor Barcelonezen is.

Laatste update: 16/09/2022

Hét stadsfeest van Barcelona

Elk jaar in september wordt een van de leukste feesten in de stad gehouden, het Festa Major de la Mercè, afgekort "La Mercè".

Mercè is de patroonheilige van Barcelona en voor Barcelonezen is dit het allerbelangrijkste feest van alle wijkfeesten van de stad.

Tijdens het Festa Major de la Mercè vinden in een paar dagen meer dan 600 verschillende activiteiten en concerten in de stad plaats dat talloze bezoekers trekken. Vaste onderdelen van La Mercè zijn de Catalaanse castellers (mensentorens), correfocs (vuurlopen), cercaviles (parades met reuzen), de sardana (cirkeldans) en de vuurwerkshow.

Wist je dat?

La Mercè is niet de enige patroonheilige van Barcelona. De heilige Eulàlia was namelijk de eerste. Vandaar dat het gezegd wordt dat wanneer het tijdens de feesten van La Mercè regent, dit de tranen van Santa Eulàlia zijn.

Cercavila - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Cercavila tijdens het stadsfeest La Mercè

Eregast

Een van de leukste aspecten van dit festival, is dat er ieder jaar een nieuwe stad als eregast wordt gekozen. De eregast brengt vervolgens zijn eigen culturele activiteiten, muziek en toneelstukken naar Barcelona gedurende La Mercè. Voor Barcelonezen dé uitgelezen kans om zijn culturele kennis te verrijken. Dit jaar is Rome de eregast van de stadsfeesten.


Programma van La Mercè 2022

Het jaarlijkse stadsfeest van Barcelona vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 tot en met maandag 26 september 2022.

Hieronder vind je een overzicht van de leukste én bijzonderste evenementen tijdens La Mercè die je niet mag missen.

Stadsloop

De populaire hardloopwedstrijd Cursa de la Mercè wordt vaak gelopen op de zondag vóór het begin van de stadsfeesten. Het is een stadsloop van 10 km door het centrum van Barcelona die veel deelnemers en toeschouwers aantrekt. Zowel de start- en eindpunt van de race bevinden zich op het Plaça d’Espanya.

La Cursa de la Mercè vindt dit jaar plaats op zondag 18 september.

Openingsceremonie

Het stadsfeest begint op vrijdag 23 september, tijdens een groot openingsfeest bij Plaça Sant Jaume: het pregó en toc d'inici (vanaf 19:00 uur).

Catalaanse tradities

Catalaanse tradities en folklore hebben een belangrijke rol tijdens La Mercè. Overal in het centrum van de stad (en vooral bij het Plaça de Sant Jaume, het epicentrum van het festival) duiken de parades met muziek en reuzen op, worden er mensentorens gebouwd en danst men de sardana. Wellicht een minder bekend maar net zo indrukwekkende dans om te zien is El Galop de la Mercè, een speciale springdans die gedanst wordt in koppels in een of twee lange rijen.

 • Castellers (Catalaanse menselijke torens): zaterdag 24 september om 13:00 uur en zondag 25 september om 11:00 uur, beide bij Plaça de Sant Jaume.
 • Sardanes (traditionele cirkeldans): vrijdag 23 september om 19:00 uur en op zaterdag 24 september om 18:15 bij Plaça de la Mercè en op zondag 25 september om 18:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Cercavila (parade met muziek, reuzen, dwergen en andere kostuums): op vrijdag 23 september om 19:00 uur bij het Palau de la Virreina en zaterdag 24 september om 19:00 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • El Galop de la Mercè (traditionele springdans): op zaterdag 24 september om 18:30 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • Correfocs (vuurloop tegen de duivel): op zondag 25 september om 18:30 uur (kinder-correfoc) en 20:30 uur bij Passeig de Gràcia.
Correfoc Stadsfeest La Mercè Barcelona
Correfoc tijdens La Mercè

Concerten

Gedurende La Mercè, vinden er meerdere concerten plaats om nieuwe muziek en geluiden te ontdekken, hetzij tijdens het festival Barcelona Acció Musical (BAM) of het Música Mercè. Al deze concerten zijn gratis en vinden 's avonds plaats op diverse podia. Bij het Avinguda Reina Maria Cristina is het altijd het drukst door de vele beroemde artiesten die er komen.

Andere plekken waar je concerten kunt vinden zijn: Avinguda de la Catedral, Platja de Bogatell, Moll de la Fusta, Ronda de Sant Antoni, Rambla del Raval, Teatre Grec, Jardins Doctor Plaça i Armengol en Antiga Fàbrica Estrella Damm.

Het leukste is dan ook om van concert naar concert te hoppen om zo een beetje van de feestelijke sfeer te genieten.

Concerten - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Concerten tijdens La Mercè

Foodtrucks

De aller lekkerste foodtrucks zullen ook aanwezig zijn tijdens het weekend van La Mercè, bij het het Parc de la Ciutadella.

Foodtrucks - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Foodtrucks tijdens La Mercè

Circus en optredens

Barcelona wordt tijdens La Mercè daarnaast een grote podia voor allerlei kunststromingen en acts vanuit de hele wereld, de zogenoemde Mercè Arts de Carrer (MAC). Meerdere activiteiten, workshops en voorstellingen zijn tijdens La Mercè te vinden op het Parc de la Ciutadella, Parc de Joan Miró, Parc de la Trinitat, Castell de Montjuïc, Palauet Albéniz en Antiga Fàbrica Estrella Damm.

In het kasteel van Montjuïc worden daarnaast altijd circus optredens gehouden (aanrader als je met de kinderen bent!).

Gratis musea

Op 24 september, de naamdag van de heilige Mercè, zijn daarnaast vele musea gratis te bezoeken. Onder andere kun je gratis naar de Sagrada Família (indien je ingeloot bent), het MACBA, MNAC, Picasso Museum, CCCB, Museu Marítim, Poble Espanyol, Museu de la Història de la Ciutat en Museu d'Història de Catalunya.


Vuurwerkspektakel

En zoals het bij ieder Catalaanse feest hoort, is er ook vuurwerk aanwezig tijdens de stadsfeesten.

Zowel op vrijdag als zaterdag om 22:00 uur zal er vuurwerk afgestoken worden op het strand in Barcelona, bij L'Espigó del Gas in La Barceloneta.

Het afsluitende vuurwerkshow (een pyromusical van 20 minuten lang muziek en vuurwerk) wordt traditiegetrouw bij de Avinguda de Maria Cristina in Montjuïc gehouden. Maar nu vanwege de pandemie, wordt deze op zondag 26 september om 22:00 uur in vier verschillende plekken in de stad tegelijkertijd gedaan en is de bedoeling dat iedereen vanaf zijn balkon of terras of via de tv mee kijken.

Vuurwerkshow - Stadsfeest La Mercè Barcelona
Vuurwerkshow tijdens La Mercè
Tip!

Vanwege de stadsfeesten van Barcelona, rijden de metro’s vaak de hele nacht door en op zondag tot 12 uur ‘s nachts. Ook worden er extra bussen ingezet onder meer richting het strand en de Montjuïcberg.

Foto's van La Mercè

 • Praktische informatie:
  Wat: Festa Major de Barcelona (La Mercè)
  Waar: op meerdere plekken in Barcelona, epicentrum bij Plaça de Sant Jaume
  Wanneer: van 23 t/m 26 september in 2022
  Prijs: gratis
  Let op: 24 september is een officiële feestdag in Barcelona; Barcelonzen hebben dan vrij en veel winkels zijn gesloten. Dit jaar is 26 september ook een feestdag.
  Tip: het hele programma en activiteiten vind je hier.
  Voor meer informatie: https://www.barcelona.cat/lamerce/en

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

4 reacties

 1. Kim
  6 jaren geleden

  Zijn de winkels open op deze dagen? Ik vlieg namelijk morgen naar Barcelona ik hoor het graag zs.m.

  Dankjewel!

  1. Marta
   6 jaren geleden

   Hola Kim,

   Ja, tuurlijk! Winkels zijn gewoon open :) Maar let op want 24 september is wel een feestdag voor Barcelonezen en dan kunnen sommige winkels en adressen gesloten zijn.

   Fijne reis en veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

 2. Esther
  3 jaren geleden

  Dank voor je fijne site.
  Wanner mogen we een update voor deze la Merce site voor 2019 verwachten ?
  Gracia's y saludos

  1. Marta
   3 jaren geleden

   Hola Esther,

   Bedankt voor je bericht en complimenten. Zodra het officiële programma van La Mercè bekend wordt gemaakt, zal ik de nodige aanpassingen op de site doen! Hou dus de site in de gaten de komende weken zou ik zeggen :)

   Saludos, Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave