🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen Reageer
Home » Blog » Hoe Casa Milà de steengroeve werd

Hoe Casa Milà de steengroeve werd

Casa Milà is een van de meest bekende werken van Antoni Gaudí en een van de belangrijkste modernistische gebouwen in Barcelona. Niet gek dus dat het Casa Milà nog dagelijks duizenden bezoekers trekt. Maar Casa Milà was niet altijd zo geliefd, sterker nog, het gebouw is het doel geweest van veel kritiek en moppen, en werd door velen als een een doorn in het oog gezien. Zijn bijnaam ‘La Pedrera’, de steengroeve, kreeg die ook niet voor niks!

Het lelijke eendje

De geschiedenis van het Casa Milà zit vol obstakels en misverstanden. Het huis, in opdracht van de rijke Pere Milà en zijn vrouw Roser Segimon, werd op het destijds ‘nieuwe gedeelte’ van Barcelona gebouwd, aan de fraaie Passeig de Gràcia, waar alle welgestelden in het begin van de 20ste eeuw hun optrekjes lieten bouwen.

Milà was onder de indruk van Gaudí’s Casa Batlló en vroeg de architect om zijn nieuwe huis te bouwen. Gaudí bereikte een akkoord met de familie Milà om dit futuristische gebouw te bouwen, maar vanaf het begin kreeg de architect alleen maar problemen.

Zo stonden de bouwwerkzaamheden na twee jaar stil omdat het huis te hoog zou zijn volgens de gemeenteraad. Gaudí kon pas verder gaan met de werkzaamheden nadat het gebouw een monumentaal pand verklaard werd.


Ook kreeg hij ruzie met de opdrachtgevers, de familie Milà, die de kosten van het gebouw te hoog vonden. De geschillen liepen zo hoog op dat de architect zelfs uit het project stapte in 1909 voordat deze afgebouwd was, maar niet voordat hij Pere Milà aanklaagde, omdat hij niet bereid was om zijn honoraria te betalen. Gaudí won het proces en gaf het geld aan een goed doel.

Het huis werd daarnaast door de buurtbewoners verfoeid en bekritiseerd. Ze vreesden voor een daling van de waarde van hun huizen en weigerden zelfs om tegen de familie Milà te praten. De nieuwe constructie van Gaudí was ook niet geliefd onder de pers en de satirische bladen, dat Casa Milà verbeelden als een hangar voor kleine vliegtuigen en zeppelins, een mona de pascua (paastaart) of als het resultaat van een aardbeving.

Naast de kritiek waren er ook tal van verhalen die rond gingen over het Casa Milà; dat dit de basis van een tempel voor de Maagd Maria was, dat de fundamenten van het gebouw zo diep als zijn hoogte waren, of dat er auto’s het gebouw binnen naar de woningen konden rijden door middel van banen.

Een steengroeve

Casa Milà in Barcelona bijnaam de steengroeve
Casa Milà heeft als bijnaam de steengroeve

En dan was ook nog de bijnaam die het gebouw snel kreeg: “La Pedrera”, de steengroeve. Je moet je voorstellen hoe destijds grote kalkstenen uit de Garraf en Vilafranca op de bouwplaats aan de voorkant van het gebouw geplaatst werden en daar volgens de maquette van Gaudí gesneden werden. Eenmaal op zijn plek werden de stenen geretoucheerd door Gaudí tot zijn perfecte vorm.

De gelijkenis die men snel trok met een steengroeve, waar natuursteen uit de grond gehaald worden, is dus te begrijpen. Dat in combinatie met de rotsachtige look, bijna buitenaards, waar geen rechte lijnen lijken te bestaan, maakt het begrijpelijk dat het Casa Milà een ware opschudding veroorzaakte onder de bewolking.

En hoewel Barcelonezen in het begin niks van het Casa Milà moesten hebben, en dat er maar weinig mensen de buitenaardse schoonheid van het Casa Milà konden waarderen, is iedereen met de bijnaam van de steengroeve wel mee eens geweest op de een of andere manier, want deze wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt en zelfs het museum van Casa Milà draagt deze benaming.

[su_box title=”Tip: koop je tickets voor Casa Milà online en skip de lange wachtrijen” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Wil je het Casa Milà, alias de steengroeve, van binnen bezoeken en zijn mooie architectuur bewonderen, zorg dat je je tickets van tevoren online koopt om de lange wachtrijen te vermijden! Meer tips en informatie over Casa Milà – La Pedrera zijn op deze pagina te vinden.

[button size=”medium” url=”https://www.tiqets.com/nl/kaartjes-casa-mila-la-pedrera-l145464/?partner=holabarcelona” text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

 • Praktische informatie:
  Wat: Casa Milà (La Pedrera)
  Waar: Passeig de Gràcia, 92 (entree op Carrer Provença, 261 – 265)
  Metro: Diagonal (L3 en L5) en Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4)
  Wanneer: van november t/m februari dagelijks open van 9:00 tot 18:00 uur. Van maart tot november van 9:00 tot 20:00 uur.
  Prijs: normaal €22,-, studenten €16,50, mindervalide €16,50, kinderen 7-12 jaar oud €11,-, kinderen 0-6 gratis. Prijs is inclusief videogids.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie