🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Casa Milà “La Pedrera”

Het beroemde Casa Milà, ook bekend als ‘La Pedrera’, is een van de bekendste werken van de architect Gaudí en is dankzij haar unieke aspecten uitgegroeid tot een van de symbolen van Barcelona. Het huis werd tussen 1906 en 1912 gebouwd en bestaat uit een golvende gevel aan de buitenkant, twee beschilderde binnenplaatsen en verschillende appartementen. Het dakterras bovenop het huis is net zo mooi als de rest en biedt de bezoeker een uitstekend uitzicht over de stad.

Wat te zien en te doen bij Casa Milà

Casa Milà (La Pedrera) is tegenwoordig open voor het publiek als museum. Er worden vaak speciale tentoonstellingen gehouden en culturele evenementen zoals jazzconcerten op het dak. Al je hier nog nooit bent geweest raad ik je aan om sowieso een bezoek aan het museum van La Pedrera te doen.

Koop nu alvast je tickets

Museum La Pedrera

Bij een bezoek aan het Museum van La Pedrera krijg je toegang tot de patio’s van het huis, het dakterras (met zijn geweldige uitzicht en kunstachtige schoorstenen en trappenhuizen), de zolder (waar een tentoonstelling over Gaudí en zijn werk wordt gehouden, genaamd Espai Gaudí) en het allerbeste: het huis op de vierde etage, dat ingericht is zoals de rijken in het begin van de 20ste eeuw woonden.

Hier zie je naast de inrichting van de huizen van destijds ook de details van Gaudí’s ontwerp bij onder andere de knoppen, grepen, deuren, lijstwerk en vloeren.

Via meerdere projecties in de tentoonstelling leer je ook het Barcelona uit de eerste deel van de 20ste eeuw kennen, met de verstedelijking van het gebied en de komst van auto’s, elektriciteit en telefonie.

Casa Mila in Barcelona bezoeken
Casa Milà in Barcelona

Casa Milà ’s avonds

Mocht je al wel eens bij Casa Milà zijn geweest, of ben je op zoek naar iets bijzonders, dan is de rondleiding La Pedrera Night Experience iets voor jou. Je kunt dan ’s avonds een tour op Casa Milà met een gids doen, waar je alles over het leven van de mensen uit dit gebouw van 100 jaar geleden zal ontdekken.

Een intieme en exclusieve tour die de belangrijkste kenmerken van dit modernistische juweeltje aantoont.

Na afloop van de rondleiding is er een spectaculaire audiovisuele voorstelling op het dakterras en ontvang je een glaasje cava. Kaarten zijn al vanaf €34,- online te boeken.

Let op: voor deze tour moet je van tevoren reserveren. Rondleiding begint dagelijks om 21:00 uur (om 19:00 uur  in de winter). Taal: Engels. Duur: 70 – 90 minuten.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Café de La Pedrera

Na een bezoek aan het museum kun je een kopje koffie doen bij het koffiehuis van La Pedrera, gevestigd op de begane grond. Hier kun je naast koffie ook een hapje eten, lunch bestellen of een drankje doen.

Winkel Laie La Pedrera

Naast de souvenirwinkel is er ook een Laie boekwinkel waar je voornamelijk boeken over Gaudí en het Modernisme kunt kopen. Je kunt deze ook bereiken via de straat Provença nummer 261-265.

Het dak van Casa Milà in Barcelona
Het dak van Casa Milà

Evenementen bij Casa Milà

Het Casa Milà is gedurende het jaar het toneel van allerlei speciale evenementen en tijdelijke tentoonstellingen. Zo wordt er altijd tijdens Sant Jordi een grote Catalaanse vlag op de voorgevel geplaatst, wordt de voorgevel mooi verlicht tijdens kerst en vinden er tijdens de zomer speciale concerten plaats op het dakterras.

👉 Lees hier meer over de concertavonden bij Casa Milà.

👋 Wil jij fietsen in Barcelona? Check dan mijn geheel vernieuwde Barcelona Fietsgids.

Geschiedenis van Casa Milà (La Pedrera)

Casa Milà behoorde tot het eigendom van de heer Pere Milà en zijn vrouw Roser Segimón, dat hun huis door de befaamde architect Antoni Gaudí lieten ontwerpen. De locatie van het huis kon niet beter zijn: bij de (destijds) gloednieuwe promenade van Passeig de Gràcia, waar alle welgestelde families van Barcelona hun huizen lieten bouwen.

Tijdens de bouw van het Casa Milà (1906-1912) werd Gaudí snel geconfronteerd met de publieke opinie. Men doopte het huis tot “La Pedrera” (de steengroeve) vanwege de kalkstenen gevel, dat ter plekke afgesneden werd uit een enkele witte rots. Het gebouw veroorzaakte een buitengewone opschudding in de stad. De vele satirische cartoon strips die in de tijdschriften van de tijd verschenen zijn een amusant voorbeeld van de verwarring die La Pedrera moest hebben veroorzaakt tussen de burgers.

De samenwerking met de eigenaren ging ook niet soepel. Vanwege de confrontaties en smaakverschillen met de heer Milà stapte Gaudí uit dit project voor deze voltooid was.

Casa Milà werd gebouwd om, naast het huis van de familie Milà, ook appartementen en kantoren te huisvesten. Het huis had in de kelder de allereerste garage van de stad, de begane grond was voor winkelruimte, de tussenverdieping voor kantoren, de eerste verdieping voor het huis van de familie Milà en de rest van de appartementen werden verhuurd. De zolder werd als wasserij gebruikt. Gek genoeg had de eigenaar destijds moeite met het verhuren van de appartementen. Dit omdat de huurders dachten dat ze problemen met de inrichting van de kamers zouden hebben door de onregelmatige vormen van het huis.

Toch is men het huis gaan waarderen door de jaren heen en staat de Casa Milà sinds 1969 op de Erfgoedlijst van de Mensheid van UNESCO en sinds 1984 op Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

In 1986 werd het gebouw door Caixa Catalunya gekocht en opgeknapt om er een culturele instelling van te maken. Momenteel is het gebouw het hoofdkwartier van de Stichting Fundació Catalunya-La Pedrera en biedt ontelbare tentoonstellingen en culturele activiteiten. Binnen La Pedrera is er nu een museum open voor het publiek waar je een deel van het huis kunt bekijken.

👉 Lees hier hoe Casa Milà de steengroeve werd

Casa Milà (La Pedrera) tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor het Casa Milà van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden. Je vindt bij het Casa Milà namelijk twee verschillende soorten rijen: eentje voor de kassa voor de mensen die geen kaartjes hebben en een andere voor online tickets. Wanneer je een kaartje online van tevoren koopt, is de wachttijd buiten beperkt.

Skip-the-line tickets Casa Milà

Je kunt je kaartjes voor het Casa Milà alvast online bestellen om de lange wachtrijen over te slaan. Kaarten zijn al vanaf €24,- online te boeken (€12,50 voor kinderen tussen 7-12 jaar oud).

Je ontvangt tevens een audiogids met uitleg over wat je ziet. Taal: Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Portugees, Russisch en Catalaans.

Tegenwoordig kun je alleen kiezen uit tickets met tijdslot.

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen een combinatieticket te bestellen voor Casa Milà. Dit combinatieticket geeft je zonder wachtrij toegang tot het museum La Pedrera (inclusief audiogids) en allerlei andere voordelen.

Rondleidingen Casa Milà

Een mooie manier om Casa Milà (La Pedrera) te bezoeken, is onder de begeleiding van een professionele gids. Het toegangsbewijs zit bij de prijs inbegrepen en je komt op deze manier veel meer te weten over de geschiedenis van dit gebouw.

Hoe ga je naar Casa Milà

Casa Milà ligt aan de Passeig de Gràcia nummer 92 en is vanwege zijn bijzonder buitenkant zeker niet te missen. Vlak bij het Casa Milà vind je het metrostation van Diagonal (L3 en L5) en Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4).

Praktische informatie

Prijs: Tickets met tijdslot € 24,-, studenten, senioren en mindervaliden € 18,50, kinderen 7-12 jaar oud € 12,50, kinderen 0-6 gratis. Prijs is inclusief audiogids.

Tip: Koop je kaarten van tevoren online om de lange rijen te vermijden.

Openingstijden: Van november t/m februari dagelijks open van 9:00 tot 18:00 uur. Van maart tot november van 9:00 tot 20:00 uur. Meer informatie vind je hier.

Adres: Passeig de Gràcia, 92
08008 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Diagonal (L3, L5) Provença (L6, L7, S7, S7T) Passeig de Gràcia (L2, L3, L4)

Bus: 7, 22, 24, N4, N5, N6, N7, V15

Trein: Provença (S1, S2, S5, S6) / Passeig de Gràcia (R2, R2N, R2S, AVE Media Distancia, Regional Expres)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.