🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Events 2 reacties
Home » Blog » Carnaval in Barcelona

Carnaval in Barcelona

Carnaval in Barcelona is een kleurrijk en levendig feest dat jaarlijks wordt gevierd. Hoewel Barcelona niet zo bekend staat om zijn Carnaval als sommige andere Spaanse steden zoals Sitges of Tenerife, is het toch een geweldige ervaring voor zowel lokale bewoners als toeristen. Op deze pagina vertel ik je daarom hoe Carnaval in Barcelona gevierd wordt en waar je heen moet voor de leukste Carnavalsfeestjes.

Voor het eerst gepubliceerd 01/02/2015 Laatste update: 07/02/2024

Carnaval op z’n Spaans

Carnaval (Carnestoltes in het Catalaans) is een feest om het begin van de vastentijd te vieren. Het woord “carnaval” komt namelijk van het Latijnse “carne vale”, oftewel “afscheid van het vlees”. Dat is de dag voor Aswoensdag, het begin van de vastentijd die duurt tot Pasen.

De festiviteiten beginnen meestal rond eind februari of begin maart, afhankelijk van de datum van Pasen. Traditiegetrouw begint het Carnavalsfeest in Barcelona op donderdag, met de zogenoemde Dijous Gras (of Jueves Ladero in het Spaans) en eindigt op de woensdag daarop, tijdens de Dimecres de Cendra (of Miércoles de Ceniza, oftewel, Aswoensdag, het begin van de vastenperiode).

Hoe wordt Carnaval gevierd in Barcelona

Carnaval is een feest met een lange traditie in Barcelona. Al in de middeleeuwen werd Carnaval in Barcelona gevierd. Toen in die tijd was Carnaval het moment om los te gaan. Zo is bijvoorbeeld de traditie van het gooien van sinaasappelen (La Taronjada) in de 14e eeuw ontstaan.

Omdat het Carnavalsfeest in Barcelona zo zijn eigen tradities kent, heb ik hieronder de belangrijkste verzameld.

Lekker vet eten

Dijous Gras of Dijous Llarder (dikke donderdag) markeert het begin van een week die vroeger bedoelt was om veel te eten, en voornamelijk, datgene te eten die daarna tijdens het vastenperiode verboden was.

Om die reden at men vroeger tijdens Carnaval gerechten met een hoog gehalte aan dierlijk vet zoals de botifarra d’ou (eierworst), coca de llardons (een vlakke gebakjescake gemaakt van eieren, suiker, varkensvleesgeknetter – de llardons – en pijnboompitten) en truita de Dijous Gras (een goed gevulde tortilla met onder andere bonen en witte en zwarte worst).

Je vindt deze producten tegenwoordig terug op de markt en bij de slager.

Worst met Carnaval eten
Worst met Carnaval eten

Carnavalsoptochten

Een van de meest opvallende tradities tijdens het Carnaval in Barcelona is de Rúa de Carnaval, een kleurrijke parade die door de straten van de stad trekt. Tijdens deze parade zie je mensen in de meest extravagante en creatieve kostuums, van traditionele Carnaval kostuums tot moderne en humoristische outfits. De parade wordt vaak begeleid door muziek, dans en straatartiesten, wat zorgt voor een feestelijke sfeer.

Leuk weetje: Carnaval heeft in Barcelona een meer familiale toon. Carnaval wordt bijvoorbeeld op scholen gevierd en kinderen gaan dan verkleed naar school.

De markt in Barcelona tijdens carnaval
De markt in Barcelona tijdens carnaval

Carnavalsfeesten

Naast de parade zijn er tal van andere activiteiten en evenementen die tijdens Carnaval plaatsvinden. Van openluchtconcerten en dansfeesten tot Carnavalmarkten en kindvriendelijke activiteiten, er is voor elk wat wils.

Veel bars en clubs organiseren ook speciale Carnaval-feesten, waar bezoekers kunnen dansen tot in de vroege uurtjes. Mis bijvoorbeeld niet het Carnavalsfeest die elk jaar plaatsvindt bij Monumental Club.

Barcelonezen zelf vieren Carnaval graag in Sitges. In deze kleine stad vlakbij Barcelona, gelegen aan het strand en bekend om de gay-scene, is Carnaval echt een heel groot evenement.

👉 Lees hier meer over het Carnavalsfeest in Sitges.

Carnaval vieren in Barcelona 2024

Dit jaar wordt Carnaval tussen 8 en 14 februari 2024 in Barcelona gevierd. Als je dus in Barcelona bent, vergeet niet om van dit feest te genieten! De belangrijkste evenementen tijdens het Carnaval of Carnestoltes in Barcelona vind je hieronder.

Donderdag: Openingsceremonie

Het begin van het carnavalsfeest wordt zoals de traditie voorschrijft op donderdag gevierd in het centrum van Barcelona.

Een optocht zal om 18:00 uur van Plaça de Catalunya vertrekken tot aan Palau de la Virreina. Hier wordt de aankomst van de Koning Carnaval, de Rei Carnestoltes, en de Koningin Carnaval, de Reina Belluga, gevierd met onder andere de dans van de reuzen en de zogenoemde “taronjada”. Tot slot is er een maskerdans, de zogenaamde “sarau de carnaval”.

Het is daarnaast traditie om tijdens Dijous Gras (dikke donderdag) botifarra d’ou (eierworst) te eten. Deze is te koop bij alle markten en vele slagerijen in de stad.

Op vele wijkcentra worden daarnaast tijdens Dijous Gras verschillende kookwedstrijden rondom de truita de Dijous Gras georganiseerd, naast allerlei proeverijen en eetfestijnen.

Truita de Dijous Gras - Carnaval in Barcelona
Truita de Dijous Gras

La Taronjada

De Taronjada is een van de meest bijzondere momenten van het carnavalsfeest: dan wordt met oranje ballonnen en confetti een strijd gehouden.

Dit jaar vind de Taronjada plaats vooraan het Palau de la Virreina, na de openingsceremonie.

Vrijdag en Zaterdag: Carnavalsoptochten

In Barcelona worden verschillende carnavalsoptochten gehouden. Vaak wordt in iedere wijk een grote Carnavalsoptocht voor de hele familie georganiseerd. Kinderen komen hier meestal verkleed, maar ouderen niet.

Carnavalsoptochten in Barcelona
Carnavalsoptochten in Barcelona

Woensdag: sluitingsceremonie

Het einde van het carnavalsfeest wordt gevierd met de symbolische begrafenis van de sardines, de enterro de la Sardina, dat het begin van het vastenperiode betekent.

Op Dimecres de Cendra (Aswoensdag) worden verschillende optochten georganiseerd in de stad om de sardine te begraven.

Het symbolisch begraven van sardientjes kun je onder andere bij het Plaça de la Barceloneta (om 17:00 uur) of op het Auditori de les Cotxeres de Sants (om 19:00 uur) zien.

Mijn tip: Raadpleeg de officiële website van de gemeente van Barcelona voor het actuele programma van het Carnavalsfeest en alle optochten.

Dit waren mijn tips voor het vieren van Carnaval in Barcelona. Heb jij dit feest weleens gevierd in Barcelona en wat vond je ervan? Laat je reactie achter in de comments!

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

2 gedachten over “Carnaval in Barcelona”

  • Hola! Zoals je hier kunt zien, wordt er in Barcelona alleen feest gehouden op donderdag, Aswoensdag en tijdens het carnavalsweekend. Maar de rest van de dagen zijn gewoon werkdagen 🙂

   Saludos en veel plezier alvast gewenst!
   Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie