🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 4 reacties
Home » Blog » Festes de Santa Eulàlia

Festes de Santa Eulàlia

Rond 12 februari vindt ieder jaar in Barcelona de Festes de Santa Eulàlia plaats, dat ook bekend staat als het Festa Major d’Hivern (winterfestival). Santa Eulàlia mag dan niet zo bekend zijn of zo’n groot feest hebben als haar collega Mercè, maar als Barcelona’s tweede beschermheilige wordt er wel wat georganiseerd tijdens haar naamdag (12 februari). Bovendien is Laia, zoals Eulàlia vaak liefkozend wordt genoemd, ook nog eens de beschermheilige van de kinderen. Verwacht dus een goed gevulde kinderprogramma, concerten, parades, optochten en allerlei activiteiten om te genieten met de hele familie.

Voor het eerst gepubliceerd: 06/02/2014 Laatste update: 10/02/2023

Barcelona’s winterfestival

Ter ere van Santa Eulàlia organiseert Barcelona ieder jaar in februari een heuse festival voor jong en oud. Volgens de legende, stierf Eulàlia ten tijde van de Romeinse keizer Diocletianus, in de 4de eeuw, in Barcelona, nadat ze werd vervolgd vanwege haar geloofsovertuiging.

Door de 13 martelingen die ze moest doorstaan, werd ze een martelares en voor vele jaren Barcelona’s beschermheilige. Vandaar dat er ieder jaar rondom haar naamdag op 12 februari, dit festival georganiseerd wordt.

👉 Lees hier meer over de legende van Santa Eulàlia.

Festes de Santa Eulàlia 2023

Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 10 t/m 12 februari 2023. Tijdens dit winterfestival kun je een stukje van de Catalaanse tradities leren kennen en zijn er talloze gratis activiteiten om aan mee te doen. Hieronder vind je enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen.

Menselijke torens

De beroemde Catalaanse menselijke torens, de castellers, zijn op zondag 12 februari om 11:00 uur bij Plaça Sant Jaume te zien. Dit wordt ook gezien als het begin van het castellers-seizoen.

Optochten

Er zullen meerdere cercaviles (optochten) in de stad plaatsvinden tijdens de Festes de Santa Eulàlia, zoals de Cercavila dels Falcons de Barcelona, de Cercavila del Seguici de Santa Eulàlia en de Passejada de les Laies. Deze optochten met reuzen zijn heel leuk om te zien, vooral voor kinderen. Mis vooral de Passejada de les Laies op 12 februari niet!

 • Cercavila dels Falcons de Barcelona op 12 februari om 10:00 van Plaça Nova, via Carrer del Bisbe tot Plaça Sant Jaume.
 • Cercavila del Seguici de Santa Eulàlia op 12 februari om 10:30 uur van Plaça Reial, Passatge de Colom, la Rambla, Carrer de la Portaferrissa, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran naar het Plaça Sant Jaume loopt en eindigt rond 13:15 uur met een dans.
 • Passejada de les Laies op 12 februari om 18:30 uur van Carrer del Pi, Plaça de la Cucurulla, Carrer dels Boters, Plaça Nova, Carrer del Bisbe, Carrer de Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Carrer dels Banys Nous en Carrer de Ferran tot aan Plaça de Sant Jaume rond 20:25 uur.

Catalaanse dans en muziek

Dit is ook je kans om kennis te maken met de Catalaanse dans en muziek. Van sardanes tot aan esbartsgrallerstabalers en bastoners.

 • De traditionele dans van Santa Eulàlia zal plaatsvinden op 12 februari om 20:25 uur bij Plaça de Sant Jaume.
 • De dans van de esbarts zal je zien op 11 en 12 februari om 12:00 uur bij de Kathedraal.
 • Sardanes zullen gedanst worden bij Plaça de Sant Jaume op 9 februari om 17:00 uur bij de Kathedraal en op 12 februari om 18:30 uur bij het Plaça de Sant Jaume.
 • De grallers zal je zien op 12 februari om 08:00 uur bij Carrer Baixada de Santa Eulàlia en de straten van de Gotische wijk.
 • De tabalers op 11 februari om 17:30 uur bij Plaça Reial (parcours: Plaça Reial, Passatge de Colom, la Rambla, Carrer de Ferran en Plaça de Sant Jaume).

Vuurloop

Rennen tussen het vuur en de duivel, dat is de essentie van de correfocs (vuurrennen of vuurlop). Dit vuurfestival vindt plaats op 11 februari en is een van de leukste momenten van de Festes de Santa Eulàlia. Deelnemers dienen wel voorzichtig te zijn en geen licht ontvlambare kleding dragen.

Overdag is er een correfoc voor kinderen vanaf 18:30 dat gaat vanaf Plaça de Sant Jaume, Carrer de Ferran, la Rambla en Passatge de Colom tot aan het Plaça Reial rond 19:00 uur.

Volwassenen kunnen om 20:00 uur aan de correfoc meedoen. Het parcours begint op plaça Reial, Passatge de Colom, la Rambla, Carrer de Ferran en eindigt op Plaça de Sant Jaume om 20:45 uur.

Open dagen bij musea

Tijdens de Festes de Santa Eulàlia kun je verschillende musea en bezienswaardigheden zoals het gemeentehuis (op 11 februari) gratis bezoeken en worden vele activiteiten voor de kinderen georganiseerd.

Enkele van de deelnemers zijn het CosmoCaixa (gratis te bezoeken op 12 februari), Fundació Joan Miró (12 februari), Museu d’Història de Catalunya (12 februari), Museu Marítim (12 februari) en het Museu d’Història de Barcelona (12 februari). Voor een compleet overzicht klik hier.

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “Festes de Santa Eulàlia”

 1. Hallo,
  Wij gaan van 10 t/m 14 febr a.s naar barcelona met 4 kids in leeftijd 11-17 jaar… Tips die we echt moeten zien?? We willen zeker naar camp nou. Ik ben al op diverse sites aan het zoeken maar vind deze wel heel erg duidelijk… het wordt onze 1e city trip…

  Beantwoorden
 2. hallo Marta,

  Kloppen deze datums? 8 februari is dit jaar (2016) een maandag.
  Zou geweldig zijn als we de verlichte gebouwen kunnen zien.
  We zijn van 8 t/m 10 februari in de buurt van Barcelona !

  groetjes Monique

  Beantwoorden
  • Hoi Monique,

   Bedankt voor je reactie en interesse! Dit jaar valt de Festes de Santa Eulàlia van 11 februari t/m 14 februari. De informatie over de activiteiten zal binnenkort aangepast worden. Bezienswaardigheden zoals Casa Milà, Casa Batlló, Sagrada Família en het Hospital de Sant Pau worden alsnog dagelijks ’s avonds verlicht, al is dat wellicht minder indrukwekkend dan tijdens de lichtshow.

   Veel plezier alvast in Barcelona!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie