De beste tips van een local!

Casa Batlló in Barcelona

Casa Batlló Barcelona
Inhoudsopgave

Het Casa Batlló gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Dit sprookjesachtige gebouw werd door Antoni Gaudí tussen 1904 en 1906 gebouwd aan de befaamde Passeig de Gràcia in opdracht van de familie Batlló. Gaudí gaf dit huis een fantasievolle gevel en een modern en stijlvol interieur, met als resultaat een waar meesterwerk in vorm, kleur en licht.

Hoe ga je naar Casa Batlló

Het Casa Batlló zit aan het Passeig de Gràcia nummer 43, zeer dichtbij het metrostation Passeig de Gràcia (L2, L3 en L4). Al van buitenaf is het huis heel makkelijk te onderscheiden, want zijn uitgesproken façade en de menigte die er constant voor staat zijn niet te missen.

Tip!

Casa Batlló is een van de vele architecturale hoogtepunten op het Passeig de Gràcia in Barcelona. Samen met Casa Amatller en het Casa Lleó Morera, vormt Casa Batlló het hoogtepunt van de Illa de la Discòrdia. Wil je de rest van de highlights van deze straat kennen, klik hier.

Casa Batlló tickets

Het is aan te raden om je kaartjes voor het Casa Batlló van tevoren online te bestellen om de lange wachtrijen te vermijden. Je vindt op het Casa Batlló namelijk drie verschillende soorten rijen: eentje voor de kassa voor de mensen die geen kaartjes hebben, een andere voor online tickets (Blue en Silver) en een laatste voor de fast pass tickets (Gold). Aan de hand van het soort ticket die je kiest, dien je bij een of de andere rij aan te sluiten. Tijdens het hoogseizoen is de Gold ticket de beste optie, want op deze manier sta je niet in de rij.

Let op: wie bij de kassa tickets wil kopen, betaalt €4,- extra.

Skip-the-line tickets Casa Batlló

Je kunt je kaartjes voor het Casa Batlló alvast online bestellen om de lange wachtrijen over te slaan. Bovendien bespaar je hiermee €4,-. Kaarten zijn al vanaf €25,- online te boeken (€35,- voor skip-the-line tickets). Je ontvangt tevens een videogids met uitleg over wat je ziet. Taal: Spaans, Engels, Frans, Italiaans, Duits, Chinees, Japans, Portugees, Russisch en Catalaans. Duur: 1 uur 30 minuten.

Prijs tickets Casa Batlló:

Blue (met videogids) €25,-
Silver (met augmented reality gids)€33,-
Gold (fast pass tickets met augmented reality gids)€35,-
Ochtendticket (fast pass tickets met augmented reality gids)€39,-

Koop hier je skip-the-line tickets

Koop hier je kaartjes voor het Casa Batlló om de lange wachtrijen te skippen.

Rondleidingen Casa Batlló

Een leuke manier om Casa Batlló te bezoeken, is onder de begeleiding van een professionele gids. Het toegangsbewijs zit bij de prijs inbegrepen en je komt op deze manier veel meer te weten over de geschiedenis van dit gebouw.

Casa Batlló ticketcombinatie

Voor extra voordeel kun je er ook voor kiezen een combinatieticket te bestellen voor Casa Batlló. Dit combinatieticket geeft je zonder wachtrij toegang tot het Casa Batlló (inclusief videogids) en allerlei andere voordelen.

Wat te zien en te doen bij Casa Batlló

Het Casa Batlló is inmiddels uitgegroeid tot een echt icoon en het is één van de meest gewaardeerde culturele en toeristische attracties van Barcelona. Hoewel het naast het modernistische Casa Amatller ligt, trekt het Casa Batlló de aandacht van de meeste toeristen. Voor Gaudí-liefhebbers is dit een ware must-see.

De façade van Casa Batlló

Wist je dat?

Vanwege haar visceraal en skeletachtig uiterlijk wordt het Casa Batlló in het volksmond ook wel het Casa dels Ossos (Huis van de botten) genoemd.

Al van buitenaf is het Casa Batlló een geweldig voorbeeld van de creativiteit van Gaudí. Hij gaf de buitenmuren een golvende vorm, die hij vervolgens bedekte met zijn beroemde trencadís (gebrandschilderd glas en keramische schijven). Boven aan het dak zit er wat door velen als de rug van een draak wordt gezien. Op de begane grond en de eerste verdieping zien we slanke, stenen zuilen, versierd met modernistische elementen. De balkonleuningen lijken op ijzeren maskers, terwijl de zuilen net botten zijn. Wat ook opvalt, is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam op de eerste verdieping. Overal waar je kijkt, is de façade van het Casa Batlló een explosie aan kleur en bijzondere vormen.

Casa Batlló in Barcelona bezoeken
Casa Batlló

Het huis Casa Batlló

Het huis zelf bestaat uit een begane grond met garage, een eerste verdieping waar de familie Batlló woonde, die over een eigen terras beschikte, en nog vier extra verdiepingen, een zolder en een dakterras.

Tijdens de bezichtiging van het Casa Batlló waan je je in de magische wereld van Gaudí en bezoek je de hal, het familiehuis op de eerste verdieping, de zolderkamer en het dakterras.

Hoogtepunt van je bezoek is het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam in de woonkamer met zicht op Passeig de Gràcia.

Het houtwerk en de indrukwekkende plafonds in het huis verdienen ook je aandacht.

Andere ruimtes die de moeite waard zijn om te zien zijn de patio met prachtige blauwe tegels, waar de originele houten lift loopt, de bogen in de zolderkamer en het dakterras, vanwaar je de beroemde ruggengraat en de mythische schoorstenen van het Casa Batlló van dichtbij kunt zien.

Casa Batlló in Barcelona vanbinnen
Casa Batlló in Barcelona vanbinnen

Het dakterras van Casa Batlló

Het dakterras van het Casa Batlló is voor velen hét hoogtepunt van het bezoek aan dit unieke gebouw. Zoals je al wellicht gewend bent van Gaudí, is het dakterras van Casa Batlló tot in de puntjes versierd. De kleurrijke schoorstenen bedekt met de befaamde trencadís van Gaudí zijn zeker de moeite waard om te zien. Ook kom je hier zeer dichtbij de bekende ruggengraat van Casa Batlló. Vanaf het dakterras zal je daarnaast genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Dakterras van Casa Batlló in Barcelona
Dakterras van Casa Batlló
Tip!

Loop even de hoek om bij Carrer Aragó om een glimp op te vangen van de achterkant van het Casa Batlló.

Mapping Casa Batlló

’s Avonds wordt het Casa Batlló altijd heel mooi verlicht, maar het ultieme moment om het Casa Batlló verlicht te zien is tijdens een van de mapping sessies die af en toe georganiseerd worden. Dan wordt de façade heel mooi versierd met videoprojecties. Meestal worden mappings gehouden tijdens de Festes de La Mercè en op andere speciale gelegenheden.

Ook met evenementen zoals kerst en Sant Jordi wordt de gevel van het Casa Batlló tegenwoordig heel mooi versierd.

Casa Batlló Moon Nights

In de wintermaanden is het ook mogelijk om het Casa Batlló 's avonds te genieten en van dit bijzonder gebouw in het donker te genieten. Gewapend met een hoofdlamp en een audiogids, duik je in een schaduwrijk wonderland vol magische scènes. De avond wordt afgerond met een glaasje cava op de eerste verdieping van het Casa Batlló.

Casa Batlló Nits Màgiques

Tijdens de zomer worden de Nits Màgiques georganiseerd: aangename avonden met muziek en hapjes op het dakterras van het Casa Batlló. Je kunt deze combineren met een bezoek aan het Casa Batlló. Een unieke kans om dit gebouw in een heel andere setting te zien.

Theatrale rondleiding bij Casa Batlló

Speciaal voor kinderen worden in het Casa Batlló theatrale rondleidingen georganiseerd, waarbij kinderen op een speelse manier alles over het modernisme en de bourgeoisie van het begin van de 20e eeuw leren kennen. Deze vinden iedere zondag om 17:00 uur plaats.

Aan de hand van de meester Gaudí zelf en de huishoudster van Casa Batlló loop je door het huis en leer je allerlei geheimen, grappige anekdotes en historische feiten die hier plaats hebben gevonden. Een unieke belevenis voor het hele gezin.

Na de rondleiding mag je het Casa Batlló en zijn dakterras op eigen houtje verder verkennen.

Tickets vanaf €37,- p.p. (gratis voor kinderen tot 6 jaar oud). Taal: Engels. Duur: 1 uur.

Balkon foto op Casa Batlló

Je kunt je tijdens je bezoek aan het Casa Batlló je laten fotograferen op een van de balkonnetjes. De foto kun je na betaling via een speciale site met een persoonlijke code downloaden. Een mooie herinnering aan je bezoek aan het Casa Batlló en je bezoek aan Barcelona!

Geschiedenis van Casa Batlló

Het Casa Batlló ligt aan het Passeig de Gràcia, voorheen de weg tussen de stad en de dichtbije Vila de Gràcia. Met de ontwikkeling van het Pla Cerdà in 1860 werd deze promenade neergelegd en begon de bouw van de woningen van de meest vooraanstaande families in de stad. Het gebouw dat nu het Casa Batlló is, is oorspronkelijk door Emilio Sala Cortés gebouwd in 1877, toen er in Barcelona nog geen elektriciteit was. Josep Batlló, een magnaat in industrie met diverse textielfabrieken in Barcelona, kocht het huis in 1903 en gaf aan Antoni Gaudí de opdracht om dit te verbouwen. In principe was het plan om het gebouw te slopen, maar uiteindelijk werd besloten om het huis te hervormen. De architect Antoni Gaudí ondernam tussen 1904 en 1906 dus een ingrijpende renovatie van het gebouw. Batlló had als wens dat zijn huis in niets op de rest van de huizen leek en beperkte Gaudí en zijn creativiteit op geen enkele wijze. Het resultaat mag er wezen.

Het gezin woonde tot het midden van de jaren 1945 op de begane grond van Casa Batlló. Nadat het tijdens de Burgeroorlog ernstige schade had geleden, diende het huis als onderdak van een honderdtal vluchtelingen.

Sinds de jaren 1990 is het pand in handen van de huidige eigenaars, die verschillende werken en herstellingswerkzaamheden hebben uitgevoerd. Sinds 2002 is het Casa Batlló geopend voor publiek en worden er rondleidingen en activiteiten georganiseerd. Het Casa Batlló staat tevens sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nieuws over Casa Batlló

- 15/06/2015: Casa Batlló 'Nits Màgiques'
- 30/05/2015: Op bezoek bij Can Batlló
- 18/04/2014: Barcelona’s UNESCO Werelderfgoedlijst
- 03/02/2013: De Gaudí Tour
- 08/07/2012: Wat te doen op een zomeravond in Barcelona

Inhoudsopgave