🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Reizen Reageer
Home » Blog » Wandelroute Passages van Barcelona

Wandelroute Passages van Barcelona

Barcelona kent vele passages. Dit was namelijk de goedkoopste en meest eenvoudige manier om vroeger een doorgang te maken tussen twee straten. Niet gek dus dat we in de binnenstad van Barcelona veel van dit soort gangen vinden: soms achter een ijzeren hek, anderen open, soms rijkelijk versierd, anderen sober, maar altijd betoverend.

Een leuke (en alternatieve) manier om de oude binnenstad van Barcelona te verkennen is om een wandeling te maken door juist al deze verborgen passages en steegjes. Zo kom je langs plekken die je voorheen over het hoofd gezien zou hebben en bovendien kun je een stukje Barcelona zien die veel mensen niet eens kennen! Ga je mee op pad langs de passages van Barcelona?

Wandeling langs de passages van Barcelona

Neem de metro naar het station Drassanes (L3), stek de beroemde Ramblas over en loop richting het wassenbeeldenmuseum van Barcelona, het Museu de la Cera de Barcelona. Hier ligt de eerste passage van de route, de Passatge de la Banca (1). De naam van de Banca-passage is afkomstig van de bankinstelling die hier in 1873 een gebouw liet bouwen, waar nu het wassenbeeldenmuseum is gevestigd (“banca” in betekent bank).

De passage werd ontworpen door de architect Antoni Rovira i Trias en de huizen eromheen door Elia Rogent. Hier woonden verschillende families van de bourgeoisie van die tijd. Het museum opende in 1973, nadat de passage een beroemde uitgangsplek was geworden voor de mariniers die verankerd waren in de haven van Barcelona, die hier wat kwamen drinken en genieten van de muziek en de flamenco optredens.

Tegenwoordig vinden we naast het wassenbeeldenmuseum het magische cafè van El Bosc de les Fades (De Feeënbos). Zonder twijfel, een van de leukste en meest bijzondere plekken in Barcelona om een drankje te doen!

Passatge de la Banca - Tour Passages van Barcelona
Passatge de la Banca

Volg de L-vorm van de Banca-passage en loop vervolgens langs de Carrer de Josep Anselm Clavé om zo de ingang van het tweede passage te vinden, die van Passatge de la Pau (2). Deze passage heeft zijn naam te danken aan het vredesverdrag van Vergara in 1839 tussen de Carlisten en Isabelisten, tijdens de Eerste Carlistenoorlog (1833-1840). “Pau” betekent namelijk vrede.

Echter wie goed oplet en kennis van de Spaanse en Catalaanse taal heeft, zal snel ontdekken dat er op het naambord een groot fout is gemaakt, want er staat “Pasage de la Paz” in plaats van “Pasaje de la Paz” (in het Spaans) of “Passatge de la Pau” (in het Catalaans).

Op het plein dat zich opent achter het Pau-passage vinden we een leuk café met terras genaamd Federal Café. De ideale spot om een kop koffie met wat lekkers te halen!

Passatge de la Pau - Tour Passages van Barcelona
Passatge de la Pau

Loop verder door het Pau-passage om zo bij de Passatge dels Escudellers (3) te komen, die aan de Carrer dels Escudellers uitkomt. Zoals de naam “escudellers” het al aangeeft, hier werd vroeger met aardewerk gewerkt, om onder andere kommen en borden te maken.

Op de hoek met Carrer dels Escudellers valt de modernistische gevel van de beroemde restaurant Grill Room, nu onder de naam Grill Room Bar Thonet.

Sla rechts af en loop recht door om zo bij nog zo’n beroemde restaurant tegen te komen, die van Los Caracoles, waar de kippen aan de spies buiten staan te draaien. Is het al lunchtijd, aarzel dan niet om dit restaurant uit te proberen!

Aan het einde van Carrer dels Escudellers komen we de ingang (achter een hek) van de Passatge del Rellotge (4), in het Spaans “Pasaje del Reloj”, oftewel, de passage van de klok. De passage kreeg deze naam vanwege een zeer populaire wandklok die de uren van de grote hoofdsteden van de wereld, de dagen van de maand en de fasen van de maan weergaf.

Passatge del Rellotge - Tour Passages van Barcelona
Passatge del Rellotge

Steek het plein van George Orwell over en loop via de Carrer d’Avinyó tot aan de kruising met Baixada de Sant Miquel om zo tot de vijfde passage van de route te komen, die van Passatge del Crèdit (5), in het Spaans “Pasaje del Crédito”. De Passatge del Crèdit werd door de kredietmaatschappij Societat General Catalana de Crèdit, vandaar de naam van de kredietpassage.

Het valt extra op vanwege de de nog zichtbare ijzeren wachthuisje voor de portier. Maar de echte reden waarom deze passage bekend om staat, is omdat dit de plek is waar de schilder Joan Miró werd geboren. Is de poort van het passage open, dan kun je deze doorkruisen en door de andere kant, bij het Carrer de Ferran, uit te komen.

Steek Plaça Sant Jaume over en ga richting de Born. Loop bijvoorbeeld via de Via Laietana om bij de Carrer de Sant Pere Més Alt rechts af te slaan. Hier komen we nog twee hele mooie passages tegen die vroeger deel maakten van een fabriek, de Passatge de les Manufactures (6) en Passatge Sert (7). Beide verbinden de Carrer de Sant Pere Més Alt met Carrer de Trafalgar.

De eerste passage, die van Manufactures, behoorde tot de textielfabriek van Joan Cirici en herbergt nu het flexitarian restaurant Flax & Kale Passage. De tweede, het Sert-passage, behoorde tot de familie Sert, wiens een tapijtenfabriek hier had.

Passatge de les Manufactures - Tour Passages van Barcelona
Passatge de les Manufactures

Loop nu via Carrer de Trafalgar richting het centrum weer: steek de Via Laietana over en loop via de Carrer de les Magdalenes, Carrer de Duran i Bas en Carrer de la Canuda tot aan Carrer d’en Bot, waar de ingang ligt van een van de allereerste passages van Barcelona, die van Passatge Magarola (8). Deze stamt uit 1847, toen de kapel van het paleis van de Magarola verdween. Onderweg, bij het Plaça de la Vila de Madrid, kom je onder meer de restanten van een Romeins begraafplaats tegen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.

Loop via de winkelstraat Portaferrissa richting de Ramblas en volgt deze tot aan onze laatste halte, het beeldschone Plaça Reial, waar nog twee markante passages liggen, die van Passatge de Madoz (9) en Passatge de Bacardí (10). De eerste staat bekend om zijn bars en restaurants, terwijl de tweede vroeger als overdekte winkelcentrum voor de welgestelde diende en nu vaak achter slot en grendel ligt.

Passatge de Madoz - Tour Passages van Barcelona
Passatge de Madoz

Kaart wandelroute Passages van Barcelona

Tip: meer weten over het oude centrum van Barcelona? Lees hier mijn Ciutat Vella wijkgids. Mis ook niet mijn andere wandelroutes, zoals die langs Gràcia en de Eixample.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

Plaats een reactie