De beste tips van een local!

Carnaval in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Carnaval in Barcelona vieren
Inhoudsopgave

In februari wordt in Spanje zoals in andere landen ook Carnaval gevierd. Natuurlijk met een toepasselijke Spaanse fiesta! Het feest begint in Spanje op donderdag, met de zogenoemde Dijous Gras (Jueves Ladero in het Spaans) en eindigt op de woensdag daarop, Dimecres de Cendra (Miércoles de Ceniza, oftewel, Aswoensdag), met de traditionele ceremonie van sardines, die worden begraven om het begin van het vastenperiode te symboliseren.

Voor het eerst gepubliceerd 01/02/2015 Laatste update: 13/02/2023

Carnaval op z'n Spaans

Carnaval (Carnestoltes in het Catalaans) is een feest om het begin van de vastentijd te vieren. Het woord "carnaval" komt namelijk van het Latijnse "carne valle", oftewel "afscheid van het vlees". Dat is de dag voor Aswoensdag, het begin van de vastentijd die duurt tot Pasen.

Al in de middeleeuwen werd Carnaval in Barcelona gevierd. Toen in de tijd was Carnaval het moment om los te gaan. Zo is bijvoorbeeld de traditie van het gooien van sinaasappelen (La Taronjada) in de 14e eeuw ontstaan.

Omdat het Carnavalsfeest in Barcelona zo zijn eigen tradities kent, heb ik hieronder de belangrijkste verzameld.


Lekker vet eten

Dijous Gras of Dijous Llarder (dikke donderdag) markeert het begin van een week die vroeger bedoelt was om veel te eten, en voornamelijk, datgene te eten die daarna tijdens het vastenperiode verboden was.

Om die reden at men vroeger tijdens Carnaval gerechten met een hoog gehalte aan dierlijk vet zoals de botifarra d'ou (eierworst), coca de llardons (een vlakke gebakjescake gemaakt van eieren, suiker, varkensvleesgeknetter - de llardons - en pijnboompitten) en truita de Dijous Gras (een goed gevulde tortilla met onder andere bonen en witte en zwarte worst).

Je vindt deze producten tegenwoordig terug op de markt en bij de slager.

Worst met Carnaval eten
Worst met Carnaval eten

Carnavalsoptochten

Carnaval heeft in Barcelona een meer familiale toon. Carnaval wordt bijvoorbeeld op scholen gevierd en kinderen gaan dan verkleed naar school.

Ook worden in iedere wijk in Barcelona rues, oftewel carnavalsoptochten, georganiseerd voor Carnaval.

Barcelonezen zelf vieren Carnaval graag in Sitges. In deze kleine stad vlakbij Barcelona, gelegen aan het strand en bekend om de gay-scene, is Carnaval echt een heel groot evenement.

De markt in Barcelona tijdens carnaval
De markt in Barcelona tijdens carnaval

Carnavalsfeesten

Ondanks het familiale karakter van Carnaval in Spanje, worden er ook allerlei carnavalsfeesten voor jongeren en volwassenen gehouden.

Zo kun je in Barcelona in het weekend van Carnaval veel verkleedpartijen vinden en is het niet ongewoon om mensen verkleed op stap te zien gaan.

Mis bijvoorbeeld niet het Carnavalsfeest die op 18 februari plaats zal vinden bij Monumental Club.

Tip!

Voor de echte party-gangers zijn er andere plekken in Spanje beter aan te raden voor een 'over the top' carnavalsfeest, zoals het carnavalsfeest van Tenerife of Cadiz.

Carnaval vieren in Barcelona 2023

Dit jaar wordt Carnaval tussen 16 en 22 februari 2023 in Barcelona gevierd. Als je dus in Barcelona bent, vergeet niet om van dit feest te genieten! De belangrijkste evenementen tijdens het Carnaval of Carnestoltes in Barcelona vind je hieronder.

Donderdag 16 februari: Dijous Gras

Het begin van het carnavalsfeest wordt zoals de traditie hoort op donderdag gehouden bij het Plaça Sant Jaume.

Een optocht zal om 18:30 uur van Rambla de Santa Mònica vertrekken tot aan Palau de la Virreina. Hier wordt de aankomst van de Koning Carnaval, de Rei Carnestoltes, en de Koningin Carnaval, de Reina Belluga, gevierd met onder andere de dans van de reuzen en de zogenoemde "taronjada". Tot slot is er een maskerdans, de zogenaamde "sarau de carnaval".

Het is daarnaast traditie om tijdens Dijous Gras (dikke donderdag) botifarra d'ou (eierworst) te eten. Deze is te koop bij alle markten en vele slagerijen in de stad.

Op vele wijkcentra worden daarnaast tijdens Dijous Gras verschillende kookwedstrijden rondom de truita de Dijous Gras georganiseerd, naast allerlei proeverijen en eetfestijnen.

Truita de Dijous Gras - Carnaval in Barcelona
Truita de Dijous Gras

La Taronjada

De Taronjada is een van de meest bijzondere momenten van het carnavalsfeest: dan wordt met oranje ballonnen en confetti een strijd gehouden.

Dit jaar vind de Taronjada plaats vooraan het Palau de la Virreina, na de openingsceremonie.

Zaterdag 18 februari: Carnavalsoptochten

Carnavalsoptochten zijn in Spanje ook heel erg populair. In Barcelona worden verschillende carnavalsoptochten gehouden. Vaak wordt in iedere wijk een grote Carnavalsoptocht voor de hele familie georganiseerd. Kinderen komen hier meestal verkleed, maar ouderen niet.

Op zaterdag 18 februari kun je bijvoorbeeld naar een van de volgende optochten gaan.

 • Carnaval in El Gòtic – Carnavalassu
  Wanneer: 17:00 uur
  Route: van Plaça de la Mercè tot aan Pou de la Figuera.
 • Carnaval in Gràcia – Rua a la Vila de Gràcia
  Wanneer: 18:00 uur
  Route: Jardinets de Gràcia, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Carrer Milà i Fontanals, Carrer Puigmartí, Carrer Torrent de l’Olla, Carrer Diluvi en Plaça de la Vila de Gràcia.
 • Carnaval in Sants – Gran Rua de Carnaval de Sants
  Wanneer: 17:00 uur
  Route: van Carretera de Sants op de hoek met Rambla Badal, via Carrer de la Creu Coberta tot aan de hoek mer Carrer Béjar.
Carnavalsoptochten in Barcelona
Carnavalsoptochten in Barcelona

Woensdag 22 februari: sluitingsceremonie

Het einde van het carnavalsfeest wordt gevierd met de symbolische begrafenis van de sardines, de enterro de la Sardina, dat het begin van het vastenperiode betekent.

Op Dimecres de Cendra (Aswoensdag) worden verschillende optochten georganiseerd in de stad om de sardine te begraven.

Het symbolisch begraven van sardientjes kun je onder andere bij het Plaça de la Barceloneta (om 17:00 uur) of op het Auditori de les Cotxeres de Sants (om 19:00 uur) zien.


 • Praktische informatie:
  Wat: Carnaval 2023
  Waar: overal in Barcelona
  Wanneer: van 16 februari t/m 22 februari 2023
  Prijs: gratis
  Tip: al wordt Carnaval uitbundig gevierd in Barcelona, moet je eigenlijk in Sitges zijn voor het beste Carnavalsfeest!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.000 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

2 reacties

 1. Hochepied
  8 maanden geleden

  Waar kunnen we info vinden over carnaval op maandag 21 feb, dinsdag of woensdag? Want wij komen maar op zondagavond. Gft

  1. Marta
   8 maanden geleden

   Hola! Zoals je hier kunt zien, wordt er in Barcelona alleen feest gehouden op donderdag, Aswoensdag en tijdens het carnavalsweekend. Maar de rest van de dagen zijn gewoon werkdagen :)

   Saludos en veel plezier alvast gewenst!
   Marta

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave
Gratis Barcelona mini-gids

Ga je binnenkort naar Barcelona? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de gratis mini gids met 20 pagina's vol tips en prachtige foto's.

X Sluiten

Nee, dank je