🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Praktische informatie Barcelona » Huisdieren in Barcelona

Huisdieren in Barcelona

Barcelona is een zeer huisdiervriendelijke stad. Dat Barcelona een diervriendelijke stad is vertaalt zich in het grote aantal mensen met een huisdier en dat er sinds 2010 geen stierengevechten meer gehouden mogen worden in de stad. Ook wordt er gekeken hoe het welzijn van de dieren in de dierentuin van Barcelona verbeterd kan worden en zijn onder andere de dolfijnshows sinds 2015 afgeschaft.

Vooral wanneer je met je hond reist zal je snel merken hoe goed de stad hierop ingesteld is: honden mogen gewoon mee in het openbaar vervoer, er zijn speciale uitlaat- en speelplekken voor honden en zelfs een hondenstrand! Wel is het verstandig dat je je van tevoren goed inleest over wat de gebruiken en normen zijn omtrent reizen naar het buitenland met huisdieren en dat je extra voorbereid op reis gaat. Op deze pagina vertel ik je meer over hoe diervriendelijk Barcelona is en geef ik je alle informatie die je nodig hebt om Barcelona met je huisdier te bezoeken!

Honden in Barcelona

Veruit het meest populaire huisdier onder de inwoners van Barcelona zijn honden. Barcelona is dan ook een zeer hondvriendelijke bestemming, dus als je van plan bent om hier met je hond heen te komen is dat geen probleem.

De hond mag bijna overal mee naartoe in Barcelona. Je viervoeter is in de meeste winkels, restaurants en op terrassen welkom en heeft talloze parken en tuinen om te spelen en lekker te wandelen.

Ook mogen ze gratis reizen in de metro, tram en stadstreinen. Ze moeten echter te allen tijde aangelijnd zijn en een muilkorf dragen. Daarnaast zijn er beperkingen voor de tijdstippen waarop ze mogen reizen (maar daarover vertel ik jullie meer op deze pagina hieronder).

Zijn honden ergens niet welkom, dan hangt er meestal een bord voorin de winkel of het restaurant waarop aangegeven wordt dat honden niet toegestaan zijn: “no perros” (in het Spaans), “no gossos” (in het Catalaans) of “jo m’espero aquí” (ik wacht hier) staat er dan. Twijfel je nog, dan kun je altijd nog even vragen of je naar binnen mag met je hond. Let op dat in de meeste winkelcentra honden niet toegestaan zijn.

Je hebt daarnaast nog een aantal uitlaatplekken waar ze naar hartenlust kunnen spelen en rennen, zoals de hondenparken en het hondenstrand.

Hondenpoep moet altijd opgeruimd worden, bijvoorbeeld met plastic zakjes, zelfs als je in een pipican bent (speciale plekken waar honden hun behoeftes kunnen doen). Hou je je niet aan de regels, dan riskeer je een boete die snel in de honderden euro’s kan oplopen. Tegenwoordig zie je ook veel mensen die de plas van hun hond met een beetje water van de grond spoelen.

Honden in Barcelona
Honden in Barcelona

Hondvriendelijke plekken in Barcelona

Als hondvriendelijke stad kent Barcelona plekken genoeg om je hondje uit te laten en lekker van de stad te genieten! Bij dezen een overzicht van de meest hondvriendelijke plekken en restaurants in Barcelona.

 • Parken: Barcelona’s stadsparken zijn populair onder hondenbezitters. Hier worden honden uitgelaten en kunnen ze lekker buitenspelen. Veel van deze parken zijn daarnaast voorzien van speciale loosloopgebieden en pipicans. Hondenparken vind je onder meer bij het Parc del Turó de la Peira, Parc del Turó del Putxet, Parc de Joan Miró, Parc de la Primavera en Jardins Mestre Balcells. 👉 Bekijk hier het complete overzicht met hondenlosloopgebieden.
 • Strand: in Barcelona kun je prima uitwaaien op het strand met je hond. Buiten het hoogseizoen mogen ze op het strand of de strandboulevard mee lopen. In de zomer (tijdens het hoogseizoen) hebben ze bij de strandstrook Platja de Llevant een stukje waar ze lekker in het water kunnen, het zogenaamde platja de gossos (hondenstrand).
 • Bezienswaardigheden: niet alle bezienswaardigheden in Barcelona zijn even hondenvriendelijk. Terwijl geleidehonden overal mee naartoe kunnen, gelden voor de andere honden andere normen, afhankelijk van de attractie. Het is dus aan te raden om eerst te checken waar je hond welkom is voordat je ergens naartoe gaat. Interessante bezienswaardigheden in Barcelona waar honden wel toegestaan zijn, zijn het Park Güell en Poble Espanyol. Mis ook niet de Montjuïcberg met al zijn mooie uitkijkpunten en parken en de monumentale Gotische wijk.
 • Bars en restaurants: in veel bars en restaurants in Barcelona zijn honden toegestaan. Dat zie je terug op de stickers die bij de deur geplakt zijn. Anders kun je het altijd voor de zekerheid nog even vragen bij het personeel. Tegenwoordig bestaan er ook tal van websites waar hondvriendelijke plekken verzameld worden en je een goed inzicht geven in waar je heen kunt (zoals SrPerro.com). Leuke aanraders zijn: Bar El Velódromo (Carrer Muntaner, 213), Bar Calders (Carrer Parlament, 25), Catacroquet (Carrer dels Almogàvers, 211), Can Dendê (Carrer de la Ciutat de Granada, 44), Oma Bistró (Carrer del Consell de Cent, 227), El Filferro (Carrer de Sant Carles, 29) en Meneghina (Carrer Tiradors, 2).
Hondenlosloopgebieden in Barcelona
Hondenlosloopgebieden in Barcelona

Katten in Barcelona

Andere populaire huisdieren zijn katten. De kattenliefhebber zal dan ook verrast worden met het kattencafé Espai de Gats in Gràcia (Carrer de Terol, 29), een plek waar je een kop koffie kunt drinken omringd door katten die op zoek zijn naar een nieuwe eigenaar.

Overige huisdieren

Andere populaire huisdieren in Barcelona zijn vogels (vooral parkieten en kanaries), vissen, konijnen, hamsters en schildpadden.

Met huisdieren naar Spanje reizen

Wanneer je van plan bent om naar Barcelona te gaan met je huisdier, is het verstandig om je in te lezen over alle wettelijke eisen die erbij komen kijken. Want wist je dat dieren in het bezit moeten zijn van een Europees dierenpaspoort en dat ze ook gechipt dienen te zijn?

Een huisdierenverzekering met dekking in het buitenland is soms ook wel handig om te hebben. Zo weet je dat je gedekt bent in het geval dat je huisdier op vakantie ziek wordt of een ongeval krijgt.

Bij dezen een lijst van verplichtingen als je met je hond of kat naar Barcelona reist:

 • Huisdieren dienen in bezit te zijn van een EU-dierenpaspoort.
 • Huisdieren moeten gechipt zijn, en in het geval van honden, ook geregistreerd.
 • Huisdieren moeten ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid), minstens 21 dagen voor vertrek.

Ook fretten moeten een dierenpaspoort en een chip hebben als je ze meeneemt op reis. Deze kun je bij je dierenarts regelen. Voor konijnen en kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën is een gezondheidsverklaring van de dierenarts meestal genoeg.

Daarnaast mogen dieren jonger dan 3 maanden niet meegenomen worden naar Spanje en zijn er strengere regels voor bepaalde hondenrassen, zoals de pitbull of de rottweiler, die onder de categorie gevaarlijke honden vallen. Op deze pagina vind je meer informatie over de punten waar je op moet letten als je met een potentieel gevaarlijke hond naar Spanje reist.

Je kunt zowel met de auto naar Barcelona als vliegen naar Barcelona met je huisdier reizen.

Let wel op dat niet alle dieren welkom zijn aan boord van een vliegtuig. Welke dieren in de passagierscabine zijn toegestaan of als cargo vervoerd worden, is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij zelf. Lees daarom altijd de huisregels alvorens je een vliegticket boekt.

Over het algemeen mogen honden of katten die minder dan 5 kilo wegen mee in het vliegtuig zolang ze in een kennel of reismandje blijven zitten. Wegen ze meer dan 5 kilo dan worden ze in het bagageruim vervoerd.

Tip: Als je gaat emigreren naar Barcelona, ben je verplicht om je hond, kat, fret of ander huisdier te registreren bij de gemeente, in het Registro Censal de Animales de Compañía y Animales Salvajes en Cautividad.

Voorzieningen voor dieren in Barcelona

Wie Barcelona met zijn huisdier bezoekt of in Barcelona woont met een huisdier, zal het handig vinden om te weten hoe de dierenarts in Barcelona werkt en waar dierenvoeding te koop is. Bij dezen een aantal nuttige tips voor diereneigenaren.

Dierenwinkels in Barcelona

Kiwoko is de grootste dierenwinkel van Spanje en is dus op meerdere plekken in Barcelona te vinden. Andere kleinschalige dierenwinkels bestaan er ook, waar je naast dierenvoeding en dierenaccessoires ook allerlei dieren kunt kopen.

Ook zijn er verschillende dierenkapsalons, genaamd peluquería canina (voor honden) of felina (voor katten).

Dierenarts in Barcelona

Mocht je huisdier ziek worden, dan kun je naar de dichtstbijzijnde dierenarts gaan, de veterinario. In Barcelona vind je naast dierenartsen ook dierenklinieken en 24 uur dierenartsenposten. Om te weten welke dierenarts het meest dichtbij je verblijf ligt klik hier.

Dierenarts in Barcelona
Dierenarts in Barcelona

Dierenasiel en opvangen in Barcelona

Uitlaatservices en dierenoppassen zijn er ook in Barcelona, mocht je daar behoefte aan hebben. Bij lange afwezigheid kun je gebruik maken van een dierenpension.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten opvangcentra in Barcelona, zoals een dierenhotel als het om een tijdelijke oppas gaat, of een dierenasiel, wanneer men niet meer in staat is om een huisdier te verzorgen.

Een aantal nuttige adressen: Residencia Fontfreda (voor katten en honden), Esencia Canina (voor honden), Exotics Residencia (voor exotische dieren).

Diervriendelijke hotels in Barcelona

Kom je Barcelona met je huisdier bezoeken, dan is het belangrijk om een hotel te kiezen waar huisdieren welkom zijn. In Barcelona kun je kiezen uit meerdere hotels, al blijft het Hotel Canino Can Janè in Valldoriolf (op ongeveer 30 km afstand van Barcelona) het meest geschikt voor hondeneigenaren.

Zie hier enkele andere hotels in Barcelona waar honden toegestaan worden:

Huisdieren op het openbaar vervoer

Als je naar Barcelona reist met je huisdier, kan het zijn dat je ze mee wilt nemen en gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. In principe mogen alle huisdieren met het OV reizen, zolang ze rustig in een kooi of mandje zitten en niets vuil maken. Ze moeten ook voldoen aan alle hygiënische en veiligheidsvoorwaarden, en je moet de juiste documentatie bij je hebben volgens de geldende wetgeving.

Met de hond in de metro

In Barcelona zijn alle honden toegestaan om mee te reizen in de metro, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Ze moeten elektronisch geïdentificeerd zijn met een chip en geregistreerd staan in het gemeentelijke bevolkingsregister.
 • Ze moeten een muilkorf dragen en te allen tijde aangelijnd zijn met een niet-uitrekbare lijn, niet meer dan 50 cm verwijderd van de persoon die het vasthoudt.
 • Er mag maar één hond per persoon meegenomen worden. Als je jonger bent dan 18 jaar, mag je geen honden meenemen die als potentieel gevaarlijk worden beschouwd.
 • Honden kunnen gebruikmaken van liften en stenen trappen, maar voor hun veiligheid mogen ze geen roltrappen gebruiken. Honden mogen daarnaast geen stoel bezetten in de metro.

Er gelden ook enkele voorwaarden afhankelijk van het tijdstip van reizen:

 • Honden mogen niet in de metro tussen 7:00 uur en 9:30 uur en tussen 17:00 uur en 19:00 uur op werkdagen van 11 september tot 24 juni.
 • Daarom kunnen ze in het weekend, op feestdagen en alle dagen tijdens de zomerperiode (24 juni tot 11 september) zonder tijdsbeperkingen reizen.
 • Het kan zijn dat tijdens drukke periodes de toegang van honden tot de metro wordt beperkt om de veiligheid van de gebruikers en dieren niet in gevaar te brengen.

Met de hond in de bus

Honden zijn niet toegestaan in de bus, tenzij ze hulphonden zijn of degenen die beveiligingspersoneel begeleiden.

Met de hond in de trein

Honden zijn toegestaan om te reizen in de trein. Wel moet je rekening houden dat voor sommige treinreizen (met name de lange afstandsreizen) er een speciale kaart gekocht moet worden. Blindengeleidehonden die hun eigenaar begeleiden mogen echter gratis reizen. Ook zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen afhankelijk van de trein die je neemt:

 • Ferrocarrils de la Generalitat: honden moeten een muilkorf dragen en vastgebonden zijn met riemen. Kleine dieren moeten in manden of kooien reizen en mogen geen stoelen bezetten. Honden die volgens de wet als potentieel gevaarlijk worden beschouwd, mogen niet reizen met minderjarigen onder de 16 jaar.
 • Rodalies de Catalunya: honden moeten een muilkorf en een riem dragen en moeten aan de lijn worden gehouden vanaf het moment dat ze de spoorwegfaciliteiten betreden. De riem mag maximaal twee meter lang zijn. Kleine dieren moeten in manden of kooien reizen en mogen geen stoelen bezetten. Honden die volgens de wet als potentieel gevaarlijk worden beschouwd, mogen niet reizen met minderjarigen onder de 16 jaar.
 • Renfe: honden die met de Renfe reizen mogen maximaal 10 kilo wegen en moeten altijd in een kooi, draagtas of ander type container vervoerd worden. De container moet niet groter zijn dan 60x35x35 cm en voorzien zijn van een apparaat om afval op te vangen en te verwijderen. Honden die tot 40 kilo wegen, zijn alleen op specifieke trajecten van de Renfe toegestaan.

Met de hond in de tram

Honden kunnen met de tram van Barcelona reizen, mits ze zijn aangelijnd en een muilkorf dragen.

Zoals bij de metro gelden er ook enkele tijdsbeperkingen:

 • Honden hebben geen toegang tot de tram tussen 7:00 uur en 9:30 uur of tussen 17:00 uur en 19:00 uur, van 11 september tot 24 juni. Ze hebben zonder tijdsbeperking toegang in het weekend, op feestdagen en tijdens de zomerperiode (24 juni tot 11 september).

Tip: Als je met je hond met het openbaar vervoer reist, ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je huisdier en moet je ervoor zorgen dat het dier de andere passagiers niet stoort.

Met de hond in de taxi

Er zijn taxi’s in Barcelona waar je met je huisdier kunt reizen. Het is wel raadzaam om bij het reserveren van de taxi aan te geven dat je met je hond reist.

👉 Lees hier meer over reizen met het ov in Barcelona.

Barcelona met je huisdier: tips & tricks

Tot slot, wil ik je nog een paar extra tips mee geven voor als je van plan bent om op vakantie naar Barcelona te gaan met je huisdier of zelfs hierheen te verhuizen.

 • Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is en geregistreerd staat in het gemeentelijke bevolkingsregister zodra je in Barcelona aankomt. Dit is niet alleen verplicht, maar het helpt ook bij het snel terugvinden van je huisdier mocht het ooit verdwalen.
 • Verken de dierenwinkels en dierenartsen in de buurt van je accommodatie. Het is handig om te weten waar je terecht kunt voor benodigdheden en medische hulp voor je huisdier.
 • Houd rekening met de warme temperaturen in Barcelona, vooral tijdens de zomermaanden. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt voor je huisdier en vermijd lange wandelingen tijdens de heetste uren van de dag. en extra duik in zee bij het hondenstrand van Barcelona kan dan ook geen kwaad!
 • Informeer jezelf over de lokale regelgeving met betrekking tot huisdieren, zoals de verplichting om ze aangelijnd te houden op openbare plaatsen en het opruimen van hun uitwerpselen.
 • Neem vooraf contact op met je accommodatie om te controleren of huisdieren zijn toegestaan en of er eventuele beperkingen of extra kosten zijn verbonden aan het verblijf van je huisdier.
 • Overweeg om een reisverzekering af te sluiten die ook de medische kosten voor je huisdier dekt, mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je verblijf in Barcelona.

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.