🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Parken in Barcelona

Wist je dat Barcelona maar liefst 89 verschillende parken en tuinen herbergt, dat er zeven verschillende heuvels en twee stadsbergen zijn, of dat er een 8.000 hectare natuurpark binnen het Collserola-gebergte verscholen ligt? Ondanks het stadse imago van Barcelona, kun je in Barcelona genoeg groene oases en prachtige natuurgebieden vinden. Van de ongerepte natuur in de Collserola-gebergte tot de Botanische tuin op de Montjuïc of de gespecialiseerde tuinwinkels in de stad. Het meest bekende bezienswaardigheden van Barcelona is natuurlijk Park Güell.

Barcelona groene stad

Barcelona is een nogal groene stad. De meeste grote straten hebben bomen (plataanbomen, palmbomen, mandarijnbomen…) en je vindt overal pleinen en stadstuinen waar oude mensen graag gaan wandelen en uitrusten terwijl de kleintjes spelen. Barcelona is ook omringd door de heuvels van Collserola, wat ook de ‘longen van de stad’ genoemd worden.

Naast de Collserola heuvels, zijn er in Barcelona andere kleine bergen te vinden die omgetoverd zijn tot stadsparken.

Daarnaast probeert de gemeente steeds meer ‘groen’ te worden door onder andere al het openbaar vervoer te vernieuwen met milieuvriendelijkere opties en het planten van moestuinen voor de buurtbewoners.

Park Güell stadspark in Barcelona
Park Güell

Mijn 16 favoriete parken van Barcelona

Hieronder vind je mijn overzicht van de 16 mooiste parken en tuinen in Barcelona die de moeite waard zijn om te bezoeken!

1. Park Güell

Wellicht het bekendste park van Barcelona is Park Güell, ontworpen door Antoni Gaudí in het begin van 1900 en sinds 1984 in de UNESCO Werelderfgoed lijst. In deze stadstuin kun je genieten van de magnifieke architectuur van Gaudí, de natuur en een van de meest fotografeerde uitzichten van de stad. Je dient voor een bezoek aan Park Güell tickets te kopen.

2. Parc de la Ciutadella

Het Parc de la Ciutadella is een stadspark in Barcelona met verschillende gezichten: je kunt ontspannen bij het meer en de waterval, een bootje huren om te varen met je geliefde, de verschillende beelden in het park rustig bekijken of zelfs naar de dierentuin gaan. In het park staan ook verschillende musea en overheidsgebouwen zoals het Parlament de Catalunya bevestigd.

3. Parc del Laberint d’Horta

Parc del Laberint d’Horta is een ware verborgen schat. Dit is de oudste tuin van Barcelona. Dit weergaloze voorbeeld van artistieke tuinieren heeft als hoogtepunt het labyrint waardoor het bekend om staat. Wat ook grappig is om te weten, is dat een deel van de film “Perfume: The Story Of A Murderer” hier werd opgenomen! 

4. Parc de Montjuïc

Op de Montjuïc zijn verschillende musea, gebouwen en andere sportieve instellingen gevestigd in een groene omgeving. Er zijn daar ook verschillende tuinen die je kunt bezoeken, zoals de Jardins Mossèn Costa i Llobera, de Jardins del Mirador, de Jardins de Joan Brossa, Jardins del Teatre Grec, de Jardins Cinto Verdaguer en de Jardí Botànic.

5. Parc de l’Espanya Industrial

Waar vroeger de textielfabriek van La España Industrial stond, vind je nu het Parc de l’Espanya Industrial. In het park vind je een mooie roeivijver, een gigantische sculptuur van een draak, grasvelden, mediterraanse bomen en sportvelden. De negen hoge torens staan aan de top van de witte stappen die leiden naar het water en geven het park zijn karakteristieke uitstraling.

6. Parc de Joan Miró

Het Parc de Joan Miró staat ook bekend als het Parc l’Escorxador. Het wordt zo genoemd omdat hier vroeger het oude gemeentelijke slachthuis, Escorxador in het Catalaans, stond. Het park wordt gebruikt door bezoekers en de locals om te ontspannen. Het is ook de plek waar de bekende sculptuur van Joan Miró ‘Dona i Ocell’ (‘Vrouw en Vogel’) staat.

7. Parc de Pedralbes

Aan de Avinguda Diagonal naast een van de belangrijkste campus van de Universitat de Barcelona staat dit groene park. De naam van het Parc de Pedralbes komt van de 20e-eeuwse Palau Reial de Pedralbes dat hier staat. Tegenwoordig zijn er hier twee musea gevestigd, het Museu de Ceràmica en het Museu de les Arts Decoratives en Museu Tèxtil i d’Indumentària.

8. Parc del Turó del Putxet

In het mooie rustige park van het Turó del Putxet vind je een van de meest bijzondere uitkijkpunten van Barcelona. Naast de overvloedige vegetatie en gezellige plekken om te rusten en te spelen, vind je ook in dit park picknick tafels en vele wandelpaden. Dit park wordt voornamelijk bezocht door buurtbewoners en is een oase van rust.

9. Turó Park

Een klein maar mooi park in Sarrià-Sant Gervasi om te ontspannen. Leuk weetje is dat hier vroeger een attractiepark lag! Er hangt een chique allure in de lucht, dat samengaat met de bewoners van dit stadsgedeelte. Een bezoekje aan café Pinhan, een kiosk met terras waar je allerlei lekkers kunt krijgen, is ook zeer de moeite waard.

10. Parc del Turó de la Peira

Het groene dennenbos Turó de la Peira vult dit park met een heerlijke geur. Op deze berg vind je onder andere voetbalvelden, voorzieningen voor kinderen om te spelen en vele wandelpaden. Bovenop de berg tref je een geweldig uitzicht over de stad. De Turó de la Peira wordt vooral door locals bezocht, perfect voor de local ervaring dus.

11. Parc Central de Nou Barris

Met een aangenaam en ontwerp in overeenstemming met de woonwijk waar het zich bevindt past dit park perfect met de golvende landsvorm van het gebied. Tijdens een wandeling door dit park zul je verrast worden door de verschillende fonteinen en versiering elementen. Voor de kinderen zijn er meerdere speeltuinen plus een reuze walvis waar ze op kunnen spelen.

12. Parc de la Pegaso

Op de plek waar vroeger een autofabriek zat, ligt nu dit bijzondere park, geïnspireerd door de Japanse tuinen en aangelegd met een meertje en een waterkanaal waar je doorheen kunt lopen. Voor de kinderen is er een heuse octopus waar ze op kunnen klimmen en glijden en een verkeerspark. Leuk en leerzaam tegelijk!

13. Natuurpark Serra de Collserola

De Serra de Collserola, is dé ultieme plek voor de wandel- en natuurliefhebbers. De ruim 8.000 hectare natuurpark vormen een prachtig natuurreservaat met allerlei planten en diersoorten. Je kunt er zelfs wilde zwijnen tegenkomen tijdens een wandeling. Ook prachtig zijn de mooie uitzichtpunten over Barcelona en de Vallès Occidental vallei aan de andere kant.

14. Parc de la Creueta del Coll

Vooral bekend om het grote zwembad, is het Parc de la Creueta del Coll een bijzonder stadspark. Geopend in 1976, dit park geeft je ruimte om je te ontspannen, een speeltuin voor kinderen en natuurlijk het unieke zwembad waar je je zomers lekker kan opfrissen. Een sculptuur van Eduardo Chillida, ‘Elogi al aigua’ (‘Ode aan het water‘) is het andere hoogtepunt van dit park.

15. Parc del Clot

De restanten van verschillende fabrieken zijn de koppeling motieven voor het Parc del Clot en zijn uitgegroeid tot architectonische elementen die zich mengen met de omgeving. De stenen bogen die ooit deel uitmaakten van de voorgevel van de oude spoorweg zijn intact gebleven: ze zijn omgetoverd tot een smal aquaduct van 25 meter hoog met cascades van water.

16. Parc de l’Oreneta

Gelegen aan de noordelijke kant van Barcelona, Parc del Castell de l’Oreneta (ook wel: Parc de l’Oreneta) is met name populair bij de lokale gezinnen met kinderen. Een fijn plek midden in de natuur met een aantal verrassingen, zoals uitzicht over de stad en de ruïnes van een kasteel. Daarnaast kunnen kinderen iedere zondagochtend met een treintje door het park rijden.

Verborgen tuinen in Barcelona

Naast de bekende stadsparken heb je in Barcelona nog tal van (vaak onontdekte) tuinen en groene plekjes waar met name de locals heen gaan. Een stuk rustiger dan andere parken maar net zo mooi om te zien.

Jardins del Palau Robert

Deze verbogen tuin bovenop de fraaie Passeig de Gràcia is een oase van rust, en een mooi voorbeeld van de tuinen die de rijke inwoners van Barcelona eind 19e eeuw lieten aanleggen.

Jardins de la Universitat de Barcelona

Binnen het oude universiteitsgebouw van Barcelona, aan het Plaça Universitat, schuilen deze prachtige tuinen en binnenplaatsen waar je heerlijk kunt zitten. Het studentenleven van Barcelona komt hier het beste naar voren. Je mag vooral de tuin Jardí Ferran Soldevila niet overslaan: verborgen in het historische gebouw van de Universiteitsbibliotheek ligt deze oase van rust, omgeven door meer dan 250 verschillende plantensoorten en unieke bomen, 150 jaar geleden neergezet als plaats van meditatie.

👉 Lees hier meer over Jardins de la Universitat de Barcelona.

Jardins de Rubió i Lluch

Midden in het oude ziekenhuis Antic Hospital de la Santa Creu in El Raval vind je deze gezellige binnenplaats die je uitnodigt om te gaan zitten. Laat je meenemen door de geschiedenis, speel op het grote schaakbord of ga in het restaurant El Jardí eten.

👉 Lees hier meer over Jardins de Rubió i Lluch.

Jardins del Teatre Grec

Een romantische tuin voor de tortelduifjes. Zijn naam wordt ontleend aan het grote openluchttheater dat hier ook te vinden is; gegraven in de stenen van het Montjuïc zoals de oude Griekse en Romeinse theaters.

👉 Lees hier meer over Jardins del Teatre Grec.

Jardins de Laribal

Fraai aangelegde tuin met verrassende watervallen, mooie verborgen uitkijkpunten en dé kattenfontein van de Montjuïcberg. Een idyllische plek om je terug te trekken of om te gaan wandelen met je geliefde.

👉 Lees hier meer over Jardins de Laribal.

Jardins Muñoz Ramonet

Deze verbogen stadstuin achter het hek van een imposant paleis van begin 20ste eeuw, middenin Carrer Muntaner, is een oase van rust, door de beroemde landschapsarchitect Jean-Claude-Nicolas Forestier in 1916 ontworpen.

👉 Lees hier meer over Jardins Muñoz Ramonet.

Palau de les Heures

Deze schitterende tuin op de voet van de Collserola heuvels is een waar verborgen pareltje. Met zijn Parijse tuinen en roze paleis op de top van de berg, is dit een unieke plek in Barcelona die nog weinig mensen kennen.

Jardins de la Rambla de Sants

Barcelona’s versie van het New Yorkse High Line Park bevat een mooie groene strook bovenop een oude spoorweg van maar liefst 800 meter. Het zit weliswaar buiten het toeristische centrum, maar voor de wandel- en plantenliefhebbers is het zeker de moeite waard!

👉 Lees hier meer over Jardins de la Rambla de Sants.

Jardins de Mossèn Costa i Llobera

De verborgen cactustuin op de Montjuïcberg is zeker een bezoekje waard. Officieel heet deze bijzondere tuin Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Dankzij de verscheidenheid aan cactussen en andere planten behoort deze tuin tot één van de belangrijkste cactustuinen van Europa.

👉 Lees hier meer over Jardins de Mossèn Costa i Llobera.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

Andere mooie groene plekken in Barcelona

 • Pantà de Vallvidrera: dit oude waterreservoir in het midden van het natuurpark van Collserola is nu een mooi rustig meertje waar je heerlijk bij kunt picknicken.
 • Carretera de les Aigües: het meest geliefde wandelpad in de Collserola heuvels met de mooiste panoramische uitzichten over de stad.
 • Jardí Botànic: de botanische tuin van Barcelona is uiteraard ook een must voor de natuurliefhebbers.
 • Parc lúdic fluvial del Prat de Llobregat: een mooi wandel- en fietspad langs de rivier Llobregat en luchthaven El Prat.
 • Bunkers del Carmel: op het Turó de la Rovira vind je de beste uitkijkpunt van Barcelona.
 • Carrer de l’Allada Vermell: de meest gefotografeerde façade van het Carrer de l’Allada Vermell is zonder twijfel een mooi voorbeeld van een ‘urban jungle’.
Collserola heuvels Barcelona
Collserola heuvels

Evenementen in het park

 • Tren del Parc de l’Oreneta: op zondagochtend (10:30-13:30), behalve in augustus en tijdens sommige feestdagen, kun je in de trein van het Parc de l’Oreneta stappen en alle geheimen van het park ontdekken.
 • Llac Parc de la Creueta del Coll: tussen juli en september wordt het meertje van het Parc de le Creueta del Coll geopend als zwembad voor het vertier en vermaak van de buurtbewoners. Entree kost slechts €2,35 (gratis voor kinderen onder 1 jaar oud) en je kunt er ligstoelen huren al vanaf €1,65.
 • Caseta del Migdia: van de zomer opent dit barretje bovenop de Montjuïcberg zijn deuren om bewoners de kans te geven om van één van de mooiste zonsondergangen te genieten. Er worden tevens verschillende evenementen georganiseerd gedurende de zomer.
 • Música als Parcs: reeks van gratis concerten van klassieke muziek en andere genres in verschillende parken in de stad tijdens de zomer.
 • Festival Jardins de Pedralbes: jaarlijks muziekfestival in het Parc de Pedralbes.
 • Grec: festival voor muziek en theater in de zomer bij Jardins del Teatre Grec.
 • Van Van Market tijdens La Mercè: tijdens de feesten van de patroonheilige van de stad wordt er in het Parc de la Ciutadella een grote food truck festival gehouden; de Van Van Market.

Naar het park in Barcelona: tips & tricks

 • Let op de openingstijden van het park of stadstuin die je wilt bezoeken. De meeste openen dagelijks de deuren tussen 10:00 en 20:00 uur, maar bij sommige staan er geen hekken omheen en dus zijn ze dag en nacht open. Het beste is om niet naar het park te gaan na zonsondergang, tenzij je zeker weet dat het veilig is.
 • In de meeste parken in Barcelona zijn kiosken te vinden met wat eten (voornamelijk snacks en ijsjes) en drinken. Bij Turó Parc vind je een moderne versie van dit soort kiosken die je zeker niet mag missen; Pinhan Café is een heerlijke plek met Turks eten en in het weekend maken ze hier een overheerlijke brunch die heel populair is onder de buurtbewoners.
 • Parken in Barcelona zijn heel kindvriendelijk; ze beschikken altijd van grote speeltuinen, pingpongtafels en soms zelfs sportvelden. Voor de ouderen is er vaak een petanquebaan.
 • De parken zijn geliefde plekken onder de bewoners met een hond om deze uit te laten. Honden hoeven hier niet aan de lijn gehouden te worden (tenzij ze gevaarlijk zijn). Hondenpoep moet wel netjes opgeruimd worden. Op meerdere plaatsen vind je ook een pipican, een gereserveerde zandoppervlakte voor honden om hun behoeftes te doen.
 • In de parken van Barcelona mag je wel picknicken maar niet barbecueën. Voor barbecues in de buitenlucht ben je op andere plekken aangewezen, de zogenaamde àrees de lleure en merenderos. Vooral in natuurgebieden zoals het Collserola-gebergte staan er speciale plekken waar je wél mag barbecueën, met tafels en stenen barbecues. Alles wat je hoeft te doen is van tevoren een plek reserveren (of er vroeg bij zijn), en kolen en eten meenemen. Soms kun je ter plekke ook kolen kopen. Enkele leuke adressen om te barbecueën in de buurt van Barcelona zijn: Torrent de Can Coll (BV1415, km 2, Cerdanyola del Vallès), Font de les Planes (Carretera de Vallvidrera a Sant Cugat (BV 1462) Km. 6,5), Santa Creu d’Olorda (Carretera de Molins a Vallvidrera, km 6) en La Salut de Sant Feliu (Av. de la Riera, Sant Feliu de Llobregat).

Plattegrond met parken in Barcelona

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.