Sinds afgelopen maand zijn de deuren van de tot nu toe verborgen Jardins Muñoz Ramonet geopend voor het publiek. Met de opening van deze groene oase wordt de Carrer Muntaner verfraaid en een van de best bewaarde geheimen van de stad onthuld. Naar mijn mening een mooie reden om op pad langs de chique wijk van Sarrià-Sant Gervasi te gaan. Benieuwd naar deze verborgen stadstuin en waarom je hier naartoe zou moeten gaan, lees dan verder!
Jardins Muñoz Ramonet bezoeken
De Jardins Muñoz Ramonet liggen achter het hek van een imposant paleis van begin 20ste eeuw, middenin Carrer Muntaner. Deze valt snel op, omdat het een van de weinige huizen met tuin is in deze drukke straat. Binnenin vind je naast het statige paleis ook nog eens een prachtige tuin, die opgeknapt en teruggebracht is naar zijn oorspronkelijke vorm. Toegang is gratis, en omdat dit nog niet zo’n bekende plek is bij toeristen, zit je hier nog lekker tussen de buurtbewoners die hier komen ontspannen, of andere locals die, net als ik, benieuwd zijn naar de beroemde tuinen van het huis van de heer Muñoz Ramonet.
Julio Muñoz Ramonet was namelijk de laatste bewoner van dit paleis. Een self-made zakenman met veel macht en geld in de tijden van de Franco dictatuur, wie als nalatenschap dit huis en een deel van zijn bezittingen aan de gemeente had gelaten. Waarom het zo lang heeft geduurd tot dat we de tuinen konden bezoeken is te wijten aan de dochters van Muñoz Ramonet, die al die jaren de wens van de vader hadden stil gehouden.
Tip: wil je meer weten over de heer Muñoz Ramonet en zijn merkwaardige verhaal? Lees dan hier verder.
Maar laten we terug gaan naar waar we waren gebleven: de Jardins Muñoz Ramonet. Deze historische tuinen werden in opdracht van Ferran Fabra i Puig, tweede Markies van Alella, industrieel magnaat en burgemeester van Barcelona (1922-1923), door de beroemde landschapsarchitect Jean-Claude-Nicolas Forestier in 1916 ontworpen. Het paleis, dat tussen 1912 en 1914 gebouwd werd, was een ontwerp van de architect Enric Sagnier i Villavecchia, en kreeg als naam Palau del Marquès d’Alella. Julio Muñoz Ramonet was sinds 1945 de eigenaar van het paleis en liet de tuin door de tuinarchitect Joan Mirambell i Ferran in 1956 hervormen. Hij creëerde onder andere een zwembad en plantte nieuwe vegetatie bij.
Wat we nu zien is de tuin in zijn oorspronkelijke staat, met de bijhorende vegetatie, vijvertjes en de mooie sculpturen van Josep Dunyach i Sala, Josep Cañas i Cañas en Vincenç Navarro Romero. Een smaakvol ingerichte tuin van de bourgeoisie uit begin 20ste eeuw.
Een wandeling rond deze stadstuin kan ik aan iedereen aanraden: de vijvertjes met zijn fonteinen, de vele sculpturen en fraaie details, de vogels en vlinders die aan de bomen hangen en de vele groen die er heerst is een genot voor het oog en de geest. Een parcours rond het paleis leid je dieper in de tuin en laat je alle hoeken rondom het huis zien, dat naast het centrale paleis nog een tweede gebouw achter telt (wel in een wat mindere conditie helaas). En hoewel het paleis achter slot en grendel zit, kun je wel via de grote ingang een kijkje door de glazendeur nemen om een glimp van zijn mooie zalen op te vangen, ook al zien ze er nu wat spookachtig uit.
- Praktische informatie:
Wat: Jardins Muñoz Ramonet bezoeken
Waar: Carrer Muntaner, 282-288
Metro: Diagonal (L3 en L5), Muntaner (L6)
Wanneer: dagelijks van 10:00 tot zonsondergang
Prijs: gratis
Tip: alle planten hebben een bordje met de naam van de soort; leuk voor de natuurliefhebber!
Let op: alleen de tuinen zijn open voor het publiek, het paleis blijft vooralsnog gesloten