🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Architectuur Reageer
Home » Blog » Barcelona’s UNESCO Werelderfgoedlijst

Barcelona’s UNESCO Werelderfgoedlijst

Wanneer je denkt aan de schatten van Barcelona die zijn erkend als UNESCO Werelderfgoed, dan komen al snel de namen van Gaudí en zijn architectonische meesterwerken in gedachten. Maar er is meer, veel meer. Barcelona beschikt over maar liefst 10 werelderfgoedschatten. In deze post belicht ik welke dat zijn en waarom ze deze eer verdienen.

De 10 werelderfgoedschatten van Barcelona

Jaarlijks stelt de UNESCO een werelderfgoedlijst samen waar unieke en onvervangbaar cultureel- of natuurlijk erfgoed verzameld worden. Een aantal monumenten in Barcelona hebben de eer om ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst te staan. Laten we samen deze culturele pareltjes ontdekken en de diepere betekenis achter ze verkennen.

1. Park Güell (door Antoni Gaudí)

Park Güell, een van de meest herkenbare werken van Antoni Gaudí, is een plek waar de grenzen tussen architectuur en kunst vervagen. Het park verwelkomt bezoekers met een kleurrijke loper van mozaïektegels en leidt naar een wereld vol dromerige creaties.

De slingerende paden, overvloedige planten en de kenmerkende mozaïektegels maken het tot een fantastische speeltuin voor de verbeelding. Vanaf het iconische mozaïekbankje op het hoofdterras kunnen bezoekers genieten van een panoramisch uitzicht op de stad en de Middellandse Zee.

Park Güell staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

👉 Lees hier meer over de Park Güell tickets.

Park Güell

2. Palau Güell (door Antoni Gaudí)

Palau Güell biedt een unieke blik op Gaudí’s vroege creatieve visie en is een architectonisch juweel dat de tand des tijds heeft doorstaan. Dit meesterwerk, oorspronkelijk gebouwd als residentie voor de welgestelde industrieel Eusebi Güell, is doordrenkt van innovatieve ontwerpelementen. Het dak is versierd met kleurrijke schoorstenen in de vorm van torentjes en kruisen, en het interieur is een labyrint van verbazingwekkende kamers en details. Het staat sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Palau Güell

3. Casa Milà (La Pedrera) (door Antoni Gaudí)

Casa Milà, ook bekend als La Pedrera, is een onconventioneel architecturaal meesterwerk van Gaudí. Het gebouw lijkt te pulseren met organische vormen en wordt gekenmerkt door golvende balkons en grillige schoorstenen op het dak. Het interieur van La Pedrera is even indrukwekkend, met zijn doolhofachtige lay-out en decoratieve elementen geïnspireerd op de natuur.

Dit meesterwerk van het modernisme is een eerbetoon aan de creativiteit van Gaudí en een plek waar de grenzen tussen architectuur en kunst vervagen. Deze staat sinds 1984 op Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Casa Milà

4. Casa Vicens (door Antoni Gaudí)

Casa Vicens is een van de meest fascinerende werken van Gaudí, en het markeert het begin van zijn revolutionaire ontwerpstijl. Het huis is een eerbetoon aan de Moorse en oosterse invloeden, met zijn kleurrijke keramische tegels en uitbundige versieringen. De combinatie van architecturale innovatie en artistieke pracht maakt Casa Vicens een juweel van het modernisme. Deze staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Casa Vicens

5. Gevel en crypte van de Sagrada Família (door Antoni Gaudí)

De Sagrada Família, hoewel nog steeds in aanbouw, is een icoon van Barcelona en de belichaming van Gaudí’s creatieve genie. De gevels zijn versierd met ingewikkelde beeldhouwwerken die bijbelse verhalen en christelijke symboliek uitbeelden. Binnenin zijn de gewelven als een bos van stenen palmbomen en de verlichting lijkt op een magische zonsondergang.

Deze kathedraal, die tegenwoordig nog steeds groeit, is een eerbetoon aan geloof, kunst en doorzettingsvermogen. Zowel de crypte als de gevel maken onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst sinds 2005.

👉 Lees hier meer over de Park Güell tickets.

Sagrada Família

6. Casa Batlló (door Antoni Gaudí)

Casa Batlló, met zijn sprookjesachtige elementen en grillige vormen, lijkt rechtstreeks uit een droomwereld te komen. Het gebouw wordt vaak vergeleken met de rug van een draak, met zijn schubbenachtige mozaïektegels en organische vormen. Het interieur is even magisch, met een speelse mix van licht, kleur en textuur.

Casa Batlló is een eerbetoon aan Gaudí’s vermogen om architectuur om te zetten in poëzie en staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Casa Batlló

7. Crypte van de Colònia Güell (door Antoni Gaudí)

Hoewel minder bekend dan de Sagrada Família, is de crypte van de Colònia Güell een verborgen juweel van modernistische architectuur. Gaudí’s ontwerp omvatte een kerk die nooit voltooid is, maar de crypte is een meesterwerk op zich. De natuurlijke elementen, het gewelfde plafond en de geometrische pracht maken het tot een mysterieuze en betoverende plek.

Sinds 2005 maakt deze onderdeel uit van de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Colonia Güell - UNESCO Werelderfgoed Barcelona
Colònia Güell

8. Palau de la Música Catalana (door Domènech i Montaner)

Het Palau de la Música Catalana is een viering van muziek en architectuur. Dit prachtige concertgebouw is versierd met kleurrijke mozaïeken, glas-in-loodramen en beeldhouwwerken die de Catalaanse muzikale tradities eren. Het is niet alleen een locatie voor muziekuitvoeringen, maar ook een eerbetoon aan de culturele rijkdom van de regio. Het staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zonder twijfel een bezoekje waard!

Palau de la Música Catalana

9. Hospital de Sant Pau (door Domènech i Montaner)

Het Hospital de Sant Pau is een meesterwerk van modernistische architectuur. Dit historische ziekenhuiscomplex combineert prachtige architecturale elementen met een diep respect voor de functie van het gebouw. De sierlijke zuilengangen, de mozaïeken en de weelderige tuinen maken het tot een oase van rust en schoonheid. Deze staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hospital de Sant Pau

Bonus tip: de Castellers

Daarnaast zijn de castellers (mensentorens) ook door de UNESCO tot het Erfgoed van de Mensheid herkent. De Castellers zijn een indrukwekkende Catalaanse traditie die tot leven komt in de vorm van menselijke torens die de lucht in reiken. Deze gewaagde prestaties van menselijke samenwerking en moed zijn meer dan alleen een opwindend spektakel; ze weerspiegelen de diepgewortelde culturele en sociale waarden van Catalonië.

Castellers

Dit is de complete lijst met alle werelderfgoederen in Barcelona. Wil je nog meer prachtige bezienswaardigheden ontdekken? Bekijk dan hier mijn top 10 must-sees.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie