🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Columbus monument

De beroemde Columbuszuil, die naar Amerika wijst met zijn vinger, is een 60 meter hoge toren met het beeld van de ontdekker van Amerika. Dit monument werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1888 en beschikt over een uitkijkplatform vanaf waar je een fantastisch uitzicht over de stad, de Ramblas en de haven hebt.

Wat te zien en te doen bij Columbus monument

Het Columbus monument, aan de onderkant van de Ramblas, is een ware toeristische trekpleister. Vanuit zijn uitkijkplatform geniet je van een adembenemend uitzicht over de stad, de haven en de Ramblas. Maar er is nog veel meer! Zo is de kelder bestemd voor het wijntoerisme en kun je daar wijnproeverijen doen.

Koop alvast je tickets

Columbus standbeeld

Het bronzen standbeeld van Columbus, van de beeldhouwer Rafael Atché, is maar liefst 7 meter lang en heeft een aantal leuke details voor de oplettende bezoeker. Zo staat het beeld op een halfronde wereldbol dat ons aan het nieuw ontdekte gedeelte van de wereld herinnert.

Met zijn rechterarm signaleert hij, op een symbolische wijze, de route naar Amerika, maar eigenlijk verwijst hij naar Palma de Mallorca. Om naar Amerika te wijzen zou het beeld omgedraaid moeten worden richting de Ramblas. Een ander verhaal is dat Columbus weliswaar naar Amerika wijst, maar dan via de zeeroute.

Anderen beweren dat Columbus naar het Italiaanse Genua wijst, de vermeende geboorteplaats van de ontdekkingsreiziger.

Hoe dan ook, leuk om te weten is dat de grootte van de wijsvinger van Columbus eigenlijk uit verhouding tot de rest van zijn lichaam is: de vinger meet 10 centimeter langer zodat de hij beter vanaf de straat te zien is.

Columbus standbeeld in Barcelona bezoeken
Columbus standbeeld in Barcelona

Aan de voeten van het monument staan acht leeuwen, vier staand die richting de zee kijken en vier zittend met hun gezicht richting de stad. Toeristen maken hier vaak foto’s van ter herinnering. Als jij ook een foto met de leeuwen wilt nemen en erop wilt gaan staan, dien je dat wel voorzichtig te doen.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Uitkijkplatform

Binnen de zuil waarop het standbeeld van Columbus is geplaatst, is een lift die je meeneemt naar de halve bol onder de voeten van het beeld. Hier vind je een 360-graden uitkijkplatform met een panoramisch uitzicht over de stad, Las Ramblas en de haven. Hoewel de ruimte vrij klein is, krijg je hier een hele nieuwe kijk over de stad die zeer de moeite waard is om te zien. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mensen hier naartoe komen.

Uitzicht Barcelona Columbus Monument
Uitzicht over de stad

Wijnkelder

De kelder van het Columbus monument herbergt het Punt d’Informació d’Enoturisme i Vins del Mirador de Colom. Voor €3 p.p. kun je hier een wijnproeverij doen met wijn uit de streek. Ook leer je hier over de cultuur van de wijn en de cava en maak je kennis met lokale producten.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Geschiedenis Columbus monument

Het Columbus monument werd opgericht voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Het monument werd in 1886 ontworpen door Gaietà Buigas i Monravà en huisvestte onder andere de eerste lift van Barcelona. Met zijn afmetingen (60 meter hoog en 233.000 kilogram) is dit het grootste standbeeld dat er in de wereld bestaat ter ere van Christoffel Columbus. Dit monument werd gemaakt ter herinnering aan de terugkomst van Columbus uit de ‘Nieuwe Wereld’ naar de haven van Barcelona. Hij kwam met zijn bemanning aan in Port Vell en rapporteerde aan Koningin Isabella en Koning Ferdinand over zijn ontdekkingsreis. Het monument is als het ware een eerbetoon aan de prestaties van Columbus en siert het einde van de Ramblas.

Op architectonisch niveau symboliseert het Columbus monument als geen ander de ‘ijzertijd’, een periode in de tweede helft van de 19e eeuw waarin men zich vooral op Parijs oriënteerde en veel gebouwen met de nieuwe grondstof ijzer maakte. Uit die tijd dateren de gewelven van veel markthallen en stations, metro-ingangen, straatverlichting, winkelgevels, fonteinen en bankjes op straat. Ook Antoni Gaudí en andere vertegenwoordigers van de modernistische cultuurstroming werkten veel met ijzer.

Columbus monument tickets

Wil je ook aan de voet van Columbus staan en over Las Ramblas en de zee uitkijken? Voor € 8,- kun je de top van het standbeeld bereiken en genieten van het uitzicht! Het is aan te raden om je kaarten voor het Columbus monument van tevoren te reserveren om zo de wachtrij te vermijden.

Hoe ga je naar Columbus monument

Het Columbusmonument ligt aan het einde van de Ramblas vooraan het winkelcentrum Maremagnum en het havengebied Moll de la Fusta. Het dichtstbijzijnde metrostation is Drassanes (L3).

Praktische informatie

Prijs: € 8,- p.p. voor het uitkijkplatform. Korting voor kinderen van 4 tot 12 jaar en senioren (65+).

Openingstijden: Dagelijks van 8:30 tot 20:30 uur.

Adres: Plaça del Portal de la Pau
08001 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Drassanes (L3)

Bus: 59, 120, D20, H14, N0, N6, N9, N12, N15, V13

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.