🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Musea & attracties

Met meer dan 70 verschillende musea en tentoonstellingsruimtes, kan iedereen in Barcelona wel iets van zijn gading vinden. Trekpleisters als het Picasso Museum en de Fundació Joan Miró zijn een ware must-see voor de kunstliefhebber, net als het MNAC, dat de grootste kunstcollectie van Catalaanse bodem bevat. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Barcelona dient zeker een bezoek te brengen aan het MUHBA. Op architectonisch vlak biedt Barcelona een breed scala aan monumentale panden die zeer de moeite waard zijn om te zien, zoals het Casa Batlló en het Casa Milà. En voetballiefhebbers mogen een bezoek aan het clubmuseum van FC Barcelona uiteraard niet overslaan.

Bekende musea in Barcelona

Leuke attracties in Barcelona

Beste musea in Barcelona

Barcelona beschikt over een breed scala aan musea op allerlei gebieden: kunst, cultuur, geschiedenis, wetenschap, sport, architectuur… Van leuke musea voor het hele gezin, zoals het Illusiemuseum, tot aan kleinschalige musea met de meest uiteenlopende collecties, zoals het museum van het Oude Egypte, of speciale tentoonstellingen met de meest toonaangevende artiesten, zoals de jaarlijkse World Press Photo in de CCCB.

De meest bezochte musea in Barcelona zijn:

 1. FC Barcelona museum
 2. Born Centre Cultural
 3. Picasso Museum
 4. Museu d’Història de la Ciutat (MUHBA)
 5. Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)
 6. Fundació Joan Miró
 7. Kasteel van Montjuïc
 8. CosmoCaixa
 9. Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Museu Blau)
 10. Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)

Maar welke musea zijn echt een bezoek waard? Om je door de lange lijst van musea in Barcelona te leiden, heb ik een lijst samengesteld met mijn top 5 favoriete musea in de stad. Daarnaast vind je op deze pagina waardevolle tips om je museumervaring in Barcelona te optimaliseren. Met deze inzichten kun je ervoor zorgen dat je bezoek zowel plezierig als verrijkend is.

Mijn favoriete musea in Barcelona

Door de jaren heen heb ik heel wat musea in Barcelona bezocht en heb zo inmiddels mijn eigen top-5 favoriete musea. Het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) is wat mij betreft een geweldig kunstmuseum. Het toont je de rijke kunstgeschiedenis van Catalonië met enkele topstukken van gerenommeerde kunstenaars. Het Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) is een must wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de stad en het Museu d’Història de Catalunya voor die van Catalonië. De laatste twee musea in mijn top vijf zijn geweid aan twee topkunstenaars die in Barcelona hebben gewoond: Picasso en Miró.

Musea in Barcelona bezoeken: tips en tricks

Barcelona biedt als culturele hoofdstad van Catalonië veel opties wat betreft musea. Hoe goed deze musea zijn is terug te zien aan de bezoekersaantallen: veel van de musea in Barcelona tikken de miljoen bezoekers per jaar aan! Vooraf online tickets kopen voor de meest populaire musea in Barcelona is dan ook geen overbodige luxe, vooral als je de lange wachtrijen bij de kassa wilt vermijden. Hieronder heb ik enkele tips en informatie verzameld die handig kunnen zijn ter voorbereiding van je bezoek aan een museum in Barcelona.

Musea tickets

Om een bezoek te brengen aan een museum in Barcelona dien je in tegenstelling tot in andere grote steden wel entree te betalen. Om de lange wachtrijen bij de kassa te ontwijken, kun je ervoor kiezen om je tickets van tevoren online te kopen. De meeste musea bieden tegenwoordig online tickets aan via hun eigen website of partnersites. Ook voor rondleidingen of specifieke tours dien je meestal van tevoren je tickets geboekt te hebben.

Musea met korting

Je kunt op meerdere manieren musea in Barcelona met korting bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de onderstaande kortingspasjes. Daarnaast mogen kinderen tot 16 jaar in veel musea gratis naar binnen. Op vertoon van hun studentenkaart krijgen studenten ook vaak korting. Maar ook gepensioneerde (+65) en mindervalide kunnen korting krijgen.

Als stadbewoner kun je profiteren van korting bij veel musea in Barcelona indien je lid bent van GaudirMés (door je vingerafdruk te registreren bij de gemeente) of tijdens de zomeractie “Estiueja al teu modernisme” (door je aan te melden bij de actiesite van Ruta del Modernisme).

Kun je aantonen dat je resident in Catalonië bent, dan ontvang je op verschillende plekken zoals het Casa Milà en het Palau de la Música Catalana ook korting.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Museumpas

In Barcelona zijn er verschillende museumpassen, zoals de Articket voor de kunstliefhebber, de Arqueoticket voor liefhebbers van geschiedenis en de Gaudí Pass voor de Gaudí-fans. Nog een populaire pas is de Barcelona Card, waarmee je onbeperkt met het openbaar vervoer mag reizen en gratis toegang krijgt tot maar liefst 25 musea in Barcelona naast allerlei kortingen op andere musea en attracties.

 • Barcelona Card: om de verschillende musea in Barcelona voordelig te bezoeken is het aan te raden om een Barcelona Card aan te schaffen. Met de Barcelona Card profiteer je daarnaast van gratis openbaar vervoer en kortingen op diverse winkels en restaurants. Bij de volgende musea mag je geheel gratis naar binnen: Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, Museu d’Història de Barcelona, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Museu del Modernisme de Barcelona (MMBCN) en Museu Egipci. Voor een volledig overzicht van de gratis musea en kortingen klik hier.
 • Articket: ben je een kunstliefhebber, dan is een Articket Barcelona iets voor jou. Met het Articket krijg je gratis toegang tot de allerbeste kunstmusea in de stad: Museu Picasso, Fundació Joan Miró, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB), Fundació Antoni Tàpies en Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Fijn om te weten: de Articket kost slechts €30 p.p. en is al voordeliger dan als je slechts 2 van deze musea bezoekt!
 • Arqueoticket: voor liefhebbers van geschiedenis is er Arqueoticket, een multi-ticket dat je korting geeft bij maar liefst vier verschillende geschiedenismusea: Museu d’Arqueologia de Catalunya, Museu Egipci, Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) en Museu Marítim de Barcelona. De Arqueoticket kost slechts €13 p.p. en is een heel jaar geldig.

Gratis musea bezoeken

Veel musea in Barcelona zijn op bepaalde dagen, zoals iedere eerste zondag van de maand, en tijdens speciale evenementen zoals 48h Open House en de Museumnacht gratis te bezoeken. Hiervoor raad ik je aan om van te voren de website van de musea te checken.

👉 Bekijk hier welke musea je gratis kunt bezoeken en wanneer.

Musea rondleidingen

De meeste musea bieden speciale rondleidingen aan, vaak in het Spaans of Catalaans, maar ook in het Engels. Tenzij je Spaans goed genoeg is, is het aan te raden om je bij de Engelstalige tour aan te sluiten om zo niks van de uitleg te missen. Deze rondleidingen worden vaak in kleine groepen gehouden en zijn de beste manier om een museum of tentoonstelling goed te leren kennen. Sommige musea bieden ook speciale tours aan voor kinderen.

Sommige plekken zoals het Teatre Liceu en het Palau de la Música Catalana kun je alleen bezoeken tijdens een rondleiding.

Een andere optie is om een privé gids in te huren die je door de stad (én de musea) rondleidt. In Barcelona mogen alleen erkende officiële gidsen binnen de musea en bezienswaardigheden mensen rondleiden.

Musea openingstijden

Over het algemeen openen musea in Barcelona iedere dag van 10:00 tot 19:00 of 20:00 uur. Vele musea verruimen de openingstijden tijdens de zomer en maken dan speciale avonden. Sommige musea zijn daarnaast op maandag dicht. Check dus van tevoren de openingstijden van het museum dat je graag wilt bezoeken.

Evenementen in musea

Musea in Barcelona houden daarnaast een goed gevulde agenda aan met tal van evenementen en tijdelijke tentoonstellingen. Zo wordt een bezoek aan een museum dat je al eerder hebt bezocht steeds interessant. Mis vooral niet de muziekavonden die in de zomer op verschillende plekken worden gehouden, zoals bij het Casa Milà en Casa Batlló. Andere leuke evenementen zijn de 48h Open House en de Museumnacht, waarbij je gratis toegang krijgt tot vele musea in de stad.

Musea voor kinderen

In Barcelona zijn tal van kindvriendelijke musea te vinden. De meeste musea bieden tevens kinderactiviteiten aan of speciale rondleidingen voor gezinnen en scholen. Enkele populaire musea onder kinderen in Barcelona zijn het CosmoCaixa (Wetenschapsmuseum), het Museu de la Xocolata (Chocolademuseum) en het Museu Marítim (Maritieme museum). Ook bij het Poble Espanyol (Spaans Dorp) worden regelmatig evenementen voor de allerkleinste gehouden.

👉 Lees hier mijn blog met de complete lijst met musea en kindvriendelijke attracties in Barcelona.

Kinderen van jonge leeftijd mogen vaak gratis het museum bezoeken of tegen een gereduceerd tarief. Bij jongeren is het raadzaam om een studentenkaart, ID-kaart of paspoort mee te nemen, mochten ze bewijs van hun leeftijd nodig hebben.

⭐ Koop je tickets voor deze must-sees in Barcelona

Naar het museum in Barcelona: tips & tricks

 • Raadpleeg de officiële site: om alles te weten te komen over de agenda, openingstijden, speciale tarieven of andere zaken, kun je het beste altijd eerst de officiële website van de betreffende musea bezoeken alvorens je een bezoek inplant.
 • Bezoek musea doordeweeks: musea in Barcelona zijn het drukstbezocht in het weekend en tijdens de open dagen. Doordeweeks is over het algemeen het beste moment om het museum te bezoeken, al is dan de kans dat je een groep scholieren tegenkomt wel groter.
 • Neem de audiogids: veel musea bieden een meertalige audiogids aan voor zijn bezoekers. Voor audiogidsen moet je soms extra betalen, maar deze kosten zijn zeker de moeite waard als je meer over een museum of tentoonstelling wilt leren kennen. Bovendien zijn informatieborden soms alleen in het Catalaans of Spaans opgesteld, waardoor je veel informatie mist.
 • Boek een rondleiding van tevoren: wie goed geïnformeerd wil zijn over een museum of tentoonstelling, kan beter tickets boeken voor een rondleiding. Doe dit tijdig om ervoor te zorgen dat je een plek zal hebben bij de Engelstalige tour.
 • Toegankelijkheid: niet alle musea zijn even rolstoelvriendelijk of aangepast voor mensen met een audiovisuele- of gehoorbeperking. Begeleiders mogen vaak wel gratis of tegen een gereduceerd tarief naar binnen.
 • Souvenirwinkels: de meeste musea beschikken over een souvenirwinkel waar je naast algemene Barcelona-souvenirs ook gespecialiseerde boeken en unieke items kunt vinden die betrekking hebben op het museum en zijn collectie.
 • Cafés: sommige musea in Barcelona beschikken over een caféruimte, enkele daarvan zijn zelfs een heus restaurant, zoals bij het MNAC en Casa Milà. Bij gebrek aan een café of restaurant is er altijd wel een automaat aanwezig om bezoekers van de nodige snacks en dranken te voorzien.
 • Toeristenpas: wie van plan is om veel musea en bezienswaardigheden in Barcelona te bezoeken kan beter een toeristenpas of city card aanschaffen, waarmee je meerdere attracties gratis of tegen een aantrekkelijke prijs kunt bezoeken. Soms zit zelfs het OV in Barcelona erbij inbegrepen. Omdat deze stadspassen vaak niet de goedkoopste optie zijn, loont het wel om eerst te kijken wat de losse kaartjes voor de musea en bezienswaardigheden die je wilt gaan bezoeken kosten.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.