De beste tips van een local!

Carnaval in Barcelona

Toegevoegd op in Events
Carnaval in Barcelona vieren
Inhoudsopgave

In februari wordt in Spanje zoals in andere landen ook Carnaval gevierd. Natuurlijk met een toepasselijke Spaanse fiesta! Het feest begint in Spanje op donderdag, met de zogenoemde Dijous Gras (Jueves Ladero in het Spaans) en eindigt op de woensdag daarop, Dimecres de Cendra (Miércoles de Ceniza, oftewel, Aswoensdag), met de traditionele ceremonie van sardines, die worden begraven om het begin van het vastenperiode te symboliseren.

Laatste update: 15/01/2020

Het Carnestoltes

Carnaval (Carnestoltes in het Catalaans) is een feest om het begin van de vastentijd te vieren. Het woord 'carnaval' komt namelijk van het Latijnse 'carne valle', oftewel 'afscheid van het vlees'. Dat is de dag voor Aswoensdag, het begin van de vastentijd die duurt tot Pasen.

Al in de middeleeuwen werd Carnaval gevierd. Toen in de tijd was Carnaval het moment om los te gaan. Zo is bijvoorbeeld de traditie van het gooien van sinaasappelen (La Taronjada) in de 14e eeuw ontstaan.


Lekker vet eten

Dijous Gras of Dijous Llarder (dikke donderdag) markeert het begin van een week die vroeger bedoelt was om veel te eten, en voornamelijk, datgene te eten die daarna tijdens het vastenperiode verboden was. Om die reden at men vroeger tijdens Carnaval gerechten met een hoog gehalte aan dierlijk vet zoals de botifarra d'ou (eierworst), coca de llardons (een vlakke gebakjescake gemaakt van eieren, suiker, varkensvleesgeknetter - de llardons - en pijnboompitten) en truita de Dijous Gras (een goed gevulde tortilla met onder andere bonen en witte en zwarte worst). Je vindt deze producten tegenwoordig terug op de markt en bij de slager.

Worst met Carnaval eten
Worst met Carnaval eten

Carnavalsoptochten

Carnaval heeft in Barcelona een meer familiale toon. Carnaval wordt bijvoorbeeld op scholen gevierd en kinderen gaan dan verkleed naar school. Ook worden in iedere wijk in Barcelona rues, oftewel carnavalsoptochten, georganiseerd voor carnaval. En als je in het weekend gaat stappen zal je ongetwijfeld verklede mensen tegenkomen.

Barcelonezen zelf vieren carnaval graag in Sitges. In deze kleine stad vlakbij Barcelona, gelegen aan het strand en bekend om de gay-scene, is carnaval echt een heel groot evenement.

Lees hier meer over het Carnavalsfeest in Sitges.

De markt in Barcelona tijdens carnaval
De markt in Barcelona tijdens carnaval
Tip!

Voor de echte party-gangers zijn er andere plekken in Spanje beter aan te raden voor een 'over the top' carnavalsfeest, zoals het carnavalsfeest van Tenerife of Cadiz.

Carnaval vieren in Barcelona

Dit jaar valt carnaval van 20 t/m 26 februari 2020. Als je dus in Barcelona bent, vergeet niet om van het feest te genieten! De belangrijkste evenementen tijdens het Carnestoltes in Barcelona vind je hieronder.

Donderdag 20 februari: Dijous Gras

Het begin van het carnavalsfeest wordt zoals de traditie hoort op donderdag gehouden bij het Plaça Sant Jaume. Een optocht zal op 28 februari om 18:00 uur van Rambla de Santa Mònica vertrekken tot aan Palau de la Virreina. Hier wordt de aankomst van de Koning Carnaval (Rei Carnestoltes) gevierd met onder andere de dans van de reuzen en de Taronjada. Tot slot is er een maskerdans, de zogenaamde 'sarau de carnaval'.

Het is daarnaast traditie om tijdens Dijous Gras (dikke donderdag) botifarra d'ou (eierworst) te eten. Deze is te koop bij alle markten en vele slagerijen in de stad. Op vele wijkcentra worden daarnaast tijdens Dijous Gras verschillende kookwedstrijden rondom de truita de Dijous Gras georganiseerd, naast allerlei proeverijen en eetfestijnen.

Truita de Dijous Gras - Carnaval in Barcelona
Truita de Dijous Gras

La Taronjada

De Taronjada is  een van de meest bijzondere momenten van het carnavalsfeest: dan wordt met oranje ballonnen en confetti een strijd gehouden. Dit jaar vind de Taronjada plaats vooraan het Palau de la Virreina, na de openingsceremonie.

Zaterdag 22 februari: Carnavalsoptochten

Carnavalsoptochten zijn in Spanje ook heel erg populair. In Barcelona worden verschillende carnavalsoptochten gehouden. Vaak wordt in iedere wijk een grote Carnavalsoptocht voor de hele familie georganiseerd. Kinderen komen hier meestal verkleed, maar ouderen niet. Op zaterdag kun je bijvoorbeeld naar een van de volgende optochten gaan.

 • Carnaval in El Gòtic – Carnavalassu
  Wanneer: 18:00 uur
  Route: Plaça del Vuit de Març, Carrer de Duran i Bas, Plaça de Carles Pi i Sunyer, Portal de l’Àngel, Carrer Arcs, Plaça Nova, Carrer Bisbe, Carrer Ciutat, Plaça de Sant Jaume, Carrer Jaume I, Carrer Princesa, Carrer Tantarantana, Plaça de Sant Agustí Vell, Carrer Serra Xic, Carrer Llàstics en Carrer Sant Pere Més Baix.
 • Carnaval in Gràcia – Rua a la Vila de Gràcia
  Wanneer: 18:00 uur
  Route: Jardinets de Gràcia, Gran de Gràcia, Travessera de Gràcia, Carrer Milà i Fontanals, Carrer Puigmartí, Carrer Torrent de l’Olla, Carrer Diluvi en Plaça Vila de Gràcia.
 • Carnaval in Sants – Gran Rua del Carnaval de Sants
  Wanneer: 17:30 uur
  Route: Carretera de Sants met Rambla Badal via Carrer de la Creu Coberta tot aan Carrer Béjar.
 • Carnaval in Eixample – Rua de Carnestoltes de la Dreta de l’Eixample
  Wanneer: 11:00 uur
  Route: Mercat de la Concepció, Carrer Girona, Avinguda Diagonal, Carrer del Bruc en Carrer Consell de Cent.
Carnavalsoptochten in Barcelona
Carnavalsoptochten in Barcelona

Woensdag 26 februari: sluitingsceremonie

Het einde van het carnavalsfeest wordt gevierd met de symbolische begrafenis van de sardines, de enterro de la Sardina, dat het begin van het vastenperiode betekent. Op Dimecres de Cendra (Aswoensdag) worden verschillende optochten georganiseerd in de stad om de sardine te begraven. Het symbolisch begraven van sardientjes kun je onder andere bij de Mercat de la Concepció (om 13:00 uur) of op het strand van La Barceloneta (om 17:45 uur) zien.


Video Carnaval in Barcelona

 • Praktische informatie:
  Wat: Carnaval 2020
  Waar: overal in Barcelona
  Wanneer: van 20 t/m 26 februari 2020
  Prijs: gratis
  Tip: al wordt Carnaval uitbundig gevierd in Barcelona, moet je eigenlijk in Sitges zijn voor het beste Carnavalsfeest!

Geen reacties gevonden. Plaats als eerste een reactie.

Laat een reactie achter


Inhoudsopgave