🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Een Grieks theater in Barcelona (Jardins del Teatre Grec)

Een Grieks theater in Barcelona (Jardins del Teatre Grec)

Barcelona was geen Griekse havenstad, maar toch is er een Grieks amfitheater te vinden verscholen in de Montjuïcberg. Maar hoe is dit hier ooit terechtgekomen? Vandaag neem ik je mee naar de Jardins del Teatre Grec, dat zoals de naam het al doen vermoeden, de plek is waar een Grieks amfitheater te vinden is. Maar dat is niet de enige verrassing!

De tuinen van Teatre Grec

De Jardins del Teatre Grec (de tuinen van Teatre Grec) is een van de vele tuinen die je op de Montjuïcberg kunt bezoeken. Zeer fraai aangelegd en geliefd door de locals vanwege zijn mooie uitkijkpunten en rustige ligging, zijn deze tuinen echt de moeite waard om te bezichtigen wanneer je in de buurt bent.

Ingang Teatre Grec - Jardins del Teatre Grec Barcelona
Ingang van de tuinen Teatre Grec

De tuinen van Teatre Grec werden ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling in 1929 aangelegd. Ze werden ontworpen door de Franse ingenieur Jean-Claude Nicolas Forestier (die nog vele andere parken op de Montjuïcberg heeft ontworpen, zoals de Jardins de Laribal) en gebouwd door de Catalaanse architect Ramón Reventós i Farrarons.

De tuinen van Teatre Grec waren eerst een rozentuin (de tweede van de stad na de rozentuin in het Parc Cervantes), genaamd Roserar Amargós, ter ere van de eerste architect die de (destijds) nieuwe opstelling van de Montjuïcberg ontwierp. De originele parterres van de rozentuin zijn nog steeds zichtbaar, naast allerlei andere vegetatie en bomen, zoals een Bougainvillea en diverse palmbomen.

De tuinen van Teatre Grec - Jardins del Teatre Grec Barcelona
De tuinen van Teatre Grec

De Jardins del Teatre Grec zijn in verschillende verdiepingen ingedeeld om zich aan de helling van de Montjuïcberg aan te passen en bevatten prachtige juweeltjes zoals een prachtige pergola, een oud paviljoen van tijdens de Wereldtentoonstelling die ‘s zomers als bar-restaurant opent (het Muziekpaviljoen), en de trappen van Generalife (geïnspireerd op de tuinen van de Alhambra in Granada), naast prachtige uitzichten over de Teatre Lliure en de stad in de verte.

Maar de voornaamste bezienswaardigheid en de reden waarom deze tuinen zo heten, is uiteraard het Griekse amfitheater.

Pergola - Jardins del Teatre Grec Barcelona
De prachtige pergola bij Jardins del Teatre Grec. Zo romantisch!

Een Grieks amfitheater

Hoewel het niet door de Grieken gebouwd werd, is het half verbogen amfitheater van Barcelona op zichzelf al waardig genoeg om eens met eigen ogen te zien.

Het is het werk van Ramón Reventós i Farrarons en Nicolau Maria Rubió i Tudurí, die zich lieten inspireren door de oude Griekse amfitheaters.

Het openluchttheater werd in 1929 in de opening van de oude groeve van Montjuïc, de “Machinet”, gebouwd. Daar waar men vroeger stenen delfde om de mooiste gebouwen van Barcelona te bouwen, verrees opeens het Teatre Grec van Barcelona, waar iedere zomer het Festival Grec plaatsvindt.

Een Grieks amfitheater in Barcelona - Jardins del Teatre Grec Barcelona
Een Grieks amfitheater in Barcelona

Buiten het festivalseizoen om is het Griekse amfitheater van Barcelona altijd open en gratis te bezoeken. Je kunt er tussen de rijen zitplaatsen van het amfitheater lopen en de mooiste foto’s schieten van het theater en de 1,65 hectare tuinen die het omsluiten. Het is meestal heel rustig hier: slechts enkele toeristen, gezinnen en verliefde stelletjes komen er langs om van de natuur en het uitzicht te genieten.

Festival Grec

Sinds 1979 wordt er in het Teatre Grec het jaarlijkse Grec Festival gehouden (in het Catalaans “Festival Grec”). Een zomerfestival waar muziek, dans en natuurlijk theater centraal staan. Gedurende de maand juli worden hier tal van optredens gehouden, van zowel nationale als internationale artiesten.

Maar dit is niet de enige plek in Barcelona waar het Festival Grec plaatsvindt: andere concertzalen, theaters en cultuurpodia openen hun deuren ook. Dit maakt het Grec Festival een van de grootste evenementen binnen de toneelwereld.

Klik hier voor meer informatie over het Festival Grec.

 • Praktische informatie:
  Wat: Jardins del Teatre Grec bezoeken
  Waar: Passeig Santa Madrona, 38. Drie verschillende ingangen; bij Passeig de Santa Madrona (hoofdingang), Avinguda de Miramar en Passatge de Martras.
  Metro: Espanya (L1, L3 en L8) en Poble Sec (L3). Ook bereikbaar met buslijn 55.
  Wanneer: dagelijks vanaf 10:00 uur tot zonsondergang open
  Prijs: gratis
  Let op: vanwege de locatie van deze tuin op de hellingen van de Montjuïcberg zijn er hier veel trappen en is deze tuin dus minder geschikt voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en mensen die slecht ter been zijn.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie