🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Huisdieren in Barcelona

Huisdieren in Barcelona

Barcelona is een zeer huisdiervriendelijke stad. Dat Barcelona een diervriendelijke stad is vertaalt zich in het grote aantal mensen met een huisdier en dat er sinds 2010 geen stierengevechten meer gehouden mogen worden in de stad. Ook wordt er gekeken hoe het welzijn van de dieren in de dierentuin van Barcelona verbeterd kan worden en zijn onder andere de dolfijnshows sinds 2015 afgeschaft.

Vooral wanneer je met je hond reist zal je snel merken hoe goed de stad hierop ingesteld is: honden mogen gewoon mee in het openbaar vervoer, er zijn speciale uitlaat- en speelplekken voor honden en zelfs een hondenstrand! Wel is het verstandig dat je je van tevoren goed inleest over wat de gebruiken en normen zijn omtrent reizen naar het buitenland met huisdieren en dat je extra voorbereid op reis gaat. Op deze pagina vertel ik je meer over hoe diervriendelijk Barcelona is en wat je kunt verwachten als je met je huisdier komt.

Reisvoorbereiding

Wanneer je van plan bent om naar Barcelona te gaan met je huisdier, is het verstandig om je in te lezen over alle wettelijke eisen die erbij komen kijken. Want wist je dat dieren in het bezit moeten zijn van een Europees dierenpaspoort en dat ze ook gechipt dienen te zijn?

Een huisdierenverzekering met dekking in het buitenland is soms ook wel handig om te hebben. Zo weet je dat je gedekt bent in het geval dat je huisdier op vakantie ziek wordt of een ongeval krijgt.

Bij dezen een lijst van verplichtingen als je met je hond of kat naar Barcelona reist:

  • Huisdieren dienen in bezit te zijn van een EU-dierenpaspoort.
  • Huisdieren moeten gechipt zijn, en in het geval van honden, ook geregistreerd.
  • Huisdieren moeten ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid), minstens 21 dagen voor vertrek.

Daarnaast mogen dieren jonger dan 3 maanden niet meegenomen worden naar Spanje en zijn er strengere regels voor bepaalde hondenrassen, zoals de pitbull of de rottweiler, die onder de categorie gevaarlijke honden vallen. Op deze pagina vind je meer informatie over de punten waar je op moet letten als je met een potentieel gevaarlijke hond naar Spanje reist.

Reizen of emigreren met huisdieren

Reis je naar Barcelona met je huisdier of ga je verhuizen naar Barcelona met je huisdier, dan dien je aan enkele eisen te voldoen. Bijvoorbeeld voor katten en honden is een chip en een EU-dierenpaspoort verplicht, evenals een bewijs dat ze ingeënt zijn tegen rabiës. Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als je ze meeneemt op reis. Deze kun je bij je dierenarts regelen.

Voor konijnen en kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën is een gezondheidsverklaring van de dierenarts meestal genoeg.

Je kunt zowel met de auto naar Barcelona als vliegen naar Barcelona met je huisdier reizen.

Let wel op dat niet alle dieren welkom zijn aan boord van een vliegtuig. Welke dieren in de passagierscabine zijn toegestaan of als cargo vervoerd worden, is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij zelf. Lees daarom altijd de huisregels alvorens je een vliegticket boekt.

Over het algemeen mogen honden of katten die minder dan 5 kilo wegen mee in het vliegtuig zolang ze in een kennel of reismandje blijven zitten. Wegen ze meer dan 5 kilo dan worden ze in het bagageruim vervoerd.

Honden in Barcelona

Het meest populaire huisdier onder Barcelonezen zijn honden. Barcelona is dan ook een zeer hondvriendelijke bestemming, dus als je van plan bent om hier met je hond heen te komen is dat geen probleem.

De hond mag bijna overal mee naartoe in Barcelona. Je viervoeter is in de meeste winkels, restaurants en op terrassen welkom en heeft talloze parken en tuinen om te spelen en lekker te wandelen. Ook mogen ze gratis reizen in de metro, tram en stadstreinen. Ze moeten alleen wel te allen tijde aangelijnd zijn en in sommige gevallen, zoals in de metro, een muilkorf om hebben.

Ook mogen ze alleen buiten de spits met de metro reizen (dus niet tussen 7:00 en 9:30 uur ’s ochtends en niet tussen 17:00 en 19:00 uur ’s avonds) en mag je met maar één hond per persoon reizen.

👉 Lees hier meer over reizen met de metro.

Je hebt daarnaast nog een aantal uitlaatplekken waar ze naar hartenlust kunnen spelen en rennen, zoals de hondenparken en het hondenstrand.

Hondenpoep moet altijd opgeruimd worden, bijvoorbeeld met plastic zakjes, zelfs als je in een pipican bent (speciale plekken waar honden hun behoeftes kunnen doen). Hou je je niet aan de regels, dan riskeer je een boete die snel in de honderden euro’s kan oplopen.

Zijn honden ergens niet welkom, dan hangt er meestal een bord voorin de winkel of het restaurant waarop aangegeven wordt dat honden niet toegestaan zijn: “no perros” (in het Spaans), “no gossos” (in het Catalaans) of “jo m’espero aquí” (ik wacht hier) staat er dan. Twijfel je nog, dan kun je altijd nog even vragen of je naar binnen mag met je hond. Let op dat in de meeste winkelcentra honden niet toegestaan zijn.

Honden in Barcelona
Honden in Barcelona

Hondvriendelijke plekken in Barcelona

Als hondvriendelijke stad kent Barcelona plekken genoeg om je hondje uit te laten en lekker van de stad te genieten! Bij dezen een overzicht van de meest hondvriendelijke plekken en restaurants in Barcelona.

  • Parken: Barcelona’s stadsparken zijn populair onder hondenbezitters. Hier worden honden uitgelaten en kunnen ze lekker buitenspelen. Veel van deze parken zijn daarnaast voorzien van speciale loosloopgebieden en pipicans. Hondenparken vind je onder meer bij het Parc del Turó de la Peira, Parc del Turó del Putxet, Parc de Joan Miró, Parc de la Primavera en Jardins Mestre Balcells. 👉 Bekijk hier het complete overzicht met hondenlosloopgebieden.
  • Strand: in Barcelona kun je prima uitwaaien op het strand met je hond. Buiten het hoogseizoen mogen ze op het strand of de strandboulevard mee lopen. In de zomer (tijdens het hoogseizoen) hebben ze bij de strandstrook Platja de Llevant een stukje waar ze lekker in het water kunnen, het zogenaamde platja de gossos (hondenstrand).
  • Bezienswaardigheden: niet alle bezienswaardigheden in Barcelona zijn even hondenvriendelijk. Terwijl geleidehonden overal mee naartoe kunnen, gelden voor de andere honden andere normen, afhankelijk van de attractie. Het is dus aan te raden om eerst te checken waar je hond welkom is voordat je ergens naartoe gaat. Interessante bezienswaardigheden in Barcelona waar honden wel toegestaan zijn, zijn het Park Güell en Poble Espanyol. Mis ook niet de Montjuïcberg met al zijn mooie uitkijkpunten en parken en de monumentale Gotische wijk.
  • Bars en restaurants: in veel bars en restaurants in Barcelona zijn honden toegestaan. Dat zie je terug op de stickers die bij de deur geplakt zijn. Anders kun je het altijd voor de zekerheid nog even vragen bij het personeel. Tegenwoordig bestaan er ook tal van websites waar hondvriendelijke plekken verzameld worden en je een goed inzicht geven in waar je heen kunt (zoals SrPerro.com). Leuke aanraders zijn: Bar El Velódromo (Carrer Muntaner, 213), Bar Calders (Carrer Parlament, 25), Catacroquet (Carrer dels Almogàvers, 211), Can Dendê (Carrer de la Ciutat de Granada, 44), Oma Bistró (Carrer del Consell de Cent, 227), El Filferro (Carrer de Sant Carles, 29) en Meneghina (Carrer Tiradors, 2).
Hondenlosloopgebieden in Barcelona
Hondenlosloopgebieden in Barcelona

Katten in Barcelona

Andere populaire huisdieren zijn katten. De kattenliefhebber zal dan ook verrast worden met het kattencafé Espai de Gats in Gràcia (Carrer de Terol, 29), een plek waar je een kop koffie kunt drinken omringd door katten die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.

Overige huisdieren

Andere populaire huisdieren in Barcelona zijn vogels (vooral parkieten en kanaries), vissen, konijnen, hamsters en schilpadden.

Voorzieningen voor dieren in Barcelona

Wie Barcelona met zijn huisdier bezoekt of in Barcelona woont met een huisdier, zal het handig vinden om te weten hoe de dierenarts in Barcelona werkt en waar dierenvoeding te koop is. Bij dezen een aantal nuttige tips voor diereneigenaren.

Dierenwinkels in Barcelona

Kiwoko is de grootste dierenwinkel van Spanje en is dus op meerdere plekken in Barcelona te vinden. Andere kleinschalige dierenwinkels bestaan er ook, waar je naast dierenvoeding en dierenaccessoires ook allerlei dieren kunt kopen. Ook zijn er verschillende dierenkapsalons, genaamd peluquería canina (voor honden) of felina (voor katten).

Dierenarts in Barcelona

Mocht je huisdier ziek worden, dan kun je naar de dichtstbijzijnde dierenarts gaan, de veterinario. In Barcelona vind je naast dierenartsen ook dierenklinieken en 24 uur dierenartsenposten. Om te weten welke dierenarts het meest dichtbij je verblijf ligt klik hier.

Dierenarts in Barcelona
Dierenarts in Barcelona

Dierenasiel en opvangen in Barcelona

Opvangcentra voor dieren zijn er ook in Barcelona, in de vorm van een dierenhotel als het om een tijdelijke oppas gaat, of een dierenasiel, wanneer men niet meer in staat is om een huisdier te verzorgen. Een aantal nuttige adressen: Residencia Fontfreda (voor katten en honden), Esencia Canina (voor honden), Exotics Residencia (voor exotische dieren).

Diervriendelijke hotels in Barcelona

Kom je Barcelona met je huisdier bezoeken, dan is het belangrijk om een hotel te kiezen waar huisdieren welkom zijn. In Barcelona kun je kiezen uit meerdere hotels, al blijft het Hotel Canino Can Janè in Valldoriolf (op ongeveer 30 km afstand van Barcelona) het meest geschikt voor hondeneigenaren. Zie hier enkele andere hotels in Barcelona waar honden toegestaan worden:

Reizen met het ov met een dier in Barcelona

Alle huisdieren mogen met het ov reizen zolang ze rustig in een kooi of mandje zitten en niks vuil maken.

Honden die een elektronische chip hebben en ingeschreven zijn in het lokale register mogen bovendien in de metro en tram reizen zolang ze buiten de spitsuren reizen, aangelijnd blijven en een muilkorf dragen. Ze mogen geen zitplaats nemen en geen gebruik maken van de roltrappen. Er mag maar één hond per persoon mee genomen worden.

👉 Lees hier meer over reizen met het ov in Barcelona.

Barcelona met de huisdier: tips & tricks

  • Inschrijven bij de gemeente: eigenaren van honden, katten, fretten en andere wilde dieren in gevangenschap die in Barcelona wonen zijn verplicht om de dieren te registreren bij de gemeente, in de Registro Censal de animales de compañía y animales salvajes en cautividad.
  • Oppas regelen: uitlaatservices en dierenoppassen zijn er ook in Barcelona, mocht je daar behoefte aan hebben. Bij lange afwezigheid kun je gebruik maken van een dierenpension.
  • Pas op met de warmte: vooral in de zomer kan Barcelona heel warm en benauwd worden. Op warme dagen dien je extra op je dier te passen door onder andere vaker water aan te bieden en de zon te vermijden. Een extra duik in zee bij het hondenstrand van Barcelona kan dan ook geen kwaad!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.