🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 8 reacties
Home » Blog » Op bezoek bij Castell de Montjuïc

Op bezoek bij Castell de Montjuïc

Het beroemde kasteel bovenop de Montjuïcberg is getuige en hoofdrolspeler geweest van een groot deel van de (voornamelijk militaire) geschiedenis van Barcelona. Een bezoekje aan dit fort is daarom meer dan een must. Bovendien geniet je vanaf het terras van het kasteel van een geweldig uitzicht over de stad.

Voor HolaBarcelona.nl ben ik onlangs bij het Castell de Montjuïc op bezoek geweest. In dit artikel zie je de toer in het kasteel, mijn foto’s en een beetje geschiedenis over dit honderdjarige fort. Bekijk mijn video tour langs het Kasteel van Montjuïc en volg mijn tips voor een onvergetelijke ervaring!

Castell de Montjuïc bezoeken

Bij mijn bezoek vond ik het bij het Castell de Montjuïc bijzonder rustig en weinig toeristen. Wel moest ik een kwartiertje in de rij wachten om de entree tickets te kopen. Maar eenmaal binnen was het echt een oase van rust en kon je prima op je gemaak rondlopen en van het uitzicht genieten. Gek genoeg was het kasteel sinds kort toch nog wel een van de gratis bezienswaardigheden. Helaas is het nu niet meer en dient iedereen €5 entree te betalen (€3 met korting).


Tip voor de zuinige reiziger: je kunt nog steeds naar het kasteel gaan en het van buiten bewonderen. Een aantal van de kanonnen staan ook buiten het fort op hun oorspronkelijke plek. Ideaal om een foto van te maken. Uitzicht buiten het kasteel over de zee en de stad is ook uitstekend. Je kunt er lekker rond lopen en vanuit allerlei hoekjes mooie foto’s maken. Geen redenen dus om de berg van Montjuïc niet te beklimmen!

Tour langs het kasteel van Montjuïc

Al van buitenaf ziet het kasteel van Montjuïc er verbluffend uit: als een waar middeleeuws fort staat het op de top van de berg en kijkt het op de stad en de zee neer. Om het kasteel heen ligt een gracht, nu door gras en bloemen bedekt, en zie je al een aantal kanonnen staan; een voorproefje van wat je binnen het kasteel te wachten staat. Loop over de basculebrug naar de hoofdingang van het kasteel en laat je ontdekkingstocht bij Castell de Montjuïc beginnen.

Castell de Montjuïc bezoeken - hoofdingang
Kasteel’s brug en gracht
Castell de Montjuïc bezoeken - hoofdingang
Hoofdingang met basculebrug en koninklijk schild van Carlos III de Borbón

Eenmaal binnen wandel je door de verdedigingsmuren en bastions, langs grote afweermachines en de binnenhof, en op de bovenste verdieping vind je de oude wachttorens. Op deze ludieke manier duik je in de militaire en duistere geschiedenis van dit kasteel. Het Castell de Montjuïc was namelijk een beruchte plek: in het begin functioneerde het om Barcelona tegen vijanden te verdedigen, maar daarna werd het een symbool van repressie en wreedheid, mede door de martelingen en buitengerechtelijke executies die hier uitgevoerd werden, en de bommen die er vanuit het kasteel naar te stad werden gegooid. Maar liefst 86 kanonnen stonden hier gereed!

Castell de Montjuïc bezoeken - afweerkanon
Afweerkanon op Montjuïc
Castell de Montjuïc bezoeken - binnen
Binnen het Castell de Montjuïc
Castell de Montjuïc bezoeken - binnenplaats
Binnenplaats van het Castell de Montjuïc
Castell de Montjuïc bezoeken - ravelijn en hoornwerk
Ravelijn en hoornwerk van het kasteel

Een zeker pluspunt aan dit bezoek is het fraaie uitzicht vanaf de bovenste verdieping in het kasteel. Hier kun je uren lang rustig zitten en van het uitzicht genieten. Van het stadsgezicht tot aan de Middellandse zee. Dit was dan niet voor niets een strategische plek met een groot militair belang. Een aantal pareltjes zoals de kathedraal, de Kerk van Santa Maria del Mar en de Sagrada Família zijn goed te zien vanaf het dakterras.

Castell de Montjuïc bezoeken - uitzicht Barcelona
Torens met bevoorrecht uitzicht
Castell de Montjuïc bezoeken - uitzicht Barcelona
Adembenemend uitzicht
Castell de Montjuïc bezoeken - uitzicht Barcelona
Uitzicht over Barcelona en de haven
Castell de Montjuïc bezoeken - uitzicht Barcelona
Uitzicht over de Fossar de Santa Eulàlia en de stad als achtergrond
Castell de Montjuïc bezoeken - uitzicht Barcelona
Hier kun je uren lang zitten & genieten van het uitzicht
Castell de Montjuïc bezoeken - wachttoren
De wachttoren die signalen naar de andere militaire forten in de stad stuurde

Tevens krijg je de kans om van de Middellandse zee te genieten en een kijkje achter de schermen in de haven van Barcelona te nemen.

Castell de Montjuïc bezoeken - haven
De kleurrijke cargo’s in haven van Barcelona
Castell de Montjuïc bezoeken - haven
Uitzicht over de haven van Barcelona

Hoewel het Museu Militar in het kasteel niet meer bestaat, is een bezoekje aan dit fort nog steeds meer dan de moeite waard. Een stukje van de vroegere kazernes is nu gewijd aan een tentoonstelling over Barcelona na de Burgeroorlog. Deze is helaas alleen in het Catalaans, maar dankzij de vele foto’s en videobeelden kun jij als bezoeker ook een idee krijgen van hoe het leven in de stad veranderde na de oorlog en onder het strenge regime van Franco.

Castell de Montjuïc bezoeken - tentoonstelling
Tentoonstelling over de periode na de Burgeroorlog

In het kasteel zijn er maar liefst twee bars waar je een hapje kunt eten of een verfrissend drankje kunt bestellen terwijl je buiten in de zon zit te genieten.


Wat ik jammer vond is dat je geen van de cellen voor de gevangenen ziet. Niet eens een voorbeeld van hoe het vroeger in het kasteel was. De versterkte informatie over wat je ziet of waar je bent was ook bijna nihil. Bewaar dus het boekje die je aangeboden krijgt bij de ingang goed omdat je daar de meeste informatie uit kan halen. Ook zit er een handige plattegrond erin. Mocht je bijzondere interesse hebben in een tour in het kasteel om dieper in de geschiedenis te duiken, dan raad ik je aan om een rondleiding met een gids te volgen. Volgens de gemeente zijn er wel plannen om op deze locatie een museum te plaatsen over de geschiedenis van het kasteel.

 • Praktische informatie:
  Wat: Castell de Montjuïc bezoeken
  Waar: Carretera de Montjuïc, 66
  Metro: Paral.lel (L2 en L3) en dan neem je de Funicular de Montjuïc. Eenmaal bovenop de berg kun je naar het kasteel lopen of de kabelbaan Telefèric de Montjuïc nemen.
  Wanneer: van 1 oktober t/m 31 maart open van maandag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Van 1 april t/m 31 september open van maandag t/m zondag van 10:00 tot 20:00 uur. Voor info over rondleidingen klik hier.
  Prijs: entree €5 p.p. (€3 met korting)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

8 gedachten over “Op bezoek bij Castell de Montjuïc”

 1. Beste Marta,

  Ik heb nog een vraag over een bezoek aan de Montjuïc. Klopt het dat de Funicular de Montjuïc nog steeds niet rijd? Maar je kan er dan wel met de bus komen? En als je dan verder wil naar het kasteel kun je ook lopen. Maar is dit wel te doen? Is dit ver/stijl? Bedankt alvast voor je antwoord.

  Vr. groeten

  Beantwoorden
  • Hoi Gerry,

   De Funicular blijkt nog steeds niet te werken, maar er zijn wel bussen ingezet. Zie deze pagina voor meer info over de bussen: http://www.tmb.cat/ca/c/document_library/get_file?uuid=bf4967c6-dc5b-4eeb-8508-c25143ee62f4&groupId=10168

   Je sowieso ook naar het kasteel te voet gaan. Maar het is altijd makkelijker om naar boven met de bus te gaan en dan naar beneden te voet. En ja, het kan vrij stijl zijn soms. De kortste route is langs Plaça de Carlos Ibáñez, Carretera de Montjuïc, Plaça de la Sardana tot aan de Carrer del Castell.

   Heel veel plezier alvast!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden
   • Hallo Marta,

    Wat een geweldig uitzicht vanaf de Montjuïc. De funicular rijdt trouwens weer. We hebben naar boven de bus genomen die je adviseerde en het was een prachtige rit naar castell de Montjuïc, echt een aanrader.

    Beantwoorden
    • Hoi Gerry,

     Super leuk om te horen dat jullie van Montjuïc hebben genoten. Het uitzicht is inderdaad meer dan de moeite waard! Bedankt voor de tip over de funicular; heel fijn om te weten dat het weer werkt!

     Saludos,
     Marta

     Beantwoorden
 2. Ik heb vandaag je blog ontdekt en ben je meteen gaan volgen op Bloglovin. Ik ben echt gek op Barcelona en probeer er ieder jaar naar toe te gaan. Ik ben er nog lang niet uitgekeken en heb wel al meer gezien dan de gemiddelde toerist. Maar ik denk dat veel mensen deze plek inderdaad niet bezoeken, dat is zonde joh! Ik ga dit jaar echt proberen hier naar toe te gaan! Ps kun je ook bij de graftombes komen vanaf het kasteel? Die zag ik namelijk liggen toen ik er langs af reed en ik zou daar graag eens dichtbij komen!

  Beantwoorden
  • Hola Mariëlle,

   Bedankt voor je lieve reactie! Ik zelf ben niet bij de graftombes geweest tijdens mijn bezoek en weet dus niet zeker of dat kan. Ik ga er vanuit van niet, want anders had ik ze wel moeten zien. Maar wellicht dat je dit bij de infobalie kunt vragen voordat je naar binnen gaat? Misschien dat ze jou hierbij kunnen helpen.

   Veel succes alvast met het boeken van je volgende reis naar Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie