🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Stranden in Barcelona

Het fijne van Barcelona is dat deze stad ook een lang zandstrand heeft waar je optimaal van de zon en het mooie weer kunt genieten. Het strand in Barcelona is een drukbezochte plek, vooral in de zomermaanden. Het is daarnaast een geliefde plek voor de locals om te ontspannen, een wandeling te maken of te gaan sporten. Met bijna vijf kilometer strand en tien verschillende strandgebieden, is het strand van Barcelona een veelzijdige plek waar van alles te doen en te beleven valt: van rustig een boekje lezen tot aan paella eten bij een echt visrestaurant of een aangename fietstocht maken langs de strandboulevard.

Strand Barcelona in het kort

 • 4,5 km goudkleurig zandstrand, volgens National Geographic een van de beste ter wereld.
 • De zee bij Barcelona is over het algemeen kalm en kindvriendelijk.
 • In het hoogseizoen zijn er strandwachten die toezicht houden over de badgasten.
 • Alle nodige faciliteiten zijn aanwezig: douches, kluisjes, openbare toiletten, volleybalvelden, pingpongtafels, speeltuinen… en zelfs gratis wifi!
 • Je kunt ligbedden en parasols huren, maar op een handdoek kun je er ook prima liggen.
 • De Passeig Marítim, de lange strandboulevard die parallel aan het strand loopt, is een aangename promenade die je alle stranden laat zien.
 • De gezellige strandtentjes, chiringuitos, leuken het strand op en zijn perfect voor een lunch of een verfrissend hapje.
 • Locals gaan voor de beste visgerechten altijd naar de restaurants bij La Barceloneta en Port Olímpic.
 • De meest afgelegen stranden, ver van het centrum, zijn vaak de meest rustige.
 • Alle stranden zijn aangepast op mensen met een handicap en bieden allerlei faciliteiten voor de mindervaliden.
Platja de Sant Miquel - Stranden in Barcelona
Platja de Sant Miquel

De stranden van Barcelona

Barcelona beschikt over 4,5 km strand. Het is verdeeld in verschillende strandgebieden en strekt zich vanaf de oude visserswijk La Barceloneta naar het noorden uit, tot aan Badalona. Hieronder vind je een kaart waarop de verschillende badplaatsen in Barcelona duidelijk te zien zijn. De meeste toeristen blijven meestal bij het stuk dat aan La Barceloneta grenst hangen; dit is immers op loopafstand van het centrum en goed te bereiken met de metro. Maar Barcelona heeft qua stranden dus nog veel meer te bieden! Ben je benieuwd naar welk strand bij je past of naar welk strand je het beste kunt gaan, lees dan verder.

Sant Sebastià

Het strand van Platja de Sant Sebastià begint aan het eind van de Passeig Joan de Borbó bij het beroemde Hotel W, en gaat halverwege over in Platja de la Barceloneta. Dit is een nogal smalle zandstrook die vrij populair is bij toeristen, waardoor het op drukke dagen soms moeilijk kan zijn om een plekje te vinden. Vroeger was dit een naaktstrand, maar sinds de komst van Hotel W is dat niet meer het geval. Het Passeig Marítim of de strandboulevard begint hier.

Metro: Barceloneta (L4)

Sant Miquel

Gelegen tussen de stranden van Sant Sebastià en La Barceloneta, tegenover het Plaça del Mar, is het Platja de Sant Miquel een van de drukste strandgebieden in Barcelona en het is het eerste strand dat je tegenkomt wanneer je uit metrostation Barceloneta (L4) komt. Dit strand heeft zijn naam te danken aan de kerk van Sant Miquel del Port, gebouwd in 1755. Deze kun je vinden aan het nabij gelegen Plaça de la Barceloneta. Vergeet niet om even langs de chiringuito La Deliciosa te gaan voor een hapje aan zee of een lekkere focaccia te eten bij Buenas Migas.

Metro: Barceloneta (L4)

Barceloneta

Platja de la Barceloneta is het meest bekende stukje strand van Barcelona. Vanwege zijn ligging, vlakbij het centrum en tegenover de oude visserswijk van La Barceloneta, is het hier altijd lekker druk en komen er veel toeristen op af. Een van de iconen van het strand van La Barceloneta, Rebecca Horn’s ‘Homage to Barceloneta’, is hier te vinden. Deze kubusvormige sculptuur verbeeldt de huizen van La Barceloneta en is het symbool van het Platja de la Barceloneta geworden. Het strand van La Barceloneta is met drie volleybalvelden, pingpongtafels, een skateboardgebied en een gymnastiekterrein ideaal voor sportliefhebbers. La Barceloneta is tevens toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en gehandicapten en biedt onder andere aangepaste toiletten en douches, houten loopbruggen naar het water, amfibische stoelen en een parkeerplaats voor mindervaliden. Daarnaast kun je hier bij een van de vele visrestaurants, authentieke tapasbarretjes en chiringuitos ook lekker uit eten gaan.

Metro: Barceloneta (L4)

Somorrostro

Voordat je bij de Olympische haven Port Olímpic aankomt, vind je het Platja de Somorrostro. De naam van dit strand is afkomstig van de krottenwijk die hier vroeger lag, die zo’n 15.000 bewoners in precaire leefomstandigheden huisvestte. Dit strand is nu een populaire badplaats en is vooral zeer aan te raden voor mensen met een beperking. Rond het strand zijn er bijvoorbeeld gereserveerde parkeerplaatsen voor mindervaliden met toegankelijke routes naar het strand, houten loopbruggen die naar het water leiden, aangepaste bewegwijzering, aangepaste douches en toiletten… Daarnaast vind je onder de arcades van het strand, aan de voorkant van het Hospital del Mar, het ‘Centre de la Platja’. Een gemeentelijk kantoor waar allerlei informatie over het strand te vinden is. ’s Avonds is dit stukje strand een bruisende plek dankzij de vele clubs die rondom de sculptuur van de Gouden Vis van Frank O. Gehry gevestigd zijn.

Metro: Ciutadella | Villa Olímpica (L4)

Nova Icària

Direct na de twee wolkenkrabbers en de Olympische haven Port Olímpic ligt het kleine, maar niet minder drukke Platja de la Nova Icària. Dit strand biedt volop mogelijkheden voor sportieve activiteiten met twee volleybalvelden, pingpongtafels en een kinderspeelplaats. Hier komen vooral vele dagjesmensen, families en groepen jongeren om zich te amuseren. Platja de la Nova Icària heeft daarnaast een stukje van het strand aangepast voor mensen met een handicap of beperkte mobiliteit die ondersteuning nodig hebben bij het baden. De in- en uitgang van het water is hier vergemakkelijkt met houten loopbruggen die zo dichtbij het water komen als mogelijk en een amfibische stoel. Daarnaast staan er altijd vrijwilligers om mensen te helpen, zijn er aangepaste toiletten en douches en een parkeerplaats voor mindervaliden. Dit alles maakt het mogelijk voor mensen met een handicap om alsnog van een dagje strand te kunnen genieten.

Metro: Ciutat Vella | Vila Olímpica (L4)

Bogatell

Het strand Platja de Bogatell ligt net buiten het toeristische gebied in de buurt van Poblenou, en wordt door velen geprezen als een van de beste strandgebieden van Barcelona. Toen Barcelona in de jaren negentig het strand verder wilde uitbreiden werd Bogatell klaargemaakt voor bezoekers. Door zijn ligging, iets buiten het centrum, komen hier relatief weinig toeristen maar veel Barcelonezen zoals ik. Meestal vind je hier voldoende ruimte om met een groep vrienden te gaan liggen. Bogatell is ook voorzien van pingpongtafels en volleybalvelden. Het beroemde Xiringuito Escribà, met zijn befaamde paella, is hier ook te vinden. Tegenover het strand opent zich het Parc del Poblenou, een aangename groene strook waar je in de schaduw kunt zitten.

Metro: Llacuna (L4)

Mar Bella

Herontdekt en opgetuigd voor de Olympische Spelen van 1992, staat Platja de la Mar Bella voornamelijk bekend als naturistenstrand en gay-strand. Toch zijn er hier ook volop zwembroeken en bikini’s te zien: er komen namelijk veel Barcelonezen en buurtbewoners en slechts een stukje van dit strand is gereserveerd voor nudisten. Aan het westelijke uiteinde van Mar Bella is een zeilschool die wateractiviteiten organiseert. Op het strand Mar Bella kun je ook basketbal, pingpong en volleybal spelen. Als je honger krijgt, kun je naar een van de chiringuitos gaan of naar het hippe Boo Restaurant & Beach Club. Tegenover het strand vind je een van de mooiste skateparken van Barcelona, het Skate Park Mar Bella.

Metro: Poblenou (L4)

Nova Mar Bella

Het strand Platja de la Nova Mar Bella is ook een van de stranden die werden gecreëerd voor de Olympische Spelen van 1992. Dit strand staat voornamelijk bekend om zijn rust en wordt door veel buurtbewoners en mensen van buiten de stad bezocht (je kunt er namelijk zeer dichtbij gratis parkeren, bij Avinguda del Litoral). Er zijn onder andere een volleybalveld en een paar chiringuitos.

Metro: Poblenou (L4) of Selva de Mar (L4)

Llevant

Platja de Llevant is het laatste en jongste strand aan de kust van Barcelona. Dit strand werd namelijk in de zomer van 2006 geopend. Het gebied rondom Llevant is ook nogal nieuw met veel hoge gebouwen met luxe appartementen. Ook het winkelcentrum Diagonal Mar en het Parc del Fòrum bevinden zich dichtbij. Dit is met stip de meest rustige van alle stranden van Barcelona. Ideaal om strandverkopers te vermijden en voor als je van stilte en privacy houdt. Van een gedeelte van dit strand heeft de gemeente een hondenstrand gemaakt. Dat betekent dat honden hier van juni tot en met september toegestaan zijn. Dit strand is ook met de auto makkelijk te bereiken, dankzij het grote aangrenzende braakliggende terrein dat als parking dient.

Metro: Selva de Mar (L4)

Banys del Fòrum

Banys del Fòrum is een ideale plek om te zwemmen of zonnebaden buiten de drukke stranden van Barcelona. Gelegen op de grens tussen Barcelona en Sant Adrià de Besòs, naast de fotovoltaïsche plaat van El Fòrum, vind je dit bijzondere strandgedeelte dat beter te omschrijven valt als natuurzwembad. Hier vind je geen zand maar een betegeld terras om op te ontspannen. De toegang tot het water is rechtstreeks vanuit de verharde oppervlakken met behulp van de trap. Het lijkt dus op een zwembad, maar het water is echt zeewater. Voor degenen die liever naar het zwembad gaan, is dit zwemgedeelte van Barcelona zeer aan te raden. Jongeren komen hier graag om in het water te springen. Ook bij fietsers, die het fietspad van Barcelona naar Sant Adrià del Besòs volgen, is dit stukje ‘strand’ zeer geliefd. Let erop dat er een kolonie van zee-egels in het gebied woont. Het wordt daarom aangeraden om te baden met aangepast schoeisel.

Metro: El Maresme | Forum (L4)

Wat te zien en wat te doen op het strand in Barcelona

Een dagje strand mag uiteraard niet ontbreken aan je stedentrip Barcelona. Kom je in de zomer, dan kun je lekker op het strand gaan liggen en een duikje in zee nemen, je favoriete watersport beoefenen (zoals windsurfen, stand up paddle of zeilen) of lekker ’s avonds op de boulevard flaneren en van een van de vele feestjes in de chiringuitos genieten. De rest van het jaar is het strand van Barcelona een stuk rustiger. Je kunt dan hier komen om van het mooie weer te genieten, een fietstocht of wandeling langs de strandboulevard te maken, van de authenticiteit van de visserswijk La Barceloneta te genieten en een lekker visgerecht te eten bij een van de vele visrestaurants.

Kom je met kinderen naar het strand: laat ze lekker spelen op het strand, maar let op wanneer ze in het water gaan. Vergeet niet om ze goed in te smeren, en een parasol en wat speelgoed mee te nemen. Buiten het strandseizoen kun je een fiets huren of gaan picknicken op het strand. Zoek de schaduw indien nodig bij een van de vele strandbars en parken in de buurt. Als afsluiter voor een leuke dag: haal een lekker (en vrolijk) ijsje bij Eyescream & Friends.

Passeig Marítim

De strandboulevard van Barcelona heet Passeig Marítim en verbindt alle stranden met elkaar. Het is een mooie, autovrije weg waar locals en toeristen graag wandelen, hardlopen, fietsen en van het zeebriesje en uitzicht over de Middellandse Zee genieten.

Het Passeig Marítim is een bruisende plek, zowel overdag als ‘s avonds. Op de boulevard zijn vele terrasjes en cafés te vinden waar je ’s middags heerlijk kunt lunchen of een broodje kunt nemen. ’s Avonds kun je hier terecht voor de lekkerste visgerechten bij een van de vele restaurants. Ook een aantal grote clubs zitten aan de strandboulevard.

Het noordelijkste stukje van het Passeig Marítim is, net als zijn stranden, een stuk rustiger dan de boulevard bij La Barceloneta en Vila Olímpica.

Visserswijk La Barceloneta

De van oudsher visserswijk van Barcelona, La Barceloneta, is een van de must-sees op het strand van Barcelona. Hier wandel je door een planmatige wijk uit 1753, met rechtlijnige straten en eilanden van woningen beschilderd in warme kleuren. De authentieke tapasbarretjes in de wijk, de hypermoderne markt of het nog vrij onbekende Parc de la Barceloneta zijn enkele van de hoogtepunten van deze wijk.

La Barceloneta visserswijk
La Barceloneta visserswijk

Vila Olímpica

Vooraan de Olympische haven Port Olímpic staat de Vila Olímpica, een klein shoppingcenter met winkels, een casino, veel restaurants en clubs waar je ’s avonds lekker uit kunt gaan. De twee wolkenkrabbers waarin de verzekeringsmaatschappij Mapfre en het Hotel Arts gevestigd zijn, zijn de twee iconen van de Vila Olímpica, naast de glanzende Gouden Vis van Frank O. Gehry. Bij Moll de Mestral zitten veel bars en terrassen, die vooral in de zomer heel populair zijn onder de locals, hoewel de meeste inmiddels tot shishabars zijn omgetoverd. Bij Moll de Gregal vind je een aangename promenade met uitzicht op de Olympische haven en het strand Nova Icària, gevuld met goede visrestaurants. Het meest beroemd hier zijn de restaurants van El Cangrejo Loco en La Barca del Salamanca.

👉 Lees hier meer over de beste paellarestaurants in Barcelona.

Poblenou, tussen de locals

El Poble Nou of Poblenou, een wijk met een sterk industrieel verleden, kreeg er in de jaren negentig een paar hele mooie stranden bij en heeft sindsdien een ware metamorfose ondergaan. Allerlei jonge start-ups en creatievelingen zijn hier nu gevestigd en hebben de wijk nieuw leven ingeblazen, met hippe restaurants, kunstgalerijen en eco-winkels. Wil je tussen de locals zitten, dan ben je hier aan het goede adres! Loop langs de Rambla del Poblenou om de wijk te ontdekken en ga badderen bij de stranden van Bogatell of Nova Mar Bella.

👉 Lees hier meer over mijn tour langs El Poblenou, Barcelona’s meest upcoming wijk.

Poblenou Barcelona
Poblenou

W Hotel, een nieuw icoon

Een van de nieuwste iconen die het strand van Barcelona mooi vertegenwoordigt, is het W Hotel, aan het begin van Platja de Sant Sebastià. Dit luxe hotel in de vorm van een zeil is een ontwerp van Ricardo Bofill. Je hoeft er niet te overnachten om van de pracht en praal van dit hotel te genieten: ga in plaats daarvan hangen bij zijn mooie strandbar Salt, neem een hapje bij de Wet Bar en restaurant Bravo24 of ga ’s avonds dansen bij Bar Eclipse.

👉 Vind hier een lijst met mooie hotels bij het strand in Barcelona.

W Hotel Barcelona
W Hotel Barcelona

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Feest vieren op het strand

Het strand vormt vaak het decor van de viering van Oud & Nieuw en de nacht van Sant Joan. Maar ook andere evenementen vinden hier gedurende het jaar plaats. Zo is er in de zomer altijd een gratis bioscoopavond bij Platja de Sant Sebastià. Ook zijn er in de zomer vaak feestjes bij de strandbars.

👉 Lees hier over nog meer leuke activiteiten in Barcelona.

Stranden in de buurt van Barcelona

De stadsstranden van Barcelona zijn ideaal voor een korte duik of om even naar het strand te gaan. Toch gaan de meeste Barcelonezen ergens anders heen als ze van plan zijn een dagje ontspannen te genieten aan het strand. Met de auto of met de regionale trein Rodalies Renfe gaan de Barcelonezen naar andere stranden toe, richting het noorden (Costa Brava) of het zuiden (Costa Dorada).

Enkele populaire stranden op de route van de treinen van Rodalies richting het noorden zijn Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Canet de Mar en Malgrat de Mar. Richting het zuiden bevinden zich onder andere Castelldefels Platja, de populaire vissersstad Sitges en Vilanova i la Geltrú.

Met de auto bereik je de populaire badplaatsen aan de Costa Brava het gemakkelijkst: Blanes, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Palamós en Calella de Palafrugell.

👉 Lees hier over mijn favoriete stranden in Barcelona en omgeving.

Stranden in de buurt van Barcelona
Sitges

Strandtips op Barcelona

Lees voor een geslaagde dag aan het strand in Barcelona mijn onderstaande tips en algemene aanwijzingen:

 • Let goed op je tassen en laat je spullen nooit onbemand achter: zakkenrollers zijn hier ook aanwezig. Neem enkel en alleen mee wat je nodig hebt (o.a. zwemkleding, handdoek en zonnescherm) en laat al je documenten, creditcards en geld in je hotelkamer achter. Een andere goede tip is je tassen en spullen te overdekken met een handdoek of sjaal, zodat dieven ze niet gemakkelijk kunnen zien of grijpen. Als je alleen bent, vraag dan aan iemand om een oogje op je spullen te houden. Het is namelijk sociaal geaccepteerd om je buurman te vragen een oogje op je spullen te houden terwijl je een duik in zee neemt.
 • Strandverkopers zijn illegalen die bier, frisdrank en water proberen te verkopen. Ook masseuses verrichten illegaal werk. Als je wat te eten of te drinken wilt, koop het dan bij een van de vele strandbars of neem het van huis mee.
 • Overal op het strand zijn strandbedjes en parasols te vinden. Voor een strandbedje betaal je vaak € 6,- en voor een parasol betaal je ook € 6,-.
 • Locals vinden de temperatuur van de zee van juni tot en met september vaak warm genoeg om te badderen. In oktober en mei, en zelfs op sommige zonnige winterdagen, is het mogelijk locals te zien zonnebaden, maar alleen de meest dapperen zullen het water in durven gaan.
 • Let altijd goed op de kleur van de vlag die er hangt: bij groen is het veilig, maar bij een gele vlag dien je voorzichtig te doen tijdens het zwemmen en bij een rode vlag (zeldzaam in Barcelona) is zwemmen is niet toegestaan.
 • Hoewel alle stranden van Barcelona over de essentiële faciliteiten beschikken, is de beschikbaarheid daarvan echter afhankelijk van de tijd van het jaar. Sommige voorzieningen zijn alleen beschikbaar in het hoogseizoen, dat meestal loopt van midden april tot september.
 • Als je wat meer ruimte wilt om te ontspannen tijdens een dagje strand, dan is het aan te raden om naar een van de meest afgelegen stranden te gaan (al helemaal tijdens het hoogseizoen) richting het noorden.
 • Topless op het strand liggen is legaal op alle Spaanse stranden, terwijl nudisten wordt aanbevolen de stranden te gebruiken die voor hen gemaakt zijn. Het enige officiële nudistengebied in Barcelona ligt bij Platja de la Mar Bella.
 • Het is niet toegestaan om op de golfbrekers te lopen, ze te beklimmen om vanaf daar te springen of daar te vissen.
 • Zwem nooit verder dan het gebied gemarkeerd met gele boeien en ga nooit zwemmen in de buurt van de golfbrekers.
 • Vissen is niet toegestaan tussen 06:00 en 22:00 uur en kan alleen in de aangewezen gebieden.
 • Het is niet toegestaan om een vuurtje of barbecue aan te steken. Alleen tijdens bepaalde festiviteiten zoals de nacht van Sant Joan worden vreugdevuren hier toegestaan.
 • Vanaf juni t/m eind september zijn honden welkom op het strand Llevant. De rest van het jaar mag je je hond meenemen naar alle stranden van Barcelona.

Geschiedenis van het strand in Barcelona

Barcelona is natuurlijk altijd een havenstad geweest, en dat zie je het beste bij de oude visserswijk La Barceloneta en de Moll de Pescadors. Maar het strand van Barcelona zoals we dit nu kennen bestaat echter pas sinds kort.

Het was voor de Olympische Spelen van 1992 dat de gemeente het maritieme front totaal veranderde naar de huidige situatie. Zand uit Egypte werd naar Barcelona gebracht, moderne havengebieden namen de plaats van krottenwijken en oude loodsen in, en nieuwe recreatiegebieden zoals de Moll d’Espanya, Moll de la Fusta en de Vila Olímpica werden opgezet.

Nu is het strand van Barcelona een toeristische trekpleister geworden en het recreatiegebied van de zomer voor zowel toeristen als locals.

👉 Lees hier het verhaal over het ontstaan van het strand van Barcelona en de geschiedenis van de visserswijk La Barceloneta.

Hoe ga je naar het strand in Barcelona

Wil je naar het strand, dan kun je het beste de gele L4-metrolijn nemen, die parallel loopt aan het strand. De dichtstbijzijnde metrostations zijn Barceloneta (L4) en Ciutadella | Vila Olímpica (L4). Vanaf deze stations is het slechts 5-10 minuten lopen naar het strand.

Vanaf het centrum van de stad is het ook mogelijk om naar de haven en het strand te lopen. Neem hiervoor de Ramblas of Via Laietana richting de zee, en in slechts een half uurtje ben je bij het strand.

Ook zijn er voldoende bussen, en natuurlijk de hop-on-hop-off bus, die hier een halte hebben.

Praktische informatie

Prijs: Gratis.

Openingstijden: Niet van toepassing.

Adres: La Barceloneta
08003 Barcelona

Openbaar vervoer:

Metro: Barceloneta (L4), Ciutadella | Villa Olímpica (L4)

Bus: 47, 59, 136, D20, N0, N6, N8, N28, V21

Trein: Estació de França (R2S, Euromed, Regional Expres, Talgo)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.