🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen 16 reacties
Home » Blog » Wandelroute in El Gòtic (Gotische wijk)

Wandelroute in El Gòtic (Gotische wijk)

El Barri Gòtic (of Gotische wijk in het Nederlands) vormt het ware historische centrum van Barcelona en trekt nog dagelijks duizenden bezoekers aan. En dat is niet voor niks! De Gotische wijk zit namelijk bomvol bekende bezienswaardigheden en mooie musea, vol sfeer en geschiedenis. Maar om de echte charme van de barri Gòtic te kunnen ontdekken moet je juist van de begaande paden afwijken en de verborgen en intieme plekjes gaan opzoeken.

Speciaal voor Barcelona met Marta heb ik onderstaande wandelroute in de Gotische wijk samengesteld: hier loop je niet alleen langs alle belangrijkste bezienswaardigheden in El Gòtic, maar ontdek je ook de mooiste Gotische paleizen en pakhuizen, de leukste cafés en verborgen intieme pleintjes. Neem hiervoor een halve dag vrij en geniet van al het moois wat op je pad zal komen!

Tour in de Gotische wijk

Deze wandeling in de Gotische wijk begint bij Plaça Catalunya (1), het epicentrum van de stad, aan de kant van het Spaanse warenhuis El Corte Inglés. Kun je je voorstellen dat hier in de Middeleeuwen nog niets lag behalve een open veld? Als eerste gaan we naar de Portal de l’Àngel (2), momenteel de drukste winkelstraat van Barcelona, maar voorheen een van de ingangen naar de stad.

Wandel langs de winkels richting de Kathedraal. Sla links af bij Carrer del Montsió als je een glimp in het beroemde café Els 4 Gats (3) wilt nemen, dat sinds 1897 bestaat en ontworpen is door een van de beste architecten van het Catalaanse Modernisme, Josep Puig i Cadafalch.

Els 4 Gats is vooral beroemd vanwege de vele artiesten en kunstenaars zoals Santiago Russinyol, Ramón Casas, Picasso en Utrillo die hier regelmatig bijeen kwamen.

Eenmaal bij de Cercle Artístic let op het oude fonteintje; dit is namelijk de Font de Santa Anna (4), de oudste fontein van Barcelona! Loop vervolgens via de Plaça Nova tot aan de Kathedraal.

De Kathedraal van Barcelona (5), ook de Catedral de Santa Eulàlia en La Seu genoemd, is een perfect voorbeeld van de Catalaans Gotische stijl en is zeer de moeite waard om te zien. Loop even naar binnen om de Kathedraal en het rustgevende klooster te ontdekken. Een ware oase van rust in de drukke binnenstad.

Kathedraal - Wandelroute in de Gotische wijk Barcelona
Kathedraal van Barcelona

Vervolgens komen we terug op het Plaça Nova (6) en lopen we langs een nog oudere stadspoort, eentje dat uit het Romeinse tijdperk stamt. Je wordt hieraan herinnert door de grote letters die Barcino spellen, aan de resten van het oude Romeinse aquaduct en het stukje oude stadsmuur dat nog zichtbaar is. Eenmaal in de Carrer del Bisbe begint je echte reis terug in de tijd.

Als eerste neem ik je mee, via het Carrer Montjuïc del Bisbe, naar het prachtige en intieme Plaça de Sant Felip Neri (7). Let hier vooral op de gaten in de façade van de kerk van Sant Felip Neri: het zijn de sporen van een van de meest trieste momenten ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog, toen het plein en zijn kerk op 30 januari 1938 gebombardeerd werden en er 42 doden vielen (waaronder vele kinderen die gevlucht waren naar de kelder van de kerk).

Na een minuut stilte pakken we de tour verder op richting Carrer del Bisbe. Het eerste wat we tegenkomen aan het Plaça de Garriga i Bachs is nog een ingang voor het klooster van de Kathedraal (8). Heb je deze nog niet eerder kunnen bezoeken, dan is dit je kans om dat te doen!

Loop vervolgens terug naar Carrer del Bisbe om onder een van de meest gefotografeerde bruggetjes in Gotische stijl, de Pont del Bisbe (9), te lopen (en er uiteraard een foto van te nemen).

Pont del Bisbe - Wandelroute in de Gotische wijk Barcelona
Pont del Bisbe

Daarna kom je aan bij het plein Plaça Sant Jaume (10), waar twee van de machtsgebouwen van de stad zich bevinden: het gemeentehuis aan de ene kant en er tegenover de Catalaanse Generalitat. Deze kun je over het algemeen niet bezoeken maar zijn van buiten ook prachtig om te zien. Met een beetje geluk kun je hier een of ander evenement of protest meemaken. Bij Plaça Sant Jaume is er namelijk altijd wat te beleven.

We bezoeken daarna het Centre Excursionista de Catalunya, dat verborgen in de Carrer del Paradís ligt. Hier dien je zeker een bezoekje te doen, want achter een nietsvermoedende gevel vind je de resten van de Romeinse tempel van Augustus (11). Deze is gratis te zien en vaak heel rustig. Een persoonlijke favoriet dat ik altijd aan iedereen die op bezoek is in Barcelona laat zien.

Romeinse tempel van Augustus - Wandelroute in de Gotische wijk Barcelona
Romeinse tempel van Augustus

De volgende halte is het beeldschone Plaça del Rei (12), waar de Gotische paleis Palau Reial Major bevindt. Dit imposante gebouw was in zijn tijd een ware wolkenkrabber en fungeerde als paleis voor de koning van Catalonië (die in die tijd Koning van Aragón heette).

Hiernaast vind je de ingang van het Museu d’Història de la Ciutat (13), dat je terug in de tijd neemt en over de geschiedenis van de stad sinds zijn oprichting door de Romeinen tot aan de Middeleeuwen vertelt.

Mijn tip als je geen tijd hebt om het museum te bezoeken: zie een blik van de Romeinse opgravingen die te zien zijn in het museum via de raampjes op de gevel van het gebouw.

Ook onmisbaar als je hier bent is om een bezoek brengen aan de prachtige winkel Cereria Subirà (14), dat een van de oudste winkels van Spanje is (het werd in 1761 opgericht) en handgemaakte kaarsen in alle kleuren en maten verkoopt.

Waarschijnlijk heb je inmiddels al wat trek gekregen, dus mijn volgende aanrader is om eventjes bij de mooie ouderwetse Pastisseria La Colmena (15) te stoppen, waar je lekkere koekjes, chocolade of croissants kunt kopen. In dit winkeltje kun je tevens wat lekkers halen als souvenir. Geniet van je snack bij het bankje tegenover de resten van de oude stadsmuur en defensietoren bij de nabij gelegen Carrer del Sots – Tinent Navarro (16) en loop vervolgens naar het Plaça de Sant Just (17). In de kerk aan dit plein worden de relikwieën van de eerste Christelijken martelaren van Barcelona bewaard, dat tevens als kathedraal van Barcelona diende tot aan de bouw van La Seu. Ook zeer recent is de opening voor het publiek van de bisschoppelijke assemblage gevonden in deze kerk dat uit de 6e eeuw dateert. Let ook op het Gotische fontein op de hoek van het plein: dit was vroeger de enige plek waar Joden en Christenen samen handel mochten drijven!

We zetten onze wandeling voort en lopen richting het Pati Llimona (18), dat de oude resten van een Romeins badhuis, muur en stadspoort bewaart. Deze is al deels vanaf Carrer de Regomir te zien, maar omdat de toegang gratis is, kun je ook de resten van binnen bewonderen. Het is meestal hier super rustig en aangenaam, waardoor je in alle rust van de oude ruïnes kunt genieten. En bij de binnenplaats dat de naam aan ‘Pati Llimona’ geeft, kun je heerlijk een tijdje uitrusten.

Centre Cívic Pati Llimona Barcelona
Centre Cívic Pati Llimona

Langs Carrer de Regomir kom je een aantal restaurants tegen waar je eventueel kunt eten, zoals Mirilla, waar je heerlijk kunt lunchen voor € 10,50. Sla vervolgens rechts af bij Carrer d’en Gignàs en ga even langs de bijzondere ronde hoek op het Carrer de Milans (19). Kijk naar boven en maak een foto van de blauwe lucht en de ronde vorm van de huizen boven je. Pure magie!

We lopen vervolgens via Carrer d’Avinyó tot aan de Carrer Ample om zo bij de Barroque Basílica de la Mercè (20) te arriveren; een vaak vergeten kerk die gewijd is aan de patroonheilige van Barcelona, La Mercè. Loop daarna langs het Carrer Ample door tot aan het Passatge de la Pau (21), dat mooi versierd is middels bogen.

Via deze half verborgen passage komen we uiteindelijk op een van de mooiste pleinen van Barcelona, het levendige en beeldschone Plaça Reial (22). Hier kun je onder het genot van een drankje en een hapje op een terrasje even een pauze nemen. Mijn favoriete adres aan het Plaça Reial is Ocaña, maar er zijn genoeg barretjes om uit te kiezen!

Gaudí's lantaarnpaal op het Plaça Reial Barcelona
Gaudí’s lantaarnpaal op het Plaça Reial

Na deze pauze volgen we onze tour door de Gotische wijk met als eerste must see de prachtige en tevens eeuwenoude Herbolari del Rei (23). Een antiek winkeltje dat sinds 1823 als apotheek en drogisterij werkt. We steken de Carrer de Ferran over en lopen via Carrer d’en Quintana tot aan Carrer de la Boqueria. Hier lopen we rechts totdat we links het steegje Carrer de l’Alsina tegenkomen. Loop hier binnendoor totdat je bij het knusse plein van Plaça del Pi komt.

Bij deze bohemienne en rustige plek bevind zich de beeldschone Basílica de Santa Maria del Pi (24), dat het grootste roosvenster van Catalonië bevat. Maar ook de gebouwen rondom de kerk verdienen je aandacht: zo vind je hier de oudste sgraffito van de stad en de honderd jaar oude winkel Ganiveteria Roca.

Naast het plein ligt Carrer Petritxol (25), waar je een lekkere portie churros con chocolate kunt bestellen bij een van de vele traditionele granjas zoals La Pallaresa en Dulcinea. Heerlijk!

Granjas bij Carrer Petritxol - Wandelroute in de Gotische wijk Barcelona
Granjas bij Carrer Petritxol

Daarna lopen we langs een van de populairste winkelstraten van Barcelona, de Carrer de la Portaferrissa. Let op de hoek van de Ramblas op de middeleeuwse fontein, de Font de Portaferrissa (26), dat ons herinnert aan de voormalige stadspoorten van het Middeleeuwse Barcelona dat hier lag.

Wandel een stukje langs de beroemde Las Ramblas (27) om vervolgens bij de Carrer de la Canuda weer rechts af te slaan. Bij het Plaça de la Vila de Madrid zal je de blootgelegde resten van de oude Via Sepulcral (28) vinden: dit was in de tijden van de Romeinen de weg naar de stad waar de Romeinse begraafplaats lag. Omdat dit nog een vrij onbekende plek is voor toeristen, kun je hier in alle rust de oude graven bewonderen.

Als laatste stop, en als compensatie voor al het lopen, laat ik je kennis maken met de beroemde Gelateria Giovanni (29), dat aan het Plaça de la Cucurulla ligt. Bij Giovanni halen de Barcelonezen in de zomer altijd een lekker ijsje of een warme wafel met chocola in de winter. Doe dus als de locals en ga in de rij staan voor iets lekkers om een geslaagde dag af te sluiten!

Tip: Wil je meer weten over Gotische wijk in Barcelona? Check dan hier mijn complete wijkgids!

Kaart Gotische wijk wandelroute

Wandelroute in El Gòtic Barcelona - Kaart

Video wandeling in de Gotische wijk

Kun je niet wachten totdat je deze wandeling kunt maken? Komt dan in de sfeer van de Gotische wijk met mijn digitale wandeltour. Op mijn YouTube kanaal laat ik je het beste zien van de Gotische wijk en andere plekken in de stad!

Lees meer:

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

16 gedachten over “Wandelroute in El Gòtic (Gotische wijk)”

 1. Hallo Martha,
  Wij willen wandelen in Barcelona. Wii zijn er 9 dagen en willen zoveel mogelijk zien. Tickets hebben we al. Zijn bij de boekjes ook gps tracks?

  Beantwoorden
  • Hola Agnes,

   Bedankt voor je bericht en interesse. Mijn reisgidsen bevatten helaas geen GPS tracks. Wel is er een link naar Google Maps en daarmee kun je makkelijk door de stad navigeren en langs alle hoogtepunten op de kaart gaan.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen. Veel plezier alvast gewenst in Barcelona!

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 2. Hoi Marta,

  Gisteren hebben mijn dochter en ik een groot deel van jouw wandelroute gelopen. Een hele fijne wandeling met veel informatie, al misten we soms een wat meer gedetailleerdere routebeschrijving. Maar met behulp van Google maps kwamen we er meestal wel uit. We hebben wat lekkers gekocht bij patisseria La Colmena en zijn uiteindelijk eind van de middag nog teruggekeerd naar placa Reina waar we heerlijk bij Ocaña hebben gegeten.

  Beantwoorden
  • Hola Marjolijn,

   Wat onwijs leuk om te horen dat jullie deze route en mijn tips hebben gevolgd. Hopelijk hebben jullie er van kunnen genieten 😀

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
  • Super leuk om met deze wandelroute El Gòtic te ontdekken!! Ik hou er ook wel van om gewoon op de bonnefooi wat rond te lopen, maar dan had ik vast het een en ander gemist 🙂 Dankjewel voor het delen hiervan!!
   Groetjes Rianne

   Beantwoorden
   • Graag gedaan, Rianne! Het is geweldig om te horen dat jullie hiervan gebruik hebben gemaakt en hebben genoten van de wandeling 🙂

    Saludos,
    Marta

    Beantwoorden
 3. Hoi Marta,
  ben een citytripje aan het plannen en wow wat heb ik veel aan al jouw info.
  Wij willen de wandeling gotische wijk gaan doen en het kaartje heb ik al kunnen downloaden maar kwou je even vragen of je ook een linkje hebt met de uitleg want ik krijg deze niet geselecteerd om af te drukken 😉
  mvg sara

  Beantwoorden
  • Hola Sara,

   Super leuk dat je mijn site ontdek hebt en gebruik wilt maken van deze route. Ik zelf ervaar geen problemen om de tekst van de website te selecteren en afdrukken. Heb je wellicht al geprobeerd in een andere device? En andere optie is natuurlijk om screenshots met je mobiel te maken of de site via je mobiel te bekijken als je daar ter plekke bent.

   Saludos en veel plezier alvast!
   Marta

   Beantwoorden
  • Hola Ilse,

   Bedankt voor je bericht en interesse! Leuk dat je de Gotische wijk wandelroute wilt doen. Helaas beschik ik momenteel niet van het aantal kilometers, maar je kunt er wel aardig en halve dag mee bezig zijn (indien je geen musea onderweg bezoekt).

   Saludos,
   Marta

   Beantwoorden
 4. Hallo Marta,

  Gisteren deze route gelopen, en terwijl ik dacht alles al gezien te hebben, heb ik enorm veel dingen gezien die ik nog nooit gezien had of niet opgevallen waren!
  Ik ben dan ook enorm blij met jou site en ik denk dat we nog wel meer routes gaan lopen!
  Nog een paar leuke dingen, we werden naar binnen geroepen door de eigenaar? van Herbolari del Rei. Hij wist een hele boel te vertellen over alles wat er te zien was. Natuurlijk een heerlijk stuk zeep gekocht en getrakteerd op een heerlijk kruiden snoepje!
  Op Plaça de Sant Just zijn we de kerk in gegaan, voor 2 euro mag je 174 treden omhoog , de laatste 10-15 treden waren wel heeeel smal, maar het uitzicht boven op de toren was geweldig!
  Dus enorm bedankt voor je route , we hebben weer veel gezien en opgestoken!

  Beantwoorden

Plaats een reactie