🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Home » Wat te doen in Barcelona » Bezienswaardigheden in Barcelona » Pleinen & straten in Barcelona

Pleinen & straten in Barcelona

Barcelona is bezaaid met gezellige pleinen en levendige winkelstraten, of zoals we ze in het Catalaans noemen: places i carrers. Sommige straten zijn wereldberoemd, terwijl andere alleen bekend zijn bij de lokale bevolking. Sommige pleinen zijn klein en intiem, terwijl andere juist groot en levendig zijn. Maar één ding is zeker: ze zijn allemaal interessant en absoluut een bezoek waard!

Belangrijke straten in Barcelona

De beste manier om Barcelona goed te leren kennen is door te wandelen door de straten. Sommige straten (zoals Las Ramblas of het Passeig de Gràcia) zijn wereldberoemd. Andere zijn noodzakelijk om je door de stad te maneuvreren zoals Avinguda Diagonal, Avinguda Meridiana, Gran Via de les Corts Catalanes of Las Rondas. Andere straten zijn juist weer kenmerkend voor een wijk zoals de Rambla del Raval, Passeig del Born, Rambla del Poblenou en de Ronda de Sant Antoni.

Tip: Ben je benieuwd naar de mooiste straat in Barcelona? Op mijn YouTube-kanaal laat ik je zien welke dat is!

De mooiste pleinen in Barcelona

De pleinen in Barcelona zijn over het algemeen hele levendige plekken waar locals en buurtbewoners elkaar ontmoeten, een praatje maken op een bankje, de krant lezen of een biertje drinken op het terras, terwijl kinderen lekker op het plein spelen en honden worden uitgelaten.

Op speciale dagen, zoals tijdens de wijkfeesten, wordt er feest gevierd: men danst er dan de sardana, er worden concerten gehouden, marktjes georganiseerd, castells (mensentorens) gebouwd naast allerlei activiteiten voor jong en oud.

Hieronder vind je een overzicht van de mooiste pleinen in Barcelona die de moeite waard zijn om te bezoeken.

1. Plaça de Catalunya

Een van de grootste kruispunten en de ontmoetingsplaats voor veel Barcelonezen is het Plaça Catalunya. Je zult ongetwijfeld op een of ander moment langs het Plaça Catalunya komen. Neem dan de tijd om te beseffen hoe veel mensen hier dagelijks voorbij lopen en wat dit mooie plein te bieden heeft. In het centrum van het ovale plein vind je bankjes, fonteinen en bomen.

2. Plaça Universitat

Plaça Universitat is een ontmoetingspunt voor veel jongeren die studeren aan de nabijgelegen Universitat de Barcelona. Hier zie je ook vaak skaters en artistieke mensen. Op dit plein kun je bij een van de vele bars wat drinken. Vergeet ook niet het universiteitsgebouw te bezoeken, met zijn oude bibliotheek, prachtige binnentuinen en rijkelijk versierde zalen.

3. Plaça Nova

Waar het Plaça Nova nu ligt is de plek waar de oude Romeinse stad van Barcino werd geboren. Hier vind je naast de oude ingangspoort de letters met de naam ‘Barcino’. Ook zie je een stuk van de oude Romeins aquaduct. Je vind hier regelmatig een antiekmarkt of sardana dansvoorstellingen. Naast het Plaça Nova vind je de gotische Kathedraal van Barcelona.

4. Plaça Reial

Het Plaça Reial is zonder twijfel een van de mooiste pleinen in Barcelona. Niet voor niets het favoriete plein van Johan Cruijff zoals hij ooit zei in een interview. De karakteristieke bogen van Plaça Reial, de gele gebouwen, de palmbomen en de grote fontein in het midden van het plein, de Font de les Tres Gràcies, maken het een zeer bijzondere plek.

5. Plaça de la Vila de Madrid

Het Plaça de la Vila de Madrid ligt zeer dicht bij de Ramblas en het Plaça de Catalunya en is zeker de moeite waard om te zien. Omgeven door bomen en gebouwen met elegante gevels vind je de belangrijkste begraafplaats van de Romeinse Barcino. Zo onthult deze kleine ruimte in de Gotische wijk het Romeinse verleden van Barcelona.

6. Plaça del Pi

Een van de meest geliefde plekken voor kunstenaars en bohemiens is het Plaça del Pi. Dit plein wordt gedomineerd door de kerk van Santa Maria del Pi. Op het Plaça del Pi worden ook regelmatig kunst- en ambachtmarkten gehouden. Naast de imposante kerk vind je op dit plein ook het gildeshuis van de handelaren, de Gremio de los Tendedores Revendedores, dat dateert uit 1685.

7. Plaça del Rei

Het Plaça del Rei is een van de mooiste stukken van het oude Barcelona. Dit plein wordt omringt door gotische gebouwen, met als topper het voormalige Koninklijke Paleis. De naam van ‘Plaça del Rei’ betekent dus niet voor niks ‘Koningsplein’. Op dit majestueuze plein stonden in de middeleeuwen een aantal van de belangrijkste gebouwen van de stad naast het Palau Reial.

8. Plaça de Sant Jaume

In de Romeinse tijd was dit al de locatie van overheidsgebouwen. Tegenwoordig staan hier het Paleis van de Catalaanse regering aan de ene kant en het stadhuis aan de andere kant. Dit plein was het toneel van enkele belangrijke gebeurtenissen in de Catalaanse geschiedenis. Op zondagavonden verzamelen mensen zich hier om de sardana te dansen.

9. Plaça de Sant Felip Neri

Het kleine en intieme plein van Sant Felip Neri herbergt een van de meest tragische gebeurtenissen tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Op 30 januari 1938 werd de kerk van Sant Felip Neri getroffen door een bom die het Franco-regime hier liet vallen. 42 mensen, voornamelijk kinderen, waren de slachtoffers. De beschadigde muren zijn een overblijfsel van de gruwelijke daden.

👋 Pak je voordeel en koop je tickets alvast online

10. Plaça de Santa Maria

Op een voormalige begraafplaats staat nu het plein Plaça de Santa Maria, vooraan de gotische kerk van Santa Maria del Mar. Op het plein vind je meerdere terrassen waar je lekker kunt eten of drinken. Ook opvallend zijn de beschilderde wanden van sommige van de façades. Aan de rechter kant van de kerk vind je overigens de oude begraafplaats Fossar de les Moreres.

11. Plaça de la Vila de Gràcia

In de wijk van Gràcia vind je dit prachtige plein, dat bekend staat om zijn hoge klokkentoren. De klokkentoren van de Plaça de la Vila wordt ook wel eens de Campanari de Gràcia (‘Gràcia’s bel’) genoemd. Op dit plein vind je tegenwoordig het dorpshuis en talloze bars en terrassen om een gezellige en ontspannende avond door te brengen.

12. Plaça Espanya

Eén van de drukste pleinen is het Plaça d’Espanya. Het ligt aan de voet van Montjuïc, waar je ook Font Magica vindt. Je vind hier de oude stierenvechtarena Las Arenas, nu omgebouwd tot een splinternieuw winkelcentrum. Ook staat er midden op dit drukste verkeersplein van Barcelona een fontein en een imposant monument van Josep Maria Jujol.

13. Plaça de les Glòries Catalanes

De meest moderne kant van Barcelona zie je bij het Plaça de les Glòries Catalanes. De grootste aantrekkingskracht van het Plaça de les Glòries is toch wel Jean Nouvel’s Torre Agbar, het nabijgelegen winkelcentrum van Glòries en Barcelona’s rommelmarkt Encants Vells. Hiernaast ligt het nieuwe stadsdeel 22@, de techhub van Barcelona.

14. Plaça del Doctor Andreu

Voor wie op zoek is naar romantiek, moet je naar het Plaça del Doctor Andreu gaan, op de Tibidaboberg. Hier tref je een van de mooiste uitzichten over de stad, en bij het befaamde bar-restaurant Mirablau, kun je van het fraaie uitzicht genieten terwijl je wat lekkers eet. Dit is niet voor niets dé plek waar stelletjes uit Barcelona heen gaan voor een romantische avond.

15. Plaça del Sol

Eén van de bekendste en meest levendige pleinen is Gràcia, waar jongeren graag hangen en muziek maken, maar waar ook tal van tapasbarretjes en terrasjes zijn. Het modernistische groene gebouw op de hoek met Carrer de la Virtut is de grootste blikvanger. Probeer vooral de tapas van de plaatselijke bar Sol Soler.

Verborgen pleintjes in Barcelona

Naast alle grote en bekende pleinen, vind je in Barcelona nog tal van onontdekte en sfeervolle pleinen waar je het beste het Barcelona van de locals kunt beleven. Hier komen de buurtbewoners zelf om te ontspannen of een biertje te drinken. Enkele van mijn favorieten vind je hieronder. Mocht je alle toeristen willen ontvluchten en het echte Barcelona willen ervaren, zijn dit de beste adressen.

Plaça del Mercadal

Dit is het derde plein in Barcelona omringd door bogen, maar de markthal van Sant Andreu, dat op het midden van het plein ligt en omgesloten wordt door de bogen, is de echte blikvanger. De barretjes en restaurants die het plein omringen maken het plaatje helemaal af.

Metro: Sant Andreu (L1)

Plaça de Prim

Dit intieme plein, met zijn witte lage huizen en maritieme sfeer, toont als beste het vissersverleden van de wijk Poblenou. Vandaar dat het ook bekend staat als het vissersplein. Een oase van rust op steenworp afstand van het strand. Ga vooral eten bij het visrestaurant Els Pescadors.

Metro: Poblenou (L4)

👉 Lees hier mijn blog over Plaça de Prim.

Plaça de la Virreina

Dit is een van mijn favoriete pleinen in Gràcia, omdat het vaak een stuk rustiger is dan elders in de wijk. Naast een paar gezellige terrasjes, vind je op dit plein een schattige kerk; de Parròquia de Sant Joan Baptista de Gràcia, die het plaatje compleet maakt.

Metro: Fontana (L3) of Joanic (L4)

Plaça Eivissa

Iets buiten het centrum en vlakbij de bergen, vind je wijken zoals Horta dat vroeger onafhankelijke dorpen waren. Op bepaalde plekken is van de tijd weinig te merken, zoals op het Plaça Eivissa. De dorpssfeer regeert hier bij uitstek. Mensen die naar het Plaça Eivissa komen, wonen voornamelijk in de buurt en kennen elkaar. Ze gebruiken het Plaça Eivissa als ontmoetingsplaats. Het is dan ook een heel rustige plek, omgeven door bomen en gezellige terrassen. Hier stond vroeger altijd de dorpsmarkt en ook reed de tram hier langs. Probeer tijdens je bezoek de croquetas van Quimet d’Horta of haal wat churros bij de plaatselijke xurreria.

Metro: Horta (L5)

Plaça de Masadas

Buurtbewoners van de wijk La Sagrera komen bijeen op het gezellige Plaça de Masadas, dat gekenmerkt wordt door zijn bogen. Hoewel het er ietwat meer vervallen uitziet dan zijn compagnon het Plaça Reial, heeft dit plein ook zijn charmes. Iedere eerste zondag van de maand wordt er tevens een (vintage) speelgoedmarkt gehouden.

Metro: Sagrera (L1, L5, L9N, L10)

Plaça de la Concòrdia

Een verrassend mooie plek in het oude gedeelte van Les Corts, met de kerk Parròquia de Santa Maria del Remei de les Corts als grote blikvanger. Mis ook niet het prachtige modernistische huis van Can Deu, dat decennialang de residentie van de Deu-familie was, maar dat sinds 1986 als wijkcentrum dient. Twee leuke adressen op dit plein zijn Fragments Café en El Maravillas.

Metro: Les Corts (L3)

Plaça d’Osca

Plaça d’Osca is een heerlijke plek om op het terras te gaan zitten tussen de locals. Vrij onbekend onder toeristen maar niet minder mooi! Met meerdere gezellige terrasjes om te zitten en een uitstekende bierwinkel, Homo Sibaris, om de dorst te stillen.

Metro: Plaça de Sants (L1, L5)

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.