🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Ciutat Vella

Ciutat Vella is het oudste gedeelte van de stad en herbergt de meeste bezienswaardigheden van Barcelona. De geschiedenis van Ciutat Vella vertelt het verhaal van het Romeinse Barcino, de eerste stadsmuren en het middeleeuwse Barcelona. Barcelona was de stad die als hoofdstad van het koninkrijk de Middellandse Zee domineerde.

Het district van Ciutat Vella wordt gekenmerkt door zijn beroemde promenade van Las Ramblas, zijn gotische Kathedraal en de kerk van Santa Maria del Mar en Santa Maria del Pi, de hippe winkeltjes van El Born, de vissers van La Barceloneta en de multiculturele Raval.

Wil je het district leren kennen, lees dan verder in deze gids over Ciutat Vella, met allerlei handige informatie, interessante bezienswaardigheden en de beste tips van locals.

Waarom moet je naar Ciutat Vella gaan?

Ciutat Vella, letterlijk vertaald “oude stad”, is het historische hart van Barcelona. Na tientallen jaren van verwaarlozing, is Ciutat Vella nu hip en happening, vooral El Born en El Raval zijn razend populair tussen jonge stedentrippers, terwijl El Barri Gòtic dé toeristische trekpleister van Barcelona is geworden. Je kunt Barcelona niet verlaten zonder deze wijk te hebben gezien, want dit is absoluut één van de hoogtepunten tijdens een stedentrip Barcelona.

Carrer Ferran Gotische wijk Barcelona
Carrer Ferran in Barcelona

Waar ligt Ciutat Vella?

Ciutat Vella ligt in het centrum van de stad aan de kant van de zee, ingeklemd tussen Plaça Catalunya, Ronda de Sant Antoni, Montjuïc en het Parc de la Ciutadella.

Het is makkelijk te bereiken met de metro, want bijna alle metrolijnen komen er langs. De beste metrohaltes om de wijken verder te leren kennen zijn Jaume I (L4) en Liceu (L3).

Kom je vanaf de luchthaven van Barcelona, dan is het het meest eenvoudig om gebruik te maken van de shuttlebussen Aerobús die je van het vliegveld naar Plaça Catalunya brengen.

Ciutat Vella wijk per wijk

Ciutat Vella wordt gevormd door de volgende barris (wijken): La Barceloneta | El Barri Gòtic | El Raval | Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera. Het is de oudste district van Barcelona en herbergt tal van hotels, musea en bezienswaardigheden. Het brede scala aan horecagelegenheden, winkels, musea en entertainment maken het een leuke plek om te bezoeken.

El Barri Gòtic: de oorsprong van Barcelona

Barcelona is ontstaan op dezelfde plek waar tegenwoordig de Gotische wijk – in het Catalaans Barri Gòtic – ligt.

Op deze plek werd het Romeinse Barcino gebouwd, binnen de eerste stadsmuren waarvan nog een aantal delen zichtbaar zijn gebleven. Dit is het echte Barcelona met oude gebouwen en plaatsen vol geschiedenis, zoals het Plaça del Rei, waar de Katholieke koningen Columbus ontmoetten bij zijn terugkeer uit Amerika.

De Gotische wijk heeft als centrale punt het plein van Plaça de Sant Jaume, waar de Romeinse Mont Tàber stond, geflankeerd door het stadhuis aan de ene kant en het paleis van de Catalaanse regering aan de andere kant.

In de Gotische wijk vind je de oudste gebouwen en straten van de stad, vol historische betekenis. In de loop der eeuwen heeft deze wijk altijd gefunctioneerd als het centrum van macht en politiek. Mis vooral niet de middeleeuwse paleizen rondom de Kathedraal, zoals het Casa de l’Ardiaca of Palau del Lloctinent, en het befaamde Pont del Bisbe, een bruggetje in Gotische stijl bij Carrer del Bisbe.

👉 Volg mijn wandelroute door de Gotische wijk om al zijn geheimen te leren kennen.

Gotische wijk - Ciutat Vella Barcelona
Gotische wijk

El Raval: van arbeidersbuurt naar multiculturele wijk

Het Raval van de bohemiens en de arbeiders uit de 18e en 19e eeuw, dat bekend stond als de Chinese buurt, is nu slechts een romantische herbeleving van de woonplek van de Franse schrijver Jean Genet. De seksueel promiscue buurt die de schrijver toonde aan de wereld is nu een vooraanstaand exponent van het kosmopolitische en multiculturele Barcelona.

De wijk El Raval heeft dan ook de eer om de wijk te zijn met het breedste culturele aanbod van Europa. Hier vind je interessante musea zoals het hedendaagse kunstmuseum MACBA en het cultureel centrum CCCB, maar ook architectonische juweeltjes zoals het Palau Güell van Gaudí, het Palau de la Virreina, het oude ziekenhuis Antic Hospital de la Santa Creu en de Romaanse Església de Sant Pau del Camp.

Ook in de winkel- en horecasector is El Raval hard op weg om El Born voorbij te gaan als de hipste wijk van Barcelona. Verpauperde panden en groezelige straten worden ingenomen door een jongere generatie die bruist van de positieve energie en ideeën. Het bezoeken van de buurt heeft zelfs een naam gekregen: ravalejar.

👉 Volg mijn wandelroute door de El Raval langs de leukste straten, winkels en eetadressen.

El Raval - Ciutat Vella Barcelona
El Raval

Sant Pere, Santa Caterina en La Ribera: trendy Born

Tussen de Via Laietana en het Parc de la Ciutadella ligt de wijk van Sant Pere, Santa Caterina en La Ribera, die tegenwoordig bekend staat als de hippe wijk El Born. De wijk vertegenwoordigde vroeger het grootste deel van de handel in de stad. Zelfs de namen van de vele straten zijn tegenwoordig nog steeds te danken aan de beroepen die daar plaatsvonden: straten zoals Mirallers (spiegelmakers), Sombrerers (hoedenmakers), Argenteria (zilverwerkers), hebben als oorsprong de beroepsnaam van zijn bewoners. De naam “El Born” stamt af van de stekspelen van de hoge heren die rondom de kerk van Santa Maria del Mar tijdens de middeleeuwen plaatsvonden.

Tegenwoordig staat El Born bekend om zijn hippe winkeltjes, gezellige restaurants en bruisende nachtleven. Bezoekers kunnen hier genieten van een bezoek aan de markthal van Santa Caterina, het Palau de la Música Catalana, de basiliek van Santa Maria del Mar, het Picasso Museum of de oude Mercat del Born met zijn indrukwekkende opgravingen.

👉 Ontdek met deze wandelroute in El Born al mijn lievelingsadressen.

El Born - Ciutat Vella Barcelona
El Born

La Barceloneta: zeeman in hart en ziel

Er is geen enkele andere plaats in Barcelona die de nauwe relatie tussen de stad en de zee zo goed laat zien zoals de wijk La Barceloneta. De plek waarop La Barceloneta zit bestond vroeger echter niet: het is ontstaan door de langzame ophoping van zand in de haven, door de golfbreker die hier in 1474 werd gebouwd.

De stedelijke ontwikkeling van het gebied begon in de 18e eeuw, als gevolg van de nederlaag van 1714, om de dakloze bewoners van de nabije wijk La Ribera te huisvesten. Om ze te verhuizen werd de nieuwe wijk van Barceloneta gebouwd, dat de eerste kunstmatige wijk van de stad werd.

La Barceloneta was een echte visserswijk tot in het midden van de 19e eeuw. Daarna begon de industrialisatie zich binnen te dringen als gevolg van de nabijheid van de haven en het treinstation Estació de França.

Inmiddels is de wijk getransformeerd tot dé badplaats en het recreatiegebied van zowel inwoners als toeristen. De vele visrestaurants en oude tavernes, het kilometers lange zandstrand en het havengebied maken van La Barceloneta vooral in de zomermaanden een ware trekpleister.

👉 Lees hier meer over de geschiedenis van La Barceloneta, de visserswijk van Barcelona.

La Barceloneta - Ciutat Vella Barcelona
La Barceloneta

Gids over Ciutat Vella

Het oude stadscentrum van Barcelona heeft van alles en nog wat te bieden voor de bezoeker. Wil je het district als een echte local leren kennen, volg dan mijn tips! Bezoek de belangrijkste bezienswaardigheden, ga eten bij de lokale eettentjes, shop je souvenirs bij de leukste winkeltjes en ontdek de charme van deze historische wijk al wandelend.

Onmisbare bezienswaardigheden in Ciutat Vella

Ciutat Vella herbergt de meeste musea en bezienswaardigheden van de stad. Van de gotische Kathedraal van Barcelona tot aan de beroemde Ramblas en de Boqueria markt. Mis vooral niet onderstaande must-sees in Ciutat Vella.

 • De Kathedraal: de gotische kathedraal van Barcelona, La Seu, is een icoon van de stad en een ware must-see.
 • Las Ramblas: de meest beroemde promenade van Barcelona die zich uitstrekt van Plaça Catalunya tot aan het Columbus Monument aan zee.
 • Mercat de la Boqueria: een ware trekpleister te midden van de Ramblas is de bekende Boqueria markt.
 • Gran Teatre del Liceu: het operagebouw van Barcelona.
 • Plaça Reial: een van de mooiste pleinen in de stad, omringd door bogen en met tal van terrasjes en restaurants.
 • Picasso Museum: het kunstmuseum geweid aan de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso.
 • Santa Maria del Mar: de prachtige basiliek van El Born, met interessante rondleidingen die je naar het dakterras van de kerk brengen.
 • Santa Maria del Pi: deze prachtige kerk heeft het grootste roosvenster van Catalonië en ligt op een gezellig pleintje waar regelmatig kunst- en streekmarkten gehouden worden.
 • Palau de la Música Catalana: de modernistische concertzaal van Domènech i Montaner. Een ware blikvanger in El Born.
 • Parc de la Ciutadella: een mooie plek om je te ontspannen na alle sightseeing. Voor velen het lievelingspark van Barcelona.
 • Columbus Monument: standbeeld ter ere van de ontdekker van Amerika met een 360 graden uitkijkplatform.
 • Pont del Bisbe: een opvallende brug in neo-gotische stijl verbindt het huis Casa dels Canonges met het Palau de la Generalitat. Hoewel de brug van Carrer del Bisbe heel oud oogt, werd hij pas in 1928 door de architect Joan Rubió i Bellver ontworpen, en werd vrij snel populair onder de toeristen, die er nog steeds graag foto’s van nemen. Het is dan ook een heel fotogeniek plekje!
Carrer del Bisbe Barcelona
Carrer del Bisbe in Barcelona

Leuk om te doen in Ciutat Vella

In Ciutat Vella kun je leuk winkelen, uitgaan, eten en uiteraard veel bekende trekpleisters bezoeken. Ik geef je een aantal suggesties om Ciutat Vella als een local te beleven.

 • Shoppen in Ciutat Vella: naast de beroemde winkelstraten van Portal de l’Àngel en Portaferrissa, vind je in Ciutat Vella nog tal van leuke winkeltraatjes zoals Carrer de l’Argenteria in El Born voor wat hippere winkels en boetieks, of Carrer Tallers en Carrer de la Riera Baixa in El Raval voor tweedehands spullen. Het winkelcentrum Maremagnum is daarnaast iedere zondag open.
 • Lekker op het terras zitten: de intieme pleinen en gezellige terrasjes van Ciutat Vella nodigen je uit om te gaan zitten. Ga bijvoorbeeld op het terras bij het Plaça dels Àngels zitten en zie de skaters vooraan het MACBA hun tricks oefenen. Of ga zitten bij Plaça dels Traginers naast de resten van een Romeinste stadsmuur. Volg deze wandeling om de mooiste pleinen in de Gotische wijk te bezoeken.
 • De geschiedenis ontdekken: het leukste van Ciutat Vella is om in zijn smalle straatjes te verdwalen en je door het gewicht van de geschiedenis te laten verrassen. Maak een wandeling door de geschiedenis van La Ribera, de Joodse wijk of het Romeinse Barcino. Bezoek ook één van mijn lievelingsmusea; het Museu d’Història de la Ciutat, waar de resten van de Romeinse tijd nog zichtbaar zijn, en het oude Mercat del Born, waar opgravingen van het Barcelona uit 1714 zijn blootgelegd.
 • Musea bezoeken in Ciutat Vella: je kunt uit veel soorten musea kiezen in Ciutat Vella, zoals het Picasso Museum, MACBA of Moco Museum voor de kunstliefhebbers, het CCCB en Casa dels Entremesos voor de cultuurliefhebbers of het MUHBA Plaça del Rei voor de geschiedenisliefhebbers.
 • Churros eten: in Ciutat Vella vind je enkele van de beste granjas in de stad waar je onder andere de lekkerste churros con chocolate kunt nuttigen, zoals Granja M. Viader en Granja Dulcinea.
 • Paella eten: in de buurt van de zee, aan La Barceloneta, liggen enkele van de beste restaurants waar je paella kunt eten.
 • Kerken verkennen: In Ciutat Vella ontdek je enkele van de oudste en meest prachtige kerken van de stad, waarbij de kathedraal van Barcelona absoluut de kroon spant.
 • Street art spotten: tussen alle historische panden in het oude centrum, zitten ook enkele moderne kunststukken. Enkele voorbeelden zijn de kleurrijke bestrating ‘Pla de l’Os’ van Joan Miró op de beroemde Ramblas, de mooie muurschildering van Sixe Paredes bij Carrer de Sant Pau, de AIDS muurschildering van Keith Haring of de grote kus van Joan Fontcuberta bij Plaça d’Isidre Nonell.
 • De dierentuin bezoeken: de Zoo de Barcelona is een geschikt uitje voor zowel jong en oud. Bij de dierentuin tref je een mooie verscheidenheid aan diersoorten, inclusief enkele die je alleen in Spanje tegen kunt komen.

Slapen in Ciutat Vella

Overnachten in Ciutat Vella is zeer aan te raden. Je zit hier mooi in het oude centrum en op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden, van de hippe wijk El Born tot de multiculturele Raval, en niet te vergeten: het strand!

Boek je hotel in Ciutat Vella

Booking.com

Met de kids in Ciutat Vella

Als je met de kinderen naar Ciutat Vella komt, zijn er voldoende opties om ze te vermaken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Museu de la Cera (wassenbeeldenmuseum) en het fanstasievolle café Bosc de les Fades. Geniet daarna van een boottocht met de Golondrinas, bezoek het Aquarium van Barcelona en beklim het Columbus Monument voor een fantastisch uitzicht over Barcelona, de Ramblas en de zee. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de snoepwinkel van Papabubble, waar vrolijke snoepgoed op traditionele wijze gemaakt wordt.

Ook leuk met de kids is het Big Fun Museum (museum van illusies) en het Museu de la Xocolata (chocolademuseum).

Wie van manga en fantasie series houdt zoals Harry Potter, kan daarnaast zijn hart ophalen in de vernieuwde Galeries Maldà, waar verschillende winkels voor de echte fantasie fans te vinden zijn. Mis vooral niet de Super Friki Market, een supermarkt waarin allerlei spullen verkocht worden die we alleen van tv kennen (zoals Willy Wonka’s chocolade).

👉 Lees hier meer over een kidsproof vakantie naar Barcelona.

Speeltuinen - Op bezoek bij de Zoo de Barcelona
Speeltuinen in de dierentuin van Barcelona

Evenementen in Ciutat Vella

Als toeristisch en historisch centrum van de stad worden er in Ciutat Vella tal van evenementen gehouden door het jaar heen. Tijdens deze evenementen is het uiteraard extra leuk om de wijk Ciutat Vella te bezoeken!

 • Sardana-dans: elke zaterdag om 18:00 uur en zondag om 11:15 uur worden sardanes (Catalaanse dans) gedanst voor de Kathedraal en jij kunt er ook aan meedoen! Een andere leuke gelegenheid om meer te leren over de Catalaanse cultuur en folklore is de Festa Catalana.
 • Festes de Sant Josep Oriol: cultureel en kindvriendelijk evenement in de buurt rondom de kerk van El Pi in de Gotische wijk.
 • Sant Jordi: tijdens Sant Jordi (23 april), de dag van de liefde in Catalonië, is het extra druk in Ciutat Vella. Barcelonezen gaan dan de Ramblas afstruinen op zoek naar leuke boeken en rozen om cadeau te geven.
 • Festes de la Primavera de la Barceloneta: het lentefestival van La Barceloneta (tussen april en mei) met verschillende parades, feestelijke optochten, concerten en evenementen voor jong en oud.
 • Tast a la Rambla: foodie evenement op de Ramblas.
 • Festes de Sant Roc: Sant Roc is één van de oudste en meest traditierijke feesten van Barcelona en vindt ieder jaar in augustus plaats in de Gotische wijk.
 • La Mercè: het stadsfeest bij uitstek, La Mercè, vindt ieder jaar in september plaats, met tal van gratis concerten en evenementen zoals mensentorens en vuurlopers.
 • La Rambla en flor: bloemenfestival op de Ramblas tijdens de Festes del Roser.
 • Fira de Santa Llúcia: de oudste en grootste kerstmarkt van Barcelona wordt altijd in december gehouden, voor de Kathedraal.
 • Santa Eulàlia: het winterfestival ter ere van Santa Eulàlia wordt in februari in de straten van Ciutat Vella georganiseerd, met onder andere lichtspektakels en reuzendansen.

Eten in Ciutat Vella

Ciutat Vella kent een groot scala aan koffietentjes, restaurants en horecagelegenheden. Locals bezoeken graag La Barceloneta voor de beste visrestaurants in de stad en gaan naar El Born en El Raval voor de hippere eettentjes. Eten aan de Ramblas is een dikke no-go voor de locals, al zijn er onlangs hele leuke nieuwe horecagelegenheden geopend zoals Opera Samfaina waar je wel uit eten kunt gaan. Enkele van mijn favoriete eetadressen in Ciutat Vella vind je hieronder.

Koffie en bakkerijen

 • Granja M. Viader (Carrer d’en Xuclà, 4-6): ouderwetse granja in het huis van de Cacaolat (Catalaanse chocomelk).
 • Caelum (Carrer de la Palla, 8): koffietentje vol met lekkernijen die gemaakt worden door nonnen.
 • Satan’s Coffee Corner (Carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call, 11): rustige plek voor een heerlijke kop koffie.

Lunchadressen

 • Picnic (Carrer del Comerç, 1): hip en kindvriendelijk brunchadres in El Born.
 • Pinotxo Bar (Mercat de la Boqueria, Carrer la Rambla, 89): voor tapas tijdens je bezoek aan de Boqueria markt.
 • Espai Mescladís (Carrer dels Carders, 35): aangename binnenplaats in El Born waar je lekker kunt eten.

Restaurants

 • Can Culleretes (Carrer d’en Quintana, 5): een klassieker in de stad en een mooi voorbeeld van de Catalaanse keuken.
 • Flax & Kale (Carrer dels Tallers, 74B): een van de hipste adressen van het moment in Barcelona voor een gezonde maaltijd.
 • Teresa Carles (Carrer de Jovellanos, 2): een van de beste vegetarische restaurants in de stad.
Eten bij Restaurant Flax and Kale Passage Barcelona restaurant review
Eten bij Flax and Kale Passage

Tapasbars

 • La Cova Fumada (Carrer del Baluart, 56): ouderwets tapasbarretje aan La Barceloneta. Bestel hier de authentieke ‘bomba’ van La Barceloneta (een pikant gehaktballetje met aardappel).
 • El Xampanyet (Carrer de Montcada, 22): populaire tapasbar in El Born. Mis vooral niet zijn huisgemaakte wijn.
 • Bar La Plata (Carrer de la Mercè, 28): authentieke tapasbar in de Gotische wijk.

Drinken en uitgaan in Ciutat Vella

Ciutat Vella is het hart van het nachtleven in Barcelona. Van sfeervolle cafés en fancy cocktailbars tot theaters en muziekpodia. Enkele tips:

 • Ocaña (Plaça Reial, 13-15): hippe bar, restaurant en nachtclub aan het Plaça Reial.
 • L’Ovella Negra (Carrer de les Sitges, 5): ouderwetse taverne en een echte klassieker van Barcelonas nachtleven.
 • Sor Rita Bar (Carrer de la Mercè, 27): extravagante bar voor wie een leuk begin van de avond wil beleven.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.