🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Barcelona voor gehandicapten

Barcelona voor gehandicapten

Barcelona probeert zich al jaren aan te passen voor gehandicapten en is hierdoor steeds beter voorzien van services die het dagelijkse leven voor onder andere rolstoelgebruikers, doven en blinden vergemakkelijken. Voor mensen met een beperking, of als je tijdelijk minder mobiel bent, is Barcelona nog steeds een zeer geschikte stad om te bezoeken. Ontdek wat Barcelona zo toegankelijk maakt en hoe je je vakantie in Barcelona kunt invullen ondanks je beperking.

Voorzieningen voor gehandicapten in Barcelona

Barcelona is een perfecte stad om je vakantie door te brengen. De meeste openbare gebouwen, hotels, winkels en restaurants in Barcelona zijn toegankelijk voor gehandicapten en rolstoelgebruikers en hun personeel is uiterst behulpzaam en servicegericht. Je kunt prima op je gemak de stad ontdekken en ook gebruik maken van het openbaar vervoer in Barcelona. Bovendien ontvangen gehandicapten vaak korting bij musea en bezienswaardigheden. Breng dus altijd je gehandicaptenpas (of doktersverklaring) en ID-kaart mee!

Dingen om te doen

Toegankelijke attracties in Barcelona

Veel van de top bezienswaardigheden in Barcelona zoals de Sagrada Família, het Casa Batlló of Casa Milà zijn toegankelijk gemaakt. Deze attracties zijn allemaal uitgerust met liften, hellingen en in de meeste gevallen aangepaste toiletten. Bij speciale wensen, is het aan te raden om van tevoren contact op te nemen met de betreffende attractie. Bij deze een overzicht van de meest toegankelijke bezienswaardigheden:

  • Sagrada Família: gratis voor gehandicapten (wanneer je kunt aantonen dat je 65% of meer mindervalide bent) + één begeleider. De tempel is goed te bezichtigen voor blinden, doven, slechthorenden en rolstoelgebruikers. Er zijn audiogidsen in verschillende talen, tactiele materialen voor blinden en audiovisuele displays met ondertiteling. Bij hun kantoor op Carrer Sardenya hebben ze rolstoelen te leen en een rolstoelvriendelijke ingang tot de kerk. Let op: rolstoelgebruikers kunnen niet bovenop de torens komen.
  • Park Güell: toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige delen zijn wat lastiger vanwege de hoogteverschillen. Gebruik hiervoor de ingang bij Carretera del Carmel. De meest dichtstbijzijnde bushaltes zijn 24 en 92. Het museum in het park is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar vanwege het gebrek aan een lift kun je alleen de begane grond bezoeken.
  • La Boqueria markt: toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar kom hier vroeg in de ochtend want het wordt snel druk. Dit kun je makkelijk combineren met een bezoek aan de Ramblas.
  • Las Ramblas: de meest bekende boulevard van Barcelona is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar kom hier vroeg in de ochtend want het wordt snel druk.
  • Casa Batlló: toegankelijk voor blinden, doven, slechthorenden en rolstoelgebruikers. De audiogidsen houden rekening met de behoeften van visueel gehandicapten en de teksten zijn beschikbaar in braille. In het museum is er een voelbaar schaalmodel van de gevel van het gebouw en een plan in reliëf, beiden met labels in braille. De lift is wel erg smal en zal dus niet voor elke rolstoel toegankelijk zijn. Hiervoor leent het museum speciale rolstoelen uit.
  • Casa Milà: toegankelijk voor blinden, doven, slechthorenden en rolstoelgebruikers. Er zijn audiogidsen, tactiele materialen voor blinden en audiovisuele displays met ondertiteling. Rolstoelgebruikers worden begeleid door een medewerker o.a. voor het gebruik van de aangepaste liften en voor toegang tot de verschillende verdiepingen. Let op: rolstoelgebruikers mogen niet op het dak, maar vanuit de lift kom je op een platform van waar je ook het dak kunt zien. Ze hebben ook rolstoelen te leen (reserveren is nodig).
  • Palau Güell: toegankelijk voor blinden, doven, slechthorenden en rolstoelgebruikers. Er is een aangepaste route voor bezoekers met een beperkte mobiliteit maar het dak is slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De lift is erg smal en zal dus niet voor elke rolstoel toegankelijk zijn. Hiervoor leent het museum speciale rolstoelen uit.
  • Palau de la Música Catalana: mooi om zowel van buiten als van binnen te zien. Toegankelijk gemaakt voor blinden en rolstoelgebruikers. Rolstoelgebruikers moeten de ingang aan de Plaça del Foyer gebruiken. Binnen hebben ze liften en gereserveerde zitplaatsen voor rolstoelgebruikers.
  • Hospital de Sant Pau: ook het modernistische Hospital de Sant Pau is rolstoelvriendelijk gemaakt en biedt rolstoelen te leen. Blindengeleidehonden en hulphonden zijn toegestaan in het complex.
  • Kathedraal: toegankelijk voor rolstoelgebruikers via Plaça Sant Iu. Je moet de bewakers van tevoren inlichten, zodat ze de helling voor je plaatsen. Rolstoelgebruikers kunnen de kathedraal van binnen zien, maar niet in de toren komen. Er zijn audiogidsen in verschillende talen beschikbaar maar deze zijn niet specifiek ontworpen voor blinden of slechtzienden.
  • Font Màgica: dankzij de roltrappen en de alternatieve route vooraan de Mies van der Rohe Paviljoen (via verschillende lange en steile hellingen) is de populaire magische fontein in Montjuïc toegankelijk gemaakt voor iedereen. De show is heel visueel dus het is zeer aan te bevelen voor doven en slechthorenden.
  • Las Golondrinas: de moderne rondvaartschepen van Las Golondrinas zijn gedeeltelijk aangepast voor rolstoelgebruikers. De toegang gaat via een steile helling en rolstoelgebruikers zullen door het personeel geholpen worden om aan boord te komen. In de boten zijn aangepaste toiletten en ruimtes gereserveerd voor rolstoelgebruikers.
  • Aquarium: dankzij zijn meer dan 50 interactieve activiteiten is het Aquarium van Barcelona zeer geschikt voor mensen met een visuele beperking. Het Aquarium is daarnaast 100% rolstoelvriendelijk en biedt rolstoelen te leen.
  • Tibidabo: het Tibidabo pretpark is veelal rolstoeltoegankelijk, hoewel rolstoelgebruikers mogelijk hulp nodig hebben bij sommige van de paden omdat ze te steil zijn. Ze hebben ook rolstoelen te leen. Paden zijn ook aangepast voor blinde of slechtziende bezoekers en er is informatie in braille beschikbaar.
  • Montjuïc: naar de Montjuïcberg ga je moeiteloos dankzij de Funicular de Montjuïc en de kabelbaan Telefèric de Montjuïc en geniet van het mooiste uitzicht over de stad! Beide vervoermiddelen zijn rolstoeltoegankelijk.

Toegankelijke musea in Barcelona

Je kunt de beste musea van Barcelona, waaronder de kunstmusea MNAC, MACBA, Fundació Joan Miró en Picasso Museum, het maritiem museum Museu Marítim, het geschiedenismuseum Museu d’Història de la Ciutat of het veelbezochte FC Barcelona museum, ook gerust bezoeken.

De meeste musea in Barcelona zijn toegankelijk gemaakt, al kan het soms zijn dat bepaalde gedeeltes dat nog niet zijn. Sommige musea bieden zelfs gratis rolstoelen voor tijdens je bezoek. Vaak zijn er audiogidsen, tactiele materialen voor blinden en rondleidingen in gebarentaal (deze laatste op aanvraag).

Chocolademuseum Barcelona
Chocolademuseum Barcelona

Toegankelijke stranden in Barcelona

Het strand in Barcelona is toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en gehandicapten. Zoek naar de houten loopplanken als je zo dicht mogelijk bij de zee wilt komen of ga langs het strand op de boulevard flaneren.

Bij de stranden La Barceloneta, Somorrostro en Nova Icària zijn er daarnaast aangepaste toiletten en douches, houten loopbruggen naar het water, amfibische stoelen en gehandicapte parkeerplaatsen.

In de zomer (vanaf juni t/m medio september) zijn er vrijwilligers op het strand om mensen met een handicap te helpen. Ze zijn aanwezig bij Platja de la Barceloneta, Platja de la Nova Icària en Banys del Fòrum.

Tip: Banys del Fòrum is wellicht een van de beste stranden voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit. Het is namelijk het enige strand in Barcelona zonder zand en met een hydraulische stoel die het in- en uitstappen van het water vergemakkelijkt.

Tours voor gehandicapten in Barcelona

Als rolstoel gebruiker kun je ook mee doen aan leuke én toegankelijke tours. Kies bijvoorbeeld voor de Easy Walking Tour Gòtic wanneer je de oude stad wilt verkennen. Tijdens deze gemakkelijke tour wordt er namelijk rekening gehouden met mensen met een beperkte mobiliteit en worden er zelfs rolstoelen uitgeleend.

Helemaal ontspannen rondgeleid worden door de hoogtepunten van Barcelona doe je ook met de hop-on-hop-off-bussen.

Toegankelijke sportevenementen in Barcelona

Ook een wedstrijd bij FC Barcelona is inmiddels toegankelijk gemaakt, dus maak je klaar om je favoriete team aan te moedigen!

Via de ingangen 2, 9, 14 of 19 van de Zuid-tribune mogen rolstoelgebruikers naar binnen. Gereserveerde zitplaatsen voor rolstoelgebruikers zijn ook aanwezig.

Het bezoek aan het FC Barcelona museum is ook aangepast aan de behoeften van mensen met een handicap, alleen de Camp Nou tour is nog niet rolstoeltoegankelijk.

Minder goed toegankelijke plekken

Op tal van plekken valt de toegankelijkheid soms nog behoorlijk tegen. Vaak zijn oude kerken, kloosters en middeleeuwse paleizen minder toegankelijk voor mindervaliden.

Ook parken die bedekt zijn met gravel of populaire attracties met veel trappen, zoals Poble Espanyol of het Kasteel van Montjuïc, zijn minder aan te raden voor rolstoelgebruikers.

Helaas zijn attracties zoals het Columbus Monument, Casa Lleó Morera of Torre Bellesguard voorlopig niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Verplaatsen in Barcelona

De rolstoelvriendelijke stations, metro’s, bussen en trams maken het voor iedereen mogelijk om met het OV in Barcelona te reizen. Omdat de metro van Barcelona al meer dan 100 jaar oud is, beschikken nog niet alle metrohaltes over de nodige voorzieningen voor gehandicapten.

Toch past de stad zich steeds beter aan aan de behoeftes van de mindervaliden en zie je steeds meer verbeteringen in het OV. Zo zijn alle bussen voorzien van een plateau bij de achterdeur waarmee rolstoelgebruikers makkelijker in kunnen stappen, hebben alle bussen, trams en metro’s gereserveerde plaatsen voor rolstoelen en zijn de meeste stations inmiddels voorzien van liften tot aan het perron.

Een scootmobiel mag mee in de metro en de bus indien je van de nodige accreditatie van de gemeente beschikt.

Blinden kunnen ook met de metro, bus en tram in Barcelona reizen dankzij de blindenpaden, knoppen met braille en de reisinformatie die via luidsprekers aangegeven wordt (zoals wat de volgende halte is). Blindengeleidehonden worden altijd toegestaan.

Kom je met je eigen auto naar Barcelona, zorg dat je je Europese gehandicaptenparkeerkaart mee neemt. Hiermee kun je parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen, kort parkeren op plekken waar niet mag zo lang je niet in de weg staat voor andere weggebruikers en zonder tijdsbeperkingen parkeren op groene zones, blauwe zones en op plekken voor laden en lossen. Op voetgangersgebieden mag je ook parkeren en rijden.

Met een rolstoel de metro gebruiken

Als je met de metro in Barcelona gaat reizen, is het wel verstandig om vooraf voor de zekerheid te kijken of de metrorit die je wilt doen wel rolstoelvriendelijk is.

De meeste metrohaltes zijn rolstoeltoegankelijk, maar sommige nog niet, met name Plaça de Sants (L1 en L5), Espanya (L1, L3 en L8), Urquinaona (L1 en L4), Clot (L1), Maragall (L4 en L5), Verdaguer (L4 en L5), Ciutadella | Vila Olímpica (L4) kun je beter vermijden. De bedoeling is wel dat alle metrostations vanaf 2024 rolstoeltoegankelijk worden.

Maak gebruik van de liften en de speciale poortjes voor rolstoelgebruikers wanneer je een metrostation wilt bereiken.

Bij de meeste metrostations waar een klein hoogteverschil zit tussen het perron en de deur van de metro staan er links en rechts kleine hellingbanen voor rolstoelgebruikers.

In alle metro’s zijn er tevens speciale plaatsen voor rolstoelgebruikers te vinden.

Het is ook aan te raden om de metro tijdens de spits te vermijden, want dan is het te druk (’s ochtends tussen 7:00 en 9:00 uur en ’s avonds tussen 18:00 en 20:00 uur).

Metro van Barcelona toegankelijk
Metro van Barcelona toegankelijk

Met een rolstoel de bus gebruiken

De bus in Barcelona is goed ingesteld op mensen met een rolstoel. Als je dus een rondrit door Barcelona wilt maken of naar een attractie wilt gaan, kun je met een gerust hart de bus nemen.

Door gebruik te maken van uitschuifplaten of door de aanleg van een verhoogd perron, kunnen mensen die minder mobiel zijn ook makkelijk in- en uitstappen van de bus.

In het middengedeelte van de bus zijn de gereserveerde plaatsen voor rolstoelen te vinden.

Hop-on-hop-off bussen met een rolstoel

De toeristische hop-on-hop-off-bus ‘Bus Turístic’ is ook een goede optie als je op je gemak de stad wilt verkennen. Rolstoelgebruikers kunnen door de achterdeur naar binnen en ze hebben een plaats gereserveerd bij de benedenverdieping van de bus.

Je kunt bij elke halte uitstappen, maar je kunt er ook voor kiezen om in de bus te blijven en je middels een koptelefoon alles over de stad te laten vertellen (ook in het Nederlands).

Luchthaventransfers met een rolstoel

Hoewel je ook prima met het openbaar vervoer van en naar het vliegveld kunt reizen, is het voor mensen met beperkte mobiliteit aan te raden om gebruik te maken van luchthaventransfers waarbij rolstoelvriendelijke minibussen en bussen met chauffeur ingeschakeld worden om je te vervoeren. Neem hiervoor contact op met Autocares Izaro of Autocars Ravigo.

Taxi’s voor mindervaliden

Taxi’s in Barcelona zijn over het algemeen niet aangepast maar veel taxichauffeurs zullen je alsnog willen assisteren en je helpen om in de auto te komen. Als je liever een taxi wilt reserveren die geschikt is voor mindervaliden of rolstoelgebruikers, gebruik dan de services van Taxi Amic (+34 934 208 088).

Overnachten in Barcelona

De populaire bestemming Barcelona heeft veel rolstoelvriendelijke hotels en aangepaste accommodaties voor gehandicapten. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij:

Voor meer informatie over aangepaste activiteiten en toegankelijke bezienswaardigheden in Barcelona, kun je deze website raadplegen. Voor persoonlijke advies neem contact op met Barcelona-enabled.com.

Plattegrond met toegankelijke adressen in Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.