🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Ik geef nu ook tours in Barcelona.

Verhalen 4 reacties
Home » Blog » De vele verhalen achter Plaça del Pi

De vele verhalen achter Plaça del Pi

Tijdens het wandelen door de Gotische wijk kun je het Plaça del Pi tegenkomen. Wat in eerste instantie een gezellige, knusse en bohémien plein lijkt, heeft vele jaren met geschiedenis en verhalen in de muren. Zo stamt de naam van het plein van de boom die hier al eeuwen staat, een pijnboom, oftewel een ‘pi‘ in het Catalaans.

Dit plein bevat een aantal opmerkelijke gebouwen. Zodra je op het plein Plaça del Pi aankomt via de straat Carrer de Cardenal Casañas, vind je links om de hoek het gebouw dat in het middeleeuwse Barcelona het hoofdkantoor van de Cofradía de la Purísima Sangre was. De deelnemers aan deze broederschap begeleiden de personen die de doodstraf hadden tijdens hun laatste uren om hen te helpen om te sterven. Maar dat is nog niet alles! Lees verder om alle geheimen van de Plaça del Pi te ontdekken.

De oudste sgraffito

Een van de meest opmerkelijke gebouwen op het Plaça del Pi is het gebouw uit 1685 waar de begane grond een beroemde bestekzaak herbergt. Dit was in het verleden het hoofdkantoor van de vereniging Gremio de los Tenderos Revendedores. Het beeld dat je op de voorgevel van het gebouw ziet toont de sint Sant Miquel, de patroonheilige van de vereniging.

Deze vereniging, gefundeerd in 1447,  had als doel om de activiteiten van detailhandelaren van rijst, honing, gerst, sardines, ansjovis, vijgen, dadels enzovoort in El Born te regelen. Ze hielpen daarnaast de zieken, beslechten de geschillen en begraven de doden.

Het gebouw heeft tevens de oudste sgraffito van de stad, hij dateert uit 1781, en waarschijnlijk de mooiste. De term ‘sgraffito’ komt van het Italiaanse woord voor sgraffiare, dat betekent kras en was gebruikelijk in de middeleeuwen. Door middel van sneden in de oppervlaktelaag van de verf werd de kleur van de onderste laag blootgesteld. En op deze wijze hebben we nu dit beeldschone gebouw.


100-jarig Ganiveteria Roca

Een van de oudste bestekwinkels in Catalonië en Spanje, de Ganiveteria Roca, heeft onlangs haar 100-jaar bestaan gevierd.

Bij een bezoek aan het Plaça del Pi is deze winkel niet te missen: direct onder het roodachtige gebouw met de mooiste sgraffito, vind je de brede en ouderwetse (in Weense stijl) etalage van de Ganiveteria Roca.

Ramon Roca richtte het bedrijf samen met zijn broer op 13 november 1911 in de naburige plein van Sant Josep Oriol. Kort daarna, in 1916, verhuisde de winkel naar een nieuw pand op het Plaça del Pi.

De etalage van deze winkel is een waar stuk geschiedenis. Het bevat onder andere nog sporen van de technieken en mode van de vorige eeuw, zoals het juk waar men werkte en het metaal sloeg of het bord waar je leest ‘Solingen Parijs Barcelona’ (deze verwijst naar de destijds drie grote Europese centra van productie van snijgereedschappen).

Tijdens de eerste decennia werd de winkel vooral bekend om zijn scheerapparaten en scalpels van hoge kwaliteit. In de jaren ’30 werd het bekend door de invoering van Zweeds roestvrij stalen bestek, die pas in de jaren ’50 werden in Catalonië gemaakt.

De familie Roca is in de winkel werkzaam gebleven tot 2000. De winkel is nu gerund door een gespecialiseerd team en is erin geslaagd om traditie en vakmanschap te combineren met de verkoop van moderne producten.

De kerk van Santa Maria del Pi

Als laatste, hebben we de gotische kerk van Santa Maria del Pi, gebouwd tussen 1305 en 1391. Deze kerk heeft een slanke achthoekige klokkentoren van 54 meter hoog en de grootste roosvenster van Catalonië. Zijn donker en sober interieur bestaat uit een enkel schip met zijkapellen. De meeste beelden waren in juli 1936 tijdens een brand verwoest, maar San Pancracio, patroonheilige van de werknemers, werd gered dankzij de solidariteit van de brandstichters.

Plaça del Pi is daarnaast een bekende ontmoetingsplaats voor kunstenaars en bohemiens. Zo vind je net achter de hoek op Plaça de Sant Josep Oriol en tegen de kerk Santa Maria del Pi elke zaterdag en zondag een kunstmarkt. Hier komen zeer diverse artiesten hun kunst te vertonen (behalve in augustus). En tijdens de eerste en derde vrijdag, zaterdag en zondag van de maand is er een pittoreske ambachstmarkt met natuurlijke voedingsmiddelen zoals honing en mató (een milde kaas) vooraan in de kerk.

Tip: ga langs de Carrer Petritxol, gelegen naast de Ganiveteria Roca, en ontdek de vele granjas waar je lekkere churros con chocolate kunt eten.

[su_box title=”Tip: koop nu je tickets voor Santa Maria del Pi” style=”soft” box_color=”#eb5d3a” radius=”1″]

Santa Maria del Pi, Barcelona’s grote juweel van de Catalaanse gotische kunst, is onder andere via een rondleiding te bezoeken. Tijdens de rondleiding bezoek je het dak van de kerk en geniet je van het prachtige uitzicht vanaf de top van de klokkentoren. Kaarten zijn al vanaf €10 (€8 voor kinderen tussen 7-16 jaar oud, studenten en gepensioneerde). Gratis voor kinderen tot 7 jaar oud. Taal: Engels, Spaans, Catalaans.

[button size=”medium” url=”https://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/23151/the-belltower-of-santa-maria-del-pi.html?o=h&w=3995-1805″ text=”Koop nu >” target=”_blank” color=”orange” ][/su_box]

Ik ♥ van Barcelona

Hou jij ook zo van Barcelona? Schrijf je dan nu in voor mijn Barcelona nieuwsbrief boordevol leuke tips en al het leuks uit de stad. Sluit je aan bij de >2.900 andere Barcelona liefhebbers. Oh, je ontvangt ook nog eens mijn gratis mini gids met tips voor Barcelona.

Foto van auteur
Hola! Mijn naam is Marta en ik ben een geboren en getogen Barcelonesa. Ik vind het fantastisch om mensen kennis te laten maken met Barcelona, en vooral het Barcelona van de locals. In Barcelona ben ik altijd op zoek naar leuke plekken en tips die ik daarna met jullie kan delen, met als doel dat jullie Barcelona kunnen ervaren als een local.

Marta

🙋🏻‍♀️ ¡Oye! Heb je mijn gidsen al gezien? En wist je dat ik ook tours in Barcelona geef?

4 gedachten over “De vele verhalen achter Plaça del Pi”

 1. Hallo Marta,

  Wat een leuke website en wat een nuttige, heldere informatie!
  Wij gaan in augustus voor het eerst naar Barcelona.
  Kun jij misschien adviseren mbt een goed authentieke restaurant waar
  Ik een hele lekkere en originele paella kan bestellen?
  Ik ben op zoek naar de meer originele restaurants waar de lokale bewoners eten.
  Al de toeristische restaurant zijn niet iets voor ons!

  Heb je wat adresjes voor mij,?

  Ik hoor het graag! Dank!

  Groetjes Sandhya

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  ik heb een citytrip gepland in mei en dankzij jou fantastische website een heel programma uitgestippeld. Basilica Santa Maria Del Pi staat op mijn lijstje maar ik heb een vraag die ik nergens terug kan vinden op google en mss kan je mij helpen. Ik wil graag ook de klokkentoren bezoeken en vroeg mij af of dit kan zonder gids. Ik ga op bezoek op een dinsdag en ik lees overal dat gidsrondleiding met toren in t weekend alleen is. Maar mss kan je er mits betalen ook zo op zoals bij de kathedraal. Kan je dit voor mij even uitzoeken aub, zou ik super vinden. Alvast bedankt,
  een trouwe lezer Inge

  Beantwoorden
  • Hola Inge,

   Bedankt voor je bericht en complimenten, fijn om te lezen dat je mijn site nuttig vindt! Ik heb even voor je gekeken maar de klokkenkoren is inderdaad alleen tijdens het weekend met een gids te bezoeken. De kerk is verder dagelijks van 09:30 tot 20:30 uur open. Maar je kunt ook andere toren proberen te bezoeken zoals de Kathedraal, Santa Maria del Mar, Sant Just i Pastor en uiteraard de Sagrada Família.

   Ik hoop je hiermee te hebben geholpen.

   Veel plezier alvast!!

   Saludos, Marta

   Beantwoorden

Plaats een reactie